BASINDAN YAZILAR
Ücretli Öğretmene Tazminat Ödenir Mi? / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Ücretli Öğretmene Tazminat Ödenir Mi? / Sadettin Orhan

 Milli Eğitim'de öğretmen açığı hepimizin malumu. Bu açığı gidermek üzere, 2005 yılından beri ücretli öğretmen adı altında bir istihdam biçimi geliştirildi. Milli Eğitim Bakanlığı, sadece ders saat ücretiyle çalıştırdığı ücretli öğretmenlerle, Maliye Bakanlığı'nın kadro sınırlamasını aşmış oldu. Yani bir nevi ara formül geliştirildi. Bugün için Türkiye genelinde ücretli öğretmen sayısı 60 bine yaklaşmış bulunuyor. İşte bu kapsamda çalıştırılan bir öğretmenimiz soruyor:

"Sadettin Bey, ben bir devlet okulunda 2007'den 2013 yılına kadar ücretli öğretmen olarak çalıştım. Askere gitmek için işten ayrıldım ve kıdem tazminatı talep ettim. Fakat ücretli öğretmenlik yaptığım için kıdem tazminatı hakkım olmadığı söylendi. Verilen cevap doğru mudur? Yaklaşık altı yıl hizmet verdiğim halde sırf ücretli öğretmen olduğum için tazminat alamayacak mıyım? Semih E."

Zincirleme sözleşme olmaz

Semih Bey, ücretli öğretmen istihdamını düzenleyen Bakanlar Kurulu kararında, ücretli öğretmenin hizmet sözleşmesinin feshi halinde ihbar, kıdem ve sair adlar altında tazminat ödemesi yapılmayacağı belirtiliyor. Normalde ücretli öğretmen olarak belirli süreli sözleşmeyle yılda 10 ay çalıştığınızdan, kıdem tazminatına hak kazanamıyorsunuz. Zira kıdem tazminatı kural olarak belirsiz süreli işlerde ödeniyor.

Fakat Yargıtay, en az üç yıl üst üste yenilenen belirli süreli sözleşmeleri belirsiz süreli olarak kabul ediyor ve buna göre kıdem tazminatı ödenmesi gerektiğine hükmediyor. Sizin de sözleşmeniz üç yıldan fazla yenilendiğine göre, tazminata hak kazanmanız gerekir. Bunun için iş mahkemesinde dava açabilirsiniz. Eğer mahkeme görevsizlik kararı verip de idari yargıyı adres göstermezse tazminat alma ihtimaliniz yüksek. Fakat görevsizlik kararı verirse, idari yargıdan sonuç almanız daha düşük bir ihtimal. Açacağınız dava ve neticede verilecek karar binlerce ücretli öğretmen için de emsal teşkil edecektir.

Önce yazı sonra istifa

Soru: Sadettin Bey, ben özel bir bankada banka sandığı mensubu olarak çalışıyorum. Birkaç farklı bankada çalıştım ama son işyerimde 17 yıldır çalışıyorum. Acaba kıdem tazminatı alarak ayrılma imkanım olabilir mi? Bir de yaşı bekleyenlere erken emeklilik gibi bir düzenlemeden bahsediliyor. Acaba benim de bundan yararlanmam mümkün olabilir mi? Bedia T.

Cevap: Bedia Hanım, 08.09.1999'dan önce çalışma hayatına başlayan SSK'lılar ve banka sandığı mensupları, 3600 gün ve 15 yıllık sigortalılık süresini tamamlayarak kıdem tazminatına hak kazanabilirler. Bunun için öncelikle banka sandığından "kıdem tazminatı alabilir" yazısını alıp, banka yönetimine ibraz edeceksiniz. Söz konusu yazıyı alıp da işverene ibraz etmeden istifa etmeyiniz. Yaşı bekleyenlere erken emeklilik konusuna gelince, şu ana kadar bu konuda pek çok haber yapılmakla birlikte, konunun resmi muhataplarından böyle bir düzenleme yapılacağına dair bir açıklama yapılmadı. Şahsi düşüncemi sorarsanız, kısa ve orta vadede böyle bir düzenleme beklemiyorum.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 27.07.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM