BASINDAN YAZILAR
Veysi SEVİĞ - Vakıflara vergi bağışıklığı tanınması - MuhasebeTR

Veysi SEVİĞ - Vakıflara vergi bağışıklığı tanınması

"Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Vakıflara Vergi Muafiyeti Tanınması Hakkındaki Yasa"nın 20'nci maddesi uyarınca “Gelirlerinin en az üçte ikisinin nev’i itibariyle genel, katma ve özel bütçeli idarelerin bütçeleri içinde yer alan bir hizmetin veya hizmetlerin yerine getirilmesini amaç edinmek üzere kurulan vakıflara, Maliye Bakanlığı'nın önerisi üzerine bakanlar kurulunca vergi muafiyeti tanınabilir.

Bunların vergi muafiyetinden yararlanması ve muafiyetlerinin kaybedilmesine ilişkin şartlar, usul ve esaslar Maliye Bakanlığı'nca belirlenir.

Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan (1) seri numaralı “Vakıflara Vergi Muafiyeti Tanınması Hakkındaki Genel Tebliğ"le söz konusu muafiyet koşulları, vergi muafiyeti tanınan vakıfların yerine getireceği yükümlülükler ve vergi muafiyetinin kaldırılmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiş bulunmaktadır.

 

Muafiyet için gerekli özellikler

Buna göre bakanlar kurulu tarafından vergi muafiyeti tanınacak olan vakfın; sağlık, sosyal yardım, eğitim, bilimsel araştırma ve geliştirme, kültür ve çevre koruma ile ağaçlandırma konularında faaliyette bulunmayı amaç edinmiş olması gerekmektedir. Bu bağlamda vakfın faaliyet konusu bunlardan birisi veya birden fazlası ile ilgili olabilir. Ancak, vergi muafiyeti isteminde bulunacak vakfın bu faaliyetlerinin kamuya açık ve devletin kamu hizmeti yükünü azaltıcı etki yapacak düzeyde olması öngörülmektedir. Belli bir yöre veya belli bir kitleye hizmeti amaçlayan vakıflara vergi muafiyeti tanınmayacaktır.

Vakıfların, vergi muafiyeti isteminde bulunmadan önce kuruldukları tarihten itibaren en az bir yıl süre ile faaliyette bulunuyor olması ve bu süre içindeki faaliyetleri ile devletin kamu hizmeti yükünü azaltıcı etki sağlamış olmaları gerekmektedir.

 

Vakıflara yıllık gelir şartı

Vergi bağışıklığı tanınacak olan vakıfların bilanço esasına göre defter tutmaları zorunludur. Vergi Usul Yasası yükümleri çerçevesinde birinci sınıf tüccarlar tarafından tutulması öngörülen defterlerin süresinde tasdik ettirilmiş ve muhasebe kayıtlarının Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği'ne uygun tutulmuş olması, vakfa ait iktisadi işletmeler bulunması halinde bunlar için de ayrıca defter tasdik ettirmeleri ve vakfın muhasebe kayıtları ile iktisadi işletmesinin muhasebe kayıtlarını birbiriyle karışmasını önleyecek şekilde ayrı ayrı izlemesi öngörülmektedir.

Vergi bağışıklığı isteminde bulunan vakıfların vergi bağışıklığı isteminde bulundukları tarihte en az 505.000 YTL (beş yüz beş bin Yeni Türk Lirası) gelir getirici malvarlığına ve en az 49.000 YTL (kırk dokuz bin Yeni Türk Lirası) yıllık gelire sahip olması zorunludur. Yıllık gelirin tespitinde; genel ve özel bütçeli idareler bütçelerinden yapılan yardımlar ile bağış niteliğinde gelirler dikkate alınmaz. Bu tutarlar, her yıl Vergi Usul Yasası hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılacak ve izleyen yılda bu miktarlar esas alınacaktır. Bu miktarların hesabında, bin YTL’ye kadar olan tutarlar dikkate alınmayacaktır.

Vakıf resmi senedinde yıl içinde elde edilen brüt gelirlerin en az üçte ikisinin sağlık, sosyal yardım, eğitim, bilimsel araştırma ve geliştirme, kültür ve çevre koruma ile ağaçlandırma faaliyetlerinden oluşan amaçlara harcanacağının yazılı bulunması ve son bir yılda bu koşulu fiilen yerine getirmiş olması ve vergi muafiyetinin devamı süresince de bu koşullara uygun davranılması zorunludur.

 

Merkezi denetim elemanları

Vakfa vergi bağışıklığının tanınabilmesi için ilgili kuruluşlardan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden görüş istenerek alınan bilgilere göre Maliye Bakanlığı'nca merkezi denetim elemanlarından birisi tarafından denetlenir.

Maliye Bakanlığı merkezi denetim elemanlarınca yapılacak olan incelemede; vakfın son bir yıl içindeki faaliyetleri ile devletin kamu hizmeti yükünü ne ölçüde azalttığı, bağışıklıktan faydanılabilmesi için öngörülen özellikleri taşıyıp taşımadığı belirlenir. Bu bağlamda da inceleme elemanının ilgili vakfa vergi bağışıklığı verilip verilmemesi konusundaki görüşü açık olarak raporda belirtilerek inceleme konusu vakfın konuya ilişkin durumu belirtilir.

Maliye Bakanlığı tarafından söz konusu vakfın vergi muafiyetinden yararlandırılması istemi ile ilgili olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün ve diğer ilgili kuruluşların görüşleri de incelenerek tüm bu görüşler olumlu yönde ise merkezi denetim elemanınca yapılacak denetimden sonra Maliye Bakanlığı'nın bu konudaki görüşünü içeren bir yazı ile bakanlar kurulunun gerekli muafiyet kararını alabilmesi için durum bir yazı ile Başbakanlık’a bildirilir.

Bakanlar Kurulu’nun konuya ilişkin olarak vereceği karar doğrultusunda söz konusu vakfa vergiden bağışıklık tanınması sağlanmış olur.

(Kaynak: Referans Gazetesi | 17.04.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM