BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - Bağ-Kur’lular işçi olarak çalıştığında SSK sigortalısı olabilir - MuhasebeTR

Resul KURT - Bağ-Kur’lular işçi olarak çalıştığında SSK sigortalısı olabilir

Ülkemizde sosyal güvenliğin tekliği ilkesi geçerli olup, bir kişinin aynı anda iki farklı sosyal güvenlik kuruluşu kapsamında sigortalı olması olanaksızdır. Bağ-Kur sigortalısı sayılanların Bağ-Kur sigortalılığını iptal ettirmeden SSK’ya tabi sigortalı olmaları durumunda veya SSK sigortalılarının bu sigortalılıkları devam ederken Bağ-Kur sigortalısı sayılmayı gerektiren bir faaliyette bulunmaları durumunda mevzuatın bilinmemesinden dolayı hizmetlerin çakışması ve her iki kuruma prim ödenebilmesi söz konusu olmaktadır. Bu konuda Bağ-Kur ile SSK arasında yapılan protokol uyarınca Bağ-Kur Kanunu’na göre sigortalılığı devam etmekte iken Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamına giren bir işte çalışmaya başlayanlar, Bağ-Kur sigortalılığı kesintiye uğrayıncaya kadar 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’na tabi tutulmayacaklardır. Geçici iş göremezlik dolayısıyla geçen süreler ile hafta sonu ve resmi tatil süreleri sigortalılığın kesintisi olarak değerlendirilmeyecektir.

Dolayısıyla, Bağ-Kur’a prim ödeyen bir kimsenin aynı zamanda iş sözleşmesi ile başka bir işyerinde çalışması mümkün olup, bu durumda Bağ-Kur sigortalılığı devam ettiği sürece işyerinden aldığı ücretlerden SSK primi kesintisi yapılmayacak, sadece vergi kesintisi yapılarak net ücreti ödenecektir. Ancak, herhangi bir denetim de ibraz edilmek üzere, Bağ-Kur ödemelerine ilişkin belgeler personelin özlük dosyasında saklanacaktır.

SSK ve Emekli Sandığı sürelerini nasıl birleştireceğim?

Okurumuz Hatice Ruhan (İpekgil) Yücel diyor ki; 18.12.1958 doğumluyum. 17.10.1977 yılında SKK sigortalısı olarak işe başladım. Daha sonra 24.05.1979’da Emekli Sandığına geçtim. 01.11.1982 yılında evlilik sebebiyle işten ayrıldım ve 18.01.2001 yılında isteğe bağlı sigortalı oldum. Halen muntazam olarak ödemelerimi yapıyorum. SSK ve Emekli Sandığı sürelerimi nasıl birleştireceğim ve ne zaman emekli olacağım?

Okurumuz ilk defa 17.10.1977 tarihinde sigortalı olduğu için, 40 yaşını, 20 yıl sigortalılık süresini ve 5000 prim gün sayısını doldurmak suretiyle SSK’dan emekli olabilecektir. Okurumuz yaş ve sigortalılık süresini doldurmuş olup, prim gün sayısının dolmasını beklemektedir. Bu durumda, 5000 gün sayısını doldurduktan sonra emeklilik için başvurusunu yaptığında Emekli Sandığı’nda geçen memuriyet sürelerini de bildirdiğinde hizmetleri birleştirilecektir.

Yeniden çalışmaya başlayan SSK’lının sağlık yardımı

31.10.2006 tarihinde sigortalılığı sona eren bir sigortalı 30.04.2007 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedir. Bu süre bittikten sonra yani 01.05.2007 tarihinden itibaren yeniden sigortalı olduğu taktirde eş ve çocuklarının sağlık hizmetinden faydalanabilmesi için 4 ay beklemesi gerekir mi? Yoksa son bir yıl içerisinde 120 günlük sigortalılığı olduğu için aynı tarihten itibaren sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam eder mi? Ahmet MANCAK

Hastalık sigortası ile hem sigortalının çalışamadığı süreye ilişkin geçici iş göremezlik ödeneği ödenir, hem de kendisi ile bakmakla yükümlü olduğu eş, çocuk ve ana-babasının tedavi masrafları karşılanır. İşinden ayrıldığı için SSK sigortalılığı sona erenlerden, bu tarihten önceki bir yıl içinde en az 120 gün hastaık sigortası primi ödemiş olan sigortalı ile karısı ve geçindirmekle yükümlü olduğu kimseler 6 ay 10 gün süreyle sağlık yardımlarından faydalanmaktadır.

Daha sonra yeniden SSK’lı olarak çalışmaya başlayan sigortalıların hastalığın anlaşıldığı tarihten önceki bir yıl içinde 90 gün prim ödemiş olmaları halinde kendileri, 120 gün prim ödenmiş olması halinde de eş ve çocukları ile ana ve babalarına sağlık yardımından faydalanabilecektir.

Uygulamada, sigortalıların geriye dönük bir yıl içinde birden fazla işveren yanında sigortalı olabildiği görülmektedir. Bu durumda sigortalının, hem çalışmasını sürdürdüğü son işyerinden, hem de eski işverenlerden vizite kağıdı alması gerekmektedir. Her işveren sigortalının kendi işyerindeki çalışmalarına ilişkin ayrı ayrı vizite kağıdı düzenleyecektir.

(Kaynak: Star Gazetesi | 25.04.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM