BASINDAN YAZILAR
İşverenin İnsafına Kalmış / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

İşverenin İnsafına Kalmış / Sadettin Orhan

 Soru: Sadettin Bey, 5 yıldır çalıştığım iş yerinden askerlik nedeni ile ayrılmaktayım. Aldığım maaş ile bankaya yatan maaşım aynı değil.

Ayrıca SSK primim de farklı yatmaktadır. Kıdem ve ihbar tazminatımı neye göre ve nasıl almam gerekmektedir?Emrah E.

Cevap: Emrah Bey, bugün için maalesef pek çok işverenin yaptığı çift bordro uygulamasına maruz kalmışsınız. Hakkaniyet açısından elinize geçen ücret neyse, o ücret üzerinden tazminatlarınız hesaplanmalıdır. İşvereniniz iyi niyetliyse, gerçek ücretinize göre kuruşu kuruşuna hesaplar, yok kötü niyetliyse resmi bildirdiği ve bankaya yatırdığı ücret üzerinden tazminat öder. Bu durumda daha yüksek ücret aldığınızı ve tazminatınızın eksik ödendiğini şikayet (Çalışma Bakanlığı) veya dava (iş mahkemesi) yoluyla ispatlamanız gerekir.

SSK'dan emekli olursunuz

Soru: Sadettin Bey, son 3,5 yılımı SSK'dan ödedim. Ayrıca 49 yaşımı beklerken işyeri sahibi olduğum için bundan sonraki 3 yıl boyunca Bağ-Kur'lu olmak zorundayım. Yaşım dolduğunda Bağ-Kur'dan mı yoksa SSK'dan mı emekli olurum? Mustafa T.

Cevap: Mustafa Bey, eğer bundan sonra Bağ-Kur'da üç buçuk yılı yani 42 ayı doldurmazsanız, SSK kapsamında emekli olursunuz. Zira son 7 yılda en fazla SSK kapsamında prim ödemiş olursunuz. Eğer SSK'dan emekli olmak istiyorsanız Bağ-Kur'da 42 ayı doldurmamaya dikkate etmeniz gerekir.

Kıdem tazminatı alabilirsiniz

Soru: Sadettin Bey, ben 26.08.1977 doğumluyum. 01.04.1996 tarihinden itibaren aynı kurumda çalışmaktayım. 5.880 prim günüm var ve 16 yılımı Nisan 2012'de doldurdum. Acaba ben yaş hariç emeklilik için diğer şartları doldurdum mu? Yoksa 20 yılımı doldurmam mı gerekiyor? Eğer doldurduysam SGK'dan kıdem tazminatı alabilir yazısı alarak yaşımı beklemek üzere işten ayrılabilir miyim? İşten ayrıldıktan sonra yaşım dolduğunda emeklilik işlemleri için nereye başvurmam gerekiyor? Aylin P.

Cevap: Değerli okurum, 08.09.1999 tarihinden önce sigorta başlangıcı olanlar, 15 yıl ve 3.600 günü doldurmak şartıyla SGK'dan kıdem yazısı alabilirler. Siz de bu iki şartı doldurduğunuzdan, kıdem yazısını işverene ibraz ederek tazminatınızı alabilirsiniz. Yaşınızı doldurduğunuzda da en yakın SGK müdürlüğüne başvurarak emekli aylığınızı bağlatabilirsiniz.

Önce dava sonra emeklilik

Soru: Sadettin Bey, ben 29.04.1962 doğumluyum ve 01.01.1988 tarihinden beri aralıksız İsveç devletinde sigortalı olarak çalıştım. Acaba yurtdışı borçlanma yaparsam, sigorta başlangıcım olarak Türkiye'de 1988 yılı kabul edilir mi? Borçlanmadan önce 4/a'lı olarak Türkiye'de çalışsam ne kadar süre ile çalışmam lazım?Müslüm D.

Cevap: Değerli okurum, yurtdışı hizmet borçlanmalarında yurtdışındaki sigorta başlangıcınız Türkiye başlangıcı gibi değerlendirilmiyor. Fakat dava yoluyla yurtdışı tescil tarihi ülkemizde başlangıç olarak saydırılabiliyor. Öncelikle Türkiye'de fiilen bir işyerinde 4/a'lı çalışıp 5.375 gün borçlanma yaparsanız, İsveç başlangıcınızı da saydırmak şartıyla hemen emekli olabilirsiniz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 10.11.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM