BASINDAN YAZILAR
Hakan ÜZELTÜRK - Vergiler konusunda Türkiye'nin AB Müktesebatına Uyum Programı - MuhasebeTR

Hakan ÜZELTÜRK - Vergiler konusunda Türkiye'nin AB Müktesebatına Uyum Programı

Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde 2007-2013 yılları arasında Türkiye'de gerçekleştirilecek reformlara ilişkin yol haritasını oluşturacak Türkiye'nin AB Müktesebatına Uyum Programı 17 Nisan 2007 tarihinde açıklandı. Bu programda Türkiye'nin vergiler alanında neler yapacağı şu şekilde belirlenmiştir.

'1 Ekim 2007-30 Eylül 2009 seneleri arasında herhangi bir yasal düzenleme öngörülmemektedir.

'2007 senesinde herhangi bir ikincil düzenleme de öngörülmemektedir. 2008 senesinde ÖTV oranları konusunda bakanlar kurulu kararı çıkarılması düşünülmektedir.

'1 Ekim 2009 ile 2013 senesi arasındaki sürede ÖTV, KDV, kurumlar vergisi, gelir vergisi ve vergi usul kanunlarında değişiklik yapılması düşünülmektedir.

'2010-2013 seneleri arasında öngörülen ikincil düzenlemeler ise ÖTV ve KDV oranları konusunda bakanlar kurulu kararları ile bilgi değişimi ve idari işbirliği konularında VUK çerçevesinde yapılacak idari düzenlemeden oluşmaktadır.

'Bu düzenlemelerden 2009-2013 yılları arasındakilerden bazılarının daha önce de gerçekleştirilebileceği konusunda dipnot vardır.

Bu tabloya göre vergiler alanında Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne uyumu konusunda 1 Ekim 2007- 30 Eylül 2009 seneleri arasında herhangi bir kanunlaştırma çalışması öngörülmemektedir. Bu kapsamda bazı hususların belirtilmesi gerekmektedir.

1.Belirtilen tarihlerden önce de bazı düzenlemeler yapılabileceği dipnotuna rağmen resmi olarak açıklanan bir belgede 1.10.2009 senesine kadar hiçbir kanun düzenlemesi yapılmayacağını açıklamak, ülke gerçekleriyle uyuşmamaktadır. Türkiye'nin mevcut vergi düzenlemeleri çok sayıda hukuki problem sebebiyle elden geçirilmek zorundadır. Bu durum Avrupa Birliği tarafından da çok iyi bilinmektedir. Türkiye hakkında hazırlanan raporlarda bu durum bütün açıklığıyla ortaya konmaktadır.

2.Avrupa Birliği'ne üye olmak demek sadece vergi kanunlarında bir değişiklik yapmak değildir. AB mevzuatının çok iyi bilinmesi de gerekmektedir. Bu bilme sadece mevzuatla sınırlı ve idarenin bilmesi olarak anlaşılmamalıdır. Adalet Divanı kararları bugün vergiler konusunda AB'nin temel politikalarının belirlendiği ve uygulama sorunlarının ortaya konarak üye ülkelerden değiştirilmesi istendiği çok önemli bir kurumdur. Burada vergi ile ilgili çok sayıda karar vardır. Bu kararların da aday ülkeler tarafından özümsenmesi ve benimsenmesi gerekmektedir. Bu çok önemli konu maalesef gözardı edilmektedir.

3.Bu önemli hususların en zor tarafı hayata geçirilmesidir. Bütün bu metin ve kararları biliyor olmak yetmemektedir. Zaten bu sebeple AB sürekli uygulama probleminiz var demektedir. Yapılan düzenlemelerin hayata geçirilememesindeki eksiklikler üzerinde çalışmak gerekmektedir. Burada sorumlu olan ve bu yükü hissedecek olan idaredir. İdare hukukun üstünlüğüne inanmadığı sürece bunu yapamaz.

4.Türkiye vergi konusunda çağdaş gelişmeleri yapmak için neden tavsiye ve görüşlere ihtiyaç duymaktadır? Neden bazı vergi düzenlemeleri için bir yere üye olmak gerekmektedir? Çağdaş bir vergi devleti, hukuk devleti olamaz mıyız? Bunu kendimiz yapamaz mıyız? Bu soruların şu anda cevabı hayır olarak gözükmektedir. Neden mi? Vergiler konusundaki mevcut hukuka aykırılıklara bakmak yeterlidir.

Bu açıklamalardan sonra başa dönersek uyum programımız yeterli ve gerçekçi değildir. Demek ki ülkemizde vergi konusunda her şey o kadar iyidir ki bir kanunlaştırma çabası gerekmemektedir. Oysa ülkemizin vergiler alanında çok fazla problemi vardır. Bu problemler bugün çözümlenemediği için sürekli artmakta, Kurumlar Vergisi Tebliği'nde olduğu gibi trajikomik durumlar ortaya çıkmaktadır. Bir an önce kapsamlı bir çalışma başlatarak vergi ve hukuku birlikte çalışmak gereklidir. Bu çalışma şu anda yaşanan sıkıntıları gidereceği gibi, vergilerin verimli olmasını da sağlayacaktır.

huzelturk@superonline.com
 

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 27.04.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM