BASINDAN YAZILAR
Engelli Vatandaşlarımıza Hizmet Veren Özel Bakım Merkezleri Mercek Altına Alınmalıdır / Vedat İlki - MuhasebeTR

Engelli Vatandaşlarımıza Hizmet Veren Özel Bakım Merkezleri Mercek Altına Alınmalıdır / Vedat İlki

 

Aile ve Sosyal Politikalar  Bakanlığına bağlı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu kanununa dayanılarak  yönetmelik hazırlanmıştır.

Yönetmeliğin hazırlanış amacı;

Gerçek veya özel hukuk tüzel kişileri tarafından açılacak bakıma muhtaç özürlülere yönelik özel bakım merkezlerinin açılış izni, çalışma şartları, personel standardı, denetlenmeleri ile ücret tespiti ve ödemelerine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

ÖZEL BAKIM MERKEZLERİNİN NEDEN BU KONUDA İŞTAHLARI KABARDI

Ek Madde 7- (Ek: 1/7/2005-5378/30 md.; Değişik: 1/2/2007- 5579/2 md.)

Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirleri toplamı esas alınmak suretiyle; kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olduğu birey sayısına göre kendilerine düşen ortalama aylık gelir tutarı bir aylık net asgarî ücret tutarının 2/3’ünden daha az olan bakıma muhtaç özürlülere, resmî veya özel bakım merkezlerinde ya da ikametgâhlarında bakım hizmeti verilmesi sağlanır.

Bakıma muhtaç özürlülere sunulacak bakım hizmetlerinin kapsamına, bakım hizmetinden yararlanabileceklerin başvuru şekline ve bu hizmetleri verecek olan gerçek ve tüzel kişilerin izin, çalışma, denetim, ücretlendirme ile bakım hizmeti karşılığı yapılacak ödemelere ilişkin usûl ve esaslar; Kurumun koordinatörlüğünde, Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Özürlüler İdaresi Başkanlığınca müştereken çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

Bakıma muhtaç özürlülere sunulacak bakım hizmetinin karşılığı olarak belirlenecek kişi başına aylık bakım ücreti tutarı, iki aylık net asgarî ücretten fazla olamaz.

Bakıma muhtaç özürlülerden Kurumca ve diğer resmî kurumlarca bakılanlar dışında kalanlara ilişkin bakım ücreti, bu amaçla Kurum bütçesine konulacak ödeneklerden karşılanır.

Bakıma muhtaç özürlülere, ücretleri Kurum bütçesinden karşılanmak suretiyle sağlanacak bakım hizmetleri 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümlerine tâbi olmaksızın temin edilir.

Ek Madde7 ile Bakıma muhtaç özürlülere sunulacak bakım hizmetinin karşılığı olarak belirlenecek kişi başına aylık bakım ücreti tutarı, iki aylık net asgarî ücretten fazla olamaz.

2013 yılı  rakam 978,60 ve 1957,20 Lira arasında ödeme yapılacaktır.

Bu rakamı alma adına son günlerde standart dışı çalışan,denetimleri bir şekilde atlatan Özel Bakım Merkezleri özellikle ağır zihinsel engellilere insanlık dışı muameleye tabi tutuyorlar.

AİLE VE SOSYAL POLİTİKLAR BAKANLIĞINA BAĞLI MÜFETTİŞLER/DENETMENLER ACİLEN DENETİMLERE BAŞLAMALIDIR.

Merkeze, zihinsel, bedensel ve ruhsal özür grupları aşağıda belirtilen yaş ve cinsiyet durumları dikkate alınarak ayrı gruplar hâlinde kabul edilir. Merkez, açılış izin belgesinde de bu gruplardan hangilerine hizmet sunulacağı belirtilir.

a) 0 – 6 yaş kız ve erkek,

b) 7 – 12 yaş kız ve erkek,

c) 13 – 18 yaş kız,

ç) 13 – 18 yaş erkek,

d) 19 ve üzeri yaş kız,

e) 19 ve üzeri yaş erkek.

Bu merkezler açılırken detaylı bir incelemeye tabi olduğundan binasından, çalışacak personele,engellilere verilecek hizmete kadar her şey en ince noktasına kadar yönetmelikte belirtilmiştir.

Burada belki de en büyük noksanlık denetimden kaynaklanabilir.

Denetim esasları yönetmelikte belirtilmiştir.

Bakım Merkezlerinin işleyişinde karşılaşılan sorunları, bakım hizmetlerinin sunulmasında aksayan yönleri tespit etmek, çözüm yolları bulmak, sunulan hizmetin kalitesini artırmak ve hizmetlerin ilgili mevzuat hükümlerine uygunluğunu tespit etmek amacıyla denetim yapılır.

Denetim elemanları tarafından bu işlemler yapılır.

Yılda bir kez en az denetim yapılmalıdır.

Denetim defterine bulgular yazılarak,İl Müdürlüklerine bilgi verilerek Bakanlık bilgilendirilmesi yapılır.

Tespit edilen noksanlıkların bir ay içinde giderilmesi gerekir.

UYGUNSUZLUKLARINI GİDERMEYEN BAKIM MERKEZLERİ VALİLİK OLURU İLE KAPATILIR

Verilen süre içinde aksaklıklarını gidermeyen merkez hakkında il müdürlüğünün teklifi ve valilik makamının onayı ile kapatma işlemi uygulanır.

Neden Geçici Kapatma Verilir:

1) Merkezin beş iş günü geçici olarak kapatılması veya hak edişlerinde beş günlük kesinti yapılması, aşağıda belirtilen hususlardan birisinin tespiti hâlinde ve uyarıya rağmen verilen süre içinde gerekli düzenleme yapılmadığı veya eksikliğin giderilmediği durumlarda yerine getirilir.

a) Merkeze açılış izin belgesinde yer almayan özür grubunun kabul edilmesi.

b) Personel için çalışma izninin alınmaması.

c) Eksik personel çalıştırılması.

ç) İl müdürlüğünce istenen bilgi ve belgelerin gönderilmemesi.

d) Sorumlu müdürün görevden ayrılmasının bildirilmemesi ve yeni sorumlu müdürün görevlendirilmesinin teklif edilmemesi.

e) Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edilmesi.

f) Bakılması gereken oranda ücretsiz bakıma muhtaç özürlüye bakılmaması.

2) Birinci fıkranın uygulanmasında öncelikle hak edişlerden kesinti yapılır. Ancak üç kez hak edişlerden kesinti yapılmasına rağmen gerekli düzenlemelerin yapılmaması veya eksikliklerin giderilmemesi halinde geçici kapatma işlemi yapılır.

Valilik makamının onayı ile kolluk kuvvetleri nezaretinde gerçekleştirilir. Kapatılan merkezler bağlı bulundukları resmî kurum veya kuruluşlara bildirilir.

Geçici kapatma kararı en az beş iş günü öncesinden merkeze bildirilerek bakıma muhtaç özürlülere ve ailelerine bilgi verilmesi sağlanır.

Geçici kapatma cezasının bitiminde merkez kendiliğinden açılmış sayılır. Ancak geçici kapatmayı gerektiren fiilin tekrarı veya devamı hâlinde on günden az olmamak üzere geçici olarak kapatılır.

Süresiz Kapatma:

a) Uyarılara rağmen tespit edilen eksikliklerin giderilmemesi ve üçüncü kez geçici kapatma cezası almasına rağmen aynı konularda eksikliğin tespit edilmesi,

b) Açılış izin onayı olmadan hizmete başlaması,

c) İzinsiz devir ve nakil işlemi yapılması,

durumunda kapatılır.

İl müdürlüğünün teklifi ve valilik onayı ile kolluk kuvvetleri nezaretinde gerçekleştirilir. Kapatılan merkezler il çalışma müdürlüğüne ve defterdarlığa bildirilir.

Kapatma kararı en az on beş gün öncesinden merkeze bildirilerek bakıma muhtaç özürlülere ve ailelerine bilgi verilmesi sağlanır.

Merkez açılış izin onayının ve açılış izin belgesinin aslını on beş gün içinde il müdürlüğüne teslim etmek zorundadır.

Merkezin kapatıldığı Genel Müdürlüğe, çalışma müdürlüğüne ve defterdarlığa bildirilir.

Merkezin kapatılması hâlinde merkezde kalan ve bakım ücretleri Genel Müdürlük tarafından ödenen bakıma muhtaç özürlüler, il müdürlüğünce geçici olarak il içindeki veya çevre illerdeki diğer merkezlerde bakım ihtiyaçları sağlanır.

ÖZEL BAKIM MERKEZLERİNİN YÖNETMENLİK DIŞINDA FAALLİYETLERİNE GÖZ YUMAN BAKANLIĞA BAĞLI PERSONELE CEZAİ YAPTIRIM VARDIR

Merkeze kabul edilen bakıma muhtaç özürlülere karşı ihmal ve istismarı görülen veya suç işleyen merkez personeli hakkında, Türk Ceza Kanunu hükümlerine ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanuna göre işlem yapılır

2013 Yılında Özel Bakım Merkezleri yönetmelik çerçevesinde denetlenmeli standart dışı çalışan bakım merkezleri geçici yada sürekli kapatılmalıdır.

Boş yere bakım paraları,ilaç ve diğer giderler ödenerek devlet zarara uğratılmamalıdır.

İhmali görülen Bakanlık personeli hakkında suç duyuruları yapılarak konusunda uzman Sosyal Hizmet Uzmanları devreye alınmalıdır.

 

(Kaynak: Alitezel.com | 14.01.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM