BASINDAN YAZILAR
Apartman Hemşiresine Konut Verilecek Mi? / Arif Temir - MuhasebeTR

Apartman Hemşiresine Konut Verilecek Mi? / Arif Temir

 Apartmanlarda iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve işyeri hemşiresi çalıştırılacak olması bir çok kişinin kafasını karıştırdı. Özellikle apartman sakinleri bu kafa karışıklığı içinde çeşitli sorular soruyorlar. Okuyucularım, apartman hemşiresine kapıcılarda olduğu gibi konut verilip verilmeyeceğini, işyeri doktorunun kapıcı ve güvenlik görevlilerini apartmanın neresinde muayene edeceği, bunun için ayrı bir konut tahsis edilip edilmeyeceği yönünde bir çok soru soruyorlar.
Öncelikle şunu belirtelim apartmanlar iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve işyeri hemşiresi çalıştırma  yükümlülüklerini 30.06.2014 tarihinden itibaren yerine getirecekler. 30.06.2014 tarihine kadar apartmanlarla ilgili bir çalıştırma  yükümlülüğü bulunmuyor. Apartmanlar isterse iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve işyeri hemşiresi çalıştırma  yerine bu hizmeti dışarıdan satın alabilecekler. Mevcut durum itibariyle bütün işyerlerine yetecek kadar işyeri hemşiresi, işyeri doktoru ve A sınıfı iş güvenliği uzmanı da yok.

İLK YARDIM ODASI ŞART
Apartmanda işyeri hemşiresine kapıcılar gibi konut verilmesi söz konusu değil. Ancak İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliğine göre işyerlerinde/apartmanlarda  işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hemşiresinin çalışabilecekleri bir yerin olması gerekiyor. Bu yerinde 12 metrekareden az olmamak üzere bir muayene  ve ilkyardım odası olması gerekiyor. Bu odada asgari bazı malzemelerin bulunması gerekiyor. 
Buna göre 12 metrekarelik odada; steteskop, tansiyon aleti, otoskop, oftalmoskop, termometre, ışık kaynağı, küçük cerrahi seti, paravan, perde, muayene masası, refleks çekici, tartı aleti, boy ölçer, pansuman seti, dil basacağı, enjektör, gazlı bez gibi gerekli sarf malzemeleri, keskin atık kabı, manometreli oksijen tüpü (taşınabilir), seyyar lamba, buzdolabı, ilaç ve malzeme dolabı,  ekg cihazı, negatoskop, tekerlekli sandalye, temel acil ilaçlar, aşılar ve antiserumlar gibi malzemelerin bulunması gerekiyor.

12 BİN 500 TL PARA CEZASI
Apartmanlarda işyeri hemşiresine en az 12 metrekarelik bir oda verilmesi gerekiyor. Kapıcı dairesinde kapıcı oturduğunu varsayarsak apartmanın bir başka dairesini yada dairenin en az 12 metrekare olan bir odasını apartmanda görev yapacak olan apartman/işyeri hemşiresine tahsisi edilmesi gerekiyor. Apartmanlarda tek odalı konutlar az olduğu için apartmanda görev yapacak hemşireye apartmanın bir dairesinin tahsis edilmesi gibi bir durum ortaya çıkıyor. 
Bu durumda apartman sakinlerini zor durumda bırakacağa benziyor. 6331 sayılı İş sağlığı ve Güvenliği Kanununun apartmanlarda uygulanma durumunungözden geçirilmesinde fayda var. Ayrıca 6331 sayılı Kanunun para cezalarınında çalıştırılan işçi sayısı başına uygulanması yönünde değiştirilmesinde de fayda var. Örneğin bir kapıcı çalıştıran apartmana iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve hemşire  çalıştırmamaktan dolayı 12.500.TL aylık idari para cezası uygulanması öngörülüyor, aynı miktardaki ceza 500, 1000 işçi çalıştıran işyerlerine de uygulanıyor. Dolayısı ile  bir işçinin çalıştığı işyeri ile 1000 işçinin çalıştığı işyerine uygulanan cezaların bir farkının olması gerekiyor.

(Kaynak: Güneş Gazetesi | 19.11.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM