BASINDAN YAZILAR
Bireysel Emeklilikte Devlet / Tahsin Sınav - MuhasebeTR

Bireysel Emeklilikte Devlet / Tahsin Sınav

 Bireysel Emeklilik Sistemi, insanımıza geleceği için tasarruf yapmayı öneren ve öğreten bir sistem olarak çok önemlidir. Ülkemizin geleceğini iktisadî ve sosyal anlamda iyi kurabilmek, bireyin gelecekteki sosyal güvenliğini de destekleyebilmek için geliştirilmiş bulunan böyle bir 'tasarruf yapısı', kurumlaşmış bir kültür de oluşturmaktadır. Kanun koyucunun yasalaştırma iradesiyle, bu tasarruf yapısına kamu desteğinin de düzenlenmiş olması, konunun ciddiyetini ortaya koymaya katkı sağlamaktadır. Bu anlamda 29.06.2012 tarih ve 28338 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan '6327 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' (6327 s.K.).m.29 ile 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'na 'Devlet katkısı' başlıklı olarak aşağıdaki 'Ek Madde 1' eklenmiştir.

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde 'reform' niteliği taşıyan bu ek maddenin içeriğindeki 'Devlet katkısı' hakkındaki hususların da incelenmesi gerekmektedir. Şöyle ki:

-Devlet katkısı: İşveren tarafından ödenenler hariç katılımcı adına bireysel emeklilik hesabına ödenen katkı paylarının yüzde yirmibeşine karşılık gelen tutar, şirketler tarafından emeklilik gözetim merkezine iletilen bilgiler esas alınarak devlet katkısı olarak emeklilik gözetim merkezince hesaplanır. Devlet katkısı, müsteşarlık bütçesine konulan ödenekten katılımcıların ilgili hesaplarına şirketler aracılığıyla aktarılmak üzere emeklilik gözetim merkezine ödenir. Şu kadar ki, bir katılımcı için bir takvim yılında ödenen ve devlet katkısı tutarının hesaplanmasına esas teşkil eden katkı paylarının toplamı, ilgili takvim yılına ait hesaplamaya ilişkin dönemin sona erdiği tarihte geçerli brüt asgari ücretin hesaplama dönemine isabet eden toplam tutarını aşamaz. Bu ödenekten bütçenin diğer kalemlerine hiçbir şekilde aktarma yapılamaz. Devlet katkısı, katkı payı ödemelerinden ayrı olarak takip edilir ve müsteşarlıkça belirlenen yatırım araçlarında yatırıma yönlendirilir.

-Katılımcılardan bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra;

a)En az üç yıl sistemde kalanlar, Devlet katkısı ve varsa getirilerinin yüzde onbeşine,

b)En az altı yıl sistemde kalanlar, Devlet katkısı ve varsa getirilerinin yüzde otuzbeşine,

c)En az on yıl sistemde kalanlar, Devlet katkısı ve varsa getirilerinin yüzde altmışına, hak kazanacaktır. Bu sürelerin hesabında 'emeklilik sözleşmesi' esas alınacaktır. Yani katılımcılardan en az 3 yıl sistemde kalanlar, devlet katkısı ve getirilerinin yüzde 15'ine, en az 6 yıl kalanlar yüzde 35'ine, en az 10 yıl kalanlar yüzde 60'ına hak kazanacaktır.

-4632 sayılı Kanun'un 6327 s.K.m.18 ile değişik 6'ncı maddesine göre,'Katılımcı, sisteme giriş tarihinden itibaren en az on yıl sistemde bulunmak koşulu ile ellialtı (56) yaşını tamamladıktan sonra emekli olmaya hak kazanır. (...)' Ve 'bireysel emeklilik sisteminden emeklilik hakkı kazananlar ile bu sistemden vefat veya malûliyet nedeniyle ayrılanlar devlet katkısı ve varsa getirilerinin tamamına hak kazanır. Devlet katkısı ve getirilerinden hak kazanılan tutarlar, sistemden ayrılma veya emeklilik durumunda katılımcıya ödenir.'

-Vefat veya malûliyet hariç sistemden emekli olmadan ayrılan katılımcıların devlet katkısına ilişkin hesabındaki varsa hak kazanılmayan birikim tutarı genel bütçeye gelir kaydedilir veya katılımcılara yapılacak devlet katkısı ödemesine mahsup edilebilir. Hak kazanılmayan tutarlarla ilgili mahsuplaşma işlemleri ile bu işlemlerin gerçekleştirilme sürelerine ilişkin esas ve usuller Maliye Bakanlığı'nın görüşü alınarak müsteşarlıkça belirlenir. Devlet katkısının hesaplanmasına, ilgili hesaba ve hak sahiplerine ödenmesine, yatırıma yönlendirilmesine, ödeme ve yatırıma yönlendirme işlemlerinin yerine getirileceği sürelere ve bu madde uyarınca yapılacak diğer işlemlere ilişkin esas ve usuller müsteşarlıkça belirlenir.

-Katılımcıların devlet katkısına esas teşkil eden katkı paylarının doğru hesaplanmasından şirketler sorumludur. Haksız olarak yapıldığı tespit edilen devlet katkısı ve getirisi, ödeme tarihinden itibaren 21.07.1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un 51'inci maddesinde belirtilen gecikme zammı oranına göre hesaplanan faiziyle birlikte müteakip dönem yapılan devlet katkısı ödemesine mahsup edilir. Tespit tarihinden itibaren dört ay içinde mahsup edilemeyen tutarlar için emeklilik gözetim merkezi tarafından şirkete yapılacak tebligat ile bir aylık ödeme süresi verilir. Süresinde ödenmeyen devlet katkısı ve getirisi ile dördüncü fıkraya göre süresinde iade edilmeyen tutarlar 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre tahsil edilmek üzere emeklilik gözetim merkezi tarafından ilgili vergi dairesine bildirilir.

-Devlet katkısı ve getirileri, haczedilemez, rehnedilemez, iflas masasına dâhil edilemez.

Bu düzenleme sürecine gelişte önemli olan husus, ülkemizdeki düşük tasarruf oranının hükümeti önemli kararlar almaya yöneltmesidir. Bu anlamda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, düzenledikleri basın toplantısında, özellikle bireysel emeklilik sistemini daha cazip hale getirecek yeni düzenlemeleri kamuoyuyla paylaşmışlardı. Şu anda 2,7 milyon kişinin 16 milyar TL'ye yakın tasarrufunun bulunduğu Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES), devlet her bir katılımcının ödediği bireysel emeklilik sigorta priminin %25'i oranında katkıda bulunarak sistemin geliştirilmesine katılacaktı. BES'teki mevcut yapıyı kökten değiştiren yeni düzenlemelere göre, mevcut sistemde devlet katılımcılara doğrudan destek sağlıyor. Örneğin ayda 100.-TL yatıran bir katılımcı dekontu ile işyerine gittiğinde 25.-TL'lik kısmını geri alabiliyordu. Ancak vergi avantajını katılımcıların sadece %35'inin kullanmasını dikkate alan sektör yetkilileri, BES'teki bu avantajın birçok katılımcı tarafından kullanmadığından şikâyet ediyor ve fon gelişmelerindeki yetersizlikten yakınıyordu. Yeni sistemle vergi iadesi kalkacak ve her ay yatırılan 100.-TL'nin %25'i yani 25.-TL katılımcının alt hesabında tutulacaktır. Böylece katılımcı, 100.-TL yatıracak, ancak hesabında 125.-TL fonlara yönlendirilecektir. Eski sistemde yapılan %25'lik vergi avantajı sadece çalışanlara yapılıyordu. Yeni sistemle ev hanımı veya emekliler de dâhil her katılımcı, BES'teki devlet desteğinden faydalanabilecektir.

(Kaynak: Yeni Şafak | 02.07.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM