BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - Engellinin vergi indirim oranı neden düşüyor? - MuhasebeTR

Resul KURT - Engellinin vergi indirim oranı neden düşüyor?

Engelli okurumuz Korkut Yılmaz diyor ki ‘engelli olarak 17 yıl 7 ay sigortalı çalıştım ve 5700 iş günü prim ödedim. En son çalıştığım işyerinde de 6.5 yıl engelli kadrosunda görev yaptım. Günlerimin ve yıllarımın engelli emekliliğine yettiğine inanıp işyerine emekliliğimden dolayı ayrılacağımı belirterek SSK’ya başvurdum. SSK benden vergi indirim belgesi istedi. İlk önce bunun ne olduğunu anlamadım, sonra defterdarlığa müracaat ederek alacağımı öğrendim. Yıllar önce bana bir yazı gelmişti ve yüzde 40 olan özür oranı gelen yazıda yüzde 30’a indirilmişti. Aynı rahatsızlık olmasına rağmen yüzde 10 indirilmiş. Bu nedenle de emekli olamadım. İşimden olmam bir yana tazminatımı bile alamadım. Yargıya intikal ettirdim. Son iş yerimde 3. dereceden vergi indirimi uygulamış. İş yerime nasıl vergi indirimi yaptıklarını sorduğumda İş-Kur’dan gelen yazıya göre yaptıklarını öğrendim. Bu durumda ne yapabilirim?’

Okurumuzun sorunu birçok özürlüyü de yakından ilgilendirmektedir. İlk defa çalışmaya başladığı tarihte malul sayılmayı gerektirecek düzeyde hastalık veya arızası bulunan ve bu nedenle malullük aylığından yararlanamayan SSK sigortalıları, sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlandığını belgelendirmek koşuluyla diğer sigortalılardan farklı şekilde emekli olabilmektedir. Özürlülere tanınan bu haktan yararlanabilmek için mutlaka vergi mevzuatı uyarınca sakatlık vergi indiriminden yararlanılması gerekmektedir. Sakatlık vergi indiriminden yararlanmayan özürlüler SSK’da özürlülere tanınan erken emeklilik hakkından faydalanamamaktadır.

Sakatlık Vergi İndiriminden Nasıl Yararlanabilirsiniz?

Özürlü olan ve halen bir işyerinde çalışan sigortalıların sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanmak istediklerini belirten bir dilekçe ile bulundukları ilin Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü’ne başvurması gerekmektedir. Ayrıca bu dilekçelerine çalıştıkları işyerlerinden alacakları, bu işyerinde çalıştığını belirten bir yazıyı ekleyeceklerdir. Sakatlık indiriminden yararlanmak isteyen kişinin sevk edildiği hastanede en az yüzde 40 oranında sakat olduğuna ilişkin bir rapor verilmesi durumunda, sözkonusu hastane raporu Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu’na gönderilmektedir. Sakatlık Raporu burada değerlendirilerek başvuran kişinin çalışma gücünün ne kadarını kaybettiğine karar verilmektedir. Sakatlık oranının yüzde 40’tan fazla olduğu anlaşılan kişiler sakatlık indiriminden yararlanmaya hak kazanmaktadırlar. Maliye idaresinin onayı alınmadan, İş Kur’a verilen özürlü raporunu kullanarak vergi indiriminden yararlanılması mümkün değildir.

Vergi indiriminden yararlanarak erken emeklilikten faydalanabilirsiniz

Bir kısım doktorun muayene ettikten sonra yüzde 40 çalışamaz raporu verdiği bir hastaya, hastayı görmeden sadece elindeki belgelere bakarak daha düşük bir özür oranı vermesini anlamak zor. Bu uygulama değiştirilmeli. Burada yapabileceğiniz tek şey, özür oranınızın yüzde 40 olarak dikkate alınması için dava açmak. Vergi indiriminden yararlanmak için dava açar ve vergi indiriminden yararlanırsanız özürlülere tanınan erken emeklilik koşulundan yararlanabilirsiniz.

Doğum öncesi istirahat raporuna işveren itiraz edebilir mi?

Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra da sekiz hafta çalıştırılmaması İş Kanunu gereğidir. Ancak kadın işçinin doğum öncesi kullanması gereken izninin bir kısmını doğumdan sonra kullanmak istemesine işverenin itiraz etme hakkı var mıdır? Sigortalı kadınlara, doğum öncesi ve sonrası işyerinde çalışmadığı doğum öncesi 8 (çoğul gebelik halinde 10 hafta) ve doğum sonrası 8 haftalık süreler için analık geçici iş göremezlik ödeneği ödenecektir. Sigortalı kadının, doğumuna üç hafta kalıncaya kadar işyerinde çalışabilme ve çalıştığı sürelerin doğum sonuna ilave edilmesi imkanı getirilmiş olup, ancak bu fıkradan yararlanabilmek için sağlık durumunun doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışmasına uygun olduğuna dair sağlık raporunun olması gerekmektedir. İşverenlerin bu rapora itiraz hakkı bulunmamaktadır. Doktor raporu alınması yeterlidir. Mehmet Özçelik
 

(Kaynak: Star Gazetesi | 21.03.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM