BASINDAN YAZILAR
Şerif AKCAN - Yıllık izinden sayılmayan günler - MuhasebeTR

Şerif AKCAN - Yıllık izinden sayılmayan günler

Ülkemizde halen yürürlükte bulunan 4857 sayılı İş Kanunu’nun 56’ıncı maddesine göre, yıllık ücretli izin günlerinin hesabında, izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmamaktadır. Yıllık ücretli izin kullanan bir işçinin izin süresi içinde genel tatil veya ulusal bayram gibi bir durum söz konusu olursa, bu süreler yıllık ücretli izinden sayılmayacaktır.

Uygulamada genel tatil ve ulusal bayram günlerinin yıllık ücretli izin süresinden sayılmamasında bir sorun yaşanmamaktadır. Yıllık ücretli izin ile ilgili en büyük tartışma konusu, hafta tatilinin kaç gün olacağı noktasında toplanmaktadır.

 İş Kanunu, bir hafta içinde altı gün çalışan işçiye  24 saat hafta tatili izni kullandırılmasını zorunlu kılmıştır. Kanun, böylece hafta tatilinin sadece Pazar olarak uygulanma zorunluluğunu ortadan kaldırmıştır.

Haftalık çalışma süresi 45 saat

 İş Kanunumuza göre, haftalık çalışma süresi 45 saat olarak belirlenmiştir. Bu sürenin eşit bir şekilde kullanılması genel esas olmakla birlikte, farklı bir sistemde uygulanabilir. Eşit kullandırılması halinde ve cumartesi çalışma yapılan işyerlerinde günlük yedi buçuk saatlik bir çalışma olacaktır. Cumartesi çalışması yapılmayan işyerlerinde ise günlük dokuz saat üzerinden haftalık çalışma süresi tamamlanabilir. Günlük çalışma süresinin eşit olarak uygulanmayacağı durumlarda söz konusu olabilir.

 Haftanın altı günü çalışıp bir gün hafta tatili kullanan işçilerin yıllık ücretli izin kullanmaları sırasında haftada bir günün -ki bu çoğunlukla Pazar günü olur- yıllık ücretli izinden düşülmesi gerekir.

Yıllık izinde hafta tatili bir gündür

Günlük dokuz saat çalışma yapılan ve haftada beş gün çalışılan işyerlerinde çalışan işçilerin iki gün hafta tatili yaptığı bir gerçektir. Ancak, bu işçiler yıllık ücretli izin kullanırken hafta tatili olarak iki gün değil bir gün yıllık izinden düşülecektir. Kanun, altı gün çalışan işçilere 24 saat dinlenme hakkı tanımıştır. Böylece haftanın altı gününü iş gününden saymış, bir günü hafta tatili olarak kabul etmiştir.

İşçinin haftalık beş gün çalışıp iki gün izin kullanıyor olması, yıllık ücretli izin kullanırken de iki günün hafta tatili kabul edilip, bu iki günün yıllık ücretli izinden sayılacağı anlamına gelmemektedir. Bir çok hukuki uyuşmazlığa neden olan bu konunun gerçekte bu şekilde uygulanması ve kabul edilmesi gerekir. Aksi halde kanun koyucu haftalık dinlenme süresini iki gün olarak belirlerdi.

Buraya kadar yaptığımız açıklamalar neticesinde okuyucumuzun sorusuna geçersek, haftada iki gün hafta sonu tatili kullanılmış olsa bile yıllık ücretli izin kullanılırken bir gün yıllık izinden sayılmayacaktır. (M.  Kaya)

 

Emeklilikte milat: 8 Eylül 1999

A. Yanık: Bilindiği üzere, 8 Eylül 1999 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olan erkekler en az 7000 gün prim ödemesi ve 60 yaşını ikmal ederek emekli olabileceklerdir. Kadın sigortalılar ise, yine en az 7000 gün prim ödemesi olacak, ancak  58 yaşın tamamlanması ile emekliliğe hak kazanabilecekler.

8 Eylül 1999 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olan erkekler, yaş haddinden emeklilikte ise, az 4500 gün prim ödemesi, 25 yıl sigortalılık süresi ve  60 yaşın tamamlanması ile emekli olabilirler. Anılan tarihten sonra ilk defa sigortalı olan kadınlar ise, en az 45000 gün prim ödemesi, 25 yıl sigortalılık süresi ve 58 yaşın tamamlanması ile emekli olabilirler.

 Askerlik borçlanması yapmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz Nisan 2000 tarihi olacaktır. Emeklilik için halen milat olarak kabul edilen 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olduğunuz için 60 yaşınızı tamamlayacağınız tarihte en az 4500 gün prim ödemesi yapmanız gerekir.

Göztepe hastanesi yönetimine teşekkür

Geçen hafta içinde Sağlık Bakanlığı Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesine babamın sağlık sorunlarıyla ilgili olarak gittim. Bu hastaneyi SSK yıllarından beri çok iyi biliyorum. Hastanenin SSK’ya bağlı olduğu dönemlerde, başta hastane çalışanları olmak üzere yönetimin belirli bir ahenk içinde çalıştığına şahit olmuştuk.

Hastane yönetiminin olaylara duyarlı olması, hizmet şevki ile çalışması sonucunda ortaya çok güzel bir manzara çıkıyor. Özellikle hastanenin içinin çok temiz olduğunu gördüm. Otopark ile ilgili önceden yaşanan olumsuzluklar giderilmiş. Yani otoparklar ücretsiz hale getirilmiş.

Bir diğer önemli nokta fotokopi ücretsiz hale getirilmiş. Tedavi dışında bürokratik işlemler çok çabuk yürüyor. Eskiden olduğu gibi hastane önünde çok büyük kuyruklar oluşmuyor. Kısaca, bir hastaneye yakışır bir çalışma disiplini sergileniyor.

Herhangi bir çalışanın ismini zikretmem doğru olmaz. Ancak, başta hastanenin üst yönetimi olmak üzere tüm çalışanlarına teşekkür ediyorum. Demek ki istenince oluyor. Diğer hastane yöneticilerimizin de en azından bu hastane yönetimini model almalarını temenni ediyorum.

(Kaynak: Türkiye Gazetesi | 18.03.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM