BASINDAN YAZILAR
Mart Ayı Geldi Maliye'den Yine Mektup Var / İsmail Kökbulut - MuhasebeTR

Mart Ayı Geldi Maliye'den Yine Mektup Var / İsmail Kökbulut

 Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından vatandaşlara, kira gelirlerini beyan etmelerine ilişkin yazılar gelmeye başladı.

Ticari veya serbest meslek kazancı elde eden mükelleflerin yıllık kazançlarını beyan etmeyi unutmaları veya aksatmaları nerede ise imkânsız. Ancak gayrimenkullerini gerek konut gerek işyeri olarak kiraya verenlerin yılda bir defa yapmaları gereken beyanlarını unutmaları veya aksatmaları mümkün.

Bu nedenle Maliye Bakanlığı son yıllarda kira geliri elde edenleri önce uyarıyor, sonra beyan etmeyenleri cezalandırıyor. Bu çalışmalar çok olumlu sonuçlar verdi ki her yıl kira gelirini beyan eden mükellef sayısında müthiş artışlar oldu ve geçen yıl bir milyonun üzerine çıktı.

Mektup yükümlülükleri hatırlatıyor

Mektubun gönderilme amacı kira geliri olanları bilgilendirmek ve beyanname verme yükümlülüklerini hatırlatmak. Bu uygulama geçen yıllarda da vardı. Mektubun ekinde detaylı bir şekilde hazırlanan broşür (önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi) yer almakta. Birçok kira geliri beyanı bu şekilde sağlandı. 1-25 Mart tarihleri arasında Gelir Vergisi beyannamelerinin vergi dairesine verilmesi gerekiyor.

Mektup kimlere gönderildi

Kira gelirlerinin beyan edilmesine ilişkin hatırlatma mektubu elbette herkese gönderilmedi. Kira geliri elde edenler veya elde edebilme imkânı olanlar değişik şekillerde tespit ediliyor. Maliye Bakanlığı'nca tapu daireleri, inşaat şirketleri, TOKİ, bankalar, PTT, sigorta şirketleri, elektrik, su ve doğalgaz şirketleri, belediyelerden gerekli bilgiler alınıyor. Alınan bu bilgiler bilgisayar programlarıyla analize tabi tutularak kira geliri elde edenlerle elde etme imkânı olanlara bu mektuplar gönderiliyor.

Örneğin, işyeri olarak kiraya verilenlerle konut olarak kiraya verilen taşınmazların belli bir tutarı geçmesi halinde banka kanalıyla ödenmesi gerekir. Kiracı taşınmaz sahibine kira tutarını gönderirken ödemenin kira olduğuna dair kısmı işaretlediği anda Maliye Bakanlığı kira gelirini tespit etmeye başlıyor. Görüldüğü gibi Maliye Bakanlığı'nın kullandığı bilgisayar altyapısı oldukça ileri düzeyde bu nedenle birçok ekonomik faaliyeti zamanında izlemeye alabiliyor.

Kira geliriniz olmamasına rağmen mektup geldiyse

2012 yılında herhangi bir şekilde kira geliriniz yok ise telaşlanmayın. Herhangi bir şey yapmanıza gerek yok. Ancak hemen hatırlatalım yukarıda yer alan bilgi kaynaklarında sizin adınıza bir işlem gerçekleşmiş olabilir. Bu durumda ileride vergi dairesi bu konuyla ilgili olarak sizden açıklama isteyebilir. Örneğin size ait olmayan bir taşınmazın kirası yanlışlıkla sizin banka hesabınıza yatmış ise böyle bir soruyla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Mektup alanlar ne yapmalı

Maliye, 2012 yılında kira geliri elde edenlerin beyannamelerini hazırlamış durumda. Yani, 2012 yılında eğer kira geliri elde ettiyseniz, www.gib.gov.tr adresinden (Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi) sizin adınıza hazırlanmış bir Gelir Vergisi beyannamesine ulaşabiliyorsunuz. Bu beyannamenin 1-25 Mart tarihleri arasında vergi dairesine verilmesi gerekiyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan mektup alanlar, ilk olarak kira gelirleri için kendi adlarına hazırlanmış olan beyannameleri sistemden kontrol etmeliler. Eğer 2012 yılında beyan edilmesi gereken bir kira geliri elde edilmişse ve bu gelir için hazırlanmış beyannamede yer alan rakamlar doğru ise sistemden beyannameyi onaylamak yeterli.

Netice itibariyle bugün Maliye tüm teknolojik imkânları kullanarak vergilemede önemli adımlar atıyor. Kira geliri elde edip bunu gizlemek gittikçe imkânsız hale geldi. Her geçen yıl kira geliri beyan eden mükellef sayısı artıyor. Mektupta belirtildiği gibi beyan edilmeyen vergilerin ileride yaklaşık 5 katı vergi, faiz ve ceza ödememek için mükellefleri bu gelirlerini beyan etmeye davet ediyoruz.

Önümüzdeki günlerde Gelir Vergisi beyannamesi verilmesinde dikkat edilmesi gereken hususları detaylı bir şekilde siz okurlarımızla paylaşacağız.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 04.03.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM