BASINDAN YAZILAR
AB'de Belirsizlikler Sürerken Olumlu Ayrışmayı Korumak / Osman Arıoğlu - MuhasebeTR

AB'de Belirsizlikler Sürerken Olumlu Ayrışmayı Korumak / Osman Arıoğlu

 AB'de tedbirler geç alınmaya devam ediyor.

Böyle olunca da uzmanlar ve özellikle geleceğe yönelik tahminleri ile kahin unvanını alan Roubini'nin uyarısı sonrasında ABD Merkez Bankası Başkanı Bernanke de konuşmasında AB kaynaklı kriz sürecine dikkat çekti.

Aslında piyasalar Bernanke'den bir an önce üçüncü parasal genişleme takvimini açıklamasını bekliyor.
Bernanke de bu konudaki beklentileri tam olarak boşa çıkarmamakla beraber AB'deki belirsizlikler ve Çin'deki yavaşlama sonrasında etkisi daha da sınırlı kalabilecek parasal genişleme için acele etmiyor.

Şu an için enerji fiyatlarındaki gerilemenin talepte yarattığı canlanmaya dikkat çekmekle yetiniyor. Daha ziyade AB'nin biraz daha kendisini toparlaması için dikkat çekmeye çalışıyor.

AB'de belirsizlik sürüyor

AB tarafına bakıldığında ise orada da biraz zamana oynandığı, Almanya seçimleri öncesinde kalıcı radikal bir kararın kolay kolay alınamayacağı, biraz gündelik sayılabilecek çözümlerle zaman idare edilmeye çalışılıyor.

İspanya'da borçlanma faizlerinin tekrar %7'leri, İtalya'da ise %6'ları aşması ile özellikle üçüncü parasal genişleme için AB Merkez Bankası üzerindeki baskı giderek daha da artıyor. Yunanistan zaten sürekli iflas etti ediyor noktasında yardım koparmaya çalışıyor.

Dünyadaki bu gidiş doğal olarak bugüne kadar iyi yönde ayrışmayı başaran Türkiye açısından dikkatli olunması, doğru adımlar konusunda kararlılığın devam etmesi, iyi yöndeki ayrışma avantajının değerlendirilmesi noktasında dikkatli adımlar atılması gereğini ortaya koyuyor.

Şu ana kadar alınan tedbirler ile cari açık ve enflasyonda olumlu bir seviye yakalandı. Şimdi bir yandan kararlılıkla ihracata dayalı büyümeyi destekleyici teşviklerle teknoloji ve Ar-Ge yoğun üretim yapısını dönüştürmek, bir yandan da her şeyin güllük gülistanlık olduğu rahatlığını ve rehavetini sağlamamak kaydıyla iç talep canlılığını biraz artırmak.

Aslında zaten iç piyasa canlılığı işin daha kolay kısmı ama tekrar cari açık ve enflasyonu artırma riski de beraberinde gelebilir. O nedenle iç piyasada biraz canlılık sağlamak için dikkatli adım atılması gerekiyor.

PPK kararı

Merkez Bankası PPK toplantısında gerek gösterge faiz ve gerekse üst banda ilişkin bir değişikliğe gitmedi. Sadece dövizle tutulacak karşılık oranını %50'den 55'e çıkardı. Böylece hem döviz rezervi biraz daha sağlamlaşmış hem de piyasaya yaklaşık 3 milyar TL sağlanmış olacak.

Öyle görülüyor ki, Merkez Bankası açıklamada da vurgulandığı gibi yurtdışı piyasalardaki belirsizliği dikkate alarak faiz oranlarında değişikliğe gitmeme yolunu tercih etti. Ayrıca açıklamada iç talepte de beklentiler doğrultusunda bir canlanma olduğunu belirtti. İç talepte biraz canlanma genel beklentiye uygun ama daha önceki yazımızda da belirttiğimiz gibi haziran ayı dahilde alınan KDV artışındaki önemli gerilemeye baktığımızda, mayıs ayında iç talepteki gelişmenin gerçekte daralma mı gösterdiğini geçen yıl haziran verisiyle ayrıştırmaksızın karşılaştırarak ulaşma şansımız olmadığını belirtmiştik. Bu nedenle temmuz ayı vergi gelirleri açıklandığında haziran ayına ilişkin durumun ne yönde olduğunu biz de görebileceğiz.

Merkez Bankası daha çok veri ile piyasaya baktığından bu konudaki açıklamasına güvenmek durumundayız. Bir diğer gösterge olarak bakabileceğimiz kredi genişlemesinde de en azından haziran ayında daralmanın durup az da olsa bir genişleme trendine girilmesi Merkez Bankası bulgusunu teyit eder mahiyettedir.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 20.07.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM