BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - Başkasının nüfus cüzdanı ile çalışanların sigortalılığı - MuhasebeTR

Resul KURT - Başkasının nüfus cüzdanı ile çalışanların sigortalılığı

Bir işyerinde çalışmaya başlayanlar için ilgili sigorta müdürlüğüne, çalışan kişinin nüfus bilgilerini içeren sigortalı işe giriş bildirgesi verilmektedir. Bazı sigortalılar işe girişleri sırasında çeşitli nedenlere dayanarak kardeşlerinin, yakın arkadaşlarının, akrabalarının veya diğer üçüncü kişilerin nüfus hüviyet cüzdanlarını kullanmakta ve bunun sonucu olarak da sigortalı işe giriş bildirgesinde fiilen çalışan sigortalı yerine, nüfus hüviyet cüzdanı kullanılan kimselerin nüfus kayıt bilgileri yer almaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sigorta prim belgelerinde de yine nüfus hüviyet cüzdanı kullanılan kimselerin bilgilerine yer verilmekte ve prim ödenmektedir.
Fiilen çalışanların sosyal güvenlik haklarının korunması ve muhtemel suiistimallerin önlenmesi bakımından, başkasının nüfus cüzdanı ile çalıştığını iddia eden kişilerin bunu mahkeme ilamı ile ispat ettirmesi gerekir. Bu nedenle iş mahkemesinde dava açılması ve mahkeme kararında da bu durumun tespit edilmesi halinde söz konusu hizmetler fiilen çalışanlar adına aktarılmaktadır.

18 yaşından küçükler Bağ-Kur’lu olabilir mi?
18 yaşından küçük kişiler aile reisinin izni ile açmış oldukları işletmelerden dolayı Bağ-Kur’lu olabilir mi? Bu 18 yaşından küçük kişiler eğer Bağ-Kur’lu olamayacaklarsa aile bireylerinin SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı gibi kuruluşlardan sağlık haklarından yararlanabilir mi?
Kazım Elhan

Zorunlu Bağ-Kur sigortalılığının koşulları, hizmet akdi ile bağlı olmaksızın kendi ad ve hesabına çalışmak, bir sosyal güvenlik kurumu kapsamında bulunmamak ve esnaf, sanatkar ve diğer bağımsız çalışanlardan olmak şeklinde açıklanabilir.
Ancak Bağ-Kur sigortalısı olmak için; her şeyden evvel, kanunla ve kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulu diğer sosyal güvenlik kuruluşları kapsamı dışında olmak (T.C. Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu ve 506 sayılı Kanun’un 20’nci maddesine göre kurulmuş sandıklar), herhangi bir işverene hizmet akdi ile bağlı bulunmamak ve 18 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir.
Bağ-Kur sigortalılığı kapsamına girecek nitelikte serbest mesleki veya ticari faaliyette bulunan ancak 18 yaşını doldurmamış olanlar Bağ-Kur sigortalısı sayılmamaktadır. Bu kişiler 18 yaşını doldurdukları tarihte Bağ-Kur kapsamına alınacaklardır. Bu durumda olanların 18 yaşını doldurdukları tarih Bağ-Kur sigortalılığına esas alınacaktır.
Bu nedenle, okurumuz Kazım Elhan’ın sorduğu 18 yaşından küçük kişi Bağ-Kur’lu olamayacak ve babasının (veya annesinin) üzerinden SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı gibi kuruluşların sağlık haklarından yararlanabilecektir.

Ne zaman emekli olabilirim?
Annem Birsen AKBABA 28/08/1956 doğumlu olup ilk işe giriş tarihi 01/11/1989’dur. 30 gün SSK, 1 yıl 23 gün Bağ-Kur ve 2970 gün de SSK isteğe bağlı sigorta prim ödemesi var. Halen SSK isteğe bağlı sigorta primi ödüyoruz. Toplam 3383 gün prim ödenmiş. Annem yaştan dolayı ne zaman emekli olur?
Mithat Akbaba

Okurumuzun annesi Birsen AKBABA, 15 yıl sigortalılık süresini, en az 3600 gün sayısını 24.5.2005 ile 23.5.2008 tarihleri arasında yerine getirmesi halinde 54 yaşını doldurduğu tarihte yaşlılıktan emekli olabilecektir.

Bu durumda 3600 günden eksik kalan 217 günlük primini 23.5.2008 tarihine kadar tamamlayacak şekilde SSK isteğe bağlı sigortalılığını kesintisiz sürdürmesi gerekmektedir.

(Kaynak: Star Gazetesi | 14.03.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM