BASINDAN YAZILAR
Sosyal Politikalara Babacan Yaklaşım / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Sosyal Politikalara Babacan Yaklaşım / Sadettin Orhan

 Toplumda dezavantajlı kesimlerin durumunu iyileştirmeyi öngören bütün politikaları sosyal politikalar kapsamında değerlendirebiliriz.

Sosyal sigorta yardımları, milli eğitimde ücretsiz kitap verilmesi, dar gelirliler için konut üretimi, vasıfsız iş gücüne meslek eğitimi, çocuklara, kadınlara ve yaşlılara yönelik hizmetler, ayni ve nakdi yardımlar ve daha pek çok uygulamayı sosyal politikaların konusu sayabiliriz. Aslında dolaylı da olsa sosyal politikaların konusu olmayan kamusal faaliyet yoktur denebilir.

2000'li yıllarla birlikte, daha doğrusu AK Parti hükümetleriyle birlikte sosyal politikalarda iki temel eğilim görüyoruz; sosyal politika araçlarının çeşitlenmesi ve uygulayıcı birimlerin bütünleşmesi. Evde bakım ücreti, kitap yardımı, şartlı nakit desteği, genel sağlık sigortası ve engelli aylıkları gibi pek çok yeni enstrüman bu çeşitlenmeyi gösteriyor. Bunun yanında sosyal güvenlik kurumlarının SGK altında toplanması, sosyal hizmet ve yardım kurumlarının da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı altında birleşmesi, bütünleşme eğilimini doğruluyor.

Ali Babacan muadili

Politikalardaki zenginleşme ve uygulayıcı birimlerdeki bütünleşme eğilimine rağmen, bütüncül bir sosyal politika modelinden henüz bahsedemiyoruz. Örneğin sosyal sigortalar konusunda yapılan bir düzenleme, istihdam politikasını olumsuz etkileyebiliyor. Ya da sosyal yardımlar konusunda yürütülen bir proje, primli sistem aleyhine işleyebiliyor.

İşte tam da bu noktada, ekonomi politikalarını başbakan yardımcılığı seviyesinde koordine eden Sayın Ali Babacan'ın muadili bir figüre sosyal politikalarda ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Bu figür, sosyal politika süreçlerini kendi içerisinde uyumlaştıracak ve birbirini destekler mahiyette ilerlemesini sağlayacaktır. Ayrıca yasa tasarıları da dahil her türlü hükümet tasarrufunu analiz ederek uygulanmakta olan sosyal politikalara muhtemel etkilerini değerlendirebilecektir.

Şu an Ekonomi Koordinasyon Kurulu marifetiyle bu boşluk bir ölçüde doldurulmaya çalışılıyor. Fakat sosyal politika alanının genişliği ve dağınıklığı, bu konunun bir kurul veya komisyon seviyesinde takibini imkânsız kılıyor.

Borçlanmalar yapılandırma kapsamında değil

Soru: Sadettin Bey, SSK'ya yurtdışı hizmet borçlanması başvurusunda bulunmuştum. Talebim kabul edildi ve zamanında 7.500 dolar borç çıkarıldı. Şu an yürürlüğe giren prim affı kapsamında ben de bu borcu taksitlendirebilir miyim? Mesut S.

Cevap: Mesut Bey, şu an uygulamada olan borç yapılandırması emeklilerin destek prim borçlarıyla diğer bir kısım emeklileri kapsıyor. Sizin yurtdışı borçlanma ödemeniz için maalesef yapılandırma söz konusu değil.

Stajyerin yetim aylığı kesilmez

Soru: Sadettin Bey, İŞKUR'un mesleki eğitim projesi kapsamında bir bayanı işyerimizde işe başlatacağız. Fakat bu bayan yetim aylığı alıyor ve işe başlaması halinde aylığının kesilmesinden endişe ediyor. Acaba stajyer olarak çalışması halinde aylığı kesilir mi? Turgay Ç.

Cevap: Turgay Bey, normalde çalışmaya başlayan kız çocuklarının yetim aylıkları kesilir. Fakat işyerlerinde mesleki eğitim yapanlar, çıraklar ve kısmi zamanlı çalışan üniversite öğrencilerinin yetim aylıkları kesilmez. Dolayısıyla bahsi geçen bayan işyerinizde mesleki eğitim stajı yaparken yetim aylığını da alabilir.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 02.02.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM