BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - Kıdem tazminatını alan işçinin yıllık izin süresi - MuhasebeTR

Resul KURT - Kıdem tazminatını alan işçinin yıllık izin süresi

Okurumuz Yeliz Rakıcı, 01/05/1997 tarihinde bir işyerinde çalışmaya başladığını, 30/03/2003 tarihinde işten ayrıldığını, ayrılırken kıdem tazminatı dahil bütün alacaklarını aldığını, aynı işyerinde 15/09/2003 tarihinde yeniden işe başladığını belirterek bir yıl sonra izin hakkı dolduğundan dolayı yıllık izninin 14 gün mü, yoksa daha önce çalıştığı süreler olduğu için 20 gün mü izin hakkı olduğunu soruyor?

İşçilerin, dinlenerek çalışma istemini, bedensel ve ruhsal sağlıklarını korumaları, motivasyonlarını ve iş verimliliğini artırmaları amacıyla yıllık ücretli izin kullandırılmaktadır. Yıllık ücretli izne ilişkin temel düzenlemeler 4857 sayılı İş Kanunu’nda ortaya konulmuştur.

İşçinin işyerine giriş tarihinden itibaren deneme süresi de dahil olmak üzere, her çalışma yılını tamamlaması halinde o yıla ilişkin ücretli izne hak kazanır. Yıllık ücretli izne hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır. 4857 sayılı İş Kanunu kapsamına giren işyerinde çalışmakta olan işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;

a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden,

b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden,

c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden,


az olamayacaktır. Ancak onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz. Yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilmektedir.

Uygulamada, kıdem tazminatı aldıktan sonra aynı işyerinde yeniden çalışmaya başlayan işçilerin yıllık izin kıdemlerinin devam edip etmeyeceği konusu tartışmalara neden olmaktadır. Yargıtay kıdem tazminatı aldıktan sonra aynı işyerinde çalışmasını sürdüren işçinin yıllık ücretli izin hesabında kıdem tazminatını aldığı önceki süreleri dikkate alınmayacağı görüşündedir.

Buna göre; işçilerin kıdem tazminatını aldıkları sürenin kıdeminin biteceği ve daha sonra yeniden aynı işyerinde çalışmaya başlarlarsa yeni işe girmiş gibi izin süreleri hesaplanacaktır.

959 günle dul aylığı bağlanır mı?

Okurumuz Bahattin Soyal, 1979’da vefat eden babasının 1959 yılında SSK girişinin olduğunu, toplam 959 gün prim ödemesi olduğunu, annesine 1800 günü dolduramadığı için dul aylığı bağlanmadığını, son değişikliklerden sonra dul aylığı alıp alamayacağını soruyor?

Kütahya Milletvekili Abdullah Cantimur’un hazırladığı 5561 sayılı Kanunla SSK ölüm aylığı bağlanmasında değişiklik yapılarak 5 yıllık sigortalılık süresi ve en az 900 gün prim ödemiş olan sigortalıların dul ve yetimlerine aylık bağlanmasına imkan tanınmıştır. Beş yıl sigortalılık süresi ve 900 gün sayısını tamamladığından ilgili sigorta müdürlüğüne başvurması halinde annenize dul aylığı bağlanabilecektir.

Ne zaman emekli olurum?

Okurumuz Uğur Sagin, babasının 02.10.1958 doğumlu olduğunu, 01.06.1989’da SSK girişinin olduğunu ve 4.242 gün prim ödemesi olduğunu belirterek babasının ne zaman emekli olabileceğini soruyor?

Okurumuzun babası 25 yıl sigortalılık süresi, 51 yaşını ve 5450 gün sayısını tamamlamak koşuluyla 01.06.2014 tarihinden sonra emekli olabilecektir. Ancak, askerden sonra sigortalı olduğu için askerlik borçlanması yapması halinde daha erken emekli olabilecektir.

(Kaynak: Star Gazetesi | 28.03.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM