BASINDAN YAZILAR
İş Sağlığı ve Güvenliğinde Ne Değişti? / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

İş Sağlığı ve Güvenliğinde Ne Değişti? / Sadettin Orhan

 Meclis'te görüşmeleri devam eden Torba Kanun kapsamında İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda da önemli değişiklikler oldu. 1,5 milyon işyerini ilgilendiren kanunun bazı hükümleri ertelenirken, iş güvenliği uzmanı ihtiyacının karşılanması yönünde de önemli değişiklikler oldu.

SGK müfettişlerine uzmanlık

Yapılan değişiklikle kimlerin iş güvenliği uzmanı olabileceği konusu yeniden düzenlendi. Daha önce sadece mühendis, mimar ve teknik elemanlara bu hak tanınırken, sosyal iş müfettişleri ile SGK müfettişlerine de uzmanlık yolu açılmış oldu. Ayrıca biyologlara da uzmanlık hakkı verildi. Yapılan düzenleme, piyasadaki uzman sıkıntısını gidermeye dönük olumlu bir adım oldu.

6 aylık 'kısmi' erteleme

Yine Torba Kanun kapsamında yapılan düzenlemeyle, tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma şartı 1 Ocak 2014'e ertelendi. Yani 50 kişiden az çalışanı olan işyerleri İSG Yasası'na hazırlık için altı aylık bir zaman kazanmış oldu. Ancak bu erteleme sadece İSG personeli çalıştırmayı kapsıyor. Bunun dışında risk değerlendirmesi, acil durum ve yangın planlarıyla çalışanların eğitim konularında erteleme yok. Bu yükümlülükleri yerine getirmeyen işyerleri hakkında şu an Bakanlık aylık 7000 lira ceza uyguluyor.

Öte yandan kamu kurumları ile az tehlikeli sınıftaki işyerleri için İSG personeli çalıştırma şartı 1 Temmuz 2016'ya ertelendi. Bu erteleme de yine sadece personel istihdamı ile ilgili. Yasanın diğer hükümleri bu işyerleri için de şu an uygulanıyor. Yapılan ertelemeyi pek çok işveren "İSG Yasası tamamen ertelendi" şeklinde yanlış algıladığı için bu uyarıyı özellikle yapma ihtiyacı duyuyoruz.

1999 sonrasında 25 yıl gerekir

Soru: Sadettin Bey, kıdem tazminatı ile ilgili 10 Temmuz tarihli yazınızı okudum. Yazınızda 15 yıl sigortalılık ve 3600 gün prim şartı ile 08.09.1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlayanların kıdem tazminatını kendileri istifa etseler bile alabileceklerini belirtmişsiniz. Bu ifadeden 08.09.1999'dan sonra işe girenlerin bu haktan yararlanamayacağı manasını çıkardım. Bu çıkarımım doğru mudur? Fevzi M.

Cevap: Fevzi Bey, doğru çıkarmışsınız. 08.09.1999 tarihinden sonra işe başlayanların istifa ederek kıdem tazminatı alabilmeleri için 4500 gün ve 25 yılı doldurmaları gerekiyor. 25 yılı doldurduklarında zaten genelde emekliliğe hak kazanacaklarından, bu kişiler için çok avantajlı bir seçenek değil.

Günlük çalışma 11 saati aşamaz

Soru: Sadettin Bey, biz hizmet sektöründe faaliyet gösteren bir firmayız ve Ramazan ayında işlerimiz biraz yoğunlaşıyor. Bu sebeple işçilerimize fazla mesai yaptırmak durumunda kalıyoruz. Acaba fazla mesai konusunda bir sınır var mıdır? İşçimizle anlaşmak suretiyle serbestçe belirleyebilir miyiz? Metin K.

Cevap: Değerli okurum, hukukumuzda genel olarak sözleşme serbestisi esas olmakla birlikte, iş hukukunda buna bazı sınırlamalar getirilmiştir. Asgari ücret, azami çalışma süreleri ve izinler gibi. Bu kapsamda işçinize günlük fazla mesai de dahil olmak üzere yaptırabileceğiniz azami çalışma 11 saati geçemez.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 13.07.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM