BASINDAN YAZILAR
Şaban ERDİKLER - 5615 sayılı kanunla yapılan önemli değişiklikler - MuhasebeTR

Şaban ERDİKLER - 5615 sayılı kanunla yapılan önemli değişiklikler

4 Nisan 2007 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Gelir Vergisi Kanunu’nda ve diğer kanunlarda önemli değişiklikler yapılmıştır. Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yapılan transfer fiyatlaması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı, kontrol edilen yabancı kurum ve zararlı vergi rekabeti uygulamalarının engellenmesine yönelik düzenlemelerin Gelir Vergisi Kanunu’na da taşınması amacı taşıyan değişikliklerle asgari geçim indirimi düzenlemesine daha önceki yazılarımızda yer vermiştik. Bu yazımızda, 5084 sayılı Yatırımların İstihdamı ve Teşvikine Yönelik Kanun ile Gider Vergileri Kanunu’nda yapılan değişiklikleri ele alacağız.

5084 sayılı kanunda yapılan değişiklikleri aşağıdaki gibi özetlemek mümkündür:

 

· Gelir Vergisi stopajı teşviki ve sigorta primi işveren hissesi teşvikinden yararlanabilmek için çalıştırılması gereken asgari işçi sayısı 30’dan 10’a indirilmiştir. Söz konusu hüküm 01.4.2005 tarihinden önce işe başlamış Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri için de yine 10 işçi çalıştırmaları kaydıyla istisnalardan yararlanmalarına imkân verir hale getirilmiştir.

· Yine asgari 10 kişilik istihdam yaratılması kaydıyla 5084 sayılı kanun kapsamındaki iller (Bu kanunun 2/a maddesinde belirlenen) ile kalkınmada öncelikli yöreler kapsamındaki diğer illerde yatırımlara girişen gerçek veya tüzelkişiler lehine; Hazine'ye, özel bütçeli kuruluşlara, il özel idarelerine veya belediyelere ait arazi ve arsalar üzerinde 49 yıl süreli bağımsız ve sürekli, nitelikli bedelsiz irtifak hakkı tesisine imkân tanınmaktadır. Bilindiği üzere 5084 sayılı kanunda prensip olarak mülkiyet devri öngörülürken 5615 sayılı kanunla 49 yıllık irtifak hakkı tesisi yoluna gidilmiş bulunmaktadır.

Yapılan düzenleme, kalkınmada öncelikli yörelerde gerçekleştirilecek yatırımlar için (bu illerin kanunun 2/a bendi kapsamı dışında kalması kaydıyla ve Gökçeada ile Bozcaada dışında) 31.12.2006 tarihinde geçerli olan bedelsiz mülkiyet devri uygulamasından yararlanabilme imkânını korumuştur.

· 5084 sayılı kanun kapsamında bulunan illerde (kalkınmada öncelikli yöreler kapsamındaki iller hariç) kanunda sayılı alanlarda faaliyet gösteren işletmelerin en az 10 kişi çalıştırmaları kaydıyla 31.12.2008’e kadar elektrik enerjisi giderlerinin yüzde 20’sinin Hazinece karşılanması hükme bağlanmıştır.

 

10'dan fazla işçi için

Kanuna göre 10 kişiden fazla işçilerden her bir işçi için Hazinece ödenecek tutar 0,5 puan artırılmakta ve bu tutar yüzde 40’ı (organize sanayi bölgeleri ve endüstri bölgelerinde yüzde 50’yi) geçememektedir.

· Gökçeada ve Bozcaada’nın kanunda sayılan teşviklerden 5 yıl süreyle yararlanması hükme bağlanmıştır.

Öte yandan yine 5615 sayılı kanunla Gider Vergileri Kanunu’nda değişiklikler yapılmış olup, önemli gördüğümüz hususlar aşağıdaki gibidir:

· Gider Vergileri Kanunu’nun 29’uncu maddesinin 1 (c) bendinde yer alan istisna hükmü; (Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi İstisnası) TC Merkez Bankası tarafından çıkarılacak likidite senetlerini de kapsayacak şekilde genişletilmiş, böylece ihraç edilecek likidite senetlerinden elde edilecek faiz gelirlerinin de Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi'nden müstesna tutulması sağlanmıştır. Söz konusu hüküm kanunun yayım tarihinde yürürlüğe girmiştir.

· 6802 sayılı kanunun 31’inci maddesinde değişiklik yapılarak sigorta şirketlerince iptal edilen sigorta muamelelerine ilişkin vergilerin (yalnızca iptal tarihinden sonraki döneme ait olan kısmı) iptalin gerçekleştiği dönemde, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi'nden indirilmesine imkân sağlanmış, iptalin gerçekleştirildiği dönemde indirilemeyen vergilerin takip eden dönemlerde indirilebileceği hükme bağlanmıştır. Söz konusu hüküm 01.5.2007 tarihinde yürürlüğe girmektedir.

 

Kambiyo Gider Vergisi

Değinilen düzenleme ile sigorta sektörünün önemli bir uygulama sorunu çözülmüş olmaktadır. Kanundaki bu hükmün yanlış yorumlanmasının yol açtığı vergi ve ceza uygulamalarının ancak bir kanun değişikliğiyle bertaraf edilebilmiş olması vergi sistemimiz için önemli bir göstergedir.

 

· 6802 sayılı kanunun 33’üncü maddesinde bakanlar kuruluna verilmiş olan oran belirleme yetkisinin sınırları genişletilerek her türlü kambiyo satış işlemlerinde Kambiyo Gider Vergisi'nin yüzde 0’a kadar indirilebilmesi konusunda yetki tanımıştır. Bu yetki daha önce yalnızca bankalar arası kambiyo işlemlerine ilişkin bulunmaktaydı. Söz konusu yetki kanunun yayım tarihinde yürürlüğe girmektedir.

Beklenen, bakanlar kurulunun 5615 sayılı kanunla tanınmış bu yetkiyi kullanarak her türlü satış işlemlerinde Kambiyo Gider Vergisi'ni (Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi) % 0’a indirmesidir. Böylece bankacılık işlemlerinde karşılaşılan maliyetlerden birisi daha ortadan kaldırılmış olacak, uygulamada karşılaşılan bazı suni işlemlerin önü alınmış olacaktır

(Kaynak: Referans Gazetesi | 24.04.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM