BASINDAN YAZILAR
Beyanname Verme Tarihleri Değiştirilmeli / Osman Arıoğlu - MuhasebeTR

Beyanname Verme Tarihleri Değiştirilmeli / Osman Arıoğlu

 Gelir İdaresi tarafından internetle beyanname alınmaya başlanıldığı tarihte beyanname verme tarihleri değiştirilmişti. Bununla da kalınmamış, beyanname verme tarihleri ile verginin ödenmesi tarihleri değiştirilmişti. Bunun yapılma gerekçesi internetle alınan beyannamelere ilişkin bilgilerin bankacılık sistemine geçebilmesi ve böylece bankalar aracılığı ile vergi ödeme işleminin herhangi bir sıkıntıya uğramadan sağlanabilmesiydi. Çünkü o tarihlerde Gelir İdaresi’nin otomasyon sistemi web tabanlı hale gelmemişti. Bilgilerin bankacılık sistemine geçmesi belli bir zaman gerektiriyordu.
Geçen zaman içerisinde 2007 yılında başlatılan web tabanlı sistem tamamlandı ve Gelir İdaresi’ne verilen bir beyannameye ilişkin bilgiler anında bankacılık sistemine intikal edebilir hale geldi. Artık beyanname verme tarihi ile ödeme tarihi arasına üç gün gibi sürelerin konulmasına gerek kalmadı. Beyanname verme tarihlerinde bir sadeleştirmeye gidilmesi zamanı çoktan geldi- geçiyor denilebilir. Bunun yapılması ile bugünlerde sıklıkla başvurulmak durumunda kalınan beyanname verme sürelerinin idari olarak uzatılması gereği büyük ölçüde ortadan kalkacaktır.
Yürürlükte olan duruma göre ana hatları ile beyanname verme süreleri;
* KDV beyannameleri ertesi ayın 24’üncü günü sonuna kadar,
* Muhtasar beyannameler takip eden ayın 23’üncü günü sonuna kadar veriliyor. Her ikisi de ayın 26’ncı günü sonuna kadar ödenebiliyor.
* Gelir vergisi beyannamesi mart ayının 25’inci günü sonuna kadar verilip ay sonuna kadar ödenebiliyor.
* Kurumlar vergisi beyannamesi ise nisan ayının 25’inci günü sonuna kadar verilip ay sonuna kadar ödenebiliyor.
* Geçici vergi beyannameleri geçici vergi döneminin kapandığı ayı takip eden ikinci ayın 14’üncü günü sonuna kadar verilip 16’ncı günü sonuna kadar ödenebiliyor.
Görüldüğü üzere beyanname verme son günleri ile ödeme son günleri arasında genelde üç gün fark konulmuş durumda. Web tabanlı sistemin yürürlüğe girmesiyle beraber araya bu kadar zaman konulmasına gerek kalmadı. İdare açısından önemli olan kamu nakit dengesi için ödeme son günlerinin mümkün olduğu kadar korunmasıdır. Ödeme son günleri korunduktan sonra da beyanname verme son günlerinin ödeme son günlerine yaklaştırılması mümkün hale gelmiştir.
İlk anda ideal olanın ödeme ve beyanname verme son günlerinin birleştirilmesi olarak görülebilir. Ancak bunun da önemli bir sıkıntısı olacaktır. Beyanname mali müşavir tarafından veriliyor, ödeme ise genelde işveren tarafından ya internetten veya talimatla bankacılık sisteminden yapılıyor. Beyanname hazırlanmasıyla ortaya çıkan vergi bilgisinin işverene iletilmesi ve onun da bankaya talimat vermesi veya otomatik ödeme seçeneğini kullanması için bir zamana ihtiyaç olacak. Beyanname verme son günü ile ödeme son günü arasına sadece bir gün konulması bu amaca yeterli olacaktır. Buna göre;
* KDV ve muhtasar beyannameler ayın 25’inci günü akşamına kadar,
* Gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinin ayın son gününden bir önceki gün verilmesi yeterli olacaktır.
* Geçici vergi beyannameleri de ayın 16’ıncı günü sonuna kadar verilebilecektir.
Bu arada son dönem geçici vergi beyannamelerinin en azından isteyen mükelleflerce verilmemesi ve üç dönem ortalamasına göre hesaplanan verginin ödenmesi de, bir gereklilik olarak ortadadır.

(Kaynak: İto Gazetesi | 30.03.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM