BASINDAN YAZILAR
İşyerimi Babama Emanet Ettim İdari Para Cezası Mağduru Oldum / Vedat İlki - MuhasebeTR

İşyerimi Babama Emanet Ettim İdari Para Cezası Mağduru Oldum / Vedat İlki

 ....... bir giyim mağazasını işleten ……., olayın 2012 yılı aralık ayı sonunda meydana geldiğini söyledi.

İşyeri sahibi ……,

 

Yarım saatliğine namaz kılmak için işyerimi babama emanet ettim. Namaz sonrası geldiğimde SGK denetçilerinin kestiği 5 bin 500 lira ceza makbuzuyla karşılaştım. Bunun önce bir şaka olduğu sandım, daha sonra soluğu aldığımSGK'da ‘’İşyerini babana emanet ettiğin için sana ceza kesildi.’’ denildi. Yasada, eşinden başka kimsenin işyerine bakamayacağı ifade ediliyor. Kaynak İHA

 

İşyerlerimizde  sadece ücret almadan çalışan eşlerimiz için sigorta yaptırma zorunluluğumuz yoktur.

 

5510 sayılı SS ve GSSK 6’ıncı Maddesinde Sigortalı Sayılamayanlar Kısmında ‘’İşverenin işyerinde ücretsiz çalışan eşi’’ sigortalı sayılmaz denilmiştir.

 

Buna göre işverenin işyerinde yardım etme amacı ile eşi çalışıyorsa sigortalı olma zorunluluğu bulunmuyor.

 

Örneğin:

 

Muhasebeci Mehmet beyin eşi Ayşe Hanım  telefonlara bakması, yazışmaları takip etmesi , müşteriler ile ilgilenmesi gibi eşinin işine  yardımcı olmaları durumunda ücret almıyorlarsa sigorta kapsamında değerlendirilmeyecektir.

 

Eczacı Ayşe Hanımın eczanesinde eşi Ahmet bey eczanede eşine yardımcı oluyor , kasa ve muhasebe işlerini takip ediyor, karşılığında ücret almıyorsa sigorta kapsamında değerlendirilmeyecektir.

 

 

 

İşveren olarak yukarıdaki yazıda konu edindiğimiz  ,eşimiz dışında işyerlerimizi  kısa yada uzun  süreli terk ederken , çocuğunuza, kardeşinize ,anne yada  babanıza ,arkadaşınıza  emanet ederseniz  SGK denetimi esnasında sigortasız işçi çalıştırmaktan dolayı İPC ile karşı karşıya kalacaksınız.

 

Burada denetim ile görevli SGK yetkilileri 5510 sayılı Kanunun emrettiği gibi hareket etmek zorundalar.

 

Fıkra gibi fakat mevzuat böyle yapılmasını emrediyor.

 

Tutanak düzenlenmesinde sigortasız işçi çalıştırma ile karşı karşıya kalarak İPC ile cezalandırılıyorsunuz.

 

5510 – SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE

UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2013 YILI)

İlgili

Madde

Uygulanacak İdari Para Cezasının Nedeni

Ceza Tutarı

01.01.2013

30.06.2013

01.07.2013

31.12.2013

102-a/2

Sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmediğinin mahkeme kararından, denetim elemanlarının tespitlerinden, bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kamu idareleri ile kanunla kurulan kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi ve belgelerden anlaşılması halinde bildirgeyi vermekle yükümlü olanlar hakkında her bir bildirge için asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası uygulanır.

1.957 TL

2.043 TL

102-a/3

İşyeri esas alınmak suretiyle sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmediğine ilişkin yukarıdaki tespitin ardından, bir yıl içinde yukarıda sayılan (102-a/2) durumlardan biriyle tekrar bildirge verilmediğinin anlaşılması halinde, bildirgeyi vermekle yükümlü olanlar hakkında bu defa her bir bildirge için asgari ücretin beş katı tutarında idari para cezası uygulanır.

4.893 TL

5.107 TL

102-c/4

Belgenin; mahkeme kararından, denetim elemanlarının tespitlerinden, bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kamu idareleri ile kanunla kurulan kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi ve belgelerden, hizmetleri veya kazançları Kuruma bildirilmediği veya eksik bildirildiği anlaşılan sigortalılarla ilgili olması halinde, belgenin asıl veya ek nitelikte olup olmadığı, işverence düzenlenip düzenlenmediği dikkate alınmaksızın, aylık asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası uygulanır.

1.957 TL

2.043 TL

 

 

 

Ayrıca bir de işyeri Bildirgesi SGK verilmemesi halinde defter tutma statülerine göre bu İPC Asgari ücrettin bir katından başlayarak üç katına kadar çıkabiliyor.

 

 

 

Yasal mevzuat çerçevesinde konuyla ilgili yoruma açık bir ifade olmadığı için ancak bu konuda kesilecek İPC itirazları açılacak davalar ile sonuçlanabilecektir.

 

Son kararı da yargı söyleyecektir.

 

Bekar işverenler İPC ile muhatap olmak istemiyorsanız ,biran önce evlenin işyerinizi eşinize bırakınız.

(Kaynak: Ali Tezel | 05.06.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM