BASINDAN YAZILAR
İbrahim IŞIKLI - İşyeri hekimlerinin aylık çalışması süresi nasıl hesaplanmal% - MuhasebeTR

İbrahim IŞIKLI - İşyeri hekimlerinin aylık çalışması süresi nasıl hesaplanmal%

4857 sayılı İş Kanunu uyarınca, devamlı olarak en az elli işçi çalıştıran işverenler, Sosyal Sigortalar Kurumu'nca sağlanan tedavi hizmetleri dışında kalan, işçilerin sağlık durumunun ve alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin sağlanması, ilk yardım ve acil tedavi ile koruyucu sağlık hizmetlerini yürütmek üzere işyerindeki işçi sayısına ve işin tehlike derecesine göre bir veya daha fazla işyeri hekimi çalıştırmak ve bir işyeri sağlık birimi oluşturmakla yükümlüdür.

İşyerlerinde "işyeri hekimi" çalıştırılması ve bunun yaygınlaştırılması ile sigortalıların mahallinde muayene ve tedavileri yapılmakta, işgücü ve zaman kaybını önlenmekte, sigortalıların daha sağlıklı ve motivasyonlu çalışmalarına olanak sağlanmaktadır.

İşverenler hizmetlerini yürütmek üzere bir ortak sağlık birimi kurabilir, kurulmuş olanlara da ortak olabilirler. Ortak sağlık birimi aynı iş kolunda faaliyet gösteren işyerlerine hizmet vermek üzere kurulabileceği gibi, küçük sanayi siteleri veya organize sanayi bölgeleri gibi aynı alanda kurulmuş bulunan ve farklı işkollarında faaliyet gösteren işyerlerine hizmet vermek üzere de kurulabilir.

4857 sayılı İş Kanunu'nun 81. maddesine dayanılarak çıkarılan işyeri Sağlık Birimleri ve İşyeri Hekimlerinin Görevleri ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'e göre işverenler, işyerlerinde sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının tesis edilmesi, sağlık ve güvenlik risklerinin önlenmesi ve koruyucu hizmetlerin yürütülmesi için gerekli tedbirlerin belirlenmesi, bu tedbirlerin uygulanması ve uygulamaların izlenmesi işlerini yürütmek üzere; işyerinin risk grubuna ve işçi sayısına göre bir veya daha fazla işyeri hekimi görevlendirmek ve bu görevlerin yapılması için gerekli yer, donanım ve personeli temin etmekle yükümlüdürler.

İşverenler, işyerinde görev yapan işyeri hekiminin adı, soyadı, adresi, çalışma saatleri ile yetki ve sorumlulukları konusunda çalışanları bilgilendirmelidir. İşverenler, işyeri hekiminin görevini etkili bir şekilde yürütebilmesi amacıyla gerekli planlama ve düzenlemeler yapmasına ve mesleği ile ilgili gelişmeleri izlemesine imkan sağlar. İşyeri sağlık hizmetlerinin yürütümünden işveren sorumludur.

Sağlık biriminde; en az bir işyeri hekimi ile birlikte en az bir işyeri hemşiresi veya sağlık memuru görevlendirilmesi zorunludur. Nitelikleri dolayısıyla devamlı çalışma yapılan işyerlerinde sağlık birimleri çalışma süresince açık bulundurulur ve en az bir işyeri hemşiresi veya sağlık memuru görevlendirilir. Normal çalışma süresi dışında kalan vardiya çalışmalarında bu personelin sağlanamadığı hallerde, sağlık biriminde ilkyardım kursu görmüş en az bir eleman görevlendirilir.

"İşyeri Sağlık Birimleri ve İşyeri Hekimlerinin Görevleri ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" hükümlerine göre, işyeri hekiminin, işyerinde çalışan her bir işçi için yıllık olarak yapacağı 30 dakikalık periyodik muayene süresinin aşağıda verilen örnekte görüldüğü şekilde hesaplanması gerekmektedir;

Periyodik muayene süresi;

İşçi sayısı x 30 dakika = ........ dakika (Yıllık çalışma süresi)

Yıllık çalışma süresi / 12 ay = ........ dakika (Aylık çalışma süresi)

Aylık çalışma süresi / 60 dak. = ....... saat/ay (Aylık toplam, periyodik muayene için çalışma süresi)

Çalışan işçi sayısına göre yapılacak olan bu periyodik muayene saati hesaplaması her işyeri için aynı yöntem ile yapılacaktır.

Risk gruplarına göre işyeri hekiminin çalışma süresi;

1. Risk grubunda yer alan işyerleri için aylık 8 saat

2. Risk grubunda yer alan işyerleri için aylık 16 saat

3. Risk grubunda yer alan işyerleri için aylık 24 saat

4. Risk grubunda yer alan işyerleri için aylık 32 saat

5. Risk grubunda yer alan işyerleri için aylık 40 saat

yukarıda belirtildiği şekilde hesaplanmış olan periyodik muayene süresi, risk grupları için hesaplanan süre ile toplanarak, işyeri hekiminin, işyerinde bir ayda yapması gereken asgari çalışma süresi saat/ay olarak bulunacaktır.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 14.02.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM