BASINDAN YAZILAR
250 Bin Memura İkramiye Yok / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

250 Bin Memura İkramiye Yok / Sadettin Orhan

 Memuriyetten istifa edip SSK veya Bağ-Kur kapsamında emekli olanlara ikramiye ödenip ödenmeyeceği konusu uzun süredir gündemdeydi.

Konu iki defa Anayasa Mahkemesi'nin önüne gitti, her ikisinde de yüksek mahkeme ödenmesi yönünde karar verdi. Son karardan sonra yapılan 29 Ocak 2012 tarihli düzenlemede ise yasa koyucu mealen "İkramiye öderiz ancak istifa eden memur, 1475 Sayılı Kanun'daki kıdem tazminatına hak kazandıran şartlarla işinden ayrılmışsa öderiz" dedi. Yani istifa eden işçiye hangi şartlarla kıdem tazminatı ödeniyorsa, memura da aynı şartlarla ikramiye ödensin dedi.

Bu düzenleme de CHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne götürüldü. Yüksek Mahkeme 8 Kasım'da son kararını verdi ve "yapılan düzenleme Anayasa'ya uygundur" dedi.

Karar ne anlama geliyor?

İstifa etmeksizin memuriyet görevinden emekli olanlara, eskiden olduğu gibi ikramiyeleri tam olarak ödenecek. İstifa edenlere ise, tıpkı işçiler gibi, kıdem tazminatına hak kazandıran koşullarla istifa etmişlerse ikramiyeleri ödenecek. Buna göre:

· 08.09.1999'dan önce göreve başlayıp bu tarihten sonra istifa edenlere 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3.600 gün primi bulunmak şartıyla ikramiye ödenecek. Bu kişilerin istifalarında mazeret belirtmeleri gerekmiyor.

· 08.09.1999'dan sonra göreve başlayanlara bayansa 58, erkekse 60 yaşını ve 7000 prim gününü tamamlamak şartıyla ikramiye ödenecek. Bunlar da yine mazeret belirtmek zorunda değiller.

· Askere gitmek üzere istifa edenlere ikramiyeleri ödenecek. Bu kişilerin istifa sonrası askere gittiğini belgelemesi yeterli sayılıyor.

· Evlenen kadın memurlara, evlilik tarihini takip eden bir yıl içinde istifa etmişlerse ikramiyeleri ödenecek. İstifa dilekçelerinde evlilik sebebi belirtilmişse veya hiçbir sebep belirtilmemişse ikramiye alabilecekler. Ancak istifa dilekçesinde başka bir sebep yazılıysa ikramiye ödenmeyecek.

· Kendisi istifa etmeyip, çalıştığı kurumu tarafından memuriyetten çıkarılanlara hiçbir şartta ikramiyeleri ödenmeyecek. 

Yukarıdaki şartlar aranmasa ve istifa eden bütün memurlara ikramiyeleri ödenmiş olsaydı, yaklaşık 293 bin memura ikramiye ödemesi yapılacaktı. Yani 293 bin memurun gözü Anayasa Mahkemesi'nden gelecek iptal kararındaydı. Fakat Yüksek Mahkeme yukarıdaki şartların Anayasa'ya uygun olarak düzenlendiğine karar verdi ve 250 bin memur için ikramiye konusu kapanmış oldu. Zira yasada aranan şartlarla istifa eden memur sayısının en fazla 40 bin civarında olabileceği tahmin ediliyor.

Önce ihya sonra SSK'lı çalışma

Soru: Sadettin Bey, ben 23.03.1956 doğumluyum. 28.08.1974 ile 01.08.1980 tarihleri arasında 1530 gün Emekli Sandığı'na tabi hizmetim var. 30.08.1980 tarihinden beri Hollanda'dayım ve bugüne kadar 26 yıllık çalışmam var. Kesin dönüş yapmayı düşünüyorum. SSK'dan borçlanarak 3600 günle emekli olabilir miyim? Haluk K.
Cevap: Haluk Bey, kesin dönüş yaptıktan sonra önce Emekli Sandığı hizmetlerinizi ihya ettirin. Bunun için az bir miktar ödeme yapmanız yeterli olur. Daha sonra bir işyerinde SSK'lı (4/a'lı) olarak çalışır ve borçlanma talebinde bulunursunuz. Böylece borçlanarak 3.600 günü tamamlarsanız hemen emekli olabilirsiniz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 12.11.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM