BASINDAN YAZILAR
Üniversiteye Giremeyen Gençler Gelir Testini İhmal Etmeyin! / Metin Taş,Sezgin Özcan - MuhasebeTR

Üniversiteye Giremeyen Gençler Gelir Testini İhmal Etmeyin! / Metin Taş,Sezgin Özcan

 5 Ağustos tarihli AKŞAM'da 'Üniversiteye giremeyen prim ödeyecek!' başlıklı yazımızda 'Üniversitelerin herhangi bir programına kayıt yaptırma hakkını elde edenlerin, aynı zamanda ana veya babaları üzerinden sağlık hizmeti almaya da devam edeceklerine; 18 yaşını doldurmuş olup üniversiteye giremeyenlerin ise ana veya babaları üzerinden sağlık hizmeti alamayacaklarına' dikkat çekmiş, sağlık hizmeti alabilmeleri için 'ya iş bulup çalışmaya başlayacaklar ya sağlık sigortası primi ödeyecekler ya da yoksul olduklarını kanıtlayacaklar' demiştik.

Sosyal Güvenlik Kurumu, 18 yaşını doldurup da üniversiteye giremeyen çocukları zorunlu genel sağlık sigortası kapsamına almaya ve kendilerine gelir testi davet yazısı göndermeye başladı.

GELİR TESTİ ÖNEMLİ
Gelir testi için bir ay içinde kaymakamlıklarda bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvurmak gerekiyor.
Gelir testi sonucunda aile içindeki (ana, baba, kardeşler) gelirin kişi başına düşen aylık tutarının asgari ücretin üçte birinden (313,50 TL) az olması halinde genel sağlık sigortası primleri devlet tarafından karşılanacak. 
Aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarının asgari ücretin üçte birinden fazla olması halinde gelir durumuna göre genel sağlık sigortası primi ödenecek.
Gelir testi için başvurmayanların genel sağlık sigortası primleri ise iki asgari ücret tutarı üzerinden (225,72 TL) tahakkuk ettirilecek. Bu nedenle aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin iki katından az olanlar için gelir testi yaptırmak önemli.

GELİR DURUMUNA GÖRE PRİM
Aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı;

- Asgari ücretin üçte biri (313,50 TL) ile asgari ücret (940,50 TL) arasında ise asgari ücretin üçte birinin yüzde 12'si tutarında (37,62 TL),
- Asgari ücret (940,50 TL) ile asgari ücretin iki katı (1.881 TL) arasında ise asgari ücretin yüzde 12'si tutarında (112,86 TL),
- Asgari ücretin iki katından (1.881 TL'den) fazla ise asgari ücretin iki katının yüzde 12'si tutarında (225,72 TL),
genel sağlık sigortası primi ödenecek.

KIZLARIN DURUMU FARKLI
Kız çocukları için durum farklı. 1 Ekim 2008 tarihi itibarıyla ana veya babasının bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak sağlık hizmeti alan kız çocukları, çalışmaya başlamadıkları ve evlenmedikleri sürece ana veya babaları üzerinden sağlık hizmeti almaya devam edecekler.
Kız çocuklarının durumlarında değişiklik olduğunda (çalışmaya başladıkları ve evlendiklerinde) sağlık hizmetinden yararlanma koşulları 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümlerine göre yeniden belirlenecek. Yani çalışmaya başlayanlar kendi sigortalılıkları üzerinden, evlenip de çalışmayanlar ise genel sağlık sigortalısı olan eşleri üzerinden sağlık yardımı alacaklar.
Durum değişikliklerinin ortadan kalkması (işsiz kalmaları veya boşanmaları halinde) ise tekrar ana veya babalarının bakmakla yükümlü olduğu kişi sayılacak ve yeniden ana veya babaları üzerinden sağlık yardımı almaya başlayacaklar.

60 günden fazla prim borcu olana sağlık hizmeti yok
18 yaşını doldurup da üniversiteye giremediği için zorunlu genel sağlık sigortası kapsamına alınan gençlerin sağlık hizmeti alabilmeleri için, sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihte 60 günden fazla prim ve prime ilişkin borcunun bulunmaması gerekiyor.

Evlilik nedeniyle istifa edersem tazminat alabilir miyim?  
5 yıldır aynı işyerinde çalışıyorum. Evlenmek üzere başka şehre yerleşmem gerekiyor. Evlilik nedeniyle istifa edersem tazminat alabilir miyim? T. Bulut
Evlilik nedeniyle işten ayrılmanız halinde kıdem tazminatına hak kazanırsınız. Bunun için önce evlenmiş olmanız, yani nikah yapılmış olması gerekiyor.
Nikah yapılmadan önce evlilik nedeniyle de olsa işten ayrılırsanız kıdem tazminatına hak kazanmazsınız. Diğer bir deyişle önce nikah yapıp sonra işten ayrılmalısınız.

Kıdem tazminatı alabilmem için nasıl bir yol izlemeliyim?
29.12.1988'de sigortalı işe başladım. 15.02.1999'dan bu yana aralıksız olarak aynı işyerinde çalışıyorum. Şu anda 4950 gün sigortam var. Kendi isteğimle bu işyerinden ayrıldığım zaman kıdem tazminatı alabilir miyim, alabilirsem nasıl bir yol izlemeliyim? H. Tunç
15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 prim gününüz olduğundan emeklilik için gereken yaş dışındaki şartları sağlamış durumdasınız.
Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alacağınız kıdem tazminatı alabilir yazısını işverene ibraz etmek ve emeklilik için gereken yaşınızı beklemek üzere işten ayrılmanız halinde kıdem tazminatına hak kazanırsınız.

GÜNÜN SÖZÜ
'Böcek olmayı kabullenenler, ezilince şikayet etmemelidirler.' F. Schiller

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 02.10.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM