BASINDAN YAZILAR
Gelir Vergisi Kanunu'nda Sona Doğru / İsmail Kökbulut - MuhasebeTR

Gelir Vergisi Kanunu'nda Sona Doğru / İsmail Kökbulut

 Yeni Gelir Vergisi Kanunu'nun hazırlıklarında sona yaklaşılıyor.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, yeni kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte birçok müessese ve uygulamada köklü değişikliğe gidilecek.

Bu kapsamda geçen hafta BDO bilgilendirme toplantısında Yeni Gelir Vergisi Taslağı tartışıldı. Denetim, vergi hukuku, kurumsal finansman ve risk yönetimi alanlarında dünyada 55 bin çalışanı ile hizmet veren BDO tarafından organize edilen bilgilendirme toplantısında anlattığımız yeni gelişmeleri siz okurlarımızla da paylaşmak istiyoruz.

Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi Kanunu birleşiyor!

Yeni kanunla hem gerçek kişilerin hem de kurumların kazançlarının vergilendirilmesinde tek bir düzenleme esas alınacak. Bu durum; basitlik, açıklık ve anlaşılırlık açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Veraset ve İntikal Vergisi kalkıyor mu? 

Eskilerin deyimiyle "Ölüm hak, miras helal". En çok merak edilen hususlardan biri de mirastan alınan verginin kalkıp kalkmayacağı. Yeni dönemde veraset vergisi kalkıyor. Yani miras yoluyla sahip olduğunuz değerler üzerinden vergi alınmayacak. Karşılıksız edinimler (intikaller) ise gelir vergisinin konusuna alınıyor. Yani ivazsız intikaller (bağış, şans oyunları gibi) üzerinden alınan verginin ismi değişiyor ama cismi değişmiyor.

Özel inşaat işlerine ince ayar

Mevcut gelir vergisi kanununun belki de en hassas noktası özel inşaat işlerinin vergilendirilmesi. Yeni kanunla birlikte özel inşaat işleri ayrıntılı olarak düzenleme altına alınıyor. Arsanın belli bir büyüklüğü aşması halinde ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirme yapılması gündemde. Diğer taraftan hâsılat paylaşımlı kat karşılığı inşaat işleri arsa sahibi yönünden de ticari faaliyet olarak kabul edilecek.

İndirilecek giderlerin kapsamı genişliyor

Bilindiği üzere ticari kazancın elde edilmesine yönelik yapılan giderlerin dönem kâr-zararının tespitinde indirim konusu yapılması mümkün. Ancak uygulamada Maliye çoğu harcamayı, ticari kazancın elde edilmesine doğrudan katkısı yok deyip reddediyor. Yeni kanunla işverenin kendisine ait ve işle orantılı yemek giderleri ile 0-5 yaş arası her bir çocuk için kreş ve gündüz bakımevi nedeniyle katlanılan giderlerin belli bir kısmının indirimine imkân tanınması düşünülüyor.

Taşınmaz satış kazancı istisnası değişiyor

Mevcut düzenlemeye göre 2 yıldan uzun süre ile aktifte yer alan taşınmaz ve iştirak hisselerinin satışından doğan kazancın %75'i kurumlar için vergiden istisna. Tasarı ile istisna oranı aktifte bulunma süresine göre farklılaştırılıyor. Buna göre, 2 tam yıldan sonra yapılacak satışlarda istisna %20 olacakken, 5 tam yıldan sonra bu oran %80 olarak dikkate alınacak. Diğer taraftan taşınmaz ve iştirak hisselerinin kısmi bölünmeye konu edilebilmesine de artık izin verilmeyecek.

Telif istisnasından yararlananlara kötü haber

Gelir Vergisi Kanunumuza göre; yazar, mütercim, heykeltıraş, hattat, ressam, bestekâr, bilgisayar programcısı ve mucitlerin elde ettikleri kazanç gelir vergisinden istisna. Yeni dönemde bu kazançlara sağlanan istisna, hâsılatın belli bir sınırın altında kalması halinde uygulanacak. Böylece mevcut istisna uygulamasının kapsamı önemli ölçüde daraltılacak.

Değer artış kazancı süreye bağlanacak

Şahısların beş yıldan fazla elde tuttuğu taşınmazları elden çıkarmasından doğan kazançlar gelir vergisinin konusu dışında kalıyor. Düzenleme ile bu gelirler de vergiye tabi olacak. Diğer yandan değer artış kazançlarının tespitinde, taşınmaza ne kadar süre ile sahip olunduğuna bakılacak. Sahiplik süresi uzadıkça vergi azalacak.

Vergi oranı değişiyor

Menkul ve gayrimenkul sermaye iratları ile diğer kazanç ve iratlar için genel tarifeye alternatif olarak hâsılat üzerinden %20 oranında, düz oran üzerinden vergilendirilme imkânı getiriliyor. Genel tarife ise %15-%35 arasında beş dilim olarak kalıyor.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 14.01.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM