BASINDAN YAZILAR
Sözleşmeli Er-Erbaş Sistemine KPSS’siz Memurluğa Geçiş Dopingi / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Sözleşmeli Er-Erbaş Sistemine KPSS’siz Memurluğa Geçiş Dopingi / Şevket Tezel

 11.07.2011 tarihinde başlayan sözleşmeli er ve erbaş temini uygulamasında beklenin gerçekleşmeyerek tahsis edilen kadroların boş kalması bu sistemin teşviki için ek tedbirleri gerektirdiğinden TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen 6496 sayılı Yasa ile bu yönde yeni önlemler getiriliyor. Öyle ki 2013 yılı için 24.000 sözleşmeli er ve erbaş fiili kadrosu planlanmışken rağbetsizlik nedeniyle bu sayı halen 600 civarında bulunuyor. Yasa henüz Cumhurbaşkanlığı'nca onaylanarak RG’de yayımlanmadı. Ancak yayımlanmasıyla birlikte yürürlüğe girip KPSS’siz normal memurluğa geçişi sağlaması bakımından sözleşmeli er ve erbaşlıktan ayrılmaları büyük ölçüde önleyip ve yeni katılmaları tetikleyeceği beklenmeli.

 

Sözleşmeli er ve erbaşlık nedir?

En az ilköğretim veya yurtdışındaki dengi okul mezunu olup askerlik hizmetini erbaş ve er olarak tamamlamış ve terhislerinin üzerinden üç yıldan fazla süre geçmemiş, 26 yaşından gün almamış olanlardan, sonrasında sözleşmeli er ve erbaş yapılmak üzere sözleşmeli er adayı yapılmakta.

 

Sözleşmeli er adayları ile sözleşmeli erbaş ve erler; ön sözleşme yapılması ile birlikte 4/c sigortalısı (E.S. iştirakçisi) sayılıyor. Prime esas kazançların hesabında; sözleşmeli er adayı, sözleşmeli er ve sözleşmeli onbaşı olarak istihdam edilenler için uzman onbaşıların, sözleşmeli çavuş olarak istihdam edilenler için ise uzman çavuşların prime esas kazanç tutarları esas alınıyor.

 

Sözleşmeli er adaylarına, sözleşmeli erlerin birinci hizmet yılı için öngörülen ücretin üçte ikisi oranında, aynı esas ve usuller çerçevesinde peşin aylık ücret ödeniyor.

 

Sözleşmeli erbaş ve erlere, sözleşme tarihinden geçerli olarak, ilk yıl için 16 yaşından büyükler için asgari ücretin 1,90 katı, ikinci yıl 1,95 katı, üçüncü yıl olan bu yıl için 2 katı (2013 sonuna kadar 2043 TL, komandolara 2206,44 TL) aylık ücret uygulanıyor. Yedinci yıldan itibaren asgari ücretin 2,2 katına yükselinmiş olunacak. Sınır birliklerinde görevli sözleşmeli erbaş ve erlere bu miktarlar yüzde üç artırımlı uygulanıyor. Sözleşmeli erbaş ve erlere ödenecek ücretten, damga vergisi dışında herhangi bir vergi kesilmiyor.

 

Getirilen yeni hak

Sözleşmeli erbaş ve er olarak en az yedi hizmet yılını doldurarak ayrılanlardan nitelik belgesi olumlu olanlar, ilgili mevzuatlarındaki şartları taşımaları kaydıyla kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadro ve pozisyonlarına bu maddedeki usul ve esaslar çerçevesinde atanabilecekler.

 

Sözleşmeli erbaş ve erlerden talepte bulunanların bilgileri, hizmet süresi en fazla olandan başlamak üzere İçişleri veya Millî Savunma bakanlıkları tarafından yılda bir defa şubat ayının son gününe kadar Devlet Personel Başkanlığına bildirilecek. Personelin bildirilmiş olması atanma için tek başına hak teşkil etmeyecek. Bu hak kapsamında personel istihdam etmek isteyen kamu kurum ve kuruluşları atama yapmak istedikleri boş kadro ve pozisyon sayısının iki katı kadar adayı Devlet Personel Başkanlığından her yılın 15 Mart tarihine kadar talep edecekler. Devlet Personel Başkanlığınca 1 Mayıs tarihine kadar yılda bir defa kamu kurum ve kuruluşlarına sözleşmeli erbaş ve er olarak hizmet süresi en fazla olandan başlayarak aday listeleri gönderilecek. Bir ay içinde yapılacak mülâkatta başarılı bulunarak atananların bilgileri bir ay içinde ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından Devlet Personel Başkanlığına bildirilecek.

 

Ataması yapılan personel göreve başladığı tarihten itibaren atandığı kadro veya pozisyonun mali ve diğer haklarından faydalandırılacak. Bunların sözleşmeli erbaş ve erlikte geçen hizmet süreleri, 657 sayılı Kanunda öngörülen öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla, başlangıç derece ve kademelerine her yıl bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl bir derece yükselmesi sayılmak suretiyle kazanılmış hak aylık, derece ve kademeleri ile emekli ikramiyesinin hesabına esas sürenin tespitinde değerlendirilecek.

 

 

Soru: 1985 Şubat ayında sigortalı oldum. Sigorta memurlarının dediğine göre 5 bin 200 günü doldurup 2016 Mart ayında emekli olabiliyorum. Bu durumda şu anki yasal koşullarda 5 bin 200 günden emekli olursam ne kadar maaş alabilirim? Sigortalarım yarı Bağ-Kur yarı SSK statüsünde gerçekleşti. Sigortalılığımda asgari ücretten çalıştım. Bu durum Bağ-Kur veya SSK maaş miktarını değiştirir mi? Hangisinden emekli olmak karlı olur? M.DURMUŞ

 

Cevap: Sorunuzun verdiğiniz bilgilerle cevaplanması mümkün değil. Zira aylık bağlanma şartları bakımından hizmetlerinizin ne kadarı 01.01.2000’den önce geçti, ne kadarı 01.01.2000 – 30.09.2008 arasında geçti ve ne kadarı 01.10.2008’den sonra geçti, Bağ-Kur primlerinizi hangi basamaktan ne kadar süre ödediniz bu soruların cevabı gerek SSK’lılıktan ve gerekse Bağ-Kur’dan bağlanacak aylık hesabı için önemli. SSK sigortalılığınızın asgari ücretten gerçekleşmesi yahut Bağ-Kur kapsamında geçmiş olması 2000 yılı öncesi bakımından çok kayıp oluşturmaz. Buna karşın 2000 yılı ve sonrası bakımından önemli kayıp oluşturur. Bağ-Kur’dan bağlanacak aylık bakımından Ekim 2008’den önceki SSK matrahlarınızın asgari ücretten olmasının bir mahzuru yok. Hangisinden emekliliğin sizin için daha olumlu olacağına yukarıda belirttiğim hususların ışığında yetkin bir uzmana yaptıracağınız hesaplama sonunda karar vermenizi tavsiye ederim.

(Kaynak: Alitezel.com | 29.07.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM