BASINDAN YAZILAR
Emekli Engelli ÖMSS'ye Girebilir / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Emekli Engelli ÖMSS'ye Girebilir / Sadettin Orhan

 Soru: Sadettin Bey, 5434 Sayılı Kanun'a göre 15 yılda emekli olmuş bir engelli kişi, yine kamuda Özürlüler Merkezi Sınavı ile tekrar atanabilir mi? Buna engel bir düzenleme var mı? Yusuf M.

Cevap: Değerli okurum, bu konuda usul ve esasları düzenleyen yönetmelikte (Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları ile Yapılacak Merkezi Sınav ve Kura Usulü Hakkında Yönetmelik) açık bir hüküm yok. Örneğin ilk defa memur olacaklarla ilgili sınavları düzenleyen genel yönetmelikte bu yönde bir sınırlama mevcut.

Fakat ÖMSS sınav yönetmeliğinde, kamudan emekli olan kişinin sınava başvurmasını engelleyen bir hüküm bulunmuyor. Ayrıca 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 53. Maddesi'nde "Engelliler için sınavlar, ilk defa devlet memuru olarak atanacaklar için açılan sınavlardan ayrı zamanlı olarak..." ifadesine yer veriliyor. Yani engelliler için "ilk defa memur olarak atanma" şartı aranmıyor. Eğer atanacağınız kurumdaki kadro için belirlenmiş yaş sınırı yoksa ÖMSS kapsamında tekrar atanabilmeniz gerekir. Tabii atanmanız durumunda emekli aylığınız kesilir, sadece atandığınız kurumdan aylık alabilirsiniz.

Anneniz yetim aylığı alamaz

Soru: Sadettin Bey, rahmetli babam Bağ-Kur emeklisiydi, iki sene önce vefat etti. Maaşını annem alıyor. Maaşı yaklaşık olarak 600-650 civarında. Acaba annem dul aylığı kesilmeden yine Bağ-Kur emeklisi olan rahmetli dedemden de aylık alabilir mi? Yani iki aylığı bir arada alması mümkün mü?Mehmet K.

Cevap: Mehmet Bey, anneniz dul aylığının yanında ayrıca dedenizden yetim aylığı alamaz. Dedeniz Emekli Sandığı emeklisi olsaydı bu mümkündü fakat mevcut şartlarda mümkün değil.

Bağ-Kur'da kalmanız daha avantajlı

Soru: Sadettin Bey, ben 01.02.1960 doğumluyum. 21.09.2007 tarihinden 28.02.2011 tarihine kadar isteğe bağlı sigortalı, 28.02.2011 tarihinden itibaren de mecburi (tarım) sigortalısıyım. Ne zaman emekli olabilirim? SSK'ya geçmem gerekirse ne zaman geçmeliyim? Geçmemin bir avantajı olur mu? Seher D.

Cevap: Seher Hanım, tarım Bağ-Kur kapsamında devam ederseniz 15 yılı doldurduğunuz tarihte emekli olursunuz. SSK'ya geçerseniz ya 7000 günü dolduracaksınız ya da 4500 günü doldurup 25 yıllık sigortalılık sürenizi bekleyeceksiniz. Sizin için en kısa yol mevcut statüde devam edip 15 yılı doldurmak olacaktır.

Dul aylığından SGDP kesilmez

Soru: Sadettin Bey, dul aylığı alan bir kişinin sosyal güvenlik destek primi (SGDP) ödeme yükümlülüğü var mıdır? Ayrıca emekli bir kişi hem 4/a hem de 4/b kapsamında çalışırsa ikisi için de ayrı ayrı SGDP ödeme yükümlülüğü var mıdır? Her iki konunun da kanuni dayanağını belirtirseniz sevinirim. Ergül T.

Cevap: Ergül Bey, dul aylığından SGDP kesilmez. Zira dul aylığından destek primi kesileceğine dair 5510 Sayılı Kanun'da herhangi bir hüküm yok. Yine aynı kanunun 53. maddesi gereği hem 4/a hem de 4/b kapsamında çalışan kişiden sadece 4/a için SGDP kesilir. Konuya ilişkin detayları SGK'nın yayımlamış olduğu 2013/11 sayılı genelgede bulabilirsiniz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 01.06.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM