BASINDAN YAZILAR
Taksi ve Dolmuşlara Da Ceza / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Taksi ve Dolmuşlara Da Ceza / Sadettin Orhan

 İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın 30 Aralık 2012 itibariyle en az bir işçinin çalıştığı bütün işyerlerinde uygulanmaya başladığını yazmıştık.

Yine aynı tarih itibariyle kamu-özel bütün işyerlerinde risk değerlendirmesi, acil durum ve yangın planlarının yapılması gerektiğini de bu köşeden duyurmuştuk. Şimdi İzmir'den Remzi Bey'in sorusuyla konuyu biraz daha açmış olalım. Remzi Bey soruyor:

"Sadettin Bey, kapıcı çalıştıran apartmanlar da dahil olmak üzere bütün işyerlerinde risk değerlendirmesi, acil durum ve yangın planı yapılması gerektiğini yazmışsınız. Benim bir ticari taksim var ve sigortalı şoför çalıştırıyorum. Bu durumda ben de mi aynı planları yaptıracağım?"

Her ay için 5.929 lira ceza

Evet, Remzi Bey gibi yaklaşık 500 bin taksi, dolmuş, servis ve şehir içi otobüs sahibi var. Bunların kimisi aracını bizzat kendisi kullanırken, pek çoğu da şoför istihdam ediyor. Aracını kendisi kullanan esnafın iş sağlığı ve güvenliği konusunda herhangi bir yükümlülüğü bulunmuyor. Fakat şoför çalıştıran araç sahipleri işveren, araçlar da işyeri sayılıyor. Dolayısıyla bir işverene yüklenen bütün yükümlülükleri yerine getirmeleri gerekiyor. Yani Remzi Bey'in durumundaki araç sahiplerinin vakit kaybetmeden risk değerlendirmesi, acil durum ve yangın planı yaptırmaları gerekiyor. aksi halde bu ay itibariyle her ay için 5.929 lira idari para cezasıyla muhatap olacaklar.
Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yayımladığı tebliğe göre şehir içi taksi, dolmuş ve otobüsler az tehlikeli işyeri kapsamında sayıldı. Dolayısıyla şoför çalıştırılan bu araçlar, 30 Haziran 2014 itibariyle ayrıca iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi ile sözleşme yapmak zorundalar. Fakat risk değerlendirmesi, acil durum ve yangın planı yapma yükümlülüğü geçtiğimiz ay itibariyle başlamış durumda.

İstifa edene tazminat ödenmez

Soru: Sadettin Bey, ben bir öğretmenim. Milli Eğitim'den emekli olduktan sonra özel bir okulda çalışmaya başladım. 17 yıldır ara vermeden aynı kurumda sözleşmeli öğretmen olarak çalışıyorum. Şimdi kendi isteğimle işten ayrılırsam tazminat alabilir miyim? Yılmaz K.

Cevap: Değerli okurum, emekli çalışanlar da kıdem tazminatı yönünden diğer çalışanlarla aynı şartlara tabidir. İşveren tarafından işten çıkarılmanız ya da haklı nedenle kendiniz çıkmanız halinde kıdem tazminatı alabilirsiniz. Ancak haklı neden olmaksızın istifa etmeniz durumunda tazminat alamazsınız.

Basamak mağdurları dava açabilir

Soru: Sadettin Bey, ben 2003 yılında beş basamak satın aldım ve18. basamağa geldim. 2008 yılında da 20. basamaktan emekli oldum. Buna karşılık bana bağlanan emekli maaşı 830 TL idi. Ben SGK'ya dilekçe yazdım maaşım düşük diye fakat bir netice alamadım. Basından takip ettiğimiz kadarıyla bizlere toplu ödeme yapılacağı söyleniyordu ancak henüz bir ödeme yapılmadı. Bana tavsiyeniz nedir? Erdoğan D.

Cevap: Erdoğan Bey, sizin durumunuzdaki Bağ-Kur'lular dava açarak hem aylıklarını yükseltiyor hem de geriye dönük toplu para alıyordu. SGK bu mahkeme kararları doğrultusunda uygulamayı değiştirdi ve geçen yıl itibariyle basamak mağdurlarının aylıklarını yükseltmeye başladı. Sizinle ilgili son durumu bir dilekçeyle öğrenebilir, herhangi bir iyileştirme yapılmaması halinde dava açabilirsiniz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 06.02.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM