BASINDAN YAZILAR
Enflasyonda Düşüş Devam Ediyor / Osman Arıoğlu - MuhasebeTR

Enflasyonda Düşüş Devam Ediyor / Osman Arıoğlu

 Kasım ayı enflasyon rakamları piyasa beklentilerinin oldukça altında geldi.

Şimdi enflasyonda Merkez Bankası revize hedefinin alt sınırın bile altında bir gerçekleşme olması tartışılır hale geldi. Bir yandan da enflasyon rakamlarına bakılarak piyasadaki durgunluk seviyesine yönelik tartışmaların artmaya başladığı görülüyor.

TÜFE gelişmeleri

Önce enflasyon rakamlarını hatırlayalım. Kasım ayında TÜFE bir önceki aya göre %0,38, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %6,37 artış gösterdi. Kasım ayında TÜFE'deki bu düşük artışın ana nedenleri arasında başı çeken unsur işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düşüş olmuştur. Özellikle taze meyve ve sebze fiyatlarında geçen yılın aynı ayında %16,19'luk artış olmuşken bu yıl %2,66 oranında gerileme gerçekleşmiştir. Gıda fiyatlarındaki düşüşün ise ana nedenleri arasında mevsim koşullarının göreceli olarak yumuşak seyretmesini gösterebiliriz.

TÜFE içerisinde %26,22'lik bir ağırlığı bulunan gıda ve alkolsüz içecekler ana kalemi veya halkın deyimiyle temel gıda maddeleri kaleminde %0,12 oranında bir gerileme olmuştur. Enflasyon rakamı içerisinde %16,44'lük ağırlığa sahip olan kira, su, elektrik ve yakacak kaleminde ise sadece %0,56'lık bir artış meydana gelmiştir. Yine enflasyon sepetinde en ağırlıklı ikinci kalem konumunda olan ve ağırlığı neredeyse bir önce belirttiğimiz konut ve yakacak kalemi ile aynı olan %16,73'lük paya sahip ulaştırma kaleminde ise %0,97 oranında gerileme olmuştur. Son iki kalemde özellikle petrol fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak akaryakıt fiyatlarında yapılan indirimlerin önemli etkisi olduğu açıktır.

Kasım ayında TÜFE'de artış yönünde en önemli kalem %6,87'lik paya sahip giyim ve ayakkabı kaleminde olmuştur. Bu kalemde %6,28 oranında aylık artış görülmüştür. Bunda giyimde sezon fiyat artışının önceki yılların üzerinde bir oranda gerçekleşmesi etkili olmuştur. Bir anlamda piyasa bekletilen zamların bir kısmını kasım ayında gerçekleştirmiş diyebiliriz.

ÜFE

ÜFE gelişmeleri hem aylık hem de yıllık bazda bir önceki aya göre artış yönünde olsa da genel düşüş trendi devam ediyor. Kasım ayında ÜFE'deki artış üzerinde en önemli etki yapılan elektrik ve doğalgaz zamları olmuştur. Bu kalemlerin etkisiyle kasım ayında sanayi ürünlerindeki ÜFE artışı %2,6 olmuştur. Buna rağmen özellikle imalat sanayii gerek döviz kurlarındaki düşük seyir gerekse mal fiyatlarındaki azalışların da etkisiyle %0,56 azalış şeklinde olmuştur.

Değerlendirme 

Enflasyonda açıklanan kasım ayı göstergeleri bu yıl %7'nin de altında bir gerçekleşme ile yılın kapatılabileceğini göstermiştir. Hatta aralık ayı içerisinde sürpriz bir kamu zammı beklentisi de olmadığına göre %6,5 civarında bir gerçekleşme güçlü ihtimal olmaya başlamıştır.

Şimdi, Merkez Bankası'nın eli gösterge faizde de bir indirim noktasında iyice güçlenmiştir. En önemli konuTürkiye'nin ihracat ve inovasyon odaklı büyüme yapısının biraz hız kazanmasıdır. Elbette döviz kurlarında bütün bu iyi gelişmelerin etkisiyle önümüzdeki yılın ilk yarısında olabilecek baskıya karşı Merkez Bankası'nın iyi bir sınav vererek bu dönüşüm sürecini daha da güçlendireceğini ümit ediyoruz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 05.12.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM