BASINDAN YAZILAR
KGK, ‘Arzu ve Çözüm’ / Yahya Arıkan - MuhasebeTR

KGK, ‘Arzu ve Çözüm’ / Yahya Arıkan

 Çokça kullanılan anonim bir söz şöyle: “Arzu varsa çözüm de vardır.” Ancak durum her zaman böyle gelişmeyebiliyor. Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda (TTK) da böyle oldu. Daha önce de ifade ettik ve her türlü platformda eleştirdik. “Türk Ticaret Devrimi” olarak nitelendirilebilecek 6102 sayılı yeni TTK’de yürürlüğe girmesine sayılı günler kala, büyük bir “budama” işlemi yapıldı. 30 Haziran 2012’de resmileşirken sıradan bir güncelleştirme kanunu haline geldi.

Bu çerçevede, ticari defterlerin Türkiye Muhasebe Standartları’na (TMS) uygun olarak düzenlenmesini öngören hüküm de 6335 sayılı kanun ile yürürlükten kaldırıldı. Evet, defterler, TMS’ye göre tutulmayacak. Başka bir deyişle, defterler, Vergi Usul Kanunu’na göre tutulmaya devam edilecek.

Bu durum, yeni TTK’nin yürürlüğe girmesinden sonra TMS’nin herhangi bir öneminin kalmadığı algısını oluşturdu. Bu algı pek de yanlış değil. Yeni TTK’de bu yönde çelişkili hükümler bulunuyor.

Yürürlükteki TTK gerçek ve tüzelkişilerin, 1 Ocak 2013 tarihinde veya özel hesap dönemi uygulanması nedeniyle daha sonraki bir tarihte başlayacak hesap dönemi için münferit ve konsolide finansal tablolarını düzenliyor. Yeni TTK madde 88’de Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) tarafından yayımlanan TMS’ye, kavramsal çerçevedeki muhasebe ilkelerine ve bunların ayrılmaz parçası yorumlara uymak ve bunları uygulamak zorunda oldukları belirtiliyor. Amaç, uygulama birliği ve uluslararası standartlara uyumlu finansal tabloların hazırlanması.

Öte yandan, yeni TTK’nin geçici 1. maddesinde, KGK’ye, TMS’den muaf olacakları tespit etme konusunda yetki verilmiş. Kurum henüz bu yetkilerini kullanmamış ve bir belirleme yapmamış olduğu için hangi gerçek ve tüzelkişilerin TMS yerine ne kullanacakları ve finansal tablolarını hangi standartları esas alarak düzenleyeceği belirsiz.

Muhtemelen en kısa sürede bu belirlemeler yapılacak ve tereddütler giderilecek. Anılan kurum başkanı tarafından değişik toplantılarda açıklanan niyetlerine göre, 2012 Ekim ayı sonuna kadar bu belirleme yapılmış olacaktı. Umarız daha fazla gecikilmez.

Anonim şirketler tarafından yapılacak genel kurula sunulacak mali tablolar açısından ise durum biraz daha net. Yeni TTK uyarınca, anonim şirket yönetim kurulu, geçmiş hesap dönemine ait, TMS’de öngörülmüş finansal tablolarını, eklerini ve yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporunu, bilanço gününü izleyen hesap döneminin ilk üç ayı içinde hazırlamak ve genel kurula sunmak zorunda. KGK bu konudaki görüşünü de bir an önce açıklamalı.

Bütün bu düzenleme ve açıklamalar, şu gerçeği gözler önüne seriyor. Önümüzdeki yıl düzenlenecek finansal tabloların TMS’ye uyumlu olması gerekebilir.

Bu durumda yine muhasebe meslek mensuplarına büyük görevler düşüyor. Bugüne kadar altından kalkılan pek çok zorlukta olduğu gibi bu zorluğun altından kalkmak için gerekli hazırlıkların vakit kaybedilmeksizin yapılması gerekiyor.

EŞ VE BABADAN EMEKLİ AYLIĞI HAKKI...

SSK’li eşim bu yıl, SSK’li babam 2000’de vefat etti. Hiçbir sosyal güvenliğim yok. Onlar üzerinden maaş hakkım var mı? M. Örgün

Bazı durumlarda hem koca hem de babadan maaş bağlanması mümkün. Ölüm tarihi ve bağlı olunan kurum önemli. SGK müdürlüğüne başvurunuz.

(Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi | 08.11.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM