BASINDAN YAZILAR
'Çalışan Temsilcisi' Olmayana Kişi Başı 1.078 Liralık Ceza Var / Cem Kılıç - MuhasebeTR

'Çalışan Temsilcisi' Olmayana Kişi Başı 1.078 Liralık Ceza Var / Cem Kılıç

 Yeni yasa, doktor-güvenlik uzmanı zorunluluğuyla gündeme geldi.

 

Diğer maddeler gözden kaçtı. Bunlardan en önemlisi çalışan temsilcisi zorunluluğu. Yasaya göre 2 ila 50 kişi arasında çalıştıran bir işyerinde 1 çalışan temsilcisi olmak zorunda. Bu sayı 501 işçi çalıştıran işyerinde 4'e çıkıyor. Temsilcisi olmayan işyerlerine ceza yolda

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Meclis'ten geçeli neredeyse bir yıl olacak. Birçok maddesi 2013 yılı başında yürürlüğe girmiş olmasına rağmen, henüz kanunun çalışanlara ve işyerlerine ne gibi zorunluluklar getirdiği tam olarak anlaşılamadı. İş güvenliği uzmanı, doktor, sağlık personeli çalıştırma zorunluluğu bu kanunun en çok dile getirilen tarafı. 

İki kişiye bile şart!
ÖNEMLİ maddelerden biri de, tüm işyerlerinin 2013 yılının başı itibarıyla, çalışan temsilcisi seçme veya atama zorunluluğu. Bir işyerinde 2 kişi de olsa, 2.000 kişi de olsa, kanun gereği, temsilci seçilmek zorunda. 
KANUNDA çalışan temsilcisi şu şekilde tarif edilmiş: iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili çalışmalara katılma, çalışmaları izleme, tedbir alınmasını isteme, tekliflerde bulunma ve benzeri konularda çalışanları temsil etmeye yetkili çalışan. Çalışan temsilcisi, işyerlerinde çalışanların iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili sürecin içinde yer alarak, verilecek karar ve uygulanacak yöntemlere ilişkin temsil hakkına sahip olacak.

Ne iş yapacak?
ÇALIŞAN temsilcileri işyerlerinde önemli görevler üstlenecek. Eğer temsilci onaylamazsa işverenin seçtiği uzman veya doktor değiştirilecek. İşyerlerinde kanuni zorunluluk olarak getirilen risk değerlendirme çalışmalarında bu temsilciler görev alacak. İşyerlerinde alınacak iş güvenliği tedbirleri, koruyucu malzeme gibi seçimlerinde bu temsilcilerin önceden görüşünün alınması şart.

Çalışan sayısına göre ceza
İŞYERİNDE çalışan sayılarına göre çalışan temsilcilerinin görevlendirilmemesi halinde işverenler 1.078 TL idari para cezası ödeyecekler. Ayrıca, yine çalışan temsilcilerinin ve destek elemanlarının haklarının kısıtlanması ve gerekli imkânların sağlanmaması durumunda işverenlere her bir çalışan temsilcisi için 1,078 TL idari para cezası kesilecek. Örneğin işyerinde iki temsilci varsa bu durumda ceza miktarı 2,156 TL olacak.

Tam gün süreli işyeri hekimi
YENİ kanun gereğince az tehlikeli işyerlerinden 1000 ve daha fazla çalışanı olanlar, tehlikeli işyerlerinden 750 ve daha fazla çalışanı olanlar ile çok tehlikeli grupta yer alan 500 ve daha fazla çalışanı olan işyerleri tam gün sürelerle işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştıracaklar. Bu personelin istihdamı zorunlu hale geldi. Aynı zamanda bu işyerleri için zorunlu olan bir diğer husus da, bu işyerlerinin İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi kurmaları.

Patron işten atamaz
ÇALIŞAN temsilcisi, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin yetersiz olması sebebiyle, Çalışma Bakanlığı'na doğrudan şikâyette bulunabilecek. İşveren bu yüzden çalışan temsilcisinin haklarını kısıtlayamayacak. Eğer sırf bu nedenle temsilciyi işten çıkarırsa tazminat ödeyecek.

Seçim nasıl olacak
İŞVEREN, temsilciyi çalışanların kendi aralarında yapacakları seçimle belirleyebilir. Ancak işveren seçim yapılmasını istemezse doğrudan da çalışan temsilcisini tespit edebilir. Birden fazla temsilci olması durumunda baş temsilci seçmek gerek. Eğer işyerinde sendika temsilcisi varsa, bu kişi çalışan temsilcisi olarak da görev yapar.

Sendikal örgütlenmeye darbe!
Geçtiğimiz yıl haziran ayında yürürlüğe giren "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu" gereği, işletmelerde personel arasından "çalışan temsilcisi" seçilmesi gerekiyor.  Ancak işçi sendikaları, yasayla oluşturulan "çalışan temsilcisi" kavramının sendikal örgütlenmeyi baltalayacağı görüşünde. DİSK Genel Başkan Yardımcısı Metin Ebetürk, AKŞAM'a yaptığı değerlendirmede, bu kanunun oluşturulma aşamasında konunun muhataplarına danışılmadığını kaydetti. Ebetürk şunları söyledi: "İsmi 'iş sağlığı' olan bir düzenleme zaten çalışan lehine sonuç vermez. İlk başta yasanın ismi 'işçi sağlığı' şeklinde olmalıydı. Bu yasa da, sendikal örgütlenmenin yerine 'çalışan temsilcisi' kavramını koymaya çalışıyor. Şu an çalışanlar arasında temsilci seçilmeyen işletmelerin cezai sorumluluğu var. Bu uygulama, işyerlerindeki sendikal örgütlemeyi baltalamaya, darbe vurmaya yönelik. Hükümet çalışandan değil, sermayeden yana tavır aldığını bu şekilde göstermiştir.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 28.03.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM