BASINDAN YAZILAR
Veysi SEVİĞ - Yurtdışına çıkış harcına yeni uygulama ve iptaller - MuhasebeTR

Veysi SEVİĞ - Yurtdışına çıkış harcına yeni uygulama ve iptaller

Yurtdışına Çıkış Harcı Hakkında Kanun ile Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki 5597 Sayılı Yasa'nın birinci maddesi ile 01 Nisan 2007 tarihinden itibaren yurtdışına çıkışlarda uygulanan harç miktarı yetmiş YTL’den on beş YTL’ye indirilmiş ve uygulama esasları değiştirilmiştir.

Yeni düzenleme gereği olarak Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurtdışına çıkış yapanlardan çıkış başına 15 YTL harç alınmaktadır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurtdışına çıkış yapanlardan;

* Çıkış tarihi itibariyle yurtdışında oturma izni bulunduğunu belgeleyenler,

* Ticari amaçla yük ve yolcu taşımaya yönelik kara, deniz, hava ve demiryolu araçlarında, yurtdışına çıkış sırasında fiilen mürettebat olarak görevli bulunanlar ile

* Yedi yaşını doldurmamış olanlardan

yurtdışına çıkış harcından bağışık tutulmalarını istiyenler, yurtdışında oturma izni sahibi olduklarını veya yedi yaşın altında olduklarını (beraberinde oldukları kişiler aracılığı ile) belgelendirmek suretiyle kanıtlamak zorundadırlar.

Ticari araç mürettebatı olarak yapılan çıkışlarda bağışıklık, ticari taksi, minibüs ve kamyonlar için bir kişi, diğer motorlu kara taşıtlarında ise en fazla üç kişi için uygulanmaktadır.

01 Nisan 2007 tarihinden itibaren yurtdışına çıkış harcı; kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma araçlarıyla veya münferit çıkışlarda “yurtdışına çıkış harç pulu” alınmak suretiyle ya da vergi daireleri, gümrük saymanlıkları ve yetkili bankalara makbuz karşılığı ödenebilmektedir.

 

Toplu taşımada düzenleme

Toplu taşıma araçları ile yurtdışına yolcu taşıyan firmalara ait biletin Türkiye’de düzenlenmesi halinde bileti düzenleyen gerçek ya da tüzelkişiler tarafından bilet üzerine “yurtdışı çıkış harç pulu” yapıştırılmak suretiyle harç tahsil edilecektir.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan konuya ilişkin (1) Seri numaralı Genel Tebliğ ile toplu taşıma araçları ile yurtdışına yapılacak gezilerde yurtdışına çıkış harcının bu seyahatler için düzenlenmiş olan bilet üzerine pul yapıştırılmak suretiyle ödenmesi öngörülmüştür.

Biletin yurtdışında veya elektronik ortamda düzenlenmesi halinde ise yurtdışına çıkış harcı mükellefler (seyahat edecek olanlar) tarafından, ilgili firmaların yurtdışına çıkış noktalarındaki bilet satış yerlerinden harç pulu temin edilerek pasaport üzerine ya da boarding kartına yapıştırılmak suretiyle ödenebilmesi mümkündür. Bu bağlamda yurtdışına çıkış harcının yetkili bankalara, gümrük saymanlıklarına veya vergi dairelerine ad, soyad ve pasaport numarası belirtilmek suretiyle makbuz karşılığında ödenmesi mümkün bulunmaktadır.

 

Çıkış harcı kontrolü

Tebliğ ile yapılan yönlendirme uyarınca sistemin sağlıklı çalışabilmesi için, taşımacı kuruluşlar (firmalar) ya da yurtdışındaki taşımacı firmaların Türkiye’deki temsilcileri, yurtdışına çıkış esnasında, Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurtdışına çıkış yapan her bir yolcunun yurtdışına çıkış harcının ödendiğini kontrol ederek söz konusu harcın ödenmemiş olması durumunda ilgili kişileri harcın ödenmesi konusunda uyarmakla yükümlüdürler.

Söz konusu taşımacı firmalarla bilet satan gerçek ya da tüzelkişiler, düzenleyecekleri biletlere veya boarding kartına yapıştırılacak olan harç pullarını ilgili saymanlıklardan satın alabileceklerdir.

Münferit çıkışlarda ise yurtdışına çıkış harcı, vergi daireleri, gümrük saymanlıkları ve yetkili bankalara ad, soyad ve pasaport numarası belirtilmek suretiyle makbuz karşılığında ödenebileceği gibi “yurtdışına çıkış harç pulu” alınıp pasaport üzerine yapıştırılmak suretiyle de söz konusu mükellefiyet yerine getirilebilecektir.

Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurtdışına çıkışlarda, harcın ödenmesine veya muafiyet uygulamasına yönelik denetim, çıkış kapılarında görevli emniyet mensuplarınca yapılmaktadır. Yurtdışına çıkış sırasında pasaport, boarding kartı veya bilet üzerine yapıştırılmış bulunan harç pulu veya harç makbuzu, iptal kaşesi uygulanmak suretiyle denetlenmektedir.

Yurtdışına çıkış harcının ödenmesine karşın herhangi bir nedenle yurtdışına çıkışın yapılamaması veya muafiyet kapsamında olanlardan harç tahsil edilmiş olmasında, tahsil olunan harç belli ilkeler çerçevesinde hak sahiplerine iade edilecektir.

 

Bilet iptali olursa

Bilet düzenlenmesi sırasında bilet üzerine “yurtdışına çıkış harç pulu” yapıştırılarak tahsil edilmesi halinde, eğer yurtdışına çıkılmadan bilet iptal edilirse, bileti düzenleyenler tahsil edilen harcı hak sahibine iade edeceklerdir. Biletle birlikte tahsil edilen ve bilet düzenleyenler tarafından iade edilen harçlar bağlı bulunulan vergi dairesi tarafından aylık dönemler itibariyle aide edilecektir. İade işleminin yapılabilmesi için “İptal Edilen Bilet Listesi” düzenlenerek iptal edilen pulların ve iptal edilen bilete ilişkin bilgilerin ibraz edilmesi zorunludur.

Pasaporta “yurtdışına çıkış harç pulu” yapıştırılmak veyahut makbuz karşılığında ödenen yurtdışına çıkış harçları, yurtdışına çıkılmaması halinde, yükümlüler tarafından vergi dairesine veya ilgili gümrük saymanlıklarına başvurulmak ve ilgili belge ibraz edilmek suretiyle iade edilecektir.

(Kaynak: Referans Gazetesi | 10.04.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM