BASINDAN YAZILAR
Ekonomik Yutrdışı Borçlanması Nasıl Yapabilirim?/5510 Son Düzenlemeler TBMM Yasalaşarak Kabul Edildi / Vedat İlki - MuhasebeTR

Ekonomik Yutrdışı Borçlanması Nasıl Yapabilirim?/5510 Son Düzenlemeler TBMM Yasalaşarak Kabul Edildi / Vedat İlki

 

01/12/1962 yılında doğdum.1978 yılında ilk defa Sigortalı oldum.320 gün kadar SSK ödedim.Askerliğimi 1982-1984 yılları arasında 540 gün askerlik yaptım.Askerlik süremi borçlanmadım.01/01/1992 yılından itibaren İngiltere de işçi olarak çalışmaktayım.

Yurtdışı borçlanması kalkacak diye söylendi çıktığı için tedirgin oldum.Yurtdışı borçlanması ile emekli olmanın koşullarını öğrenmek istiyorum.

Nasıl ve  hangi şartlarda emekli olurum?Meto.

Yurtdışı borçlanmasının kaldıracağı yönünde çıkan söylentiler üzerine bir çok yurtdışında çalışana vatandaşlarımız paniğe kapıldılar.

Bazı yazarlar kaldırılsın derken,bazıları kaldırılmasına karşı çıkıyor.

Ben de kaldırılmamasından yanayım.

Yurtdışı borçlanması için bazı şartlar vardır:

a)   Türk vatandaşı olmak,

b)   Belirli nitelikte yurtdışı süreleri bulunmak,

c)   Hizmetleri belgelendirmek,

d)   Yazılı istekte bulunmak,

şartları aranacaktır.

Türkiye ile İngiltere arasında Sosyal Güvenlik Sözleşmesi vardır.

İlk defa işe girdiğiniz tarih olan  1978 yılı olduğu için ve son defa sigortalı olduğunuz kurum SSK olacağından borçlanmanız 4-1(a) statüsünden değerlendirilecektir.

25 yıl,44 yaş,5000 gün ile emekli olacaksınız.

Yurtdışından emekli olacaklarda maaş hesaplaması ;

1990-1999 arası,

2000-2008 eylül arası,

2008 ekim ve diğer süreler

Olmak üzere karma sistemden hesaplanıyor.

Hepsinin ABO’ları  teknik olarak farklıdır.

Burada teknik olarak hesaplamanın yoğunluklu olarak 1990-1999 arasına girmesi avantajlı emekli maaşını almanızı sağlar.

5000-320=4680 güne ihtiyacınız var.

Sizin İngiltere de bulunduğunuz süre 01/01/1992 sonra olduğu için 5000 güne tamamlamaya 13 yıl kadar süre oluyor.

Bu süre de 8 yıl kadar 1990-1999,geri kalan süre olan 5 yıl kadar 2000 sonrasına sarkıyor.

Burada sigortalıyı avantajlı hale getirmek adına 1 yıl 6 ay kadar askerliğini borçlanırsa 1990-1999 senesinde süreci 9,5 yıla çıkarır 2000 sonrasını 3,5 yıla kadar azaltır.

Buna göre avantajlı ibre 1990-1999 döner.

Tamamını asgari ücretten borçlanırsa ağırlık 1990-1999 arasında olduğundan ;

 Bunun karşılığında askerlik dahil yurtdışı borçlanması ile birlikte  10,44*4680=48.860 TL. ödeyeceksiniz.

Emekli maaşınız 850 TL. civarında olacaktır.

Alacağınız emekli maaşı miktarını  artırmak elinizde ;

1990-1999 arası askerlik dahil 3420 güne karşılık 35.705 TL,geri kalan 1260 günü  günlük 30 TL 37.800 TL.

Toplam da 73.505 TL. öderseniz 1200 TL yakın emekli maaşı alırsınız.

Kısacana süreleri iyi analiz etmeden 5000 günü karşılığın da 4680 güne karşılık 48.860  TL. öder ise 700 TL gibi maaş alır.

Bu işi uzmanı bir müşavire tanışmanız sizin için isabetli olur.

Borç tutarının tebliğ edildiği tarihten itibaren üç ay içerisinde ödenmesi gerekiyor.

Aylık bağlanması için kesin dönüş ibaresi, aylık tahsis talebinde bulunanların yurtdışındaki çalışmalarının sona ermesini, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği almamaları  gerekiyor.

Aylığa hak kazanmak için borçlanma tutarının tamamının ödenmesi gerekmektedir.

SGK Yazılı başvuru şartı aranmaktadır.

Yurtdışında geçen sürelerini borçlandıktan sonra tahsis talebinde bulunanlardan başvuru sırasında "Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi” , "3201 Sayılı Kanuna Göre Aylık Talebinde Bulunanlara Mahsus Beyan ve Taahhüt Belgesi” ve yurtdışında çalıştıkları işten ayrıldıklarını, yurtdışında ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneğinin sona erdiğini gösterir bir "hizmet belgesi” ,ayrıcana ‘’yoklama belgesi ‘’de alınacaktır.

**

TBMM Genel Kurulu'nda, sigortalı lehine düzenlemeler içeren ve 4,5 milyon vatandaşı ilgilendiren tasarı kabul edilerek yasalaştı.

GAZETECİLERE/MİLLETVEKİLLERİNE YIPRANMA HAKKI VERİLDİ.

Kanuna göre, TRT'de çalışanlar da dahil sarı basın kartı sahibi gazeteciler ile milletvekilleri ve dışarıdan atanan bakanların prim ödeme gün sayılarına,

ü  Çalışma sürelerinin her 360 günü için 90 gün fiili hizmet süresi zammı eklenecek.

ü  Böylece, gazeteci ve milletvekilleri her 4 yılda, 1 yıl fazla çalışmış sayılarak, bu süre 5 yıl olarak hesaplanacak.

ü  Gazetecilerin elde ettikleri fiili hizmet zammının toplamının yarısı kadar süre, emeklilik yaş hadlerinden düşecek.

ü  Milletvekilleri için ise söz konusu sürenin tamamı emeklilik yaş haddinden indirilecek.

ü  Düzenleme, fiili hizmet zammı süresinin kaldırıldığı 2008 yılı Ekim ayı itibarıyla geçerli sayılacak.

MİLLETVEKİLLERİNE İKİNCİ KIYAK 2 YIL BEKLEME ŞARTI KALDIRILDI

Daha önce SSK ve Bağ-Kur'dan emekli olan ve aylık bağlanan milletvekillerinin;

  • Ø  Milletvekili emekli aylığı almaya hak kazanmaları için 2 yıl bekleme şartı kaldırıldı.
  • Ø  Milletvekilleri, 2 yıl süreyle milletvekili olma ve sigorta pirimi veya emekli keseneği ile kurum karşılığı ödenmesine ilişkin şartlar aranmadan, milletvekili emekliliğine hak kazanabilecek.
  • Ø  Söz konusu milletvekillerinin müracaat etmeleri halinde, kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takiben aylıkları, milletvekili emekli aylığı seviyesine yükseltilecek.

MAAŞI KESİLEN EMEKLİLER HAKKINDA YAPILAN DÜZENLEME

Emeklilik veya yaşlılık aylığı kesilenlerin sigortalılıklarının sona erdiği tarih, yazılı istek tarihi kabul edilerek aylıkları yeniden bağlanacak.

SGK GENEL KURULUNA ESNAF DAHİL OLDU

Esnaf ve sanatkarlar da temsil edilecektir.Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu'nda, esnaf ve sanatkarlar da temsil edilecek. Kurulun üye sayısı; esnaf ve sanatkarların temsilcisi ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı'nın bir olan sayısının 2'ye çıkarılmasıyla 12'ye yükseltilecek.

SAĞLIK HİZMETİNDE LİSE ÖĞRENCİLERİN ÜNİVERSİTE SINAV SÜRESİNCE GSS OLMALARI YENİDEN DÜZENLENDİ.

Lise ve dengi öğrenimlerini tamamlayıp aynı yıl içinde yükseköğrenimlerine başlayan öğrenciler, 20 yaşını dolduracakları tarihi aşmamak kaydıyla 120 gün süreyle sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edecek.

Kanunun, "Öğrencilerin 120 gün süreyle sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam etmelerine" ilişkin hüküm 1 Haziran 2012 tarihinden geçerli olmak üzere, diğerleri ise yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

 

MALUL,GAZİ,ŞEREF AYLIĞI ALANLAR İÇİN ÖZEL HASTANE HAKKI,İLAVE ÜCRET ALINMAYACAK

Terörle mücadele ile emniyet ve asayiş nedeniyle malul kalanlar ya da Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazisi olarak şeref aylığı bağlananlar ve bunların eşleri, kamu hastanelerinden sevk almadan özel hastaneye gidebilecek ve bunlardan ilave ücret alınmayacak.

 

BAĞ-KUR DÜZENLEMESİ

Kanunla, 1 Ekim 2008 tarihinden önceki sigortalılık süresine ait değişiklikten dolayı tahakkuk eden prim borcu, usulüne uygun olarak ödenen af, tecil, taksitlendirme ve yapılandırma uygulamalarını etkilemeyecek hale getiriliyor. Buna göre, 1 Ekim 2008'den önce Sosyal Güvenlik Kurumu'na kayıt ve tescili yapılan sigortalılardan, sigortalılık başlangıç veya bitiş tarihi değişenlerin daha önceden tespit edilmiş gelir basamakları ve bu basamakların yükselme tarihleri değiştirilemeyecek. Bu sigortalılardan, tescil tarihi daha eski bir tarihe alınanların eski tescil tarihi ile yeni tescil tarihi arasındaki sigortalılık sürelerine ilişkin gelir basamağı, ilk defa tescil edildiği tarih itibarıyla seçtiği veya intibak ettirildiği basamak olarak kabul edilecek.

GSS İLE İLGİLİ BAZI AFLAR

Kendi sigortalılığı bulunduğu halde, başkası üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlananlara Ocak 2012 tarihine kadar çıkarılan veya çıkarılacak sağlık harcamalarına ilişkin borçlar affedilecek. Genel sağlık sigortalısı ya da bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında olanlardan, hak etmediği kapsamda sağlık hizmeti alanların 31 Ocak 2012 tarihine kadar verilen sağlık hizmetleriyle ilgili borçları, ilgililerin açtıkları davadan vazgeçmeleri halinde tahsil edilmeyecek.

Taksitlendirme isteyenlerin, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren dört ay içerisinde başvuruda bulunmaları gerekecek.

Bu kapsamda özellikle 4B kapsamındaki Bağ-Kur sigortalıları yer alıyor. Örneğin, 60 gün ve daha fazla prim borcu bulunması nedeniyle sağlık hizmetlerinden yararlanamayan Bağ-Kur'lular, bir yakının üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanıyordu. SGK'nın bu durumda olanları tespit ettiğinde yapılan sağlık ödemelerini geri istemesi gerekiyordu.

Kanun bu şekliyle uygulamaya girerse, prim borcu olduğu için anne veya babasının üzerinden sağlık hizmeti alan Bağ-Kur'lular Ocak 2012'den önce SGK tarafından kendilerine çıkarılacak borçları ödemeyecek.

SGDP BORCU OLUP YAPILANDIRMAYI KAÇIRANLAR

Emekli olup da çalışmaya devam edenler;

4A, 4B ve 4C'den emekli olan ve ticari faaliyet yürütenlerin ödemesi gereken sosyal güvenlik primleri de ilgili kanuna göre yeniden yapılandırılacak. Buna göre, kamuda avukat olarak çalıştıktan sonra emekli olan ve daha sonra büro açarak avukatlık yapmaya devam eden bir kişinin sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekiyor. SGK tarafından sosyal güvenlik primini ödemediği tespit edilen bu durumdaki kişilerin söz konusu borçlarının yapılandırılmasına imkan tanınacak.

5335 SAYILI KANUN MAĞDURLARI İÇİN AF

Mevcut durumda kamudan emekli olduktan sonra kamuya ait bir iş yerinde çalışmaya devam eden memurlar, emekli aylığı alamıyor. Ancak SGK, bu durumda olup da bildirim yapılmadığı için maaşının yanı sıra emekli aylığı da alan çok sayıda memur bulunduğunu tespit etti. Tasarıyla, bu kişilere yersiz aldıkları aylıkları yeniden yapılandırılarak, kuruma olan borçlarını taksitle geri ödeme şansı tanınacak.

 NOT:

(HENÜZ RESMİ GAZETE DE YAYINLANMADI.YAYINLADIĞI ZAMAN DETAY OLARAK KÖŞEMİZDE DEĞERLENDİRİLECEKTİR.OKURLARIMIZA BİLGİ İÇİN YAYINLIYORUZ.)

 

 

(Kaynak: alitezel.com | 11.01.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM