BASINDAN YAZILAR
Maliye, yurtdışına para transferini mercek altına aldı - MuhasebeTR

Maliye, yurtdışına para transferini mercek altına aldı

Para çekmek için 'sıfır vergi' gibi cazip imkanlar sunan ülkelerin listesini hazırlayan Maliye Bakanlığı, yurtdışına para ve kâr transferini mercek altına aldı.
 

Haklarında tespit yapılan firmalardan yüzde 30 oranında vergi tahsil edilecek. Uluslararası örgütlerin raporlarına dayanarak söz konusu ülkelerin listesini hazırlayan Bakanlık, dosyayı önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'na sunacak. Çifte vergilendirmeyi önlemek konusunda anlaşmaya varılan devletler listede yer almayacak. Diğer ülkelere yapılan para transferine ise vergi konulacak. Üst düzey bir yetkili, tasarının gerekçesini şöyle özetledi: "Haritada yeri dahi bilinmeyen ülkeler üzerinden yüz milyarlarca dolarlık işlem yapılıyor ve bunlar vergiden muaf. Oysa aynı para Türkiye'de kalsa vergi alınacak. Bu düzenleme ile parasını vergiden kaçırmak isteyenlerden yüzde 30 vergi tahsil edeceğiz. Bütçeye önemli bir kaynak girişi olacak."

Genellikle küçük kıyı ve ada ülkesi konumundaki pek çok devlet, servet sahipleri ve şirketlerin para ve kârlarını çekmek için sıfır veya çok düşük vergi oranları uyguluyor. Dolayısıyla bu ülkelere yoğun para akışı olurken, diğerleri önemli tutarda vergi ve gelir kaybına uğruyor. Maliye Bakanlığı, malî şeffaflığın eksik ya da hiç olmadığı bu tür ülkelere yapılan para transferlerinden yüzde 30 vergi alınmasını temin için kolları sıvadı. OECD gibi uluslararası örgütlerin hazırladığı raporlara dayanarak, söz konusu ülkelerin listesini hazırlayan bakanlık, dosyayı önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'na sunacak. Çifte vergilendirmeyi önlemek için anlaşmaya varılan ülkeler listede yer almayacak. Gelir İdaresi bu düzenleme sayesinde bütçeye önemli tutarda kaynak girişi sağlanacağını düşünüyor. İdare'den üst düzey bir yetkili, "Haritada yeri dahi bilinmeyen bu ülkeler üzerinden yüz milyarlarca dolarlık işlem yapılıyor ve bunlar vergiden muaf. Oysa aynı para Türkiye'de kalsa vergi alınacak. Biz de bu düzenleme ile parasını vergiden kaçırmak isteyenlerden yüzde 30 vergi tahsil edeceğiz." bilgisini verdi. Kurumlar Vergisi Yasası'na göre Bakanlar Kurulu'nun ilan edeceği ülkeler listesinde yerleşik veya faaliyette bulunan kurumlara 'nakden veya hesaben yapılan, tahakkuk ettirilen' bütün ödemelerden yüzde 30 vergi kesintisi (stopaj) yapılıyor.

Gelir İdaresi'nin OECD'nin 2000 yılında hazırladığı 'kara liste'yi dikkate alarak belirlediği isimler toplam 35'i buluyor. Bakanlık, söz konusu ülkelerle benzer özellik taşıyan; ancak uluslararası örgüt ile yaptıkları anlaşmalar dolayısıyla listeye girmeyen şu ülkeleri de listeye dahil edecek: Bermuda Adaları, Cayman Adaları, Güney Kıbrıs, Malta, Mauritus ve San Marino.

Sistem nasıl işliyor?

Para ve kârı vergiden kaçırmak için kullanılan küçük kıyı ya da ada devletlerinde uygulanan sistem özetle şöyle: Söz konusu ülkelerde bir tabela şirket kuruluyor. Diğer ülkelerdeki yatırımlar bu şirket üzerinden yapılıyor. Örneğin Türkiye'de de bazı faaliyetleri var olan bu şirket, kâr dağıtmadığı sürece vergi ödemiyor. Veya kurulu bulunduğu ülkeden aldığı faturaları Türkiye'deki işleri için gider yazabiliyor. Vergi ödemediği için de işlemi çok kolay yapabiliyor.

OECD'nin 'kara liste'sindeki bazı ülkeler

Bahamalar

İngiliz Virjin Adaları

Cook Adaları

Dominik

Gibraltar

Gueserney

Jersey

Liberya

Liechtenstein

Maldivler

Marşal Adaları

Monako

Monserrat

Hollanda Antilleri

Panama

St. Lucia

St. Vincent

Seyşeller

Tonga

Turks and Caicos Adaları

Amerikan Virjin Adaları

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 20.04.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM