BASINDAN YAZILAR
Zeki GÜNDÜZ - 25 Nisan 2007'ye kadar ödenecek prim ve ikramiyeler de 2006 beyanında gid - MuhasebeTR

Zeki GÜNDÜZ - 25 Nisan 2007'ye kadar ödenecek prim ve ikramiyeler de 2006 beyanında gid

Günün sözü;

"Geri kalmış bir ülkeyi kimin yöneteceği, ileri ülkenin nasıl yönetileceği tartışılır."

K. Popper

 

Muhasebeci farkı

Bir matematikçi, bir muhasebeci ve bir ekonomist aynı işe başvururlar.

Mülakat yapan kişi matematikçiye sorar:

"İki kere iki kaç eder?" Matematikçi cevap verir: "Dört!" Görüşmeci sorar: "Kesin dört mü?" Matematikçi kendinden emin cevaplar: "Evet, kesin dört!"

Matematikçi çıkar ve ekonomist odaya girer. Aynı soru ekonomiste yöneltilir. Ekonomist yanıtlar: "Ortalama dört eder, yüzde 10 aşağı veya yukarı oynayabilir, ama ortalama dört eder."

Ekonomist çıkar, muhasebeci odaya girer, tabii yine aynı soru.

Muhasebeci ayağa kalkar, kapıyı kilitler, panjurları indirir ve görüşmeciye yaklaşarak sorar: "Kaç etsin istersiniz?"

Şirket çalışanlarına 25 Nisan 2007 tarihine kadar 2006 yılında gösterdikleri performans dikkate alınarak ödenecek prim ve ikramiyeler 2006 beyanında vergi matrahından indirilebilecektir.

Bu ikramiye ve primler kesinleşip nakden veya hesaben ödendikleri tarihte doğal olarak stopaja tabi tutulacaktır. Diğer bir deyişle, çalışanlar açısından ücret geliri olan ve gelir vergisine tabi tutulacak bu ödemelerin brüt tutarı, gelir vergisi yükümlülükleri 2007'de yerine getiriliyor olsa bile 2006 beyanında indirim olarak dikkate alınabilecektir.

Aynı husus 2006 kârları üzerinden çalışanlara ödenecek temettü ikramiyeleri için de geçerlidir. Çalışanlara 2006 yılı beyannamesinin verileceği sürenin sonuna kadar (25 Nisan) ödenecek temettü ikramiyeleri, 2006 yılının kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınabilecek.

2006 defterlerinde karşılık ayrılmamışsa bu tutarlar 2006 beyanında diğer indirim olarak gösterilebilecektir.

Sponsorluk harcamaları ile reklam harcamaları farkı netleştirildi

1 nolu KVK Genel Tebliği'nin 10.3.1 bölümünde, "Sponsorluk harcamaları, ticari kazancın elde edilmesi ile doğrudan ilişkisi ölçülemeyen, sosyal amacı öne çıkan harcamalar olup ticari kazancın elde edilmesi ile doğrudan ilişkili olan reklam harcamalarından farklılık arz etmektedir" ifadelerine yer vermiştir.

Yine aynı tebliğde, "Spor sahalarına, sporcuların veya diğer ilgililerinin giysilerinin ya da spor araç ve gereçlerinin üzerine yazılı veya elektronik sinyaller yardımıyla sanal olarak kurumun tanıtımının yapılmasını sağlayacak amblem, marka, isim ve benzeri işaretler konulması gibi doğrudan ticari fayda sağlayan ve kurumun tanıtımını amaçlayan harcamalar ise reklam harcaması olarak değerlendirilecektir" açıklaması yapılmıştır.

Böylelikle uygulamada karışan sponsorluk ve reklam kavramlarına açıklık getirilerek oluşacak gereksiz tartışmaların önüne geçilmiştir.

AR-GE indiriminden yararlanabilmek için ayrı bir AR-GE departmanı kurulması zorunlu kılınmıştır

1 nolu KVK Genel Tebliği'nin 10.2 bölümünde oldukça geniş bir şekilde AR-GE indirimine ilişkin açıklamalara yer verilmiştir. Kanunda bu konuda bir zorunluluk olmamasına rağmen tebliğde KVK'nın 10. maddesinde düzenlenen indirimden yararlanabilmek için ayrı bir AR-GE departmanı kurulması zorunluluğu getirilmiştir.

Tebliğ 3 Nisan 2007'de ancak 2006 beyanlarına dönük açıklamalar içeriyor olduğu halde, doğal olarak 2006 yılı için bu maddenin getirdiği imkandan yararlanabilmek için departman olmadığından bahisle eleştiri yapabilmek mümkün olmayacaktır.

Tebliğdeki açıklamaları 2007 yılında tebliğ sonrası için kabul etmek doğru olacaktır.

Sponsorlukla ilgili kısıtlamalar

1 seri nolu KVK Genel Tebliği'nin 10.3.1 bölümünün son paragrafında; "Gerçek ve tüzel kişilerin süresiz bir şekilde sponsor olamayacakları gibi; bunların herhangi bir şekilde vergi borçları bulunmamalıdır. Bu nedenle kurumların sponsor olabilmesi için bağlı bulundukları vergi dairesine müracaat ederek, vergi borcu olmadığına dair bir yazı almaları ve yapılan sponsorluk sözleşmesinin bir örneğinin ilgili vergi dairesine vermeleri gerekmektedir" açıklamalarına yer verilmiştir.

Tebliğdeki sponsorlukla ilgili süresiz olamama, vergi borcu olmama şart ve açıklamalarının ileride tartışmalara yol açabileceğini düşünüyoruz.

Eğitim ve sağlık tesislerine yapılacak bağış ve yardımların belgelendirilmesinde yeni usul

1 seri nolu KVK Genel Tebliği'nin 10.3.2.2.4 bölümünde ayrıntılı açıklamalara yer verilmiştir.

Ayni veya nakdi olarak yapılan bağış ve yardımların kurumlar vergisi mükelleflerince indirim olarak dikkate alınabilmesi için makbuz karşılığı yapılmış olması gerekli ve yeterlidir.

Ayni bağış ve yardımın, işletmenin aktifinden veya stokundan çekilerek bağışlanmış olması durumunda, mükelleflerin işletmeden çekip bağışladıkları değerler için fatura düzenlemesi; düzenlenen faturanın arka yüzüne faturada belirtilen değerlerin ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından bağış veya yardım olarak alındığına ilişkin şerh konularak yetkili kimseler tarafından imzalanmış olması yeterlidir.

Ayni değerlerin, mükelleflerce dışarıdan alınarak kamu kurum ve kuruluşuna bağışlanmış olması durumunda ise bu kurum ve kuruluş tarafından teslim alınacak değerler için teslime ilişkin bir belge düzenlenmiş olması yeterli olup, düzenlenen belgede bağışlanan kıymetin değerinin, cinsinin ve miktarının tereddüde mahal bırakmayacak şekilde belirtilmiş olması gerekmektedir. Ayrıca, bağışlanan değerlere ilişkin olarak düzenlenmiş olan faturaların arka yüzünde yukarıda belirtilen açıklamalar dahilinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yetkililerinin imzası bulunacaktır.

Nakdi bağışların indirilebilmesi, bağışı kabul eden kuruluşlarca verilecek makbuzla veya bu amaçla bankalarda açtırılan hesaplara yatırıldığına ilişkin banka dekontlarıyla belgelendirilmesi şartıyla mümkündür.

Kamu kurum ve kuruluşları ile imzalanan protokol gereğince kamu arazisi üzerine okul yaptırılması halinde, söz konusu okul inşasına ilişkin olarak yapılan harcamalar, harcamanın yapıldığı yıla ilişkin kazancın tespitinde indirim konusu yapılabilecektir.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 13.04.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM