BASINDAN YAZILAR
İş Ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği Oda Haline Dönüştürülmesi İçin Kanun Yürürlüğe Girmelidir / Vedat İlki - MuhasebeTR

İş Ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği Oda Haline Dönüştürülmesi İçin Kanun Yürürlüğe Girmelidir / Vedat İlki

 Ali Tezel koordinatörlüğünde 2008 yılında başlatılan İş ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği programlarından 300’e yakın öğrenci bugüne kadar mezun olmuştur.

Buna benzer programlarda Üniversiteler, Eğitim Kurumları aracılığı ile eğitim verilmiştir.

Ayrıca Kamu Kurumundan emekli olup İş ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği yapanlar da mevcuttur.

Kamu kurumunda mevcut çalışanlar ise İş ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği yapamazlar.

Bugüne kadar 500 yakın eğitim almış İş ve Sosyal Güvenlik Müşavirlerinin 100-150 kişi kendi bürolarında çalışıyor, diğerleri işverenler yanında çalışmaktadır.

Bir çoğu da Mahkemelerde bilirkişi olarak görev yapıyor.

Son iki gündür Medya’ da İş ve Sosyal Güvenlik Müşavirlerini ilgilendirecek bir haber gündeme geldi.

İş ve Sosyal Güvenlik Müşaviri arkadaşlarımız bu habere duyarsız kalmamaları gerekir.

Sosyal Güvenlik Müşavirliği Derneğimizde tek çatı altında birleşerek  Oda ile ilgili Kanunun hayata geçirilmesinde sivil toplum kuruluşu olarak harekete geçme zamanı gelmiştir.

Yoksa geç kalınmış olacaktır.

Medya’ya yansıyan habere gelirsek;

Adalet ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıkları, iş mahkemelerinde görülen iş ve sosyal güvenlik hukukundan kaynaklı uyuşmazlıkların daha kısa sürede ve daha az masrafla çözümlenmesi için çalışma başlattı.

Buna göre, iş akdi feshedilen işçi, mahkemede dava açmayacak, il ve ilçelerde kurulacak İş ve Sosyal Güvenlik Uyuşmazlıkları Hakem Heyetine başvuracak.

İş Mahkemeleri Kanunu'nun adı, "İş Mahkemeleri, İş ve Sosyal Güvenlik Uyuşmazlıkları Hakem Heyetleri Kanunu" olarak değiştirilecek.

İşçi ve işveren arasında iş akdinden veya İş Kanunu'na dayanan her türlü hak iddialarından doğan hukuk uyuşmazlıklarının çözülmesiyle görevli iş mahkemelerinin yanı sıra "İş ve Sosyal Güvenlik Uyuşmazlıkları Hakem Heyeti" de kurulacak.

HEYET 5 KİŞİ OLACAK,4 YIL GÖREV SÜRESİ,SALT ÇOĞUNLUĞUN KARARI

İş ve Sosyal Güvenlik Uyuşmazlıkları Hakem Heyeti, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, iş ve sosyal güvenlik mevzuatı uygulamasından kaynaklanan sorunlara çözüm bulmak amacıyla il ve ilçe merkezlerinde kurulacak.

Heyetin başkanlığını, mülki idare amirinin, Çalışma ve İş Kurumu il müdürlükleriyle ilçe teşkilatı personelinden görevlendireceği uzman kişi yapacak.

Heyet, başkan dahil 5 asıl, 4 yedek üyeden oluşacak ve üyelerin görev süresi 4 yıl olacak. Baro yönetimi de heyete bir üye verecek. En az 4 kişiyle toplanacak heyet, salt çoğunlukla karar alacak, üyeler çekimser oy kullanamayacak. Heyetin yetki alanı, bulunduğu il veya bir ya da belirlenen birden fazla ilçenin mülki hudutlarıyla sınırlı olacak.

Miktar veya değeri 5 bin lirayı geçmeyen mal varlığına ilişkin uyuşmazlıklarda, İş ve Sosyal Güvenlik Uyuşmazlıkları Hakem Heyeti'ne başvuru zorunlu olacak. Heyet, başvuruya ilişkin kararını en geç 3 ay içinde verecek. Heyetin vereceği kararlar, tarafları bağlayacak, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun ilamların icrası hükümlerine tabi olacak. Taraflar, heyetin kararlarına 2 hafta içinde İş Mahkemesi'nde itiraz edebilecek ancak itirazlar, kararın icrasını durdurmayacak. İtirazı inceleyen mahkeme, duruşma yapılmasına gerek olup olmadığını takdir edecek. Duruşma yapılmasına gerek görülmeyen hallerde mahkeme, en geç 2 hafta içerisinde kararını verecek. İtiraz üzerine mahkemenin vereceği karar kesin olacak.
 

HİZMET TESPİT DAVASINDA SGK

Tasarı taslağına göre, sosyal güvenlik hukukundan kaynaklı uyuşmazlıkların davaya dönüşmeden SGK tarafından çözümünü sağlamak amacıyla SGK il müdürlükleri bünyesinde 5 kişiden oluşan "Hizmet Tespiti Komisyonu" kurulacak.

Sigortalıların çalışıp çalışmadığının, prim ödeme gün sayısı ve prime esas çalışma sürelerinin tespiti amacıyla oluşturulacak komisyon, gerekli inceleme ve araştırmaları yaparak sigortalının talebinin reddine ve kabulüne karar verecek. Komisyonun kararı, sigortalı ve işverene tebliğ edilecek.

Taraflar, 30 gün içinde iş mahkemesine başvurarak kararın iptalini isteyebilecek, bu süre içerisinde dava açılmazsa komisyon kararı kesinleşecek.

Sigortalılar, hak sahipleriyle diğer ilgililer, komisyona başvurmadan, doğrudan yetkili mahkemeye müracaat edemeyecek.

Sosyal güvenlik uyuşmazlıklarıyla ilgili dava açmadan ya da İş ve Sosyal Güvenlik Hakem Heyetlerine başvurmadan önce SGK'ya müracaat edecek.

Yapılan müracaata 60 gün içinde SGK tarafından cevap verilmezse talep reddedilmiş sayılacak. Böylece uyuşmazlıklar, yargıya taşınmadan SGK tarafından çözülecek, ilgililer haklarını daha kısa sürede alabilecek, yargının iş yükünün artması da önlenecek.
 

İş ve Sosyal Güvenlik Müşavirlerinin Odası olması halinde bu uyuşmazlıklara hakem olacak heyetlerde yer alabiliriz.

İş ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği Oda haline gelmesinde sadece devlet bürokrasisi  değil ,bu oluşumda işçi , işveren  adına İş ve Sosyal Güvenlik Müşavirlerinden  görüş alınır.

Bu da Derneğimizde birlik içinde hareket eder, sesimizi ÇSGB ,Adalet Bakanlığına duyurmamız halinde dikkate alınırız.

Taslak halinde olan Oda yasalaşırsa, bu yeni oluşumda da neden bizde olmayalım?

Şimdi gözlerimizi Dernek Başkanı, Yönetim Kurulu  ve değerli üyelerindedir.

(Kaynak: Alitezel.com | 10.05.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM