BASINDAN YAZILAR
Kamu Kurumları Farkında Mı? / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Kamu Kurumları Farkında Mı? / Sadettin Orhan

 Soru: Sadettin Bey, ben bir kamu kurumunda insan kaynakları biriminde görev yapıyorum.

Bildiğim kadarıyla İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın kamu kurumlarındaki uygulaması 2014/Temmuz itibariyle başlayacak. Fakat risk değerlendirmesi gibi bazı yükümlülüklerin kamu kurumları için de başladığı söyleniyor. Yasayı okuduğumuzda hangi maddenin ne zaman yürürlüğe girdiği konusunda kafamız karışıyor. Bu konuyu biraz açabilir misiniz? Kamu kurumları hakkında da cezai işlem yapılabilir mi? Semih M.

Cevap: Semih Bey, İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Yasası konusunda sadece sizde değil pek çok kamu-özel işyerlerinde kafa karışıklığı mevcut. Bildiğiniz gibi İSG Yasası'nın en önemli özelliği, kamu kurumları için de iş sağlığı ve güvenliği personelini zorunlu hale getirmesi. Sizin de bildiğiniz üzere kamu kurumları, 2014/Temmuz itibariyle ya bünyelerinde iş sağlığı ve güvenliği personeli çalıştıracak ya da bu hizmetleri dışarıdan satın alacaklar. Fakat yasanın bir de genel yükümlülükler kısmı var ki bunlar 30 Aralık 2012 itibariyle kamu kurumları da dahil olmak üzere bütün işyerlerinde başlamış durumda.

Bunlar:

· Risk değerlendirmesi yapma
· Acil durum planları hazırlama
· Yangın planları hazırlama
· İş sağlığı ve güvenliği kurulu oluşturma
· Personele iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim verme yükümlülükleridir.

Kamu kurumları için de bu yükümlülükler başladı ve ihlali durumunda cezai yaptırımlar kamu-özel işyeri ayrımı yapılmaksızın uygulanacak. Cezalar, yükümlülüklerin ihlal edildiği her ay için ayrı ayrı uygulanıyor. Eğer kurumunuzda bu hazırlıklar henüz yapılmamışsa, ocak ayı itibariyle ceza kapsamına girmiş durumdasınız. Söz konusu yükümlülüklerin ihlali durumunda 2013 rakamlarıyla aylık yaklaşık 6000 lira idari para cezası uygulanıyor.

Sosyal güvenceden feragat edilemez

Soru: Sadettin Bey, ben 01.10.2008 tarihinden beri Bağ-Kur'luyum. Bugüne kadar herhangi bir ödeme yapamadım. Yüklü miktarda prim borcum birikti. Bu geriye dönük borçlarımı sigorta hakkımdan feragat ederek sildirebilme imkânım var mıdır? Bana bu konuda tavsiyeniz nedir? Murat C.

Cevap: Murat Bey, zorunlu sigorta kapsamında faaliyet gösterenler, sigortalılık hakkından feragat edemezler. Örneğin bir esnaf vergi mükellefi olup, "Bağ-Kur'lu olmak istemiyorum" diyemez ya da bir işverene bağımlı olarak çalışmaya başlayan kişi, "Ben sigortalı olmak istemiyorum" diyemez. Bunlar zorunlu sigortalılık statüleridir ve vazgeçilemez. Dolayısıyla geriye dönük prim borcunuzdan, sigortalılık hakkınızdan feragat ederek kurtulamazsınız.

Sosyal güvenliğe kadın eli...

Sosyal Güvenlik Kurumu'nda yaklaşık bir buçuk yıldır başkanlık görevini yürüten Sayın Fatih Acar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarlığı görevine getirildi. Acar'dan boşalan SGK Başkanlığı görevine ise kurumda başkan yardımcılığı görevini yürüten Sayın Yadigar Gökalp İlhan atandı. Böylece SGK'nın başına ilk kez bir kadın başkan atanmış oldu. Bakanlık, SGK ve Türkiye için hayırlı olsun.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 01.03.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM