BASINDAN YAZILAR
TTK da çıkarsa sigortacılar için: Tam süper olacak - MuhasebeTR

TTK da çıkarsa sigortacılar için: Tam süper olacak

Geçtiğimiz hafta yazımda Sigortacılık Yasa Tasarısı'nın komisyonlarda kabul edildiğini ve TBMM Genel Kurulu'na gelmesinin an meselesi olduğunu belirtmiştim. Gözümüz bu yasa tasarısının üzerindeyken, geçen günlerde Türk Ticaret Kununu'nun da (TTK) TÜSİAD tarafından gündeme getirildiğini gazetelerden öğrendik. Çıkmasına çıkacak ama bu yasama yılı içerisinde bu tasarının kanunlaşmasının biraz zor olacağı yorumlarına tanık olduk. Türk Ticaret Kanunu Tasarısı bilindiği üzere Adalet Bakanlığı tarafından oluşturulan bir komisyonun üç yıllık çalışmasının ürünü. Türk Ticaret Hukuku bu yasa ile Avrupa Birliği normlarında, günün ihtiyaçlarına göre hazırlandı ve TBMM'nin gündemine gelmek için sırasını bekliyor.

TTK, sigortacılık pastasını büyütecek

Sigortacılık Yasası sigorta şirketlerin kuruluş ve çalışma esaslarını düzenlerken aynı zamanda denetime de ilişkin düzenleyici hükümler içeriyor. Diğer taraftan sigorta aracılarının da faaliyetleri bu yasada yer alıyor. Türk Ticaret Kanunu ise sigortacılık faaliyetlerine ilişkin esasları ve sözleşme hukukunu belirleyen hükümleri içermektedir. Bu sebeple, sektörün asıl ihtiyacı olan sigortacılık pastasının gelişmesine yönelik yasal düzenlemeler Türk Ticaret Kanunu'nda bulunuyor. TTK'nın sigortacılık ile ilgili bölümleri ikiye ayrılıyor; bunlardan birincisi sigorta sözleşmelerinin kapsamına yönelik hükümler içermekte. İkinci kısım ise sigorta türlerine yönelik hükümleri kapsıyor. Bu bölüm zarar sigortaları ve can sigortaları olarak ikiye ayrılıyor. Zarar sigortaları, mal sigortaları ve sorumluluk sigortaları olarak iki ayrı başlıkta yer alırken, can sigortaları ise hayat sigortaları, ferdi kaza sigortaları sağlık ve hastalık sigortaları olarak çeşitli bölümlere ayrılmış durumda.

Gelişmiş ülkeler bir örnek

Türk Ticaret Kanunu'nun çıkması sorumluluk sigortalarının gelişmesi ve dolayısıyla sigorta pastasının büyümesi için bir fırsat olarak görülmelidir. Sorumluluk sigortaları mesleki sorumluluk, ürün sorumluluk, işveren sorumluluk ve üçüncü şahıs sorumluluk sigortaları olarak çok önemli bir yasal dayanağın oluşmasını sağlayacaktır. Gelişmiş ülkelere baktığımızda sorumluluk sigortalarının sigorta pastasının neredeyse yarısını oluşturduğunu söyleyebiliriz. Bizde ise gelişmiş ülke normlarındaki gibi yeterli bir yasal dayanak olmadığı için gerek poliçe sayısı gerek içerik olarak sorumluluk sigortaları henüz beklenen gelişmeyi gösteremedi.

Birçok meslek için geçerli olacak

Yasal düzenlemeler ile mesleki sorumluluk sigortaları zorunlu olduğunda, avukatlar, doktorlar, eczacılar ve mali müşavirler gibi profesyoneller, üçüncü şahıslara verebilecekleri zararlara karşı bu kapsama dahil edilmiş olacak. Uygulanacak tarifeler ve primler şirketler tarafından tespit edilse bile asgari sorumluluk limitlerinin Hazine tarafından belirlenmesi gerekecek. Sigorta şirketleri bu esaslar dahilinde sigorta sözleşmelerini düzenleyecekler.

Tüketiciyi yakından ilgilendiriyor

Tüketici tarafından bakıldığında mesleki sorumluluk sigortaları daha da önemli hale geliyor. Hastanede yanlış bir tedavi ya da mali müşavirin bir hesap hatası ile maddi, manevi zarara uğradığınızda sorumluluk sigortaları devreye girecek. Hep duyarız, gelişmiş ülkelerde yolda yürürken yerel idarenin bir hatası neticesinde yolda bir tümsek veya çukur varsa ve siz bu nedenle sakatlandığınızda sorumluluk sigortaları devreye giriyor ve mağduriyetiniz karşılanıyor. Gelişmiş ülkelerde böyle bir olay sonrasında milyonlarca dolar tazminat alınabiliyor.

Kanalizasyon faciaları yaşanmayabilirdi

Gelişmiş ülkelerde bunlar olurken, bizde kanalizasyon çukurlarına çocuklarımız düşüyor ve ölüyor. Bu olaylara sebep olanlar küçük para cezaları ile sorumluluktan kurtuluyor. Şirketi cezalı duruma gelse bile başka bir şirket kurup onun üzerinden işlerine devam ediyor. Sorumluluk sigortaları yaygınlaşmış olsaydı, geçtiğimiz aylarda yaşanan kanalizasyon faciaları belki de yaşanmayabilirdi. Sorumluluk sigortaları nedeniyle taahhüt firmaları daha dikkatli olacak ve sigorta şirketleri de bunların takipçisi olabilecekti. Bu kadar önlem alınmasına rağmen kazalar olduğunda ise milyon YTL'ler tazminat olarak konuşuluyor olacaktı. Kısacası Sigortacılık Yasası'nın çıkması sektör içi düzenlemeler açısından önemliyken diğer taraftan sigortacılık pastasının gelişmesi için ise Türk Ticaret Kanunu'nun çıkarılması gerekiyor. Biri olmadan diğeri öksüz kalacak. Sigortacılar, yasalarının çıkacağına inançlarını kuvvetlendirirken, diğer taraftan günün moda tabiri ile TTK da çıksa "Tam süper olacak" diyorlar.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 14.03.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM