BASINDAN YAZILAR
Mali Tatil Başlıyor / Engin Malay - MuhasebeTR

Mali Tatil Başlıyor / Engin Malay

 Dünyada ilk ve tek mali tatil başlıyor…

Mali Tatil, “5604 Sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun” 28 Mart 2007 tarih ve 26476 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak aynı tarih itibariyle yürürlüğe girmişti.

Bu kanuna göre; her yılın Temmuz ayının 1’inci ve 20’nci (20’si dahil) günleri arası "Mali Tatil" olarak uygulanacak. Haziran ayının son gününün tatil günü olması halinde, mali tatilin, Temmuz ayının ilk iş gününü takip eden günden başlaması hükme bağlanmıştır. İşte bu nedenledir ki, “Mali Tatil”  3 Temmuz 2012 Salı günü başlayacak.

Mali tatil ne getiriyor?

Söz konusu kanuna göre; 2012 Temmuz ayında verilmesi gereken ve verilme süreleri mali tatile rastlayan beyannameler, mali tatilin son gününü izleyen yedinci gün akşamına kadar verilebilecek. Buna göre beyannamelerin; 27 Temmuz 2012 Cuma akşamına kadar verilmesi gerekiyor. Ancak dileyen mükellefler ve vergi sorumluları, beyannameleri mali tatil süresi içinde de verebilecekler. Bu şekilde verilen beyannamelere göre tahakkuk eden vergilerin de, en geç 30 Temmuz 2012 Pazartesi gününe kadar ödenmesi gerekiyor.

Mali tatil içerisindeki mükellefiyetlere göre takvim şöyle olacak:

Aylık verilmesi gereken beyannameler; 2012 Haziran dönemine ait KDV Beyannameleri, Muhtasar Beyannameler, sürekli mükellefiyete ait Damga Vergisi Beyannameleri ve SSK Bildirgesi 27 Temmuz 2012 Cuma akşamına kadar verilebilecek. SSK ödemesi hariç bunlara ilişkin ödemeler, 30 Temmuz 2012 Pazartesi günü, SSK ödemeleri ise 31 Temmuz 2012 Salı günü yapılabilecek.

Mali tatil süresince inceleme amacıyla defter ve belgelerin ibrazı talep edilemez, mükellefin işyerinde incelemeye başlanılmaz. (Mahkeme kararı veya Cumhuriyet Savcılıkları'nın talebi üzerine ya da Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre yapılan aramalı incelemeler hariç).

Tatil süresince, bilgi isteme talepleri mükelleflere, vergi ve ceza sorumlularına bildirilmez (vergi ve ceza ihbarnameleri ile mahsup taleplerine yönelik olanlar hariç), ancak tatil süresi içinde gerçekleşen tebligat işlemlerinde süre, mali tatilin son gününden itibaren işlemeye başlar.

 

30 Haziran 2007 tarihli ve 26568 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan; 1 Sıra No.lu Mali Tatil Uygulaması Hakkında Genel Tebliğ'in; “Diğer Hususlar” başlıklı 10’uncu bölümünün, Özel Tüketim Vergisi, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi, Özel İletişim Vergisi ile Şans Oyunları Vergisi'ne ilişkin olarak verilmesi gereken beyannamelerin verilme ve ödeme süreleri ile il özel idareleri ve belediyeler tarafından tarh ve/veya tahsil edilen vergi, resim ve harçlarla ilişkin olarak verilecek aylık beyannameler mali tatil kapsamına girmiyor.

Aynı şekilde Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintilerine ilişkin olarak verilmesi gereken bildirimlerin verilme ve ödeme süreleri de mali tatil nedeniyle uzamayacak.

Laf aramızda bir yıldır bu anı bekliyorum; ben de tatile gideceğim.

Bana iyi tatiller…

(Kaynak: Yenigün Gazetesi | 27.06.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM