BASINDAN YAZILAR
Yaramaz Çocuk Bir Kez Daha İstediğini Aldı / Osman Arıoğlu - MuhasebeTR

Yaramaz Çocuk Bir Kez Daha İstediğini Aldı / Osman Arıoğlu

 AB'nin yaramaz çocuğu Yunanistan yine istediğini aldı.

Yunanistan'a yardım paketi hakkında şubat ayında prensip anlaşmasına varılmıştı. Ancak Yunanistan'ın ev ödevi tabir edilen kemer sıkma önlemlerinde ayak sürümesi, ilk iki dilimin verilmesini geciktirmişti. Sonunda Yunanistan belli ölçüde de olsa bir önlem paketi dizisini yürürlüğe koydu. Ancak daha önce varılan anlaşma koşullarının kendileri için yeterli olmadığını da ısrarla savunmaya devam etti. 

TROİKA olarak adlandırılan AB Komisyonu, AB Merkez Bankası veIMF'den oluşan üçlü ile birkaç haftadır süregelen müzakereler pazartesi günü geç saatlerde tamamlandı. Böylece, ilk ve ikinci dilimini oluşturan 43,7 milyar euro'luk yardım paketi dilimler halinde serbest bırakılabilecek. Öngörülen bu tutarın 10,6 milyar euro'luk bölümünün bütçe finansmanı, 23,8 milyar euro'sunun bankalara sermaye takviyesi olarak gelecek ay serbest bırakılacağı ve kalan 9,3 milyar euro'nun ise Atina'nın taahhüt ettiği vergi reformunu hayata geçirmesi şartıyla 3 taksit halinde 2013'ün ilk çeyreğinde ödeneceği belirtiliyor.

Pakette neler var?

Önce, 2013 yılında %180'lerde olan ve daha önce 2020'de %120'ye düşürülmesi hedeflenen borçların GSYİH'ye oranının aynı tarihte %124'e düşürülmesine razı olunan yeni paketin ortaya çıkan ayrıntılarına değinelim.
· Yunanistan'a verilecek borçlara ilişkin faiz oranı 100 baz puan aşağı çekildi.

· Borçların vadesi 15 yıldan 30 yıla uzatıldı.
· 10 yıllık ödemesiz dönem öngörüldü.
· Merkez Bankaları Yunanistan'a verilen borçların faizini ülke hazinelerine oradan da Yunanistan yardım paketine aktaracaklar.

Bütün bu yapılanların sonucunda Yunanistan'ın borçlarında 40 milyar euro daha azalma öngörülüyor.
Bu paketin en ilginç tarafı, yardım anlaşmasına dahil olan ve aslında kendi ekonomilerinde de ciddi sorunlar bulunan İtalya ve İspanya gibi ülkelerin kendi borçlanma faizlerinin altında bir faizle Yunanistan'a borç verecek olmalarıdır. Bu durum elbette anılan ülkelerin ve ileride durumunda sıkıntı olabilecek diğer ülkelerin kendilerine yönelik yeni önlemleri talep etmelerinin kapısını aralayacaktır.

Ülkeler artık kaderine terk edilemiyor

Aslında Yunanistan olayının ortaya çıkan iki temel yanı var. Birincisi kötü yönetimler sonucu har vurup harman savuran ülkelerin bu hovardalığının maliyetini kendi vatandaşları yanında diğer ülkelerin de üstlenmek zorunda kalması. Bunun görünür nedeni artık batan ülkelerin maliyetinin sadece kendi halkına değil diğer ülke halklarına da önemli maliyetler çıkarabilmesi. Çünkü dünyada borç alışverişi ve ilişkilerin geldiği boyut hiçbir ülkenin kendi başına batmasına izin verilemeyecek noktaya gelmiştir. Yunanistan da bu durumu gayet iyi değerlendirerek başarı sağlamış bir örneği oluşturmaktadır. Çünkü Yunanistan müzakere sürecinde hep kendilerinin batmaya terk edilmesinin diğer ülkelere maliyetinin kurtarılmasından daha fazla olduğunu savunmuş ve bunun gerçekliğini de kabul ettirmiştir. Nitekim anlaşma sonrası gece yarısı televizyona çıkarak Yunan halkına hitap eden Yunanistan Başbakanı Samaras da artık Yunanistan için yeni bir günün başladığı mesajını vermiştir.

Üretmeden gidilebilecek yol sınırlıdır

Bu olayın ikinci temel yanı da "taşıma suyla değirmen dönmez" atasözümüzün zaman içerisinde haklılığının bir kez daha görülecek olmasıdır. Yani kendi üretim ve dönüşüm yapısını kuramayan ülkelerin yardımlarla veya kurtarmalarla varabileceği bir yer olmadığı görülecektir. Bunu Yunanistan'a yönelik yardım paketlerinin zamanı geldikçe yeniden ipe un sermelerin ve yeni talepler ile müzakerelerin sürmesiyle göreceğiz. Yunanistan meselesi daha çok gündemde kalmaya devam edecek. Zaten piyasaların ilk tepkisinin de yumuşak olması anlaşmaya yönelik beklentilerin büyük ölçüde gerçekleştiğini görmeleri, bir başka deyimle ortaya çıkan çerçevede çok da sürprizlerin olmamasıdır.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 28.11.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM