BASINDAN YAZILAR
İş Güvenliğinde Kişisel Koruyucu Donanımlara Dikkat! / İbrahim Işıklı - MuhasebeTR

İş Güvenliğinde Kişisel Koruyucu Donanımlara Dikkat! / İbrahim Işıklı

 Kişisel koruyucu donanım, risklerin, toplu korunmayı sağlayacak teknik önlemlerle veya iş organizasyonu ve çalışma yöntemleriyle önlenemediği, tam olarak sınırlandırılamadığı durumlarda, iş kazası ya da meslek hastalığının önlenmesi, çalışanların sağlık ve güvenlik risklerinden korunması, sağlık ve güvenlik koşullarının iyileştirilmesi amacıyla kullanılmaktadır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında çıkarılan Kişisel Koruyucu Donanımları Hakkında Yönetmelik 02 Temmuz 2013 tarih ve 28695 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak 02 Temmuz 2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

İşverenlere Kişisel Koruyucu Donanımları Hakkında Yönetmelik'le bazı önemli yükümlülükler getirilmiştir. İşverenler, toplu korunma tedbirlerine, kişisel korunma tedbirlerine göre öncelik vereceklerdir.

İşverenler, kişisel koruyucu donanımları hangi risklere karşı kullanacağı konusunda çalışanı bilgilendirir ve kişisel koruyucu donanımların kullanımı konusunda uygulamalı olarak eğitim verilmesini sağlayacaktır.

İşverenler tarafından öncelikle riskler değerlendirilmeli ve çalışanların sağlık ve güvenliği yönünden kişisel koruyucu donanım kullanılması gereken durumlar belirlenir. İşveren kişisel koruyucu donanımlardan gerekli olanları sağlamalıdır. Çalışanların bu kişisel koruyucu donanımları uygun şekilde kullanmaları için her türlü önlemi alır.

İşveren, kişisel koruyucu donanımların kullanımı esnasında alınması gereken sağlık ve güvenlik önlemleri hakkında çalışanlara ve temsilcilerine bilgi verir. Çalışanların veya temsilcilerinin görüşlerini alır ve katılımlarını sağlar ve destek elemanları ile çalışan temsilcilerinin, kullanılması gereken kişisel koruyucu donanımların belirlenmesi konularında önceden görüşlerinin alınmasını sağlar.

Yönetmeliğin amacı, işyerindeki risklerin önlenmesinin veya yeterli derecede azaltılmasının, teknik tedbirlere dayalı toplu korunma ya da iş organizasyonu veya çalışma yöntemleri ile sağlanamadığı durumlarda kullanılacak kişisel koruyucu donanımların özellikleri, temini, kullanımı ve diğer hususlarla ilgili usul ve esasları belirlemektir.
Baş, kulak, göz, yüz, solunum sistemi, el-kol, ayak-bacak, cilt, gövde-karın ve vücut koruyucuları olmak üzere 10 temel başlık altında toplanmış olan kişisel koruyucu donanımları, risklerin, toplu korunmayı sağlayacak teknik önlemlerle veya iş organizasyonu ve çalışma yöntemleriyle önlenemediği, tam olarak sınırlandırılamadığı durumlarda kullanılır.

Kişisel koruyucu donanım, iş kazası ya da meslek hastalığının önlenmesi, çalışanların sağlık ve güvenlik risklerinden korunması, sağlık ve güvenlik koşullarının iyileştirilmesi amacıyla kullanılır. İşveren, toplu korunma tedbirlerine, kişisel korunma tedbirlerine göre öncelik verir.

İşveren, yapılacak risk değerlendirmesi sonucu alınacak iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri ile kullanılması gereken kişisel koruyucu donanımı belirler.

İşyerinde kullanılacak kişisel koruyucu donanımlar aşağıda belirtilen hususlar göz önünde bulundurularak değerlendirilir;

a) İşveren, kişisel koruyucu donanımları seçmeden önce, koruyucuların mevzuata uygun olup olmadığını değerlendirir. Bu değerlendirme aşağıdaki hususları içerir;

1) Diğer yöntemlerle önlenemeyen risklerin analiz ve değerlendirmesi,
2) Kişisel koruyucu donanımın kendisinden kaynaklanabilecek riskler göz önünde bulundurularak risklere karşı etkili olabilecek özelliklerinin tanımlanması,
b) Kişisel koruyucu donanımın herhangi bir parçasında değişiklik yapıldığı takdirde değerlendirme yeniden yapılır.
İşyerinde kullanılan kişisel koruyucu donanım mevzuata uygun olarak tasarlanması ve üretilmesi gereklidir. Tüm kişisel koruyucu donanımlar;
1) Kendisi ek risk oluşturmadan ilgili riski önlemeye uygun olur.
2) İşyerinde var olan koşullara uygun olur.
3) Kullananın ergonomik gereksinimlerine ve sağlık durumuna uygun olur.
4) Gerekli ayarlamalar yapıldığında kullanana tam uyar.
5) Uygun şekilde CE işareti ve Türkçe kullanım kılavuzu bulundurur.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 10.07.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM