BASINDAN YAZILAR
Tüketici Yasa Tasarısı Meclis’te - MuhasebeTR

Tüketici Yasa Tasarısı Meclis’te

 Tüketici Kanunu Tasarısı, Meclis Başkanlığı’na sunuldu. 87 maddeden oluşan tasarı, konut kredilerinden internetten satışlara ve reklamlara kadar kapsamlı düzenlemeler getiriyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada, pek çok kurum ve kuruluşun görüşleri alınarak yaklaşık 2 yıldır hazırlık çalışmaları sürdürülen ve 27 Mayıs 2013 tarihinde Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı’nın 4 Haziran 2013 tarihinde TBMM’ye sevk edildiğini belirtti. 76 milyon tüketiciye pek çok alanda çağdaş haklar getiren ve tüketicilerin hak arama yollarını kolaylaştıran tasarının öncelikli görüşülecek konular arasına alınarak Meclis tatile girmeden yasalaşmasının planlandığını söyleyen Yazıcı, söz konusu tasarının yasalaşması ile birlikte; bankaların, tüketicilerden sadece BDDK tarafından belirlenecek ücret, masraf ve komisyonları alabileceklerini söyledi.

    Tüketici Kanunu Tasarısı’na göre, sözleşmeler açık, sade ve anlaşılabilir bir dilde yazılacak ve ürünlerde Türkçe kullanma kılavuzu şart olacak. Tüketiciler, 7 gün içinde gerekçe göstermeden taksitli satış sözleşmesinden cayabilecek. Kapıdan ve internetten satışlarda ise tüketicilerin sözleşmeden cayma süreleri 14 güne çıkacak. Ayıplı bir malla karşılaşan tüketicilerin; malı iade etme, iade etmezse indirim isteme, ücretsiz onarım ya da yenisiyle değiştirme gibi tercih hakları olacak. Kamuoyunda ‘maketten satış’ olarak adlandırılan ön ödemeli konut satışlarında ‘yapı ruhsatı alınması’ şart olacak. Aynı amaca yönelik rakip mallarda karşılaştırmalı reklam yapılabilecek. Tasarı, kredi kartlarına da düzenleme getiriyor. Tartışılan kredi kartı ücreti için, bankaların tüketicilere ücret tahsil etmeyecekleri bir kredi kartı türü sunma zorunluluğu getiriliyor. Belirli süreli kredi sözleşmesiyle ilgili hesap açılması ve kredi ile işlemler yapılması halinde tüketiciden söz konusu hesapla ilgili ücret ve masraf talep edilmeyecek. Konut finansmanı sözleşmesi ise yazılı olacak. Aksi halde geçerli sayılmayacak. Konut finansmanı sözleşmesinde de konut finansmanı kuruluşun satış öncesinde konut için kıymet takdiri yapması şartı getiriyor ve takdir edilen kıymetin satıştan en az on işgünü önce tüketiciye bildirilmesi gerekiyor. Yeni yasayla tüketicilerin AB üyesi ülkelerdeki tüketicilerle aynı düzeyde korumaya sahip olabileceklerini belirten Yazıcı, “Hatta bazı açılardan ülkemizdeki tüketicilerin daha ileri düzeyde korunduğu söylenebilir.” dedi. Yazıcı, yıl boyunca indirim kampanyası adı altında yapılan gerçek dışı indirimlerin yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle yapılamayacağını bildirdi.

 

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 06.06.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM