BASINDAN YAZILAR
Dr. Veysi SEVİĞ - Fransa'ya bir kuruş kayıtsız giremez bizde 1 milyon YTL'yi sor - MuhasebeTR

Dr. Veysi SEVİĞ - Fransa'ya bir kuruş kayıtsız giremez bizde 1 milyon YTL'yi sor

Birçok vergi kanununda değişiklik öngören Kanun Tasarısının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeleri tamamlanmış ve Komisyon Raporu TBMM internet sitesinde yayımlanmıştır.

Tasarıda Komisyonda yapılan değişiklikler aşağıda özetlenmiştir.

İlgilenenler için, Tasarının tamamına ilişkin açıklamalar da ayrıca aşağıdadır.

A) PLAN BÜTÇE KOMİSYONU DEĞİŞİKLİKLERİ

1. Kurumlar Vergisi Oranı

Plan Bütçe Komisyonunda yapılan değişiklikle, kurumlar vergisi oranı bütün kurumlar için %22 olarak belirlenmiştir.

Bu düzenleme bir geçici maddede yapılmış ve 2018, 2019 ve 2020 yıllarıyla sınırlı olarak uygulanması öngörülmüştür. Tasarının yeni metnine göre, kendilerine özel hesap dönemi tayin edilen kurumlar için düzenleme, 2018 yılında başlayan hesap döneminde yürürlüğe girecektir.

TBMM’ye sevk edilen Tasarıda kurumlar vergisi oranı; bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, finansman şirketleri, ödeme ve elektronik para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketleriyle sınırlı olarak %22’ye çıkartılmakta, diğer kurumlar için değiştirilmemekte idi. Yapılan değişiklikle oran artırımı bütün kurumlar için yapılmaktadır.

2. Dağıtılmayan Kurum Kazançlarına Stopaj

Tasarının TBMM’ye sevk edildiği halinde, tam mükellef kurumların, kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken ayı izleyen ikinci ayın sonuna kadar sermayeye eklenmeyen veya kâr dağıtımına konu edilmeyen dağıtılabilir kârları üzerinden gelir vergisi stopajı yapılmasına olanak sağlayacak bir düzenleme yapılmaktaydı.

Bu düzenleme, Komisyonda Tasarı metninden çıkartılmıştır.

3. Gelir Vergisi Tarifesi

Tasarının, gelir vergisi tarifesinin üçüncü gelir dilimine uygulanan %27 oranı %30’a çıkartan maddesi, tasarı metninden çıkartılmıştır.

Buna göre, mevcut gelir vergisi tarifesinde değişiklik olmayacaktır.

4. Motorlu Taşıtlar Vergisi Tutarları

TBMM’ye sevk edilen haliyle Tasarıda, başta otomobiller olmak üzere, bazı araçlarda uygulanan motorlu taşıtlar vergisi tutarlarının %40-68 oranında artırılması öngörülmüşken, Komisyonda yapılan değişiklikle vergi artış oranları yeniden belirlenmiştir.

5. ÖTV Kapsamına Alınan Mallar ve Engellilerin İstisna Kapsamında Araç İktisabında Aracın Değeri İtibariyle Sınırlama

Hükümet tarafından TBMM’ye sevk edilen tasarıyla, makaronlar ve meyveli gazozlar özel tüketim vergisi kapsamında alınarak bu mallar için %25 oranında vergi öngörülürken, Plan ve Bütçe Komisyonunda tasarıda yapılan değişiklikle; vergi oranı %20 olarak yeniden belirlenmiş, alkolsüz biralar kapsama alınmış, doğal mineralli doğal maden suyu ile üretilmiş, tatlandırılmış, aromalandırılmış meyvalı gazlı içecekler kapsam dışına çıkartılmıştır.

Komisyonda ayrıca, engellilerin istisna kapsamında taşıt iktisabında getirilmesi öngörülen, aracın değerine bağlı sınırlamada tutar 90.000 liraya çıkartılmıştır.

6. Finansal Kiralama ve Finansman Şirketlerinde Özel İndirimin Gider Kaydedilmesi

Tasarıyla, finansal kiralama ve finansman şirketleri tarafından, Finansal Kiralama, Faktöring ve Finansman Şirketleri Kanunu’nun 16. maddesi uyarınca ayırdıkları özel karşılıkların tamamının, ayrıldıkları yılda gider olarak dikkate alınması sağlanmaktadır.

Hükümet tarafından teklif edilen metinde bu düzenlemenin yürürlük tarihi 01.01.2018 iken, Komisyonda yapılan değişiklikle yürürlük 01.01.2019 olarak değiştirilmiştir.

B) TASARININ VERGİ DÜZENLEMELERİNİN TAMAMININ ÖZETİ

“Bazı Vergi Kanunları İle Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” yürütme ve yürürlük maddeleri hariç 125 maddeden oluşmakta olup bu maddelerden 38’i vergi düzenlemelerine ilişkindir.

Kanun Tasarısında yer alan düzenlemeler aşağıda satır başlıklarıyla özetlenmiştir.

1. Kurumlar Vergisi Kanunu Düzenlemeleri

a) Kurumlar Vergisi Oranı

Tasarıyla, 2018, 2019 ve 2020 vergilendirme dönemleri için;

- Kurumlar vergisi oranı bütün kurumlar için %22’ye çıkartılmakta,

- Bakanlar Kuruluna %22 oranını %20’ye kadar indirme yetkisi verilmektedir.

Kendilerine özel hesap dönemi tayin edilen kurumlar için uygulama, ilgili yıl içinde başlayan hesap dönemleri için yapılacaktır. Buna göre örneğin, özel hesap dönemi 01 Haziran – 31 Mayıs olan kurumlarda;

- 01 Haziran 2018 – 31 Mayıs 2019

- 01 Haziran 2019 – 31 Mayıs 2020

- 01 Haziran 2020 – 31 Mayıs 2021

hesap dönemleri için kurumlar vergisi oranı %22 olarak uygulanacaktır.

b) Taşınmaz ve İştirak Satış Kazancı istisnası

Tasarıyla, kurumların iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazların satışından doğan kazançlarına uygulanan istisna, kazancın %75’inden %50’sine indirilmektedir. Düzenleme kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

Tasarıyla ayrıca, bankalara borçlu olanların ve bunların kefillerinin, bu borçlara karşılık olarak taşınmaz ve iştirak hisselerinin bankalara devrinden doğan kazançları ve bankaların bu varlıkları elden çıkartmalarından doğan kazançlarına tanınan kurumlar vergisi istisnası, finansal kiralama ve finansman şirketlerini de kapsayacak şekilde genişletilmekte, mevcut düzenlemede yer alan %75 istisna oranı taşınmazlar için %50, iştirak hisseleri için %75 olarak yeniden belirlenmektedir. Düzenleme 01.01.2018 tarihinde yürürlüğe girecektir.

c) Teşvik Belgeli Yatırımlarda 2018 Oranları

Teşvik belgeli yatırımlarda, 2017 yılı harcamaları için geçerli olan yatırıma katkı oranlarının ve kurumlar vergisi indirim oranının 2018 yılı yatırım harcamalarında da kullanılması öngörülmüştür.

d) Kooperatiflerde Muafiyet ve Risturn İstisnası

Tasarıyla;

- Kooperatiflerde muafiyet koşullarının belirlenmesinde kriterlerden birisi olan “ortak dışı işlem” kavramı tanımlanmakta, faaliyetleri nedeniyle iktisap edilen varlıkların ekonomik ömürlerini tamamladıktan sonra elden çıkartmalarının ortak dışı işlem sayılmayacağı belirlenmekte, ortak dışı işlem nedeniyle muafiyet koşullarının ihlal edilmesi halinde kooperatif tüzel kişiliğine bağlı bir iktisadi işletme nezdinde vergileme yapılması öngörülmektedir.

- Özetlenen bu muafiyet düzenlemesi gerekçesiyle, üretim ve kredi kooperatiflerinin risturn istisnası kaldırılmakta ve bu istisna tüketim kooperatifleriyle sınırlı hale getirilmektedir.

Düzenleme 01.01.2018 tarihinde yürürlüğe girecektir.

e) Finansal Kiralama ve Finansman Şirketlerinde Özel İndirimin Gider Kaydedilmesi

Tasarıyla, finansal kiralama ve finansman şirketleri tarafından, Finansal Kiralama, Faktöring ve Finansman Şirketleri Kanunu’nun 16. maddesi uyarınca ayırdıkları özel karşılıkların tamamının, ayrıldıkları yılda gider olarak dikkate alınması sağlanmaktadır.

Söz konusu maddede, kapsamdaki şirketlerin işlemlerinden kaynaklanan alacaklarından doğmuş veya doğması beklenen ancak, miktarı kesin olarak belli olmayan zararlarını karşılamak amacıyla Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde karşılık ayırmak zorunda oldukları hükmü yer almaktadır. Karşılıklara ilişkin düzenlemeler Finansal Kiralama, Faktöring ve Finansman Şirketlerinin Muhasebe Uygulamaları ile Finansal Tabloları Hakkında Yönetmelikle yapılmıştır.

Düzenleme 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe girecektir.

2. Gelir Vergisi Kanunu Düzenlemeleri

a) GMSİ Matrahının Tespitinde Götürü Gider Oranı

Tasarıyla, gayrimenkul sermaye iratlarının vergilemesinde götürü gider yönteminin seçilmesi durumunda dikkate alınan götürü gider oranı %25’den %15’e indirilmektedir.

Düzenleme 01.01.2017 tarihinden itibaren elde edilen gelirlere uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

b) Asgari Ücretlinin Vergisi

Asgari ücret tutarında gelir elde edenlerin gelirlerinin, yılın son aylarında gelir vergisi tarifesinin ikinci dilimine geçmeleri nedeniyle oluşan durumu önlemek üzere, bekâr ve çocuksuz bir asgari ücretlinin durumu esas alınarak, 2016 yılında yapılan düzenlemenin benzeri bir düzenleme önerilmektedir.

3. Katma Değer Vergisi Kanunu Düzenlemeleri

a) Vergi Sorumluluğu

Tasarıyla, Türkiye’de ikametgahı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmayanlar tarafından katma değer vergisi mükellefi olmayan gerçek kişilere elektronik ortamda sunulan hizmetlere ilişkin katma değer vergisinin, hizmeti sunanlar tarafından beyan edilip ödenmesi öngörülmüştür.

Düzenleme, Kanun’un yayımı tarihini izleyen aybaşında yürürlüğe girecektir.

b) Rooming Hizmetleri

Tasarıyla, uluslararası roaming anlaşmaları çerçevesinde yurt dışından alınan roaming hizmetleri ile bu hizmetlerin Türkiye’deki müşterilere yansıtılması hizmetleri katma değer vergisinden müstesna tutulmaktadır.

Değişiklikle, cep telefonu abonelerinin yurt dışında yaptıkları kullanımlara ilişkin yurt dışındaki operatör tarafından, yurt içindeki operatöre verilen roaming hizmetine ilişkin bedel ve bu bedelin tüketiciye yansıtılması vergiden müstesna olmaktadır.

Düzenleme, Kanun’un yayımı tarihini izleyen aybaşında yürürlüğe girecektir.

c) Finansal Kiralama ve Finansman Şirketlerine Yapılan Bazı Teslimler İle Bu Şirketler Tarafından Yapılan Bazı Teslimlerde İstisna

(Kaynak: Referans Gazetesi | 10.03.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM