BASINDAN YAZILAR
Dul Aylığından SGDP Kesilir Mi? / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Dul Aylığından SGDP Kesilir Mi? / Sadettin Orhan

 Soru: Sadettin Bey, ben emekliyim ve aynı zamanda şirketimizde yönetim kurulu üyeliğim devam ediyor.

Şu an hem kendi emekli maaşımdan hem de eşimden bağlanan dul aylığımdan %15 oranında sosyal güvenlik destek primi (SGDP) kesiliyor. Bu işlem doğru mudur? Nur S.

Cevap: Nur Hanım, sosyal güvenlik sistemimizde, emeklilik sonrası çalışmaya devam edenlerden sosyal güvenlik destek primi kesilir. Buna göre kendi sigortalılığınız sebebiyle SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı'ndan emekli olmuşsanız ve emeklilik sonrasında;

· SSK'lı olarak çalışırsanız aylığınızdan kesinti yapılmaz, SGDP'yi işveren öder.

· Bağ-Kur'lu olarak çalışırsanız maaşınızdan %15 oranında kesinti yapılır.

· Kamuda çalışırsanız, emekli aylığınız kesilir, sadece çalıştığınız kurumdan maaş alırsınız.

Ancak halk arasında dul-yetim aylığı olarak bilinen ölüm aylığından SGDP kesintisi yapılamaz. Dolayısıyla almakta olduğunuz dul aylığınızdan destek primi kesilmemelidir. Bu konuda yanlış anlama veya yanlış bilgilendirme olabilir. İlgili SGK müdürlüğüne başvurarak detaylı bilgi talep etmenizi tavsiye ediyorum.

Stentle emekli olunur mu?

Soru: Sadettin Bey, kalbinde stent takılı olan birisi malulen emekli olabilir mi? Malulen emeklilik için acaba hangi şartlar aranıyor? Nami Y.

Cevap: Değerli okurum, malulen emekli olabilmek için üç ayrı şart aranır.

· En az %60 oranında iş göremezlik raporunuz olmalı.

· 1800 prim günü ve 10 yıllık sigortalılık süresiniz dolmalı. (Bakıma muhtaç derecede malul olursanız 10 yıl şartı aranmaz.)

· Malullüğe sebep olan rahatsızlığınızın çalışmaya başladıktan sonra ortaya çıkmış olması gerekiyor.

Bir kişiye stent takılmış olması, başlı başına malulen emeklilik için gerekçe oluşturmaz. Kişinin bütün fiziki ve ruhsal durumu, kalp krizi geçirip geçirmediği, efor testleri gibi pek çok faktör birlikte değerlendirilerek karar verilir. Bu kararı da SGK değil, hekim heyeti verebilir. Bu konuda 'Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği' hükümlerine göre karar verilir.

Ara boşluğu dolduramazsınız

Soru: Sadettin Bey, benim vergi mükellefiyetim 15.01.1998'de başladı. Ancak Bağ-Kur kaydım 04.10.2000 itibariyle başlatıldı. Arada geçen süreyi borçlanarak doldurabilir miyim? Bunun için ne yapmam gerekiyor?Şahin G.

Cevap: Değerli okurum, maalesef aradaki boşluğu doldurma imkanınız bulunmuyor. Emeklilik işlemleriniz 04.10.2000 tarihi dikkate alınarak yapılır.

5400 gün ödemeniz gerekiyor

Soru: Sadettin Bey, eşimi 01.05.2012 itibariyle sigortalı yaptık ve aylık 190 lira prim ödüyoruz. Acaba emeklilik açısından iyi mi yaptık? Bu şekilde kaç gün prim ödememiz gerekiyor? 1982 doğumlu olan eşim ne zaman emekli olur? Oktay A.

Cevap: Oktay Bey, elbette iyi yapmışsınız. İmkanı olan kişi için sosyal güvenceye kavuşmak büyük bir avantajdır. Eşiniz için en az 5400 günü tamamlarsanız, 58 yaşını doldurduğu tarihte emekli aylığına hak kazanır.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 17.11.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM