BASINDAN YAZILAR
Vergi Dairesine Sahne ve Sahadan 126 Bin Transfer - MuhasebeTR

Vergi Dairesine Sahne ve Sahadan 126 Bin Transfer

 Maliye Bakanı Şimşek çapraz sorgunun olmadığı Gelir Vergisi reformuyla yıllık 160 bin lira ve üstü gelir elde edenin beyanname vereceğini açıkladı.

Gelir Vergisi reformu daha önce istisna kapsamında olan veya sadece stopaj ödeyerek beyanname vermeyen yıllık 160 bin lira ve üzerinde kazanan 126 bin mükellefinin de gelir vergisi dilimlerinde vergilendirilmesini sağlayacak. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek artık 160 bin liranın üzerinde gelir elde edenlerin beyanname vereceklerini açıkladı ve şu anda bu kapsama giren 126 bin kişinin olduğunu dile getirdi.

Önce stopaj, sonra vergi

Şimşek dün yeni Gelir Vergisi reformunun ayrıntılarını açıkladığı toplantıda, mevcut gelir vergisinde kimlerin istisna olduğunun sayfalarca yazıldığını belirterek, yeni reformda haklarında düzenleme olmayanlar için istisnanın kaldırılmış olacağını söyledi. Şimşek, bu mükelleflerin gruplandırılabileceğini belirterek, buna örnek olarak senaristleri verdi. Bu durumda yazar, oyuncu ya da futbolcular bir grup olarak belirlenebilecek. Bu kişiler kazançları üzerinden önce stopaj ödeyecekler sonra da 160 bin lira aşılıyorsa kendi gelir grubuna göre vergilendirilecekler. Böylece Gelir Vergisi Kanunu’nun 18. maddesinde muaf tutulan meslek grupları bundan sonra belli bir eşikle beyannameye tabi tutulacaklar.
Şimşek, gelir vergisi yasa taslağının 7 eksende değişiklik yaptığını söyledi. 7 eksen şöyle:

GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ KANUNLARI BİRLEŞTİRİLDİ
210 maddelik gelir vergisi ve 45 maddelik kurumlar vergisi birleştirildi. Yeni gelir vergisi 95 madde olacak.

BEYANNAMELİ VERGİLEME GENİŞLETİLDİ
Artık ücret ve istisna serbest meslek geliri elde edenler belli bir eşiği geçerlerse beyanname verecekler. Bu eşik yasa taslağında 160 bin lira olarak belirlendi. Şu anda kapsama ücret geliri elde eden 100 bin kişi, istisna serbest meslek kazancı elde eden yaklaşık 10 bin kişi, kira geliri elde eden 15 bin kişi ve diğer kazanç ve irat elde eden de yaklaşık bin kişi giriyor. Bu kişiler artık toplam gelirleri üzerinden yüzde 15-35 tarifesinden vergilendirilecekler. Bakanlar kurulu 160 bin lira olan eşiği iki katına yani 320 bin liraya çıkarabilecek ya da yarısına kadar yani 80 bin liraya indirebilecek. 160 bin lira eğer iki katına çıkarsa beyanname vereceklerin sayısı 3’te 1 oranında düşecek ve 42 bin kişi beyanname verecek. Eğer 160 bin eşik değer 80 bine düşerse de beyanname vereceklerin sayısı 3 kat artacak. Bu durumda 378 bin kişi beyanname verecek. Beyanname verenler eğitim ya da sağlık harcamalarını düşebilecekler.

VERGİ TABANI GENİŞLETİLDİ, İSTİSNA VE MUAFİYETLER DARALTILDI
Kira gelirleri mevcut sistemde bir gerçek gider bir de götürü gider yöntemi ile beyan ediliyor. Kira gelirlerinde götürü gider yöntemi sınırlandırılıyor.
İşyerleri, arazi-arsalar ve 52 bin liranın üzeri konut kira gelirleri için yüzde 25’lik götürü gideri kaldırılıyor. 26 bin 52 bin lira arası konut kiralarında götürü gideri yüzde 15’e indiriliyor. 26 bin liraya kadar konut kirası elde edenler için götürü gider yüzde 25 olarak uygulanacak.
Kentsel rantlardaki istisnalar daraltılacak, birden fazla evini satan vergisini verecek. Artık yüzde 100’lük istisna söz konusu olmayacak. 2 yıldan sonra yüzde 40, 3 yıldan sonra yüzde 50, 4 yıldan sonra yüzde 60 ve 5 yıldan sonra yüzde 75’lik istisna söz konusu olacak.
Birden fazla işyerinde ticari faaliyette bulunanlar basit usulden faydalanamayacak.
Kurumların yönetim kurulu üyelerine ortaklık payına orantılı olmaksızın ödenen kâr payları da ücret olarak tarifeye göre vergilendirilecek. CEO’ların aldığı ödemelere ilişkin soruyu da Şimşek, “CEO’ların ikramiyeleri, yan ödemeleri vs, bunların hepsi düzenleniyor ama ücret niteliğindeyse ki çoğu o şekildedir. Tabii ki artan oranlı bir Gelir Vergisi’ne tabi olacaktır” şeklinde yanıtladı.
Uluslararası uygulamalara paralel olarak yabancı işadamları, uzmanlar ve basın-yayın çalışanları Türkiye ’de 3 yıldan fazla kalmaları halinde tam mükellef olacaklar.
Mevcut durumda şirketlerin iştirak hissesi satışında, kurumlarda 2 yıldan sonra yüzde 75’lik kişilerde ise yüzde 100’lük bir istisna vardı. Yeni düzenlemeyle; 2 yıldan sonra yüzde 40, 3 yıldan sonra yüzde 50, 4 yıldan sonra yüzde 60, 5 yıldan sonra yüzde 75’lik bir istisna söz konusu olacak.
Borsaya kote hisse senetleri için 2 yıldan sonra yüzde 60, 3 yıldan sonra 70, 4 yıldan sonra yüzde 80, 5 yıldan sonra yüzde 90’lık bir istisna olacak, gerçek kişilerde bir değişiklik olmayacak.

YATIRIM, ÜRETİM VE İSTİHDAMI TEŞVİK EDİCİ DÜZENLEMELER YAPILDI
Yeni iş kuran gençlere 3 yıl vergi kredisi. 29 yaşını aşmamış genç girişimciler 3 yıl boyunca asgari ücrete isabet eden kazançları üzerinden hiç vergi ödemeyecekler.
Tarımsal üretim desteklenecek. Belirli bir ölçek ekonomisine ulaşarak zirai faaliyette bulunan sermaye şirketleri, kolektif şirketler ve adi komandit şirketler çiftçi gibi vergilendirilecek.

VERGİ GÜVENLİĞİ VE VERGİYE UYUM GÜÇLENDİRİLDİ
Beyanname verme süreleri 1 ay öne çekilecek. 4. dönem geçici vergi beyannamesi kaldırılacak.

SOSYAL POLİTİKALARLA UYUMLU DÜZENLEMELER YAPILDI
Tek evini satana istisna var. Şimşek, tek evi olan ve oturan kişilerin bu evlerini satmaları ve yeni ev almaları şartıyla gelir vergisinden istisna olacağını söyledi. Şimşek ayrıca eşin anne ve babasının kullanımına bedelsiz olarak tahsis edilen konutlarda emsal kira bedeli uygulamasından vazgeçileceğini ifade etti.
Isı yalıtımı, enerji tasarrufu sağlamak amacıyla yapılan harcamalar, elde edilen kira gelirinden doğrudan indirilebilecek.

BAKANLAR KURULUNUN YETKİLERİ ARTTIRILDI
Bakanlar kuruluna beyana dayalı sistemin yaygınlaştırması için beyanname verme zorunluluğuna ilişkin eşik değerleri değiştirebilmesi, zirai kazançlara yönelik ölçütleri, üretim havzalarını, bölgeleri, illeri, mükellef gruplarını, arazi ve ürün türleriyle, üretim türüne göre, kanunda öngörülen maktu vergi oran ve tutarları farklılaştırabilme yetkisi verilecek.
18. maddede kimler istisnaydı?
Müellif, mütercim, heykeltıraş, hattat, ressam, bestekâr, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikâye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayımlamak veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserlerini satanlar veya kiralayanlar.x
Neler yok?
Herhangi bir oran değişikliği yok
Harcama veya servette çapraz denetim yok
Esnafın vergi yükünü arttıracak düzenleme yok.
Veraset ve intikal vergisi eski haliyle kalacak.
%35 Sanatçı, futbolcu, oyuncu ve senaristlerin yeni gelir vergisi diliminin yüzde 35 olması bekleniyor.

(Kaynak: Radikal | 30.05.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM