BASINDAN YAZILAR
Berberleri Traş Etmeyin… / Ali Tezel - MuhasebeTR

Berberleri Traş Etmeyin… / Ali Tezel

 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince, yanında 9 veya daha az sayıda çalışanı olan berberlerin iş sağlığı güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi parasını SGK ödeyecek… Kendileri sadece işyerinde risk analizi yapsınlar yeter…

 

Ali abi merhaba  bir konuda yardımınızı rica ediyorum. İstanbul Berberler odasından beni aradılar Beyoğlu Belediyesi’nin gençlik merkezinde yapılacak olan iş güvenliği eğitimine çağırdılar dernek başkanı ŞÜKRÜ AKYÜZ çıkıp konuşma yaptı konuşmada her berberin iş güvenliği yapması gerektiğini söylüyor ve anlaşmalı kurumdan  para karşılığı iş güveliği uzmanı tutacağımızı söylüyorlar bu konuyu biraz açar mısınız teşekkürler. Ahmet Cankıymaz

 

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa’sı yürürlüğe 1.1.2013 günü girdi. İşyerinde istihdam edilecek iş sağlığı ve güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri çalıştırma zorunluluğu ise işyerinde çalışan işçi sayılarına göre peyder pey yürürlüğe girecek. Ancak, yanında bir çırak bile çalışsa bütün işverenler 1.1.2013 itibariyle risk değerlendirmesini yaptırmak ve işyerlerinde bulundurmak zorundalar. Bir an önce risk değerlendirmesini yapın veya yaptırın ve tarih olarak da 1.1.2013 gününü yazın. Berberler tehlikeli sınıftalar, yanlarında 9 kişiden az çalışanları varsa uzmanı da hekimi de SGK gönderecek. Kendilerinin cebinden tek bir kuruş para çıkmayacak. Bu arada işyerinde yapmanız gereken RİSK değerlendirmesi rehberi Çalışma Bakanlığı tarafından hazırlandı ve internetten bulabilirsiniz.

 

***İŞYERLERİ TEHLİKE OLARAK ÜÇE AYRILIYOR

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa’sı, işyerlerini üçe ayırıyor, az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli ve bu sınıflandırmayla ilgili genelge  29 Aralık 2012 günlü Resmi Gazetede yayınlandı ve NACE kodlarına göre de sınıflandırıldı.

 

***2013 TEMMUZ AYINDA 50’DEN AZ İŞÇİSİ OLAN TEHLİKELİ OLANLARINDA…

Yasa 2013 yılı Temmuz ayında da 50 işçiden az çalıştıran ve tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri için yürürlüğe girecek. Bu işyeri işverenleri işyerlerinde ya tam zamanlı ya da kısmi zamanlı işyeri hekimi, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı işe alacak veya ortak sağlık-güvenlik şirketlerinden fatura mukabili bu işi satın alacak. Ayrıca, işverenin kendisine ait belgesi varsa kendisi, belgesi olan işçisi varsa bu işçisini de isterse Bakanlığa uzman olarak bildirebilecek.

 

2014 TEMMUZ AYINDA HER YERDE UYGULANACAK

2014 yılı Temmuz ayında da, kamu işyerlerinin tümünde, özel sektördeki az tehlikeli tüm işyerlerinde devreye girecek. Yani, bakkal, manav, berber ve apartmanlarda yürürlüğe girmesine daha bir yıldan fazla süre var ama RİSK değerlendirmesi için kapsama çoktan girdiler.

 

***ÇALIŞAN SAYISI 9’DAN AZ OLANLAR

--TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ OLANLAR;

İşyerinde 9 veya daha az işçisi olanlardan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta olanların iş sağlığı ve güvenliği ile işyeri hekimi veya diğer sağlık personeli ihtiyacını SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) illerde açacağı ihaleler sonrasında, ortak sağlık-güvenlik (OSGB) birimlerine ihale edecek ve bu işyerlerinin cebinden tek kuruş para çıkmayacak. İhaleyi alan OSGB, sanayi sitelerindeki tamirhane, tornacı, elektrik ustaları gibi işyerlerine yılda bir defa 1 saat iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ile üç yılda bir defa işyeri hekimi gönderecek.

--AZ TEHLİKELİ OLANLAR;

İşyerinde 9 veya daha az işçisi olan az tehlikeli işyerlerinde 2014 yılı Temmuz ayında yasa yürürlüğe girecek ve bu işyeri işverenleri OSGB ile sözleşme imzalayacaklar ve yıllık maliyetleri de 70 ile 100 lira arasında değişecek. OSGB’nin doktoru bu işyerlerine 3 yılda bir defa bir saat uğrayacak, OSGB’nin iş sağlığı ve güvenliği uzmanı da yılda bir defa 1 saat uğrayıp, iş kazalarına karşı riskleri tespit edip, bu risklerin ortadan kaldırılmasını talep edecek.

 

*** HERKES RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPMAK ZORUNDA…

Yasa’ya göre uzman ve işyeri hekimi ile diğer personeli istihdam etme zorunluluğu peyder pey ama her işveren işyerinde işkazasına yol açacak durumları belli eden ve tedbirleri içeren risk değerlendirmesini şimdi yani 1.1.2013 gününden itibaren yapmak zorunda.

 

CEZASI ÇOK AĞIR

Yasa’ya göre; 10 uncu maddesinin birinci fıkrasına göre risk değerlendirmesi yapmayan veya yaptırmayan işverene üçbin Türk Lirası, aykırılığın devam ettiği her ay için dörtbinbeşyüz Türk Lirası, dördüncü fıkrasında belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen işverene binbeşyüz Türk Lirası,

 

***Risk değerlendirme ekibinde uzman ve hekim bulundurma zorunluluğu bazılarına yok

İlgili yönetmelik gereği risk değerlendirmesinde işveren ve işçilerle birlikte uzman ve hekim de olacak ama henüz uzman ve hekim çalıştırma zorunluluğu olmayan( gelmeyen) işverenler risk değerlendirmesini kendileri bu uzman ve hekim olmadan yapacak.

(Kaynak: Alitezel.com | 20.06.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM