BASINDAN YAZILAR
Faiz Lobisine Karşı Havuz Sistemi Nasıl Olur? / Erdoğan Süzer - MuhasebeTR

Faiz Lobisine Karşı Havuz Sistemi Nasıl Olur? / Erdoğan Süzer

 Sınavdan sınava koşulan ülkemizde havuz sistemi denince, ilk akla havuz problemlerinin gelmesi doğaldır. Bizler iki musluktan beslenen havuzdaki suyu üç musluğun ne kadar sürede boşaltacağı hesabıyla meşgul olurken, devletin deniz olan malı paradan para kazanan kesimleri ihya ediyor.

Refahyol Hükümeti döneminde, dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan havuz sistemini kaynak paketi içine alınca büyük merak oluşmuştu. 1996 yılına kadar başta KİT'ler olmak üzere kamu kurumları ayakta kalabilmek için özel bankalardan yüksek faizlerle kredi kullanıyor, buna karşılık nakit parası olan kamu kurumlarının mevduatı da özel bankalarda üç kuruş faizle uyutuluyordu.

Bir düzenlemeyle havuz sistemi kuruldu. Kamu kurum ve kuruluşlarının paraları havuza alındı. Özel bankalardan kredi kullanan KİT ve kamu kurumlarının nakit ihtiyacı havuzdan karşılandı.

Çok geçmedi, batma noktasına gelen kamu kurumları 'havuz' sayesinde bankaların pençesinden kurtuldu, kendi başlarına ayakta durmaya başladı. Sonra ne mi oldu? Refahyol gitti, yeni hükümetin ilk icatlarından biri havuz sistemini kaldırmak oldu.

TOBB'un TESK'in parası

O dönemde Vakıfbank'ta genel müdür yardımcılığı görevinde bulunan Hasan Kılavuz, önceki gün telefon edip, yeni versiyon havuz sistemi modeli önerisini anlattı. Dedi ki: "Sık sık faiz lobisinden bahsediliyor. Faiz lobisinin bir numaralı düşmanı havuz sistemidir. Hükümet faiz lobisini yok etmek istiyorsa havuz sistemini yeniden uygulamalıdır."

Kılavuz'un yeni versiyon havuzu, eskisinden bir hayli farklı. Onun havuz sisteminde sadece kamu kurumları değil, esas olarak kamu kurumu niteliği taşıyan TOBB, TESK, TZOB, memur ve işçi sendikaları, vakıflar gibi sivil toplum kuruluşları var.

Kılavuz, üyelerinden yani işçiden, memurdan, esnaftan, iş dünyasından, vatandaştan para toplayıp büyük kaynaklar elde eden bu kuruluşların paralarının özel bankalar yerine doğrudan havuz hesabına alınmasını, değerlemenin buradan yapılmasını öneriyor. Kılavuz, bu önerisini şu sözlerle destekliyor:

Faizler yüzde 4'ün altına düşer

"Sivil toplum kuruluşlarının büyük bir bölümü büyük paraların üzerinde oturuyor. Zaten o paralar yüzünden de başkanları adeta ömür boyu koltuklarında kalıyorlar. Bu kuruluşlar aslında kamunun olan paralarını yatıracakları bankalarla pazarlık yaptıkları için faizler yükseliyor. Üstelik denetim zayıf olduğu için ekonomiye katkı sağlamayan yatırımlara yöneliyorlar.

Havuz sistemi kurulup bu kuruluşların varlıkları havuza alınırsa kamunun yönetebileceği devasa kaynaklar oluşur. Bu sayede Hazine'nin borçlanması ucuzlar, devlet maaş ödemek için kısa süreliğine de olsa yüksek faizle borçlanmak zorunda kalmaz. Bu sayede faizlerin yüzde 4'ün bile altına düşeceğini düşünüyorum."

Kılavuz'un sözünü ettiği havuza parasını yatıranlar, örneğin yüzde 4 faiz alırken, buradan para kullanan Hazine ya da diğer kamu kurumları yüzde 4.25 faiz ödeyecek. Üstelik istenirse havuzdaki para, Türkiye'nin acil ya da büyük projelerine, teşvik edilecek sektörlere uygun finansman imkânı da sağlayabilecek.

Kılavuz'un ham önerisi bürokratlar ve ekonomi yönetiminden ilgi görür mü bilemeyiz. Ancak, büyük tartışmaların koptuğu bu dönemde ham da olsa önerilerin eski bürokratlardan geliyor olması düşündürücü...

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 03.07.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM