BASINDAN YAZILAR
Dr. Veysi SEVİĞ - Köylerde uygulanacak gecikme zammında geçerli oran - MuhasebeTR

Dr. Veysi SEVİĞ - Köylerde uygulanacak gecikme zammında geçerli oran

Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında'ki Yasa uyarınca gecikme zammı amme alacağının ödeme müddeti içinde ödenmemesi halinde vadenin bitim tarihinden itibaren her ay için ayrı ayrı hesaplanarak uygulanmaktadır. Bu bağlamda da ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesaplanmaktadır. (Madde: 51)

Gecikme zammının yasal oranı aylık yüzde 10 olup, bu oran Bakanlar Kurulu'nun 2006/10302 sayılı kararı ile 21.04.2006 tarihinden geçerli olmak üzere aylık yüzde 2.5 olarak uygulanmaktadır.

Yasal düzenleme gereği olarak Bakanlar Kurulu gecikme zammı oranlarını aylar itibariyle topluca veya her ay için ayrı ayrı, yüzde onuna kadar indirmeye, gecikme zammı oranı ile gecikme zammı asgari tutarını iki katına kadar arttırmaya, ayrıca gecikme zammı oranını aylar itibariyle farklı olarak belirlemeye ve gecikme zammını bileşik faiz usulüyle aylık üç aylık, altı aylık veya yıllık olarak belirlemeye yetkili kılınmıştır.

Günlük gecikme zammı oranının belirlenmesinde aşağıdaki hususlara uyulmaktadır.

. Bir ay 30 gün olarak dikkate alınır.

. Günlük gecikme zammı oranı (geçerli aylık oran/30) formülüyle bulunur.

Diğer yandan gecikme zammının uygulama süresi, amme alacağının tecilinde tecilin yapıldığı, iflas halinde ise iflasın açıldığı, aciz halinde bu durumun hukuken belirlendiği güne kadar olan müddettir.

Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında'ki Yasa'nın 75'inci maddesi uyarınca aciz hali tatbik edilmiş bir borçluya gecikme zammı hesaplamak mümkün değildir.

Gecikme zammının önceden borçluya hesaplanarak bildirilmesi mümkün olmadığı gibi söz konusu yasanın 52'nci maddesi uyarınca da "gecikme zammının önceden borçluya bildirilmesi gerekmez."

Köylerde ise gecikme zammı uygulaması farklıdır. Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında'ki Yasa'nın 53'üncü maddesi uyarınca Maliye Bakanlığı tarafından tespit ve ilan edilecek olan vergiler hariç olmak üzere belediye sınırları dışındaki köylerde, tahsildarlar tarafından tahsil olunan amme alacakları ödeme süresi içinde ödenmediği takdirde bunlar için yalnız yüzde 10 oranında gecikme zammı uygulanmaktadır.

Ödeme müddeti geçmiş olmasına rağmen tahsildarın gidemediği köylerdeki borçlulara bu zam, tahsildarın ilk uğradığı zaman içinde borçlarını ödemedikleri takdirde uygulanmaktadır.

Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 441 seri numaralı tahsilat genel tebliği uyarınca ikametgahı veya kanuni ya da iş merkezi köylerde olan amme borçlularının;

. Gelir vergisi ile kurumlar vergisi,

. Katma değer vergisi,

. Özel tüketim vergisi,

. Motorlu taşıtlar vergisi,

. Banka ve sigorta muameleleri vergisi,

. Özel iletişim vergisi,

. Şans oyunları vergisi,

. Damga vergisi,

borçlarını ödeme müddeti içinde ödememeleri halinde Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Yasası'nın 51'inci maddesi ile belirlenen gecikme zammı oranında hesaplama yapılması öngörülmüştür. Bu nedenle ikametgahı veya kanuni ya da iş merkezi köylerde olan ve yukarıda belirtilen vergi borçları bulunanlara uygulanacak gecikme zammı oranı, söz konusu yasanın 51'inci maddesi uyarınca Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen oran olacaktır.

Yukarıda sayılmak suretiyle belirlenmiş bulunan vergi borçları dışında diğer amme alacakları için uygulanması öngörülen gecikme zammı ise söz konusu yasanın 53'üncü maddesinde belirtilen oran dikkate alınarak hesaplanacaktır. Maliye Bakanlığı daha önce tahsilat genel tebliğ ile belirlemiş bulunduğu ve köylerde ikmametgahı veya kanuni ya da iş merkezi bulunan vergi mükelleflerine söz konusu yasanın 51'inci maddesi kapsamında gecikme zammı uygulamasına konu edilecek olan vergilerin kapsamını 441 seri numaralı tahsilat genel tebliğ ile genişletmiş bulunmaktadır. (30.01.2007 gün ve 26419 sayılı Resmi Gazete)

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 07.02.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM