BASINDAN YAZILAR
Art Arda Gelen Olumlu Gelişmeler / Osman Arıoğlu - MuhasebeTR

Art Arda Gelen Olumlu Gelişmeler / Osman Arıoğlu

 Bu hafta Türkiye açısından olumlu haberlerin geldiği bir hafta oldu.

Önce enflasyon rakamları açıklandı. Enflasyon oranları piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Ekim ayında TÜFE 1,96, ÜFE ise sadece %0,17 oranında arttı.

Ekim ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla beraber önümüzdeki yıl için Bakanlar Kurulu'nca aksi bir karar alınmadıkça maktu olarak uygulanan vergi ve harç tutarlarının artırılmasında esas olacak yeniden değerleme oranı da %7,8 olarak ortaya çıkmış oldu. Bu yıl uzunca bir aradan sonra ekimden ekime TÜFE'de meydana gelen artış ile yeniden değerleme oranı olarak tanımlanan ve yine ekimden ekime ortalama ÜFE artışını gösteren oran birbirinin aynı olarak yani %7,8 olarak gerçekleşti. Oysa geçen yıl aynı dönemde TÜFE'deki yıllık artış 7,66 iken, ortalama ÜFE artışı yani yeniden değerleme katsayısı %10,26 olmuştu.

Halk açısından hayat pahalılığı anlamına gelen tüketici fiyatlarındaki artış geçen yıl aynı dönemde özellikle sigara ve akaryakıttan alınan ÖTV oranlarındaki önemli artışların da etkisiyle aylık bazda %3,27 oranında artmıştı. Bu nedenle bu yıl 1,31 puan daha düşük bir artış meydana geldiği için yıllık bazda enflasyonda önemli bir gerileme yaşanmış oldu.

Kredi notu artışı ve ABD başkanlık seçim sonuçları

Enflasyon rakamlarına ilişkin açıklamanın hemen bir gün sonrasında piyasalarda öteden beri satın alınmış olan not artırım kararı geldi. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir ülke seviyesi olan BBB-' ye çıkardığını açıkladı.

En son olarak da Türkiye ile birlikte bütün dünyanın da sonucunu merakla beklediği ABD başkanlık seçimi sonuçlandı. Genel beklentiye uygun olarak orada da bir sürpriz gerçekleşmedi ve Başkan Obama seçimi yeniden kazanarak ikinci ve son defa ABD Başkanı oldu.

Bu gelişmeler sonrasında geleceğe yönelik olumlu beklentilerimiz biraz daha güçlenmeye başladı. Kredi derecelendirme kuruluşundan gelen not artırımı aslında geç de olsa Türkiye'nin ekonomide aldığı mesafenin tasdik edilmesi anlamına gelerek Türkiye'ye uzun vadeli ve doğrudan yatırıma yönelik özellikle büyük emeklilik fonlarının da girişi noktasında önemli bir başlangıç adımı oluşturacaktır. Doğal olarak şimdi beklenen diğer kredi kuruluşlarından en az birinin Fitch'i takip etmesidir.

Özellikle ABD başkanlık seçimleri sonrasında Türkiye'nin kendi bölgesinde risk alırken yaptığı hesabın doğru çıktığı, artık en sıcak rahatsızlık konusu olan Suriye meselesinde hızlı bir çözüm sürecinin beklenebileceğini söylemeliyiz. Bu durum o derece önemliydi ki, sadece yabancı yatırımcılar açısından değil yeni yatırım kararı alacak yerli müteşebbisler bakımından bile takip edilen en önemli siyasi belirsizlik olarak görülüyordu. Özellikle sınır bölgesindeki Antakya başta olmak üzere bölgedeki şehirlerimiz bu gelişmeden önemli ölçüde etkileniyordu. Bu sorunun çözüm hızına bağlı olarak sınır şehirlerimizde hem de genel olarak hızlı bir olumlu etki görülecektir.

Ekonomi yönetimi güveni boşa çıkarmayacaktır

Şimdi tüm gözler yeniden Merkez Bankası'na çevriliyor. Not artırımı sonrası ülkeye girecek sıcak para miktarındaki artışın TL'de aşırı bir değerlenme baskısı yaratarak tekrar cari açık problemini hortlatmaması için Merkez Bankası'nın kurlarda bugüne kadar sağladığı istikrarlı bandın fazla bozulmasına izin vermeyeceği genel beklenti durumundadır. Aslında bu anlamda pek de kimsenin endişesi bulunmamaktadır. Üstelik ülkenin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye gelmesinin arkasından sağlanan olumlu hava ile birlikte, aşırı bir sıcak para girişi durumunda zaman zaman tartışılan Tobin Vergisi benzeri bir uygulamaya da gidilebilir. Şu anda en büyük güvence hem ekonomi yönetiminin hem de Merkez Bankası'nın geçen sıkıntılı süreçte uyguladıkları politikalar ile sağladıkları tecrübe ve itibara uygun bir anlayış içerisinde hareket ederek oluşabilecek risklere meydan verilmeyeceğidir.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 09.11.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM