TORBA YASA (SORU-CEVAP)

Vergi Affı ve Sigorta Affı Hakkında Merak Ettiklerinizi Sorun!
DENETİM TURKEY Ekibi Cevaplasın...

YMM Dr. Hayrullah DOĞAN, YMM Yüksel YAVUZ ve SMMM Yıldırım ERCAN sorularınızı cevaplıyor.
 


YMM Hayrullah DOĞAN

YMM Yüksel YAVUZ

SMMM Yıldırım ERCAN


 

Sorunuzu alttaki formu doldurarak gönderebilirsiniz:

CEVAPLANAN SORULAR: (Sayfamız hergün güncellenmektedir.)

(Alttaki sorular ve cevaplar kaynak gösterilse dahi farklı sitelerde yayınlanamaz.)

SORU: 01/09/2010 yılında almış olduğum 3 adet dükkan mülkiyet tapularından dolayı bu güne kadar belediyenin emlak servisine ne beyanda bulundum nede bildirimde, yani adıma herhangi bir emlak vergisi tahakkuk etmedi, bu torba yasadan faydalanmak için şimdi beyannamelerimi versem aftan faydalana bilir miyim. Teşekkürler,saygılar. (Nuri Sarı)

CEVAP:

Maalesef hayır kanun yayınlanmadan önce kayıt işlemi yaptırarak emlak vergilerini tahakkuk ettirmiş olsaydınız kabul edilecekti. Ancak bugün için yapacağınız kayıt ve çıkacak borç kanun kapsamına girmemektedir.



SORU: Özel usulsüzlük cezası dönemi 2013/5 ay tebliğ tarihi 18/09/2014 torba kanununda faydalanıyor mu? (Fatma Topkıran)

CEVAP:

11.09.2014 tarihi itibariyle kesinleşmiş bir alacaktan söz edilemeyeceği için maalesef faydalanamazsınız.



SORU: Mahkemelerin ve Yargıtay’ın yargılama sonunda; talep edilen karar ilam harçları torba yasa kapsamına alınarak, taksitle ödenebilmekte midir? Teşekkür ederim (Celal Özbalcı)

CEVAP:

492 sayılı Kanunun 28 inci maddesi uyarınca tahsili gereken karar ve ilam harçları ile aynı kanunun (8) sayılı tarifesi uyarınca tahsil edilen yıllık harçlardan, 11.9.2014 tarihi itibariyle vadesi geldiği halde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunanlar kapsama girmektedir. Bu nedenle 492 sayılı kanuna göre alınan yargı harçları kanun kapsamındadır.



SORU: 2010 yılına ait bazı alım faturalarının KDV lerini kayıtlardan çıkaracağız yani düzelteceğiz ve 2010 yılı için ödenecek KDV çıkacak Çıkmış olacak 2010 yılına ait KDV yeni torba yasa ile taksitlendirme yapabilir miyiz? Not: İşlemi 17.10.2014 de yapacağız. Saygılar (Okay Kır)

CEVAP:

Kanunun yayınlandığı tarih olan 11 Eylül 2014 itibariyle böyle bir borç oluşmadığı yani kesinleşmiş bir alacaktan söz edilemeyeceği için faydalanmanız mümkün değildir.



SORU: Tebliğde "Özel hesap dönemi kullanan mükellefler ise 2013 yılı içerisinde sona eren hesap dönemlerine ilişkin olarak vermiş oldukları kurumlar vergisi beyannamesi ekinde yer alan bilançolarını esas alacaklardır. " diyor. Ama kanunda böyle bir ayrıntı yok. Özel hesap dönemi kullanan şirketimiz için, 131 hesap bakiyesini 31.12.2013 tarihli bilançoda gösterdik. Bu durumda kanundan faydalanırsak, inceleme olur mu? Savunmamızı kanunda belirtilmeyen bir konuyu tebliğ ile getirmiş olarak yapabilir miyiz? Teşekkürler. (İlyas Adanalı)

CEVAP:

Öncelikle kanun ve tebliğ ifadelerinin ne demek olduğunu incelemekte fayda vardır.

Kanun veya yasa, bir anayasal hukuk sisteminde, yetkili organlarca meydana getirilen hukuk kurallarıdır. Kanunlar, tüzükler, yönetmelikler birer hukuk kuralıdır. Yürürlükte olan hukuk kurallarının tümüne mevzuat denir.

Tebliğ, Kanunların nasıl anlaşılması, uygulanması gerektiği konusunda ilgili Bakanlıkça yapılan genel açıklamalardır.

Dolayısıyla kanunda yazılı olmayan birşeyin tebliğde çıkması gibi bir durum söz konusu değildir. Tebliğ yani ikincil düzenlemeler kanunun nasıl uygulanacağı konusunda açıklık getirmektedir.

Özel hesap dönemine tabi olan işletmelerin bu madde hükmünden faydalanabilmesi için 2013 yılı içerisinde düzenlemiş oldukları bilançolarının kasa veya ortaklardan alacaklar hesabında bakiyesinin olması yeterlidir.

Özel hesap dönemi anlamında bu tarih 25.08.2013 tarihide olabilir, 30.11.2013 tarihide olabilir. Sizin bu uygulamadan faydalanmanız savunma vermenizi gerektiren bir durum değildir.

Ancak bu şu anlama gelmemelidir; bu hesaplar ile ilgili olarak faiz vb. yasal zorunlulukları yerine getirmiş olan işletmeler açısından inceleme riski bulunmamakta fakat yasal ödevlerini yerine getirmemiş ve gelir tablosuna gelir olarak aktarmamış her işletme açısından torba yasanın bu maddesinden faydalanılsa dahi geriye dönük 5 yıl için inceleme riski bulunmaktadır.



SORU: Ben bir dönem şirket müdürlüğü yaptım, daha sonra şirketin işleri bozuldu ve SGK ya borç oluştu ve benim müdürlükten önce edindiğim taşınmaza SGK haciz koydu. Şimdi taksitlendirme olursa bu haciz kalkabilir mi? (Cem Turkoğlu)

CEVAP:

Haciz işlemi ancak borcun peşin ödenmesi halinde kaldırılacaktır. Taksitler halinde ödemenin tercih edilmesi durumunda taksit tutarları nispetinde hacizler kaldırılacaktır.



SORU: Merhabalar, torba kanunu ile ilgili olarak ortaklar alacaklar hesabının 31.12.2013 bilançodaki tutarın tamamını değil de bir kısmında yararlanma durumu söz konusu olur mu? Teşekkürler. (Fahrettin Güler)

CEVAP:

Torba yasa kasa ve ortaklardan alacaklar hesabı için maksimum yararlanma limitinin 31.12.2013 bilançosundaki devir bakiyesi olacağını veya müracaat tarihi itibariyle bu tutarların azalmış olması halinde müracaat tarihindeki bakiyenin dikkate alınacağını belirtmiştir.

Örneğin 31.12.2013 ortaklardan alacaklar bakiyesinin 500.000 TL olduğu, 19.10.2014 tarihinde müracaat edildiği ve bu tarihte ortaklardan alacaklar hesabının 600.000 TL ye yükseldiği farz edildiğinde,

Bu işletmenin yasanın bu maddesinden faydalanabileceği azami tutar 500.000 TL dir. Ancak işletme sahipleri isterlerse daha az bir tutar için örneğin yalnızca 250.000 TL si içinde müracaatta bulunabileceklerdir.



SORU: Merhaba; torba yasası ortaklar alacaklar hesabı ile ilgili olarak sorum.31.12.2013 tarihinde bilançoda 150.000 TL. 12.06.2014 tarihinde bu tutar sıfırlanmış. 17.10.2014 tarihi itibariyle ise 95.000 TL. Bu durumda hangi tutar üzerinden yararlanmam söz konusu olacaktır? (Kenan Ulu)

CEVAP:

 Müracaat tarihinizde rakam yeniden değişmediği takdirde 95.000 TL üzerinden ortaklardan alacaklar hesabı için müracaatta bulunabilirsiniz.



SORU: Reklam ve ilan tabela vergiler ve cezalar torba yasa kapsamında mı? (Sinan İskit)

CEVAP:

Emlak vergisi ile çevre temizlik vergisi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları ve emlak vergisi üzerinden hesaplanan taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı ile buna bağlı gecikme zammından,

5393 sayılı Belediye Kanunu kapsamındaki belediyelerin su abonelerinden olan su kullanımından kaynaklanan alacakları ile bunlara bağlı ferî (sözleşmelerde düzenlenen her türlü ceza ve zamlar dâhil) alacaklarından,

2560 sayılı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun kapsamındaki büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları ile bu alacaklara bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi ferî (sözleşmelerde düzenlenen her türlü ceza ve zamlar dâhil) alacaklarından, vadesi 30/4/2014 tarihinden (bu tarih dâhil) önce olduğu hâlde kesinleşmiş olup bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş bulunan alacaklar hakkında da vergi alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin hükümler uygulanacaktır.

İlan Reklam vergisi, yola katılım vergisi vb. borçlar bu kanun kapsamında değildir.



SORU: İnşaatımı 31.12.2013 tarihinde bitirdim. SSK prim borçlarımı yatıramadım. Prim borçlarımı yapılandırsam yani 12 taksit olarak. Belediyeden oturma ruhsatı için SSK’dan borcu yoktur yazısı alabilir miyim ya da alabilmem için ne yapmam gerekir? Çünkü peşin ödeyecek durumum yok. artı daire sahipleri oturma ruhsatı için sürekli sıkıştırmakta. Şimdiden ilginiz için teşekkürler. İnşaat başlama tarihi: 2011, İnşaat bitişi: 2013 (Eşref Acar)

CEVAP:

İlişiksiz yazısı alınabilmesi için kapsama giren borcun tamamının peşin ödenmesi ve başkaca borcunda olmaması gerekir. Bununla birlikte teminat gösterilmesi halinde ilişiksiz yazısı alınabilecektir.

 



SORU: Bağkur'a 57 aylık prim borcum bulunmaktadır. Bu borcu ödeme imkanım bulunmamaktadır. 6552 sayılı yasaya istinaden bu borcumu sildirebilir miyim? Teşekkürler (İslam Serbest)

CEVAP:

Torba yasa içerisinde Bağkur gün ve borç silme düzenlemesi bulunmamaktadır.



SORU: 30/04/2014 tarihinden önceye ait olup; tespit ve tebliği henüz yapılmamış vergi aslına bağlı olmayan vergi cezalarına ait tespit ve tebliğ örneğin 15/12/2014 Tarihinde yapılırsa 6552 Sayılı Kanun hükümlerinden yararlanarak yapılandırılabilir mi? (Mehmet Özyozgat)

CEVAP:

Maalesef hayır. 30 Nisan öncesi dönemlere ait olmakla birlikte kanunun yayınlandığı 11 Eylül 2014 itibariyle kesinleşmemiş olacağından dolayı yapılandırmadan faydalanılması mümkün değildir.



SORU: Bağkur borcunu yapılandırmayanların prim günleri silenecek mi? Tekrar ihyasının mümkün olduğunu biliyorum. (Ahmet Örs)

CEVAP:

Torba yasa içerisinde Bağkur gün ve borç silme düzenlemesi bulunmamaktadır.



SORU: Merhaba, Vergi yapılandırmasını yaptım. 30 Nisandan sonrasını da ödedikten sonra borçlara ilişkin araçlara konulan rehinler yapılandırma taksitleri bitmeden kalkar mı? Teşekkürler (Gökay Tulgan)

CEVAP:

Haciz icra ve rehin gibi işlemleri taksit tutarı yani ödeme tutarı doğrultusunda kaldırılacaktır. Bu durumda taksitler bitmeden rehin işlemi kaldırılmaz.



SORU: SGK'nın GSS prim borçları da dahil anaparası 100 TL altındaki borçları tahsilinden vazgeçeceğini yazdınız. Fakat bununla ilgili bir madde göremedim. Hangi kanunun hangi maddesinde bu durum belirtilmiştir? Teşekkürler cevaplar için. (Ümit Durgun)

CEVAP:

MADDE 59- 5510 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 55- 506 sayılı Kanun ve bu Kanun kapsamından çıkarılan işyerlerine ilişkin olup işyerine ait borcun tamamının ödeme süresi 31/12/2013 veya önceki bir tarihe ilişkin olduğu hâlde ödenmemiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ve idari para cezası ile özel kanunlardaki hükme istinaden Kurumca 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre  takip   edilen  eğitime   katkı  payı,  özel  işlem  vergisi  ve  damga vergisi borçlarından borç türü bazında borç asılları toplamı 100 Türk lirasını aşmayan asli alacakların ve tutarına bakılmaksızın bu asıllara bağlı gecikme cezası, gecikme zammı gibi ferî alacakların tahsilinden vazgeçilir.”



SORU: Genel sağlık sigortası borçları silinecek mi tamamen yoksa gecikme faizi mi silinecek?

CEVAP:

Gelir testi yapılmış olanlar için doğmuş olan gss primlerinin asılları ile asıllara uygulanmış gecikme faizi silinerek yerine hesaplanacak Yi-üfe farkı eklendikten sonra ödenebilecektir.

Gelir testi yaptırmayanlar için ise 2015 Nisan ayına kadar yapılacak gelir testi sonucu gelir düzeyinin asgari ücretin 1/3 altında çıkması durumunda hem alacak asılları hem de faizler silinecektir.

Üstünde çıkması durumunda ise gelir düzeyine göre yeniden belirlenecek prim asıllarına uygulanacak yi-üfe farkı ile taksitlendirilecektir.

Bununla birlikte 11 Eylül 2014 tarihinde yayınlanan kanun öncesinde prim asıllarının tamamının ödendiği ve yalnızca gecikme faizi kalan kişiler kalan tutarın %40 nı peşinde ödemeleri durumunda kalan %60 silinecektir.



SORU: Yurtdışı borçlanması ile alakalı sorum. Anlaşmalı ülkelerde işe giriş tarihi kabul edilecek denmektedir. Bu kişi yurtdışı borçlanması yapmak istese Türkiye’de hiçbir girişi yoksa borçlanması SSK dan mı kabul edilecek? Yoksa Türkiye’de SSK girişi yaptıktan sonra mı borçlanması gerekir? (Ahmet Örs)

CEVAP:

Yurtdışında geçen hizmet sürelerinin Türkiye’de borçlanılarak buradaki sgk günlerine saydırılması uygulamasında;

Kişinin daha önce Türkiye’de çalışması var ise; bu çalışmaya ilişkin son sigortalılık statüsü ssk olarak yapılmışsa SSK kapsamında sayılır, Bağkur olarak yapılmışsa Bağkur’a sayılır.

Kişinin Türkiye’de hiç çalışması bulunmaması halindeB kapsamında sayılmaktadır.

Ancak bu konuyla ilgili çalışma bulunmaması halinde yurtdışı çalışmasına bağlı olarak Bağkur değil SSK olur şeklinde çeşitli mahkeme kararları vardır. Bu usul SGK tarafından halen eskisi gibi uygulanmakta olup dava açıldığı takdirde faydası olabilecektir.

En doğrusu ise şu şekilde olabilir sizin adınıza, öncelikle Türkiye’de bir işyerinde SSK’lı olarak çalışmaya başlamanız, çalışmanız devam ederken bu borçlanmayı yapmanız.



SORU: Arkadaşlar merhaba, 1980 yılında sigorta başlangıcım var 1980 yılında 100 gün pirim yatırttım, Şimdi ise bir yıldır tarım sigortası prim ödüyorum yaşım 60 ben bir an önce nasıl emekli olabilirim? Beni ilgilendiren torba yasası var mı? Bana yardımcı olursanız çok sevinirim (Fatih Sarıkaya)

CEVAP:

Bu torba yasada size göre bir düzenleme mevcut değildir. Ancak sizin durumunuzda olanlar için hazırlığına başlanan bir düzenleme vardır. Sigortalılık süresi dolan ve belli yaşın üzerinde olanlar için bir düzenleme yapılacaktır.



SORU: 2013 yılı kasa bakiyesi 400.000 TL 2014 Eylül ayı kasa bakiyesi 850.000 TL kasa affından 850.000 TL olarak yararlanabilir miyiz? (Cengiz Küçük)

CEVAP:

Her ne kadar müracaat tarihinde tutar 850.000 TL ye yükselmiş olsa da kanunda 31.12.2013 tarihi esas alındığından en fazla faydalanabileceğiniz tutar 400.000 TL dir.



SORU: Mevcut yasalara göre Anonim Şirket Yönetim Kurulu başkanı (şirket ortağı) kendi şirketinde SGK (4A lı) lı olarak çalışabilir mi? şu anda başka şirkette SGK lı olarak görünmektedir. Kendi şirketine sgk girişi yapılabilir mi? (İbrahim Yılmaz)

CEVAP:

A.Ş. Yönetim kurulu başkan ve üyeleri zorunlu Bağkur kapsamındadır. Başka bir şirkette ssk lı olması halinde bu sigortalılığım sona ermediği veya kesintiye uğramadığı sürece Bağkur’a kaydı da gerekmez. Ancak A.Ş. yönetim kurulu başkan veya üyeleri kendi şirketlerinde SSK’lı olarak gösterilemezler.



SORU: SGK'lı olarak halen bir yerde çalışmakta iken bir a.ş. 'e yönetim kurulu üyesi oldum. Bağkur'a bilgi vermem gerekir mi? (Cengiz Küçük)

CEVAP:

5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanununun 4’üncümaddesine göre;

- Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları,

- Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları,

- Limited, kollektif ve adi komandit şirketlerin tüm ortakları,

4/b statüsünde sigortalı sayılırlar. Mevcut uygulamada önce başlayan sigortalılık kesilmediği sürece başka bir sigorta kolunda sigortalılık gerekse dahi kesinti olmadığı sürece kayıt zorunluluğu bulunmamaktaydı.

Bundan önceki torba yasa olan 6111 sayılı kanun ile önce başlama kuralı değiştirildi ve bu tarihten geçerli olmak üzere daha önce başlamış olma kuralı değiştirilerek 4/a kapsamındaki sigortalılık öncelik sırasına konuldu.

Dolayısıyla SSK lı olarak bir yerde çalışırken zorunlu Bağkur gerektiren a.ş. yönetim kurulu üyesi olsanız dahi SSK lılığınız kesintiye uğramadığı sürece Bağkur kaydı yaptırmanız gerekmez. Ancak bu duruma ilişkin Bağkura yazılı bilgi vermeniz gerekir.



SORU: 31.12.2013 bilançomdaki 131 hesap bakiyesi 400.000,00 TL borçlu. 6552 den faydalanmak istiyorum. Ancak stok 6552 beyannamemi vereceğim tarih 20.10.2014 bu tarihte 131 hesabımın bakiyesi 125.000,00 TL. yani 2014 yılında ortak borcundan 255.000,00 TL’sini ödemiş. Stok 6552 beyannamemi 400.000,00 TL’den mi yoksa125.000,00 TL’den mi vererek vergisini ödeyeceğim. Kasa fazlası düzeltmesi örneklerinde 31.12.2013 kasa fazlası değil beyanda bulunacağım 20.10.2014 tarihindeki kasa fazlalığım gösterilecek deniliyor. Teşekkürler. (H.Haluk Kınal)

CEVAP:

Kasa affında olduğu gibi ortaklardan alacaklar hesabı içinde müracaat tarihindeki bakiyelerin dikkate alınması gerekir. Vermiş olduğunuz örnekte bugün itibariyle yapılacak bir müracaatta her ne kadar geçmiş yıl kapanışı 400.000 TL olmakla birlikte artık yalnızca 125.000 TL lik bir alacaktan söz edilebileceği için sizin de bugün ki bakiye üzerinden beyanda bulunmanız gerekir.

 



SORU: Üstadım merhaba, aşağıda sizin daha önce cevapladığınız soruda kasa ve ortaklar cari hesaplarındaki net alacakların 31.12.2013 tarihinde bilançoda gözüken bakiye üzerinden değil, müracaat tarihindeki bakiye üzerinden düzeltme yapılacağından bahsedilmektedir. 6552 sayılı k. 74 maddesi 31.12.2013 tarihli bilançoda gözüken bakiyeler denilmektedir, kafam karıştı bu konuyu aydınlatır mısınız? Teşekkürler. (Mustafa Hacıoğlu)

CEVAP:

Torba yasadaki kasa ve ortaklardan alacaklar hesabının düzeltilmesindeki esas amaç şudur, her ne kadar kasa veya ortaklardan alacaklar hesabında mali tablolar üzerinde bir tutar olmakla birlikte gerçekte daha önce ortaklar tarafından alınmış kullanılmış ve fiktif hale gelmiş yani artık tahsili imkansız olarak görülen tutarların (buna kısaca vergi ödemekten kaçınarak yapılmış kar dağıtımı da denilebilir) %3 vergi ödeme karşılığında hesaplardan çıkarılmasının sağlanmasıdır.

Kanun 31.12.2013 bilançosunun esas alınması gerektiğini söylemekte evet sorunuza eklediğiniz Haluk beyin sorusu dikkate alındığında 31.12.2013 tarihli mali tablolarında 400.000 TL ortaklardan alacaklar hesabı olduğu ancak müracaat tarihi itibariyle bu bakiyenin bir kısmın tahsil edildiği veya başka bir hesap ile mahsup edilerek kapandığı dolayısıyla kanunun ruhuna uygun olarak fiktif tutar olarak artık yalnızca 125.000 TL den söz edilebilecektir.

Bu nedenle 31.12.2013 tarihli bilanço dikkate alınacak ancak müracaat tarihinde bakiyenin azalmış olabileceği de kabul edilerek yalnızca fiktif tutar belirlenecektir.

Tabi ki istenirse 31.12.2013 tarihindeki 400.000 TL içinde müracaat edilebilir fakat bu defa hesap yıl içerisinde terse dönecek artık ortaklardan alacaklar hesabı değil ortaklara borçlar hesabı ortaya çıkacaktır. Buda fiktif bir alacaktan fiktif bir borca dönüş anlamını taşır ki o halde bu durum kanun ruhu ile örtüşmez. (Hizmet işletmelerinde sürekli yaşanan kasa fazlası dikkate alındığı bu durum yapılabilecek mantıklı bir durumdur)



SORU: Daha önceki aftan yararlanılarak sildirilen Bağkur günlerini geri alabilir miyiz? (Fevzi Akçay)

CEVAP:

Evet daha önce Bağkur gün ve borçları silinmiş olanlar bu günler için ihya talebinde bulunarak yeniden bu günleri geri alabilirler.



SORU: Selam, benim sorum yapılanmada çıkan SGK borcu taksitlendiğinde taksit miktarları yüksek gelip ödeyemeyenler ne olacak? (Tülay Aslaboga

CEVAP:

Kanun kapsamında yapılandırılan borç için 1 takvim yılında 2 taksitin aksatılması halinde yapılandırma bozulacaktır. Bu durumda borç eski haline dönüşerek bozulduğu tarihe kadar gecikme faizi hesaplanacak ödenen taksitlere ilişkin prim asılları ve yi-üfe farkları borçtan mahsup edilerek kalan tutar cari borçlar gibi takip edilecektir.



SORU: 2009 BA. BS düzeltme veya geç verildiğinde kesilen ceza iptal olabilir mi? Teşekkürler. (Emin Ayan)

CEVAP:

İptal diye bir şey söz konusu değildir. Kanunun yayınlandığı tarih olan 11 Eylül itibariyle ihbarnamenin ödeme emrine dönüşerek kesinleşmiş ise cezayı %50 indirimli olarak ödeyebilirsiniz.



SORU: 2009 BA. BS düzeltme veya geç verildiğinde kesilen ceza iptal olabilir mi? Teşekkürler. (Emin Ayan)

CEVAP:

İptal diye bir şey söz konusu değildir. Kanunun yayınlandığı tarih olan 11 Eylül itibariyle ihbarnamenin ödeme emrine dönüşerek kesinleşmiş ise cezayı %50 indirimli olarak ödeyebilirsiniz.



SORU: 1984 yılından 2011 yılına kadar vergi mükellefiydim. Ancak Bağkur kaydı hiç yaptırmadım. Şimdi bu 26-27 yıllık dönem için Bağkur’lu olup, prim borçlarını ödeyip, emekli olabilir miyim? Ayrıca 1982 yılından 8 ay kadar SSK da sigortalılığım bulunmaktadır. Kolay gelsin. (Yasin Karagöz)

CEVAP:

Torba yasada geriye dönük başlangıç kaydı ve borçlanma imkanı bulunmamaktadır.



SORU: Bağlı bulunduğum vergi dairesi temyizde devam eden davam nedeniyle o alacak için torba yasadan yararlanamayacağımı söyledi. Torba yasa çıkmadan önce davanın sonuçlanmış yada davadan vazgeçmiş olmam gerekiyormuş, doğru mu? Şimdi davadan vazgeçsem torba yasadan onların dediği yararlanamayacak mıyım? (Zafer Ersoy)

CEVAP:

Aslında torba yasa oldukça erken çıktı. 6111 sayılı önceki yasa ile kıyaslama yapıldığında bu yasada neredeyse beklentiler hiç karşılanmadı diyebiliriz. Zira bu yasa içerisine kesinleşmiş alacakların yapılandırması, kasa ve ortaklardan alacaklar dışında dişe dokunur bir madde çıkmadı mükellefler adına.

Kesinleşmiş alacak ifadesi ise başlı başına mükelleflerin elini kolunu bağlayan bir madde haline geldi. Ne geçmişe yönelik düzeltme beyannamesi verilebiliyor, ne kanun kapsamındaki döneme ilişkin düzenlenmiş olan usulsüzlük cezalarına müracaat edilebiliyor nede ilgili dönem olmakla birlikte yargıda davası devam eden hiçbir fiil geri çekilemiyor.

Sizin durumunuzda tamamen bundan ibarettir. Dava konusu yapılmış bir amme borcu nisan 2014 dönemi ve öncesi olsa dahi kanunun yayınlandığı tarihte kesinleşmiş bir alacak olmadığından bugün davanızı geri çekmiş olsanız dahi faydalanamıyorsunuz.



SORU: 2012 yılında arsa satın aldım ve değerini gerçek alım bedelin altında göstererek harç ödedim. 6552 sayılı yasa ile bu durumu düzeltme imkanı var mı? Teşekkürler. (Harun Emin

CEVAP:

Torba yasada durumunuza uygun bir düzenleme bulunmamaktadır.



SORU: 1.7.1974 ile 21.7.1982 tarihleri arasında 8 yıl Almanya’da çalışmışlığım var. Sonra Türkiye’ye dönüş yaptım. O dönem sigortalı bir yerde çalışmadım. Şu anda 23.02.1956 doğumlu, 58 yaşındayım sigortamı toplatıp prim borcumu ödeyerek emekli olabilir miyim? Torba yasasında bununla ilgili bir kolaylık var mı? Şimdiden ilginize teşekkür ederim. İyi günler dilerim. (Sela Yılmaz)

CEVAP:

Torba yasada size göre bir hüküm bulunmamaktadır.



SORU: : Ben 1989 yılında vekil öğretmen olarak emekli sandığı sigortalısı oldum. 1992-1994-1996 yıllarında üç çocuğum oldu ve 1997 yılından itibaren sosyal sigortalar kurumunda sigortalı olarak başladım. 2 adet doğum borçlanması yapabiliriyim? 6552 sayıl kanunda bu ne durumda. (Cevahir Alpat)

CEVAP:

6552 sayılı yasa ile SG Kanununun 41 inci maddesi değiştirilmiş uygulanmakta olan 2 çocuk için borçlanma hakkı öncelikle 3 çocuk için 2 yıldan toplam 6 yıla kadar borçlanma şekline dönüştürülmüş, aynı madde kapsamında yalnızca SSK lılar için geçerli olan borçlanma hakkı da hem Bagkur’lu hem de emekli sandığı kapsamında olanlar içinde getirilmiştir. Dolayısıyla SSK lı başlangıç tarihinden önce emekli sandığına tabi olduğunuz dönemde gerçekleşen 3 çocuğa kadar borçlanma hakkı sizin içinde geçerlidir.



SORU: Sayın hocam Bağkur eski günleri ihya edilmemiş ise geri alınabilir deniyor. İhya edilmesi ne demek? Kişi dilekçe verip günlerini sildirip ve ödediği parayı da geri aldı ise. İhya edilmiş sayılır mı? (Serkan Özkaya)

CEVAP:

İhya edilmesi demek silinmiş gün ve borçlar için yeniden müracaat edilerek eski günlerin tekrar kazanılmasıdır.

Yeniden canlandırılmak istenen günler için kuruma müracaat edilerek doğacak borç ödenmesi durumunda yeniden silinen günler kazanılmaktadır.



SORU: İyi günler ben 1996 yılında tarım sigortalısı oldum. 2000 yılına kadar ödedim sonra bıraktım. Son yılı ödemediğim için tarafıma ödeme emri gönderildi. 1958 doğumluyum çocuklarımda 1996 dan önce doğduğu için doğum borçlanması da yapamıyorum. Ödeme gücüm de yok eşim tarım Bağ kur’undan emekli 2000 yılına ait prim borcunu ödemez isem eşimin mallarına veya maaşına haciz gelir mi? Saygılarımla (Hatice Özkaya)

CEVAP:

5510 Sayılı Kanun’un 93 üncü maddesinde; Bu Kanun gereğince sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu Kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez. Gelir, aylık ve ödenekler; 88 inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez. Bu fıkraya göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine ilişkin talepler, borçlunun muvafakati bulunmaması halinde, icra müdürü tarafından reddedilir.” hükmüne yer verilmiştir.

Bu hükme göre Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen aylık ve gelirlere, sadece SGK’ya olan borçlar ve nafaka borçları için haciz konulabiliyor.

Ancak kişinin kendi maaşına bu haczin yapılması gerekmektedir. Sizin durumunuzda kendi borcunuz nedeniyle eşinizin maaşına haciz gelmez.

Diğer taraftan 2000 yılına ait bir borçtan söz edilmektedir. SGK borçlar yönünden zaman aşımı süresi bahsedilen dönem açısından 5 yıldır. Yani 5 yıl içinde ödenmeyen ve zaman aşımı süresini kesen haller olmadığı sürece bu borç muaccelliğini yitirmiş olur.

Size tavsiyem bir dilekçe ile kuruma müracaat ederek 13 yıl geçmiş bir borç için zaman aşımı terkini talep etmenizdir. Dilekçenize ret yanıtı verilmesi durumunda konuyu mahkemeye taşıyabilirsiniz.



SORU: Merhabalar, ben kendim için gelir vergisi testi yaptırdım işten ayrılıp SGK olmadığı için bana borç olarak 3 ay önce 600 gibi bir rakam çıkarmışlardım çalışmıyorum bu torba yasasında affı var mı şu an ne kadar bilmiyorum. (Aygül Gülduru)

CEVAP:

Öncelikle GSS prim borcunuzu internet üzerinden sorgulatarak başlangıç tarihini ve dönemlerini öğrenmeniz gerekecektir.

Daha önce gelir testi yaptırmış olmanız nedeniyle yeniden test yaptırmadan çıkacak borcunuzu kanun kapsamına giren dönemleri için yapılandırma ve taksitlendirme talebinde bulunabilirsiniz.



SORU: Merhaba, işyerimi Mayıs 2011 de açtım. Aylar sonra muhasebecim Bağkur’lusun dedi. Her ay 300 TL ödeyeceksin dedi. Ancak 1992 den beri SSK lı olduğum için sadece 3,5 yıllık sigorta prim ödeme eksiğim kaldı. Üstelik hep yüksekten ödendi sigortalarım. Bu durumda Bağkur’lu zorla yapılmış olduğumdan bir kuruş dahi ödemedim. Gücümde sınırlı oldu hep. Şimdi torba yasa ile ben haklarımdan vazgeçtiğimde Bağkur borcum silinecek mi. Ne yapmam gerekiyor? Saygılar ve teşekkür ederim.

CEVAP:

Kendi adına bağımsız çalışanlar yani işyeri açanlar zorunlu olarak Bağkur (4b) sigortalılık kapsamına girmektedir. Ancak bununla birlikte başka bir işyerinde çalışan ve SSK sigortalılığı devam edenlerin kendi adına işyeri açmış olsa dahi SSK’ lılıkları kesilmediği sürece Bağkura geçmesi mecburi değildir.

Anladığım kadarıyla kendi adınıza işyeri açtığınız tarihte başka bir yerde sigortalılığınız bulunmamaktaymış. Dolayısıyla zorunlu Bağkur kapsamına girmişsiniz.

Ancak gerek borçlarınız gerekse günlerinizin silinmesi gibi bir durum torba yasa kapsamına girmemektedir.

Bununla birlikte vermiş olduğunuz tarihler dikkate alındığında henüz Bağkur emeklilik kapsamına girmemişsiniz. 2 ay içerisinde başka bir işyerinde SSK’lı başlamanız durumunda Bağkurunuz duracak ve SSK şartları ile emeklilik hakkınız devam edecektir.



SORU: Merhaba, Vergi dairesine ve SSK’ya borç bulunmaktadır. Kanun 30/04/2014 tarihine kadar tahakkuk etmiş borçları kapsamakta, 6552 sayılı torba kanundan yararlanmak için 30/04/2014 tarihinden sonra doğan borçlar ödenme mecburiyeti var mıdır? (Mehmet Kapan)

CEVAP:

Kanun kapsamında 2014 Nisan ve öncesi dönemlere ait olan borçlar yapılandırma kapsamındadır. Dolayısıyla Nisan döneminden sonra ortaya çıkan borçlarda yapılandırma söz konusu olmayacaktır. Bununla birlikte aşağıdaki cari dönem borçlara ilişkin açıklama dikkate alındığında;

Geçici 60 ıncı maddenin ondördüncü fıkrasında, “Bu madde hükümlerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunan borçluların taksit ödeme süresince tahakkuk eden sigorta primlerini çok zor durum olmaksızın bir takvim yılında ikiden fazla vadesinde ödememeleri ya da eksik ödemeleri halinde, belirtilen madde hükümlerine göre yapılandırılan borçlarına ilişkin kalan taksitlerini ödeme haklarını kaybederler.” hükmü yer almaktadır.

Buna göre, borçlarını geçici 60 ıncı maddeye göre taksitle ödemek amacıyla başvuruda bulunan borçlularca, ilk taksit ödeme süresinin sona erdiği ayda ödenmesi gereken primlerden başlanılarak, bir takvim yılı içinde ikiden fazla cari aya ilişkin sigorta primlerinin, genel sağlık sigortası primlerinin ve/veya işsizlik sigortası primlerinin, çok zor durum hali olmaksızın ödenmemesi veya yasal süresi dışında ödenmesi ya da eksik ödenmesi halinde, kalan taksitler için bahse konu Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilmiş olacaktır.

Dolayısıyla müracaat sonrası ilk taksit ödemesi içerisinde yer alan cari ay borçları ödenmek zorundadır. Nisan-Eylül arasında kalan borçlar için yasadan faydalanmaya engel değildir. Fakat bu borçların ödenmeden bırakılması ise teşvik yardımlardan faydalanmaya, borcu yok yazılarına etkisi olacaktır.



SORU: 16.01.2014 tarihinde serbest meslek erbabı olarak işe başladım. 10.03.2014 tarihinde ssk lı işe girdim artı olarak. 16.03.2014 ile 10.03.2014 arası Bağkur’um çıkmış. Şimdi bu işime resmen son vermiş durumdayım. Cezayla beraber yaklaşık 750 TL tutmuş. Ama bu aralarda sanırım bir ya da iki defa Bağkur afları çıktı. Bu aflardan nasıl yararlana bilirim? Bağkur’a gerçekten ihtiyacım yok. SSK lı çalışıyorum bu Bağkur borcunu ödemezsem ne olur? (İbrahim Emeröz)

CEVAP:

Vermiş olduğunuz tarihlerde sanırım hatalar mevcut şuanda tam olarak bu tarihler ile ilgili yorum yapmak ise doğru olmayacaktır.



SORU: Mükellef Bilgileri Bildirimini yapmayanlarla ilgili 6552 Sayılı Kanunda mükellef lehine bir madde var mıdır? Teşekkür ederim. (Mehmet Özyozgat)

CEVAP:

11 Eylül 2014 tarihinden önce ihbarnamesi tebliğ edilmiş ve tebliğ edilmekle birlikte ödeme emrine bağlanmış olan kesinleşmiş alacak niteliğini kazanan bu tür cezalar için %50 indirimli ödeme hakkınız vardır.

 



SORU: 2003 yılında bir konut aldım fakat bununla ilgili hiç emlak beyannamesi vermedim belediyeye. Şimdi aftan yararlanamayacağımı duydum. Hiç beyanname vermediğim için. Doğru mu bu? Ne yapmamı önerirsiniz? Teşekkürler (Duygu Yalnız)

CEVAP:

Yeni inşa edilen binalar için inşaatın sona erdiği bütçe yılı içinde emlak vergisi bildirimi vermeniz gerekirdi. Bu bildirim yapılmadığından, 11.09.2014 tarihinden itibaren önce tahakkuk etmiş emlak vergisi bulunmamış oluyor.

Sonraki yıllarda emlak verginiz her yıl belediye tarafından Ocak ayında tahakkuk ettirilecek, her yıl bildirimde bulunmayacaksınız.

 



SORU: 1987 yılının kasım ayında nakliyecilik yapıyordum.1997 yılında nakliyeciliği bırakıp maliyeden kaydımı sildirdim. Maliyede Bağkur’a borcu olup olmadığı ile ilgili yazı yazmış, fakat benim Bağkur kaydım bulunmuyordu. Sigorta döküm listesinde bu gözüküyor.1987 kasım ayı ile 1992 kasım arası Bağkur ödeme durumum olsa ne kadar öderim. Sigorta başlangıcım 1990 nın Ağustos’u. Emekli olma durumumda ne zaman olur ne tavsiye edersiniz. Şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dileğiyle. (Salih Yılmaz)

CEVAP:

Şirket ortaklığından dolayı 30.4.2014 ve öncesi aylar için tahakkuk ettirilen ve 11.9.2014 tarihi itibariyle kesinleşen ve ödenmemiş olan Bağ-kur borçlarınız için 6552 sayılı kanuna göre 18 eşit taksitlendirme yapabilirsiniz. Ancak sizin bahsettiğiniz dönem ile ilgili tahakkuk eden prim borcu bulunmadığından geriye dönük prim borçlanması yapamazsınız dolayısıyla af yasasından yararlanma imkanı bulunmuyor.

Sonuç olarak Torba Kanunda sigortalıların ilk sigortalı olduğu tarihten sonraki dönemde oluşan boşluğu borçlanarak tamamlama yönünde herhangi bir düzenleme bulunmuyor.



SORU: Şubat 2014 de Bağkur’dan emekli olmak için başvurmam gerekiyordu. Fakat borcum olduğu için müracaatımı yapamadım. Bu yasa ile 9000 den sonraki günlerimin borçlarını sildirip kalan rakam için borçlanarak emekli olabilir miyim? (Kaya Şentürk)

CEVAP:

Torba yasada Bağ-Kur’luların prim sildirmesine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmadığından BAĞ-KUR kaydına ait prim günlerinizi sildiremezsiniz.



SORU: Merhaba Torba yasada Bağkur da gün silme ve prim silme çıkacağı söyleniyordu ama bunu hiçbir yerde bulamadım bu af kapsamına borç silme ve prim silme girmedi mi acaba? Babamın 6 yıllık Bağkur borcu var bunu ödemesini yapmasak devlet gün ve prim borcunu siler mi? Teşekkürler. (Osman Hergenç)

CEVAP:

Torba yasada Bağ-Kur’luların prim sildirmesine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmadığından BAĞ-KUR kaydına ait prim günlerinizi sildiremezsiniz.



SORU: Merhaba, 4/B Sigortalısıyım, yaklaşık 6 yıllık prim borcum bulunmaktadır. Prim borcunu ödeme imkanım yok, torba yasa tasarı halindeyken 24 ay ve üzeri borcu bulunanların isteği halinde hizmet süresi hakkından feragat ederek prim borcunun silineceği konuşuluyordu. Bu yasalaştımı yoksa Ekim ayında çıkacağı söylenen torba yasaya mı kaldı? İyi çalışmalar... (Mustafa Özilik)

CEVAP:

Torba yasada Bağ-Kur’luların prim sildirmesine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmadığından BAĞ-KUR kaydına ait prim günlerinizi sildiremezsiniz.



SORU: Bağ-Kur 4-5 yıllık prim borcum bulunmaktadır. Bu borcu yapılandırmak yerine sildirme hakkım var mı? (Hacı Bekir Özşahin)

CEVAP:

 Torba yasada Bağ-Kur’luların prim sildirmesine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmadığından BAĞ-KUR kaydına ait prim günlerinizi sildiremezsiniz.



SORU: İsteğe bağlı sigortalıyım(SGK, Bağkur sayıyor) Herhangi bir iş yerinde çalışmıyorum. İsteğe bağlı SGK primlerimi 9-10 aydır yatıramadım. Torba yasada bu durumuma uyan düzenleme var mı? Saygılarımla. (Bülent Şanlıtürk)

CEVAP:

 6552 sayılı kanunun 81. Maddesine göre, aftan yararlanmak için yapacağınız başvuru tarihine göre, ödenme imkanı halen bulunan isteğe bağlı sigorta primi borcu için yararlanma hakkınız bulunuyor. 



SORU: Soru: Vergi mükellefiyim işyerimde SSK elaman çalışmakta bende sigortalı başka bir işte çalışmaktayım SSK’lı olmağım dönemlerde tarafıma Bağkur borcu çıkmakta bu borcu ödememek için torba yasadan faydalanabilir miyim?

CEVAP:

30.4.2014 ve öncesi aylar için tahakkuk ettirilen ve 11.9.2014 tarihi itibariyle kesinleşen ve ödenmemiş olan Bağ-kur borçlarınız için 6552 sayılı kanuna göre 18 eşit taksitlendirme yapabilirsiniz. 



SORU: 2004 yılından bu yana olan Bağkur borcumu, emeklilik süremden sildirerek kaldırabilir miyim? Bunun için nasıl bir işlem yapmam gerekli.

CEVAP:

Torba yasada Bağ-Kur’luların prim sildirmesine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmadığından BAĞ-KUR kaydına ait prim günlerinizi sildiremezsiniz.



SORU: Şirket ortaklığından dolayı 1996-2000 yılları arasında vergi mükellefiyetimiz var. Ancak bu mükellefiyetle ilgili olarak herhangi bir BAĞ-KUR tescili yaptırmadık. Not: şirket 2000 yılında tasfiyeye girdi ve tasfiye süreci halen devam etmektedir. 25.011965 doğumlu olup SGK ilk tescilimiz 03.07.1984 dür. SGK dan emekli olmak için 900 gün eksiğimiz var. soru-1: şirket ortaklığındaki bu günleri 6552 sayılı yasa ile borçlanma ve taksitlendirme imkanı var mı? Sadece 900 günlük kısmı borçlandırılabilir mi? Teşekkürler iyi çalışmalar.(Rıdvan Ceylan)

CEVAP:

Şirket ortaklığından dolayı 30.4.2014 ve öncesi aylar için tahakkuk ettirilen ve 11.9.2014 tarihi itibariyle kesinleşen ve ödenmemiş olan Bağ-kur borçlarınız için 6552 sayılı kanuna göre 18 eşit taksitlendirme yapabilirsiniz. Ancak sizin bahsettiğiniz dönem ile ilgili tahakkuk eden prim borcu bulunmadığından geriye dönük prim borçlanması yapamazsınız dolayısıyla af yasasından yararlanma imkanı bulunmuyor.

Sonuç olarak Torba Kanunda sigortalıların ilk sigortalı olduğu tarihten sonraki dönemde oluşan boşluğu borçlanarak tamamlama yönünde herhangi bir düzenleme bulunmuyor.



SORU: Ben sigortadan emekli olmak için 1261 günü kasım ayı sonunda tamamlıyorum.12yıl 1ay 20 gün Bağkurluyum ve Kasım ayı sonuna kadar yaklaşık 3050 gün sigorta ödemem olacak yeni çıkan torba yasayla vergi borcumu yapılandırdım. Yaklaşık indirimli olarak 18 bin lira tutan Bağkur prim borcumu peşin ödersem maliyeyle herhangi bir sorun yaşar mıyım? (Nihat İnce)

CEVAP:

Sorunuz ne olduğu tam anlaşılamadı. Peşin ödenen prim ödemesinin gider kaydı ile mi ilgili. Bağ-kur primi ödendiği yıl gider yazılmaktadır. Af kanuna göre geçmiş borcunuzu peşin ödediğinizden tamamını gider yazabilirsiniz. Ancak gecikme faizlerini gider yazamazsınız.



SORU: 1975 d tarihim 01.10.2000 SSK girişim staj 1648 gün SSK primim 4755 gün Bağkur primim 15.1.2014 ten beri de SSK lıyım ne zaman emekli olurum? (Sibel Şahin)

CEVAP:

Sorunuz 6552 sayılı kanunun 81. maddesinin sigorta prim alacaklarının yeniden yapılandırılması ile ilgili değil.



SORU: Benim 2012 yılından kalma tapu harcım var ama tahakkuku dün kestiler ve benim borcumu 2 katına kadar çıktı. Bu vergi affına veya faiz indirimine girmiyor mu? (İlker Coşar)

CEVAP:

2012 yılına ilişkin tapu harcınız, 11.9.2014 tarihine kadar kesinleşmiş olması gerekirdi. Sizin harcınız bu tarihe kadar kesinleşmemiş bir alacak olduğundan af yasasına göre ödeme yapmanız mümkün değil genel hükümlere göre ödeyeceksiniz.




SORU: Üstadım iyi günler, öncelikle böyle bir imkan tanıdığınız için teşekkür ederiz. Sorumuza gelince; bilindiği üzere GİB tebliğinde kasa ve ortak alacaklarına ilişkin 100-131-231 hesap adları belirtilerek açıklama ve örnekler yapılmıştı. İşletmemizde ortaklardan alacaklar hesabını başka bir hesap grubu adı altında kaydettiysek örneğin gerçek mahiyeti itibari ile 121 hesabın altında ortaklardan alınan senetler gibi. Bu gibi yanlış kullanılan hesaplar üzerinden kasa-ortak alacakları yönünden başvuru yapabilir miyiz? İdarenin tebliğde şekilcilik yaptığı çok aşikar. Kanunda böyle bir düzenleme yazmıyor. Sizce tebliğ kanun kapsamını daraltmış olmuyor mu? Saygılarımla (İSA ŞEN)

CEVAP:

Kasa ve ortaklardan alacakların 100, 131 ve 231 dışında başka hesaplara atılması durumunda 6552 sayılı kanunun 74 maddesindeki hükümden maalesef yararlanamıyorsunuz.



SORU: Babam 26.01.2013 te vefat etti. SGDP daha önceki torba yasadan faydalanarak ödüyorduk. Babamın vefatından sonra kendisinin kimlik numarası iptal olduğu için ödeme yapamadık. SGK ya durumu anlatan bir dilekçe gönderdim ve mirasçısı olarak ödemek istediğimi belirttim. Bir cevap alamadım. Şubelerinde bu konuda bilgileri yok. Bize yardımcı olabilir misiniz? (Serap Erakalın)

CEVAP:

SGDP için 6111 sayılı kanuna göre taksitlendirme yaptığınız anlaşılıyor. Bu durumda taksit ödemeleri devam edenler kalan taksitler için 6552 sayılı kanundan yararlanmaları mümkün değil. Ancak siz 6111 sayılı kanuna göre yapılandırılan SGDP borcu taksitlerini aksattığınız anlaşılıyor. Bu durumda 6111 sayılı Kanundan kalan taksitlerin yararlanma hakkınız kalkmış olabilir. Bu durumda yeniden hesaplanacak borcunuz kesinleşmiş alacak olup ve Nisan/2014 dönemi öncesi tahakkuk eden borç olduğundan kalan taksitler için 6552 sayılı kanundan yararlanmanız mümkün olabilecek. Bu konuda SGK’ya başvurun. 



SORU: Merhaba, oğlum can metin için genel sağlık sigortası yatırıyorduk yaklaşık bir senedir yatırmadım son çıkan kanundan nasıl yararlanabilirim? İyi çalışmalar dileğiyle. (Hüseyin Metin)

CEVAP:

2014 Nisan ve önceki aylara ilişkin olup tahakkuk eden ve 11.9.2014 tarihine kadar ödenmemiş primler için yararlanabilirsiniz. 



SORU: Bir de başka bir sorum olacak bu konuda da bana bilgi verirseniz memnun olurum. 02.03 2007 tarihinde eşimi kaybettim SGK dan ölüm aylığı alıyorum babamda 2007 de Bağkur’dan emekli olmuş babam ölürse onun maaşını da alabilirim iyim 2008 de çıkan SGK yasasına göre yardımcı olursanız sevinirim . (Nurcihan Tirakioğlu)

CEVAP:

Sorunuz af yasası ile ilgili olmadığından bu konuda SGK’na başvurmanız gerekir.



SORU: 1989 yılında babam annemi limited şirket ortağı göstermiş 3 yıl önce anneme Bağkur borcu çıktığı için abimin üzerinden sağlıktan faydalanıyorken şu an faydalanamıyor. Bu şirket zaten 1992 den beri reysen ticaret odasından tam kapanmamış elimiz kolumuz bağlı. Babamla annem resmen de ayrı ve babam yurt dışında olduğu içinde annem mağdur. 1950 doğumlu annem yeni çıkan Bağkur affında ne derecede faydalanır yada ne yapmamız lazım? Şimdiden teşekkür ederim. (Nurcihan Tirakioğlu)

CEVAP:

Limited şirket ortaklığından dolayı anneniz adına 30.4.2014 ve öncesi aylar için tahakkuk ettirilen ve 11.9.2014 tarihi itibariyle kesinleşen ve ödenmemiş olan bağ-kur borçlarınız için 6552 sayılı kanuna göre 18 eşit taksitlendirme yapabilirsiniz.

 



SORU: 2013 yılında alınmış olan faturalarımız naylon çıktı.2013 yılındaki KDV beyannamelerine düzeltme verdik.2013 kurumlar vergisi beyannamemi de ticari malların (stokun )azalması sebebiyle düzelttik. 17.09.2014 tarihinde bu faturalar sebebiyle kasada yığılmamız oldu. (faturaya ödenen paraları geri almış gibi olduk .) Düzeltilmiş kurumlarımız kasadaki fazlalığımızı aftan yararlandırabilir miyiz? (Emine Aydın)

CEVAP:

Bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri, 31/12/2013 tarihi itibarıyla düzenledikleri bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan

- Kasa mevcutlarını,

- İşletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla (ödünç verme ve benzer nedenlerle ortaya çıkan) ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarlarını 6552 sayılı Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü ayın son günü olan 31/12/2014 tarihine (bu tarih dahil) kadar vergi dairelerine beyan etmek suretiyle kayıtlarını düzeltebileceklerdir. 

Kanunun 74 üncü maddesi kapsamında beyanda bulunacak mükelleflerin, kurumlar vergisi beyannamesi ekinde vermiş oldukları 31/12/2013 tarihli bilançolarını dikkate almaları gerekmektedir.

Dolayısıyla, mükelleflerin kanuni süresinden sonra verdikleri düzeltme beyannamelerinin ekinde yer alan bilançoları dikkate alınmayacağından sizin 74. Maddeden yararlanma imkânınız bulunmuyor. 



SORU: Mükellef 1978-1986 yıllarında maliyede kayıtlı bulunmaktadır. Ancak bağ-kurda herhangi bir şekilde kayıt veya ödemede bulunmamıştır. 6552 sayılı yasaya göre bu hizmetini güncelleyebilir mi? (Rıdvan Öncü)

CEVAP:

30.4.2014 tarihinden önce tahakkuk etmemiş bağkur borçları için geriye dönük gün satın alma ve prim borçlanma imkanı af yasasında yer almadığından hizmet güncellemesi yapamazsınız.



SORU: BAĞKUR borç ve hizmet sildirme 6552 yasada var mı? (Ayhan Demir

CEVAP:

Torba yasada Bağ-Kur’luların prim sildirmesine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmadığından BAĞ-KUR kaydına ait prim günlerinizi sildiremezsiniz.



SORU: Yapılandırma kanunu kapsamında SGK idari para cezasında peşin ödemede %50 indirim yapılıyor mu? 8 ay önce düzenlenen idari para cezasına taksit yapıldı 5 taksit ödendi kalan cezanın %50 si silinebiliyor mu? Saygılar. (Necibe Çolak)

CEVAP:

30.4.2014 tarihin kadar işlenen fiillere ilişkin olup 11.9.2014 tarihine kadar ödenmemiş olan SGK idari para cezalarının %50’si alınacak ve bu tutara vade tarihinden 11.9.2014 tarihine kadar Yİ-ÜFE oranında faiz tahsil edilecek.

611 sayılı kanun hükümlerine göre, 11.9.2014 tarih itibariyle taksit ödemeleri devam eden alacakların ödenmeyen taksitleri 6552 sayılı Kanuna göre yeniden yapılandırılamaz.

SGK idari para cezası 6183 sayılı Kanuna göre tecil ve taksitlendirilmiş ise taksit ödemeleri 11.9.2014 tarihi itibariyle hala devam ediyorsa ödenmiş tutarların mahsubu SGK’ndan istenir ve kalan borç 6552 sayılı kanuna göre yeniden yapılandırılabilir. 



SORU: Kaçak inşaat dolayısıyla kesilen cezaların da 1/2\'si affedilip taksitlendirmeye giriyor mu? (Ali Önem)

CEVAP:

Ruhsat alınmaksızın veya ruhsata, ruhsat eki etüt ve projelere veya imar mevzuatına aykırı olarak yapılan yapının sahibine, yapı müteahhidine veya aykırılığı altı iş günü içinde idareye bildirmeyen ilgili fenni mesullere yapının mülkiyet durumuna, bulunduğu alanın özelliğine, durumuna, niteliğine ve sınıfına, yerleşmeye ve çevreye etkisine, can ve mal emniyetini tehdit edip etmediğine ve aykırılığın büyüklüğüne göre, idari para cezaları verilmektedir.

6552 sayılı Kanunun 73 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükmü gereğince madde kapsamına giren idari para cezaları şunlardır.

- 21/6/1927 tarihli ve 1111 sayılı Askerlik Kanunu,

- Mülga 11/2/1950 tarihli ve 5539 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun,

- 10/6/1983 tarihli ve 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu,

- 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu,

- 18/1/1984 tarihli ve 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun,

- 23/5/1987 tarihli ve 3376 sayılı Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun,

- Mülga 13/4/1994 tarihli ve 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun,

- 10/7/2003 tarihli ve 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu,

- 25/4/2006 tarihli ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu,

- 25/6/2010 tarihli ve 6001 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun,

- 15/2/2011 tarihli ve 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun,

hükümlerine göre 30/4/2014 tarihinden (bu tarih dahil) önce verilen idari para cezaları girmektedir.

6552 sayılı Kanunun 73 üncü maddesi hükmüne göre, söz konusu idari para cezalarından, idari yaptırım karar tutanağının düzenlenme tarihi 30/4/2014 tarihinden (bu tarih dahil) önce olan ve Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla (bu tarih hariç) kesinleşmiş olup vadesi geldiği halde ödenmemiş veya ödeme süresi henüz geçmemiş olanlar kapsam dahilindedir.

Kaçak inşaatlar nedeniyle verilen idari para cezaları anılan maddede yer almadığından af yasasından yararlanması mümkün değildir.



SORU: 2012 ve 2013 Yılı muhtelif ayında BA forumlarında düzeltme yaptık. Bu düzeltmelerle ilgili tarafımıza 20.08.2014 Tarihinde ihbarnameler tebliğ edilmiştir. Vergi aslına bağlı olmayan bu cezadan ilgili yasaya göre yararlanabilir miyim? (Orhan KOLCU)

CEVAP:

11.9.2014 tarihine kadar usulsüzlük cezasının kesinleşmiş olması gerekiyor. Sizin usulsüzlük cezası 30 gün sonra yani 20.9.2014 tarihinde kesinleşmiş olup, bu tarih kanunun yayınlandığı 11.9.2014 tarihinden sonraki bir tarihe rastladığından af yasasından yararlanamazsınız.



SORU: Merhabalar, babamın adına 2005 yılında trafik cezası kesilmiş ana para 35 TL gecikme faiziyle 560 lira olmuş torba yasadan yararlana bilir miyiz? Soru cevap kısmında okudum fakat ana paramı 120 TL ve altı olacak onu anlayamadım. 2 dayımın yaşı doldu fakat primi eksik acaba torba yasada borçlanıp emekli olma hakkı var mıdır? Başvurular başladı mı acaba son başvuru ne zaman. (Nesrin Doğan)

CEVAP:

Trafik para cezası 120-TL’nin altında ise ceza ve faiz silinecek. Sizin cezanız, 35-Tl olduğundan aslı ile Faizleri tutarına bakılmaksızın silinecek.

Nisan/2014 ve önceki aylara ilişkin olup 11.9.2014 tarihine kadar tahakkuk etmiş prim borcu olmadığından yararlanamazsınız.

Torba Kanunda sigortalıların ilk sigortalı olduğu tarihten sonraki dönemde oluşan boşluğu borçlanarak tamamlama yönünde herhangi bir düzenleme bulunmuyor.



SORU: 1998-2008 arası Bağkur pirim borcum gözükmüyor. Bu dönemi borçlanabilir miyim?

CEVAP:

 Nisan/2014 ve önceki aylara ilişkin olup 11.9.2014 tarihine kadar ahakkuk etmiş prim borcu olmadığından yararlanamazsınız.

Torba Kanunda Bağ-Kur sigortalıların ilk sigortalı olduğu tarihten sonraki dönemde oluşan boşluğu borçlanarak tamamlama yönünde herhangi bir düzenleme bulunmuyor.



SORU: 2009/03 dönemine ait ve 2009/12 dönemlerine ait Ba-Bs ö.u.c. 6111 göre ödememiz mümkün mü yoksa 6552 ye göre mi ödememiz gerekecek 6111 daha göre %25 öderken 6552 ye göre %50 ödeniyor doğrumu? (Hasan Kısa)

CEVAP:

Ba ve Bs formlarına ilişkin özel usulsüzlük cezaları 30.4.2014 tarihinden önce yapılan bir tespite ilişkin ve 11.9.2014 tarihine kadar kesinleşmiş ise yararlanırsınız.



SORU: 2008 den önce mükellef olup, ancak BAĞ-KUR hiç yatırmadım. şu anda yapılandırma yapmak istiyorum ama borcum gözükmüyor. Ne yapmam gerekir? 2008 öncesi BAĞ-KUR borçlanması yapıp ödemek istiyorum. İlginize teşekkürler (Şeyhmus Seçgül)

CEVAP:

Sigorta primlerinizin, 11.9.2014 tarihinden önce tahakkuk etmiş ve ödenmemiş olması gerekir. Anlaşıldığına göre sizin sigorta priminiz tahakkuk ettirilmemiş bu nedenle yararlanamazsınız. 
Ancak Bağkurlular ile tarımda çalışan bağ-kurlular, tescilleri yapıldığı halde ödenmeyen prim borçları nedeniyle daha önce çıkarılan kanunlara göre sigortalılık süreleri durdurulmuş olanların, 11.9.2014 tarihi itibariyle ihya edilmemiş olanların kendileri veya hak sahipleri, Ekim/2014 ayı başından itibaren üç ay içinde SGK’ya müracaat ederek durdurulan sigorta süreleri için ödeyecekleri prim tutarı sigorta süresi durdurulmamış gibi değerlendirilir. Ancak ihya işleminin geçerli olması için hesaplanan borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi iççinde ödenmesi gerekir.



SORU: Selam; 2009 yılı incelemesinin cezası eylül ayında kesinleşti bu yasaya göre gecikme faizi silinerek yeniden yapılandırılabilir mi? ? (Gürkan Cucu)

CEVAP:

2009 yılı inceleme sonucu yapılan vergi tarhiyatı ve ceza 11.9.2014 tarihinden önce kesinleşti ise yani dava açma süresi geçti ise yararlanabilirsiniz. Vergi aslı ile Yİ-ÜFE tutarı toplamını 18 eşit taksit yaptırabilirsiniz.



SORU: Merhaba Torba yasa ile kasa affından faydalanmalı mıdır birçok yazı yazıldı sonrasında bir anlamı yok şeklinde fikrinizi alabilir miyim? (Cihan Derindağ)

CEVAP:

İmkanınız varsa yararlanın.



SORU: Üstadım torba yasa kapsamına giren vergi dairesi ve SGK borçlarını mükelleflerin kredi kartı ile ödeme imkanı getirildi. 1. Sorum şu, kendine ait olmayan başka birinin kredi kartı ile ödeme yapılabilir mi? 2. sorum kredi kartı ile peşin ya da taksitli ödeme yapılmak istendiğinde yapılandırılan borç miktarınca bir artış olacak mı? Yorumunuzu rica ederim. Teşekkürlerler. (Bayram Kalak)

CEVAP:

Başkasının kredi kartı ile ödeme yapılması bankacılık sistemine göre mümkün görülmüyor.
Öte yandan kredi kartı ile ödemede borç artmıyor, ancak taksitlendirme yaptığınızda katsayı uygulaması nedeniyle bir miktar faiz ödemeniz gerekecek.



SORU: Vergi dairesine 25.000 TL borcum var. Ancak bu borcun 5.000 TL si usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezası. Usulsüzlük cezalarının %50 si mi ödenecek? Vergi borcunu taksitlendirmek, usulsüzlük cezalarınızda peşin mi ödemem gerekiyor? Bu konuyla ilgili bilgilendirir misiniz?

CEVAP:

Vergi borcunuzun 30.4.2014 tarihinden önceki dönemlere ve bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin olması ve 11.9.2014 tarihine kadar kesinleşmiş ve ödenmemiş vergi olması gerekir. Usulsüzlük cezalarının ise 30.4.2014 tarihinden önce yapılan tespite dayanması ve 11.9.2014 tarihe kadar kesinleşmiş yani dava açma süresi geçmiş olmalıdır. Bu tarihe kadar ödenmeyen veya ödeme süresi geçmeyen kesinleşmiş vergi ve ceza af kapsamındadır. 



SORU: Torba Yasası'na göre ortaklardan alacaklar 31.12.2013 tutarı 100.000 TL 30.06.2014 tarihinde bu tutar sıfırlandı ancak 11.10.2014 tarihi itibariyle bakiye 110.000 TL. Buna göre hangi tutar üzerinden ortaklar alacaklar affından yararlanabiliriz. Teşekkür ederim. (Kenan Ulu)

CEVAP:

100.000-TL üzerinden yararlanabilirsiniz. 



SORU: Annemin vergi dairesine vadesi 24.06.2012 olan 17.248,10 TL yargı harcı ve vadesi 13.04.2012 olan 16.542,78 TL karar ilam harcı borcu var. Bunlar anaparası. Peşin ödemek istersek kaç para öderiz? Teşekkür ederim. (Barbaros Türemen)

CEVAP:

492 sayılı Kanunun 28 inci maddesi uyarınca tahsili gereken karar ve ilam harçları ile aynı Kanunun (8) sayılı tarifesi uyarınca tahsil edilen yıllık harçlardan, Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunanlar af yasası kapsamına girmektedir.
Vade tarihinden 11.9.2014 tarihine kadar olan süre için hesaplanacak Yİ-ÜFE tutarı ile harç aslı toplamını 18 eşit taksitte(Katsayı uygulanarak)  ödeme imkanınız var



SORU: Merhabalar, benim 1999 dan 2012 senesinin 11. ayına kadar eksiksiz Bağkur ödemem var. Şu an 24-28 aydır SSK ödüyorum, 1993 sigorta girişim var, toplam ödeme günüm 6200 gibi, Bağkura iki ay prim borcum var, bunu ödeyeyim mi, yoksa iki ayı sildireyim mi, ilerde bunun avantajı ve dezavantajı ne olur? Teşekkür ederim. (Turan Küçük)

CEVAP:

Torba yasada Bağ-Kur’luların prim sildirmesine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmadığından BAĞ-KUR kaydına ait prim günlerinizi sildiremezsiniz.



SORU: Bagkur’luyum 1,5 yıl oldu ama yatıramadım bunu sildire bilir miyim yoksa ödeme yapmam mı lazım. Günüm yeterince var 1,50 yıllık hizmet süremi silmek istiyorum. kolay gelsin. (Atakan Sarp)

CEVAP:

Torba yasada Bağ-Kur’luların prim sildirmesine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmadığından BAĞ-KUR kaydına ait prim günlerinizi sildiremezsiniz



SORU: Ben %50 işitme engelliyim 2007 yılında işe başladım halen devam etmekteyim. 2112 prim günüm var kaç yıl sonra emekli olabilirim? (Aysel Özlü)

CEVAP:

Sorunuzun af yasasıyla bir ilgisi yok. Bu konuda SGK’ya başvurabilirsiniz. 



SORU: Davası devam edenlerle ilgili sorulara faydalanmaz diyorsunuz 6552 sayılı yasanın 73/ 6 maddesindeki " bu madde hükmünden yararlanmak isteyen borçluların maddede belirtilen şartların yanı sıra dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları şarttır" hükmünden ne anlamamız gerekir? Teşekkür ederim (Osman Korkmaz)

CEVAP:

Bu madde ödeme emirlerine karşı açılan davalarla ilgilidir. Bu davalardan vazgeçerseniz, yararlanma imkânınız var, çünkü 11.9.2014 tarihinden önce kesinleşmiş bir vergidir.  Ancak tarh ve tebliğ edilen vergilere karşı 11.9.2014 tarihinden önce açılan davalarda, verginin 11.9.2014 tarihinden önce kesinleşmiş olma şartı yerine gelmediğinden davadan vazgeçseniz dahi bu vergi ve cezalar için af yasasından yararlanma imkânınız yok.



SORU: Emekli ve adıma 3 adet tapu kaydı vardır. Belediyeye borçlarımı yapılandırabilir miyim? (Muzaffer Bulut)

CEVAP:

2013 ve önceki yıllara ait ödenmemiş emlak vergisi af yasası kapsamındadır, yararlanabilirsiniz.



SORU: 2013 yılı bilançosunda ortak şirketten borç almıştır 131 hs takip edilmiştir bir süre sonra bu borç için ortaktan senet alınmıştır 121 hs aktarılmıştı. 121 hs borç ortak alacağıdır bu şekilde aftan yararlanmadığımız farkındayız peki yararlanmak istersek bizim kaybedeceğimiz %3 vergi midir bunun dışında idareden başka bir eleştiri gelir mi sizce? (Nurullah Aygün)

CEVAP:

31.12.2013 bilançosunda ortaklardan olan alacak 131 hesapta olmadığından 74. Maddeden yararlanma hakkınız yok. Ancak böyle bir beyanda bulunmanız. Sizi daha sonra yapılacak bir incelemede af yasasından yararlanma sonucu doğurmaz.



SORU: 6552 yasa 74. madde göre beyan vereceğiz. Kar dağıtılmadı 200.000 TL kasada olmayan para var %3 vergisini verip kasayı 10.000 TL olarak düzelttik ancak firmada kar dağıtımı yapılmadığından bu kasada gözükmeyen para için ayrıca kar dağıtımı için alınan %15 vergi alınır mı? Saygılar (Faruk Ahmet)

CEVAP:

Kasa düzeltmesinde kasada gözükmeyen para için kar dağıtımına bağlı %15 gelir vergisi stopajı alınmayacak.



SORU: Merhaba, SSK 2006 yılında prim borcum olduğu gerekçesi ile dava açtı. Davayı kaybettik. Dava sürerken fazla faiz işlemesin diye mahkeme dosyasına itirazı kayıt ile bir miktar para yatırdık. Simdi ise yapılandırmadan yararlanmak istiyoruz. Yatırdığımız para ne olacak? (Neşe Seyhan)

CEVAP:

Sigortalılara ait olup, bu Kanun uyarınca Kurum'a verilmesi gereken belgelerin yapılan tebligata rağmen bir ay içinde verilmemesi veya noksan verilmesi halinde, bu belgeler Kurumca re’sen düzenlenir ve muhteviyatı sigorta primleri Kurumca tespit edilerek işverene tebliğ edilir. İşveren, bu maddeye göre tebliğ edilen prim borcuna karşı tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde, ilgili Kurum ünitesine itiraz edebilir. İtiraz, takibi durdurur. İtirazın reddi halinde, işveren kararın tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde yetkili iş mahkemesine başvurabilir. Yetkili mahkemeye başvurulması, prim borcunun takip ve tahsilini durdurmaz.

Davayı kaybettiğinizden primlerin dava aşamasında olmadığı anlaşılıyor. Bu nedenle yapılandırmadan yararlanabilirsiniz. Ancak af kapsamındaki alacaklara karşılık 11.9.2014 tarihinden önce tahsil edilen tutarların iadesi mümkün değil.




SORU: Merhabalar; üstadım yeni torba yasa ile Bağkur’lular için 20.04.1982’ye kadar gidilebilecek deniliyor. sorum şu ben vergi kaydımın baz alınarak vergi kaydımın olmadığı esnaf siciline kayıtlı olduğum süreler için sigortalık günlerimin iptali için Bağkur’a evrak yaptırıp hizmet sildirmesi yaptırdım. Bu günleri tekrar ihya edebilir miyim? (Bayram Kalak)

CEVAP:

Torba Kanunda sigortalıların ilk sigortalı olduğu tarihten sonraki dönemde oluşan boşluğu borçlanarak tamamlama yönünde herhangi bir düzenleme bulunmuyor.



SORU: 30/04/2014 tarihinden önce yapılan hatalardan doğan vergi özel usulsüzlük cezası 30/04/2014 ten sonra tebliğ edilirse (özellikle BA BS) -Denetimi devam eden veya 30/04/2014 den sonra sonuçlanan ama 2014 den önceki yılları kapsayan ve vergi ziyaı cezası salınan borçlar yapılandırma durumu ne olur? (Daniş Çatalbaş)

CEVAP:

Gerek usulsüzlük cezalarında gerekse vergi ziyaı cezalarında, cezanın 11.9.2014 tarihine kadar kesinleşmiş yani dava açma süresi olan ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren bir aylık sürenin sona ermiş olması gerekir. Kısaca bayana dayanan vergilerde 30.4.2014 tarihine kadar beyannamesi verilmesi gereken vergiye ilişkin vergi ziyaı cezası olması, usulsüzlük cezasının bu tarihten önceki tespite ait olması ve ihbarnamenin 11.9.2014 tarihinden önce gönderilmiş ve dava açma süresinin(30 gün) bu tarihte geçmiş olması halinde af kanunundan yararlanırsınız. 



SORU: İyi çalışmalar, benim kredi Yurtlar Kurumuna olan anapara borcum 11.000tl, faiziyle birlikte 12.600tl görünüyor. Bu borcu vergi dairesine havale etmiş. Vergi dairesindeki anapara ise 13.600tl civarı görünüyor. Merak ettiğim yapılandırmada anapara hangisi kabul edilecek. Teşekkürler (Ramazan Yılmaz)

CEVAP:

6552 sayılı kanunun 73. maddesinin (1)’inci fıkrasının (c) bendinde, bu fıkranın (a) ve (b) bentlerinde yer alan alacakların dışında olup, 6183 sayılı amme alacaklarının tahsil usulü hakkında kanun kapsamında takip edilen ve vadesi 6552 sayılı kanunun yayımlandığı 11.Ekim.2014 tarihinden önce olduğu halde bu tarih itibariyle kesinleşmiş bulunan diğer asli ve fer’i amme alacakları bu madde kapsamındadır.

Kurumdan öğrenim kredisi alan öğrencilerin borcu, öğrenim kredilerinin verildiği tarihten öğrenim süresi bitimine kadar geçen sürede veya herhangi bir sebeple kredisinin kesildiği tarihe kadar; öğrenim kredisi olarak verilen miktarlara, Türkiye İstatistik Kurumunun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki (Yİ-ÜFE) artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesi suretiyle hesaplanmaktadır.

Kurumdan katkı kredisi alan öğrencilerin borcu ise, katkı kredilerinin verildiği tarihten itibaren öğrenim süresi bitimine kadar geçen sürede veya herhangi bir sebeple kredisinin kesildiği tarihe kadar; Kurumca öğrenci adına üniversitesi hesaplarına ödenen miktarlara,  katkı kredisi verilen öğretim yılının ocak ayından başlamak üzere en son kredi aldığı yılın aralık ayındaki, Türkiye İstatistik Kurumunun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki (Yİ-ÜFE) artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesi suretiyle hesaplanmaktadır.

Buna göre, yüksek öğrenim ve kredi yurtlar kurumu tarafından aşağıdaki şekilde hesaplanan öğrenim kredisi ve katkı kredisi borçları(Vergi Dairesine bildirilen tutar) ile bu borcun muaccel hele geldiği (ödenmesi gereken tarih) tarihten 11.eylül.2014 tarihine kadar aylık %1,40 oranında hesaplanan gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE oranına göre hesaplanan tutarın ilk taksiti aralık/2014 ayında ve diğer taksitleri ikişer aylık dönemler itibariyle takip eden aylarda azami on sekiz (18)  taksitte ödenebilecektir.

Sizin vergi dairesine bildirilen borcunuz 12.600-TL olduğu anlaşılıyor. Bu durumda bu tutar ile bu tutar üzerinden vade tarihi ile 11.9.2014 tarihi arasındaki süre için %1,40 oranında hesaplanan gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE tutarını 18 eşit taksitte ödeyebilirsiniz.



SORU: Merhaba, 1988-1990 yılları arasında isteğe bağlı sigortalı idim. ve şimdi vergi kaydım olduğundan Bağ-Kurluyum. Arada geçen sürede olan 2 çocuğum için doğum borçlanması yapabilir miyim? Teşekkürler (Ayfer Sidal)

CEVAP:

Sigortalı olduğunuz tarihten sonra doğum yapmış olmanız çocuğun yaşaması şartıyla doğumdan sonra çalışmadığınız süreyi her çocuk için 2 yıla kadar borçlanma hakkınız bulunmaktadır. Sigortalılık öncesi doğumları borçlanma imkânı yok.



SORU: Merhaba. Müfettiş raporuna göre geriye dönük hizmet belgesi istendi ve geriye dönük idari para cezası kesildi 40 bin TL civarı bizde SGK'ya belge istemi ve cezalara itirazda bulunduk ve dava açtık. Şimdi ise dava henüz sonuçlanmadı duruşması olmadı. Torba yasaya göre idari para cezalarının %50'si silineceğinden ödemek istiyoruz. Ne yapmamız gerek müracaat süresi ne zamana kadar? Teşekkürler... (Selçuk Civan)

CEVAP:

İdari para cezası, 30.4.2014 tarihine kadar işlenen fiillere ilişkin olması ve başvuru süresi içinde açtığınız davadan vazgeçmeniz halinde, cezanın %50’si ile bu tutara ödeme süresinin bittiği tarihten 11.9.2014 tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutar af yasası kapsamında taksitlendirilmesi mümkündür.



SORU: 01/2013 - 12/2013 dönemine ilişkin olarak 01.10.2014 tarihinde maliye tarafından tebliğ edilen 2.400.00 TL özel usulsüzlük cezası (mükellef bildirimi verilmemesi) olarak ilişkin ceza tebliğ edildi. 6522 sayılı torba yasada taksitlendirme ve indirim alabilir miyiz? İyi çalışmalar. (Aydın Karaaslan)

CEVAP:

Torba kanunun yasalaştığı 11 Eylül 2014 tarihinden sonra tebliğ edilmiş olan bu tür borçlar nedeniyle yasadan faydalanılması mümkün değildir.



SORU: 2006 yılında Bağ-kur girişim var. Primlerin hepsinde feragat etmek istiyorum. Sıfırdan başlamak istiyorum nasıl yapabiliririm? (Ali Ç.)

CEVAP:

Torba yasa içerisinde borç ve gün sildirme uygulaması bulunmamaktadır.



SORU: Üstadım; (Asuman Aybar) İsimli kişiye verilen cevapta "yasada" şeklinde bir cevap verilmiş. Yasada 131-231 şeklinde bir ifade yok. Sadece tebliğde böyle bir örnek verilmiş. Acaba yanlış mı yazıldı. Saygılarımla (İSA ŞEN)

CEVAP:

Değerli meslektaşım doğrudur yasa yalnızca ana maddeleri ve kapsamı ifade edip uygulamasına yönelik olarak ikincil düzenleme olan tebliğ hükümleri esastır. Sorularda verilen yasa ifadesi aslen uygulamanın bütününe yönelik bir ifade olup madde madde ele almanın ve tek tek değinilmesinin mümkün olmadığı dikkate alınarak genel bir ifade şekli olarak kullanılmıştır.



SORU: SGK Borcumuzu yapılandırdık ..İlgili belediyeye verilerek iskan almak için gerekli Borcu yoktur yazısını alabilir miyim? Yada hangi şartlarda alabiliriz (Murat Sayacı)

CEVAP:

İlişiksiz yazısı alınabilmesi için kapsama giren borcun tamamının peşin ödenmesi ve başkaca borcunda olmaması gerekir. Bununla birlikte teminat gösterilmesi halinde ilişiksiz yazısı alınabilecektir.



SORU: 4817 Sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanuna göre kesilen İdari Para Cezaları 6552 sayılı yasa hükümlerinden yararlanarak yapılandırılabilir mi? (Mahir Zengin)

CEVAP:

Torba yasanın uygulamasına yönelik olarak hazırlanan SGK uygulama genelgesinin 2-Yapılandırma Kapsamına Giren Alacaklar başlıklı bölümünün 2.1.3 bendinde;

‘’5510 sayılı Kanunda öngörülen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi nedeniyle 30/4/2014 tarihine kadar işlenen fiillere ilişkin idari para cezası alacakları’’ nın torba yasa kapsamında olduğu belirtilmiştir.

Buna göre 5510 sayılı kanun kapsamında sgk tarafından düzenlenmiş idari para cezaları torba yasa kapsamında yer almakta olup, 4857 sayılı iş kanunu ile 4817 sayılı kanun kapsamında kesilen cezalar bu kapsama girmemektedir.



SORU: İyi çalışmalar Vergi dairesine olan borcumuzu taksitlendirmek istiyoruz. Ancak şirketimiz ihalelere girerken taksitlendirilmiş vergi borcu borç olarak mı çıkacak karşımıza yoksa vergi borcu vardır ancak taksitlendirilmiş ödenecektir diye mi yazı verecekler? (Mustafa Yılmaz)

CEVAP:

Torba yasa kapsamına giren dönemler için yapılandırmadan faydalanılması durumunda, ilgili borçlar dışında başkaca bir borç olmadığı durumlarda ve taksitlendirme ihlal edilmediği sürece bağlı olduğunuz vergi dairesinden veya internet vergi dairesinden, vadesi geçmiş borcun bulunmadığına dair borcu yoktur yazısı alınabilecektir.



SORU: Ticari amaçla kullanılan tankere yapılan boya ve işçilik bedeli aracın maliyetine atılabilir mi? (Sertan Salel)

CEVAP:

213 sayılı Vergi Usul Kanununun "Gayrimenkullerde Maliyet Bedeline Giren Giderler" başlıklı 270 inci maddesinde; "Gayrimenkullerde, maliyet bedeline, satın  alma bedelinden başka, aşağıda yazılı giderler girer:

1. Makine ve tesisattan gümrük vergileri, nakliye ve montaj giderleri;2. Mevcut bir binanın satın alınarak yıkılmasından ve arsasının tesviyesinden mütevellit giderler.

Noter, mahkeme, kıymet takdiri, komisyon ve tellaliye giderleri ile Emlak Alım ve Özel Tüketim Vergilerini maliyet bedelini ithal etmekte veya genel giderler arasında göstermekte mükellefler serbesttirler." hükümleri yer almaktadır.

Aynı Kanun'un 313 üncü maddesinde; "İşletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle 269'uncu madde gereğince gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet, edevat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin birinci kısımdaki esaslara göre tespit edilen değerinin bu Kanun hükümlerine göre yok edilmesi amortisman mevzuunu teşkil eder." denilmiş, anılan Kanun'un 320 nci maddesinde ise; "Amortisman süresi kıymetlerin aktife girdiği yıldan başlar. Bu sürenin yıl olarak hesaplanması için (1) rakamı mükellefçe uygulanan nispete bölünür. Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları binek otomobilleri hariç olmak üzere, işletmelere ait binek otomobillerinin aktife girdiği hesap dönemi için ay kesri tam ay sayılmak suretiyle kalan ay süresi kadar amortisman ayrılır. Amortisman ayrılmayan süreye isabet eden bakiye değer, itfa süresinin son yılında tamamen yok edilir.

Her yılın amortismanı ancak o yıla ait değerlemede nazara alınabilir.

Amortismanın herhangi bir yıl yapılmamasından veya ilk uygulanan nispetten düşük bir hadle yapılmasından dolayı amortisman süresi uzatılamaz." hükmüne yer  verilmiştir.

Taşıtlar Vergi Usul Kanunu’na göre maliyet bedeli ile değerlenir. Normal bakım, tamir ve temizleme giderleri dışında taşıtın iktisadi kıymetini devamlı olarak artırmak maksadıyla yapılan giderler taşıtın maliyet bedeline eklenir.

Motorlu kâra nakil vasıtasının kasa veya motorunun yenisi ile değiştirilmesi veya alımında mevcut olmayan yeni bir tertibatın eklenmesi için yapılan giderler maliyet bedeline eklenmesi gereken giderlerdendir. Maliyet bedeline eklenmesi gereken iktisadi kıymeti artırıcı giderler, taşıtın iktisadi ömrünü uzatan veya normal iktisadi ömründe taşıtın fonksiyonlarını artıran giderlerdir. Bu tür giderlerin taşıt gideri olarak doğrudan gider yazılması mümkün değildir.

Bu açıklamalar doğrultusunda aktife kayıtlı taşıtlar için yapılan; kaporta, boya, döşeme ve elektrik donanımı, lastik yenilenmesi, yedek parça alım, tamir giderleri, piston, gömlek ve benzeri parçalarının yerine takılan yeni parçaları doğrudan gider kaydedilebilir.



SORU: Üstatlar başta iyi çalışmalar dileyerek söze başlamak istiyorum. Ben 01.01.1992-31.12.1994 yılları ve 13.11.2012 tarihinden itibaren halen devam eden vergi mükellefiyetim var. Ayrıca 19.04.1996-18.05.2009 tarihleri arası da şirket ortaklığım var bu süreleri 4/B sigortalısı olarak borçlanıp torba yasadan faydalanabilir miyim? Şimdiden teşekkürlerimi sunar iyi çalışmalar dilerim. (Mehmet Kumcu)

CEVAP:

Torba yasa içerisinde geriye dönük hizmet kaydına ilişkin bir düzenleme yer almamaktadır.



SORU: Bir limited şirket işyerinde yabancı uyruklu işçi 2 kişi çalışma izni almadan çalıştığı için çalışma bakanlığı tarafından 15.01.2014 durum tespit edilip rapor düzenlenmiş ve idari para cezasını da İş-Kur müdürlüğü firmaya 30.09.2014 tarihinde tebliğ etmiş bulunmaktadır. Firma bu idari para cezasını torba yasasından faydalanıp ödemek istiyor. Fakat iş kur İst. bölge müdürlüğü, torba yasasında %50 indirim, idari para cezalarını kapsamamaktadır, diye bilgi verdi. Bu konuda uygulama doğru mudur, sizden bilgi rica ediyorum. Saygılarımla (Zeki Filiz)

CEVAP:

Torba yasanın uygulamasına yönelik olarak hazırlanan SGK uygulama genelgesinin 2-Yapılandırma Kapsamına Giren Alacaklar başlıklı bölümünün 2.1.3 bendinde;

‘’5510 sayılı Kanunda öngörülen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi nedeniyle 30/4/2014 tarihine kadar işlenen fiillere ilişkin idari para cezası alacakları’’ nın torba yasa kapsamında olduğu belirtilmiştir.

Buna göre 5510 sayılı kanun kapsamında SGK tarafından düzenlenmiş idari para cezaları torba yasa kapsamında yer almakta olup, 4857 sayılı iş kanunu ile 4817 sayılı kanun kapsamında kesilen cezalar bu kapsama girmemektedir. 



SORU: Kar dağıtımı stopajı ile ilgili bir indirim gerçekleşti mi? (Turhan Erdoğan)

CEVAP:

Yapılandırma ve taksitle ödeme dışında kar dağıtımı stopajı ile ilgili herhangi bir düzenleme söz konusu değildir.



SORU: 1989 yılında adıma kayıtlı işyerim vardı. 1995 te kapattım. O döneme ait Bağkur’a kaydım hiç başlatılmadı. Vergi dairesinden o günlere ait kaydımı ispat edebiliyorum. Yukarıdaki döneme ait tescilimi bu tarihe göre 1989 tarihinden tescil ettirebilir miyim? Torba yasadaki ihya maddesinden yararlanabilme imkanım var mıdır? Yok ise hangi yolu izlemeliyim. Mahkemede şansım var mıdır? Tescili tarihini geri çekebilirsem emekliliğe hak kazanacağım. Bu yüzden borçlanmak istiyorum. (Engin Yıldız)

CEVAP:

Daha önce tescil kaydı olmayanlar için böyle bir düzenleme yapılmıştı ancak şuan için torba yasa içerisinde böyle bir husus yer almamaktadır. Mecliste sgk yönünden yeni hazırlanan torba yasayı beklemenizi tavsiye ederiz.

 



SORU: Doğum tarihim 07.07.1958 SSK ya 11.08.1984 tarihinde girdim. 118 gün prim ödenmişliği var. 1980 ve 1994 doğumlu 2 çocuğum var. 28.06.1995 tarihinde esnaf bağkuru kaydım başladı. Bu kayıt 15.08.2005 tarihinde kapandı. Bu süre içinde ödenmiş Bağ-kur primlerim mevcut. Ancak başlangıçta ödedim daha sonra ödenmemiş primlerimde bulunmaktadır. 1- Bağ-kur dan 15.08.2005 çıkış tarihim olan zamana kadar ödenmeyen primleri bu torba yasa ile ödeyebilir miyim? 2-Doğum borçlanması 1 çocuk için yapabilir miyim? 3-15.08.2005 den sonra her hangi SGK kaydım bulunmamaktadır. 4-SSK mı, Bağ-kur’dan mı emekli olabilirim nasıl? (Fehime Demir)

CEVAP:

1- Ödenmeyen primlere ilişkin borçlar sebebiyle yasadan faydalanarak yapılandırma imkanınız vardır. Ödenmeyen primler sebebiyle daha önce gün ve borçlarınız silinmiş ise bu defa yapılandırılacak tutarların ilk taksit tarihi olan ocak 2015 içerisinde bir defada ödenmesi zorunludur.

2- ilk sigortalılık başlangıcı olan 11.08.1994 tarihinden sonra gerçekleşen doğumlar için en fazla 2 yıl için borçlanma yapmanız mümkündür.

3- Verdiğiniz tarihler dikkate alındığında şuan için Bağkur emeklilik kapsamında yer almaktasınız.



SORU: : Kasa hesabı ve Ortaklardan Alacaklar hesabı için yasadan faydalanmak istersek, geçmişe dönük vergi incelemesi yapılmayacağı hangi yılları kapsamaktadır. Teşekkür ederim. (Hayrullah Mutlu)

CEVAP:

Geçmişe dönük vergi incelemesi yapılmayacağı diye bir şey ne yasada nede uygulama tebliğinde yer almamaktadır. Kanunda ilave tarhiyat yapılmayacağı hususuna değinilmiş, tebliğde bu husus açıklanarak kasa ve ortaklardan alacaklar hesabı için torba yasadaki aftan yararlanılması durumunda, yararlanılan tutarlar için kar dağıtımı yönünden stopaj (tevkifat) yönünden tarhiyat yapılmayacağı açıklanmıştır.

Geçmiş yıllarda kasa ve ortaklardan alacaklar hesabı için adat faizi hesaplayan kurumlar açısından risk bulunamamakla birlikte, bu ödevlerini yerine getirmeyen kurumlar açısından adat faizi, faize bağlı KDV, özel usulsüzlük cezası gibi riskler devam etmektedir.



SORU: Merhaba, daha önceden üniversitenin verdiği burslar için yapılandırma yapmıştım üstüne faiz eklenince borç daha da arttı. (Belirli bir miktar ödeme yapmışım) yeniden yapılandırma yapabilir miyim faizler silinir mi? Bu konuda bana bilgi vermenizi rica ederim iyi çalışmalar. (Pelin Yalın)

CEVAP:

Yapılandırılmış ancak yapılandırması ödeme güçlüğü taksitlerin zamanında yerine getirilmemesi veya başka sebeplerle bozulmuş olan kişiler için bu yasa kapsamında yeniden yapılandırma yapılması mümkündür. 



SORU: Vergilendirme dönemi açısından kanun kapsamında olmakla birlikte kanunun yayınlandığı tarihten sonra kesinleşecek bir borçtan söz edileceği için yararlanmanız mümkün değildir.

CEVAP:

6552 sayılı Kanunun 73 üncü maddesi hükmünden, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ile 6183 sayılı Kanunda yer alan sorumluluk düzenlemeleri nedeniyle şirket ortakları ve kanuni temsilciler gibi amme borçlusu sayılan kişiler sorumlu oldukları tutar dikkate alınarak yararlanabileceklerdir. Bu nedenle limited şirketlerde ortaklar hisseleri oranında şirketin vergi borçlarından sorumlu olduklarından hissenize düşen borç için yapılandırma talebinde bulunabilirsiniz.



SORU: 2014/Nisan döneminden önceki dönemlere ait vergi beyannamelerine ve SGK bildirgelerine ilişkin bugün itibari ile düzeltme beyannamesi ve ek bildirge verilmesi halinde çıkacak olan ödeme tutarları vergi affı kapsamında değerlendirilip taksitlendirilebilir mi? (Can Kurutan)

CEVAP:

Vergilendirme dönemi açısından kanun kapsamında olmakla birlikte kanunun yayınlandığı tarihten sonra kesinleşecek bir borçtan söz edileceği için yararlanmanız mümkün değildir.



SORU: 31.12.2013 bilançomdaki 131 hesap bakiyesi 400.000,00 TL borçlu. 6552 den faydalanmak istiyorum. Ancak stok 6552 beyannamemi vereceğim tarih 20.10.2014 bu tarihte 131 hesabımın bakiyesi 125.000,00 TL., yani 2014 yılında ortak borcundan 255.000,00 TL’sini ödemiş. Stok 6552 beyannamemi 400.000,00 TL’den mi yoksa125.000,00 TL’den mi vererek vergisini ödeyeceğim. Kasa fazlası düzeltmesi örneklerinde 31.12.2013 kasa fazlası değil beyanda bulunacağım 20.10.2014 tarihindeki kasa fazlalığım gösterilecek deniliyor. Teşekkürler. (H.Haluk Kınal)

CEVAP:

Kasa affında olduğu gibi ortaklardan alacaklar hesabı içinde müracaat tarihindeki bakiyelerin dikkate alınması gerekir. Vermiş olduğunuz örnekte bugün itibariyle yapılacak bir müracaatta her ne kadar geçmiş yıl kapanışı 400.000 TL olmakla birlikte artık yalnızca 125.000 TL lik bir alacaktan söz edilebileceği için sizin de bugün ki bakiye üzerinden beyanda bulunmanız gerekir.



SORU: Firmamıza ait SSK ve vergi borcu var. Ne zaman takside böldüreceğimiz hakkında tam bir bilgi yok. SSK ve vergi için ne zaman başvuru yapmamız gerekir? (Samet Kusnacı)

CEVAP:

Vergi aslı, ceza vb. için son müracaat tarihiniz 30 Kasım 2014 olup, ilk taksit ödemeniz Aralık 2014 içerisinde olacaktır.

SGK prim, ceza vb. için son müracaat tarihiniz 31 Aralık 2014 olup, ilk taksit ödemeniz Ocak 2015 içerisinde olacaktır. (31 Ocak 2015 tarihi c.tesi gününe denk geldiğinden ilk taksit son ödeme tarihi 02.02.2015’tir.)



SORU: İyi günler, yeni torba yasa da üniversite öğrenim kredisi yapılandırmasını bozanlar ile alakalı af var mı acaba? (Baran Güzel)

CEVAP:

Evet daha önce yapılandırılmış olsa dahi düzenli ödenmediği için yapılandırılması bozulan borçları bu yasadan faydalanarak yeniden taksitlendirmeniz mümkündür.



SORU: Toplumda matrah artırımı ve stok affı beklentisi yüksekti ama 6552 torba yasada çıkmadı 2015 seçimlerine yakın bir zamanda çıkar mı veya ne zaman çıkabilir görüşünüz nedir? (Orhan Yurtseven)

CEVAP:

Bugüne kadar 47 adet af ve yapılandırma kanunu çıkarılmış olmasına karşın bunlardan yalnızca 2 tanesi başarılı olmuştur. Bunun nedeni ise içlerinde matrah artırımını barındırıyor olmalarıdır. Evet 6552 sayılı torba yasa borçlu sayısı ve borcun boyutu düşünüldüğünde taksitlendirme anlamında faydalı olabilir ancak yeterli değildir. Çünkü tahsilat beklendiği kadar olmayacak ve düşük kalacaktır.

Bir sonraki seçim öncesi bu yasada yer almayan Bağkur borç ve gün silme, matrah artırımı, stok affı ve duran varlık affı ile ilgili gelişmeler olabileceğini tahmin ediyoruz.



SORU: Daha önce evde üç yıl hizmetli olarak çalışıp iki yıl önce ayrılmış ve o dönemde sigorta bildirimi yapılmamış olan bir kişi için geriye dönük sigortalama yapılması konusunda torba yasanın getirdiği bir kolaylaştırıcı uygulama var mı? (Cezaların affı, ortaya çıkacak borcun yapılandırılması gibi) (Cemil İnce)

CEVAP:

Bu bildirime ilişkin müracaat 30 Nisan 2014 tarihinden önce yapılmış olsaydı doğacak idari para cezaları ile prim borçları için yasadan faydalanılması mümkün olacaktı ancak vermiş olduğunuz tarih dikkate alındığında bugün için bildirimde bulunsanız dahi yasadan faydalanmanız mümkün değildir.

 



SORU: 1990-1998 Yılları arasında vergi kaydım oldu fakat Bağkur’a kaydım olmadı. 2006 Yılında SGK girişim var ve halen çalışmaktayım. 6552 sayılı kanunda bu konu ile ilgili bir durum var mıdır? Vergi kaydıma istinaden Bağkur’a başlangıç yaptırılabilir miyim ? Saygılarımla. (İbrahim Sertbaş)

CEVAP:

Maalesef hayır torba yasa olarak adlandırılan bu düzenlemeler arasında geçmişe dönük sigortalılık kaydı yapılmamaktadır.



SORU: 16.10.2010 tarihinde 2011 yılının Eylül dönemine ait KDV düzeltmesi yapacağımdan dolayı KDV çıkmaktadır. Bu çıkan KDV 6552 sayılı torba yasada taksitlendirme yapabilir miyim? (Ümit Doğan)

CEVAP:

Vergilendirme dönemi açısından kanun kapsamında olmakla birlikte kanunun yayınlandığı tarihten sonra kesinleşecek bir borçtan söz edileceği için yararlanmanız mümkün değildir.



SORU: 29/02/2013 tarihinde yoklama fişine istinaden geriye dönük vergi mükellefi yapıldım. 2011-2012-2013 yılı e-beyanname vermeme cezası tarafıma 60 adet gönderildi. Bu konuyu mahkemeye taşıdık ama hala sonuçlanmadı acaba bu yasadan faydalanabilir miyim? Davadan vazgeçersem indirimden faydalabilir miyim? Mahkemeyi 2013 Mart ayında açtık. (Onur Kavak)

CEVAP:

Kanun’un yayımlandığı tarih itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan ve bir vergi aslına bağlı olmaksızın kesilmiş olan vergi cezalarının %50’sinin, bu maddede belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi şartıyla cezaların kalan % 50’sinin tahsilinden vazgeçilecektir.

Vergi aslına bağlı olmayan cezalar; usulsüzlük cezaları ile özel usulsüzlük cezasıdır. Örneğin; yasal defter kayıtlarındaki muhasebe hataları, Vergi Dairesi’ne bildirim mükellefiyetlerinin yerine getirilmemesi, vergi beyannamelerinin ve bazı bildirimlerin geç verilmesi, BA ve BS formlarının verilmemiş olması, fatura ile serbest meslek makbuzu kesilmemesi, Noter’lerde Damga Vergisi ödenmemiş kâğıtların işleme alınıp tasdik edilmesi ve bunun gibi sebeplerle uygulanan cezalar bu kapsamdadır.

Kanun ile vergi aslına bağlı olmayan yukarıda sayılan nitelikteki cezaların yalnızca kanunun yayınlanma tarihi olan 11 Eylül 2014 tarihinden önce kesinleşmiş olması koşuluyla yapılandırılması mümkündür. Kanun ve uygulama tebliğinde açılmış davalardan feragat edilmesi gerektiği hususu belirtilmiştir.

Dikkat edilmesi gereken husus şudur, ödeme emri ile ceza ihbarnamesi dava konusu yapılabilir. Ancak ödeme emri kesinleşmiş bir alacak, ceza ihbarnamesi ise ihtilaflı olan ve kesinleşmemiş bir alacaktır. Bu itibarla dava açılmış olmakla birlikte kanunun kapsadığı dönemler açısından düzenlenen usulsüzlük cezaları ihbarname ile salınıp dava konusu yapıldığından bu ihbarnameler  için kesinleşmiş bir alacaktan söz edilemez.  Bu sebeple açılan davalardan feragat edilmesi durumunda yasadan faydalanılması mümkün değildir.



SORU: Torba yasada elektrik borcu ile alakalı bir düzenleme var mı? Saygılar. (Vasil Vasilidis)

CEVAP:

Torba yasa kapsamında Tedaş ‘a ait elektrik kullanım bedeline ait borçlardan vadesi 30.042014 ve öncesi olanlar ile çiftçilerin tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borçları yapılandırma kapsamındadır.



SORU: 04/2014 döneminden önceki öucz ve idari para cezalarına ilişkin 04/2014 ten sonra tahakkuk edilmişse torba kanundan faydalanılabilir mi? (İrfan Çalış)

CEVAP:

Kanun ve kanuna ait ikincil düzenleme uygulama tebliği dikkate alındığında yalnızca kesinleşmiş borçların bu kanun kapsamında yapılandırma kapsamında olduğu görülmektedir. Bu nedenle 11 Eylül 2014 olan kanunun yayımlanma tarihinden önce tebliğ edilmiş ve kesinleşmiş olan usulsüzlük cezaları için kanundan yararlanılması mümkündür.



SORU: Daha önce sorulan sorulardan birine cevaben Maliye Bakanlığına aktarılan öğrenim kredi borçlarının 6552 sayılı kanun kapsamında ödenebilineceğini yazmışsınız. Kanunda öyle bir şey göremedik ayrıca vergi daireleri bu tür borçları yapılandırmıyor. Farklı bir gelişmemi var bu konuda. (Tayyar Alaşahin)

CEVAP:

1- Kredi Yurtlar Kurumu Katkı Kredisi ve Öğrenim Kredisi Yönetmeliği gereğince; alınan katkı kredisi, öğrencinin devam ettiği öğretim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden iki yıl sonra başlamak üzere bu krediyi aldığı sürenin yarısı kadar zamanda ve üçer aylık dönemler halinde, öğrenim kredisi ise önlisans ve lisans öğrencileri için öğrenim gördüğü öğretim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren iki yıl sonraki aydan başlamak üzere üçer aylık dönemler halinde krediyi aldığı sürenin yarısı kadar sürede ödenmesi zorunludur. 351 sayılı kanun gereğince ise taksitlerden herhangi birisi zamanında ödenmediği takdirde bir seferinde kredi borcunun bir yıllığı muaccel olur (yani ödenmesi gerekir.). Tekrarında ise borcun tamamı muaccel olur ve ödenmediği takdirde Maliye Bakanlığı bünyesinde yer alan mal sandıklarınca tahsili yapılır.

 

2- yüksek öğrenim ve kredi yurtlar kurumu tarafından aşağıdaki şekilde hesaplanan öğrenim kredisi ve katkı kredisi borçları ile bu borcun muaccel hele geldiği (ödenmesi gereken tarih) tarihten 11.eylül.2014 tarihine kadar aylık %1,40 oranında hesaplanan gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE oranına göre hesaplanan tutarın ilk taksiti aralık/2014 ayında ve diğer taksitleri ikişer aylık dönemler itibariyle takip eden aylarda azami on sekiz (18)  taksitte ödenebilecektir.



SORU: İyi günler, öncelikle kolay gelsin. Benim sorunum babam 1985 - 2010 yılları arasında mükellefiyet kaydı var ama ara ara dönemler halinde farklı iş yerleri açtığımız için devamlı değil... bu mükellefiyet dönemlerinde Bağ-Kura hiç kayıt olmamış. Biz şu anda vergi kayıtlarımızın olduğu dönemleri borçlanabilir miyiz?(Mehmet Çolak)

CEVAP:

Bu sorunuzla geriye dönük borçlanma yapmak istiyorsunuz. Ancak Torba yasada doğum borçlanması dışında geriye dönük prim borçlanmasına ilişkin düzenleme bulunmuyor. Bu nedenle prim eksiğinizi gidermek için borçlanma yapamazsınız.



SORU: Öncelikle iyi çalışmalar dilerim . Benim şöyle bir sorum var Aralık 2011 yılında tarafıma SGK tarafından eskiden çalıştırdığım işyerine ilişkin; 2001 10.ay için 70,35 TL anapara ve 551,34 TL faiz 2002 7.ay için 219,48 TL anapara ve 1.205,36 TL faiz olarak sigorta prim borcu yine 2001 10.ay için 10.50 TL anapara ve 82,29 TL faiz 2002 7.ay için 19,65 TL anapara ve 107,92 TL faiz olarak işsizlik sigortası prim borcu çıkartıldı konu yargıya taşınmış ve itiraz süresi yönünden kaybetmiş durumdayız. En sonunda 30.04.2013 tarihinde borcun yapılandırılması (6385 S.K.) yoluna gittik Yapılandırma kağıdındaki bilgiler şöyle; Talep tarihindeki toplam borç : 7.624,26 Kapsama giren borç aslı : 2.873.58 Toplam Yapılandırma tutarı : 4.764.50 bunu 31.05.2013 tarihinden itibaren her iki ayda bir; borç aslı,Tefe/üfe... 360 TL Taksitlendirme farkı 36 TL =397 TL taksit olarak x 12 taksit ödemeye başladım önümde toplamda 397x3 taksit kaldı.. Bu son çıkan torba yasanın bana bir faydası var mıdır? (Hikmet Karçıkay)

CEVAP:

Sizin için Torba Kanunda bir düzenleme bulunmuyor.



SORU: Ecrimisil cezalarına bu torba yasasında af var mı? (Recep Kurt)

CEVAP:

Ecrimisil cezaları af kapsamındadır. Ecrimisilin taksitle faiz tatbik edilerek ödenmesi halinde,  taksitlerinden birinin vadesinde ödenmemesi durumunda, kalan ecrimisil alacağının tamamı muaccel hâle gelir. ecrimisil ihbarnamesinin, düzeltme talebinde bulunulmuş ise ecrimisil düzeltme ihbarnamesinin muhatabına tebliğ tarihini takip eden otuzuncu günün bitiminden itibaren kalan ecrimisil alacağının tamamı gecikme zammı uygulanmak suretiyle 6183 sayılı kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilmek üzere vergi dairelerine veya gelir servislerine onbeş gün içerisinde intikal ettirilir.

Bu nedenle ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 30. Günü dolduğu tarihten itibaren gecikilen her ay için 19.10.2010 tarihinden itibaren %1,40 ( önceki tarihlerde uygulanan oranda) gecikme zammı hesaplanarak ecrimisil ödenir.

 

Dolayısıyla ecrimisil 6552 sayılı Kanuna göre yapılandırılması halinde, tebliğ edilen ecrimisil tutarı ile tatbik edilen gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE tutarı ödenecek, gecikme zammı terkin edilecektir. 



SORU: Öncelikle herkese selamlar, Benim sorum SSK ile ilgili Eşim 18.02.1968 doğumlu 1985 ile 1990 yıllarında ödenmiş 1000 gün sigortası var. 1990 Nisan doğumlu 1 çocuk var Eşimi nasıl ve hangi şartlarda emekli edebilirim. Teşekkürler (Seyit Yagantekin)

CEVAP:

Bu sorunuzla geriye dönük borçlanma yapmak istiyorsunuz. Ancak Torba yasada doğum borçlanması dışında geriye dönük prim borçlanmasına ilişkin düzenleme bulunmuyor. Bu nedenle prim eksiğinizi gidermek için borçlanma yapamazsınız.



SORU: Torba yasa yayımlandıktan sonra tebliğ edilen ya da başvuru süresi geçmeden tebliğ edilen cazalar indirimden yararlanabiliyor mu? Kolaylıklar diliyorum. (Selahattin Hamurcu)

CEVAP:

11.09.2014 tarihinden sonra tebliğ edilen cezalar. Af yasası kapsamına girmemektedir.



SORU: Emekli yaşım tutuyor ama pirim eksiğim var SSK pirim borçlanması yapıp emekli olabilir miyim? (Filiz Kaya)

CEVAP:

Torba yasada doğum borçlanması dışında geriye dönük prim borçlanmasına ilişkin düzenleme bulunmuyor. Bu nedenle prim eksiğinizi gidermek için borçlanma yapamazsınız.



SORU: Merhaba, Net Ücreti 9.700 TL'lik bir vergi borcum var faizi ile birlikte 24.000 TL Civarında şuan Yeni Torba Yasa'da Faizimin Hepsi Silinip Sadece Ana Parayı mı Ödeyeceğim? Yeni Çıkan Kanun Beni Nasıl Etkileyecek? Yoksa Faizin'de bir kısmını mı ödeyeceğim. (İlkkan Can)

CEVAP:

Vergi aslı olan 9.700 Lirayı ödeyeceksiniz. Ayrıca vergi ziyaı cezası varsa onu da ödeyeceksiniz. Bu vergi ve cezaya ilişkin hesaplanmış gecikme zammı ve gecikme cezası yerine aynı süre için Yİ-ÜFE oranına göre hesaplanan faiz ödenecek. 18 aya kadar taksitlendirme yapabilirsiniz.



SORU: 1974 doğumluyum.1990 yılında 13.08 tarihinde SSK’lı olarak işe girişim var.1992 de çıkışım var SSK toplam gün sayım 1725 günüm mevcut. 06.04.2014 tarihinden beri Bağğ-Kur’luyum. 1992-1998-2012 doğumlu 3 çocuğum var. Torba yasaya göre çocuk borçlanması yapabilir miyim ve kaç yaşında emekli olurum ? (Lale Keçeci)

CEVAP:

Sigortalı olduğunuz tarihten sonra doğum yaptığınızdan çocuğun yaşaması şartıyla doğumdan sonra çalışmadığınız süreyi her çocuk için 2 yıla kadar borçlanma hakkınız bulunmaktadır. 



SORU: Merhaba, 2000 yılında üniversiteden mezun olan eşimin diplomasını henüz alamadık çünkü üniversiteye harç borcu bulunuyor. Acaba bu yasada bununla ilgili de bir düzenlemede var mı? (Nuraydın Topçu)

CEVAP:

6552 sayılı kanunun 73. maddesinin (1)’inci fıkrasının (c) bendinde, bu fıkranın (a) ve (b) bentlerinde yer alan alacakların dışında olup, 6183 sayılı amme alacaklarının tahsil usulü hakkında kanun kapsamında takip edilen ve vadesi 6552 sayılı kanunun yayımlandığı 11.Ekim.2014 tarihinden önce olduğu halde bu tarih itibariyle kesinleşmiş bulunan diğer asli ve fer’i amme alacakları bu madde kapsamındadır.

Buna göre, yüksek öğrenim ve kredi yurtlar kurumu tarafından aşağıdaki şekilde hesaplanan öğrenim kredisi ve katkı kredisi borçları ile bu borcun muaccel hele geldiği (ödenmesi gereken tarih) tarihten 11.eylül.2014 tarihine kadar aylık %1,40 oranında hesaplanan gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE oranına göre hesaplanan tutarın ilk taksiti aralık/2014 ayında ve diğer taksitleri ikişer aylık dönemler itibariyle takip eden aylarda azami on sekiz (18)  taksitte ödenebilecektir. 



SORU: Limited şirketimiz, 31/12/2013 tarihinde vergi dairesi tarafından adreste bulunamadığından dolayı mükellefiyeti terk ettiler,ticaret sicil kaydımızı da terk ettirebilir miyiz?(S. Eren Kaya)

CEVAP:

Türk Ticaret Kanununa göre şirketinizi tasfiye hükümleri çerçevesinde tasfiye etmeniz halinde ticaret sicilinden sildirebilirsiniz.



SORU: Öğrenim kredisi borçları torba yasa kapsamında mı? Saygılar.(Doğan Latif)

CEVAP:

6552 sayılı kanunun 73. maddesinin (1)’inci fıkrasının (c) bendinde, bu fıkranın (a) ve (b) bentlerinde yer alan alacakların dışında olup, 6183 sayılı amme alacaklarının tahsil usulü hakkında kanun kapsamında takip edilen ve vadesi 6552 sayılı kanunun yayımlandığı 11.Ekim.2014 tarihinden önce olduğu halde bu tarih itibariyle kesinleşmiş bulunan diğer asli ve fer’i amme alacakları bu madde kapsamındadır.

buna göre, yüksek öğrenim ve kredi yurtlar kurumu tarafından aşağıdaki şekilde hesaplanan öğrenim kredisi ve katkı kredisi borçları ile bu borcun muaccel hele geldiği (ödenmesi gereken tarih) tarihten 11.eylül.2014 tarihine kadar aylık %1,40 oranında hesaplanan gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE oranına göre hesaplanan tutarın ilk taksiti aralık/2014 ayında ve diğer taksitleri ikişer aylık dönemler itibariyle takip eden aylarda azami on sekiz (18)  taksitte ödenebilecektir. 



SORU: Bağ-Kur numarası alınan fakat prim yatmamış kişiler torba yasadan faydalanarak ilgili Bağ-Kur numarası alındığı tarihten itibaren borçlanabilir mi? (Saim Doğru)

CEVAP:

2014 yılı Nisan ve önceki aylara ilişkin olup 11.9.2014 tarihinden önce tahakkuk ettiği hâlde ödenmemiş olan; sigorta primi, torba yasa kapsamında olup yeniden yapılandırılarak ikişer aylık dönemler halinde 18 eşit taksitte ödeme imkânı bulunmaktadır.

Primleriniz 11.9.2014 tarihinden önce tahakkuk etmiş ise Yapılandırmadan yararlanabilmek için 1.Ekim.2014 tarihinden itibaren;   31.12.2014 tarihine kadar SGK il müdürlüklerine veya SGK Merkez müdürlüklerine SGK tarafından belirlenen dilekçe örneği ile başvurabilirsiniz. Tahakkuk etmemiş ise yararlanamazsınız. 



SORU: SSK'ya prim dışı avukat dava masrafı icralık olmuş borcum var ve 280 lira 650 lira olmuş yapılandırılamaz mı? (Furkan Şengöz)

CEVAP:

Torba yasada SGK’ya olan avukatlık ücreti borçları için düzenleme bulunmuyor.



SORU: 1965 doğumluyum.1988 yılında 21 gün SSK’ lı olarak çalıştım. Daha sonra Avrupa’ya gittim. Brüksel de market işletiyorum.) Türkiye’de emekli olmak istiyorum. Yeni çıkan yasadan nasıl faydalanabilirim? Banka kredi veriyor mu? Bankadan borçlanarak alacağım emekli parasıyla prim borcumu ödeyebilir miyim? Türkiye’den emekli olmam Brüksel’de emeklilik hakkıma zarar getirir mi? 3-Ocak 2015 tarihinden sonra prim borcumu ödemek istersem kaç TL ödemem gerekir. Saygılarımla. (Veli Sıramkaya)

CEVAP:

Sizin durumunuz ikili anlaşmaları ilgilendiren bir durum. SGK yetkilileri ile görüşmenizi öneririz .



SORU: Babam 2001 den bu güne kadar esnaf (Bağ-kurlu), 2009 dan bu yana da Bağ-Kur borcunu ödeyememişti. Şimdi bu borcunu ödemeden (hem hizmet hem borç olarak silinme koşuluyla) Bağ-Kur’a devam etme şansı var mı? Ya da başka bir tavsiyeniz olabilir mi? (Kadir Uysal)

CEVAP:

 2014 yılı Nisan ve önceki aylara ilişkin olup 11.9.2014 tarihinden önce tahakkuk ettiği hâlde ödenmemiş olan; sigorta primi, torba yasa kapsamında olup yeniden yapılandırılarak ikişer aylık dönemler halinde 18 eşit taksitte ödeme imkânı bulunmaktadır.

Yapılandırmadan yararlanabilmek için 1.Ekim.2014 tarihinden itibaren;   31.12.2014 tarihine kadar SGK il müdürlüklerine veya SGK Merkez müdürlüklerine SGK tarafından belirlenen dilekçe örneği ile başvurulacak.

Bu borçları ve hizmeti sildirme gibi bir düzenleme kanunda yer almıyor.



SORU: Toplamda 12.000 -TL özel usulsüzlük cezasını 376 ya göre ödeyeceğiz diye müracaat edilip tarafımıza 27.07.2014 vadeli düzenlenen 8000-TL tutarındaki tahakkuk fişlerini aldık. 25.07.2014 tarihinde teminat göstererek ödeme vadesini 3 ay sonraya 27.10.2014 tarihine kanunen uzatılmış oldu. 03.10.2010 tarihinde vergi affından yararlanmak için müracaatımızda ödeme vadesi 27.07.2014 olduğu için taksitlendirmeden yararlanamayacağımız bildirildi. Ödeme vadesi 27.07.2014 olan ve teminat gösterilerek 3 ay ödeme süresi uzatılan 8000 -TL cezanın çıkan yasaya göre % 50 si af olup kalan 4000-TL nin taksitler halinde ödenmesi gerekmiyor mu? Beni bu konuda bilgilendirirseniz çok memnun olurum. İyi çalışmalar. (Halil Çelik)

CEVAP:

213 sayılı Kanunun 376 ncı maddesindeki cezalarda indirim, bir vergi aslına bağlı olmaksızın kesilen usulsüzlük cezalarına da uygulanmaktadır.

Bu durumda, Vergi usul Kanununun 376. maddesine göre başvuda bulunmuş mükelleflere indirimli olarak tahakkuk ettirilen cezanın vergi aslına bağlı olmayan vergi cezası olması ve Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödeme süresinin geçmemiş olması halinde, bu cezanın 6552 sayılı Kanunun 73 üncü maddesinin ikinci fıkrası hükmüne göre yapılandırılmasında indirilmiş tutar esas alınacaktır. Böylece indirilmiş ceza tutarının %50’si ile bu tutara bu vade tarihinden 11.9.2014 tarihine kadar hesaplanan Yİ-ÜFE tutarının tek seferde veya 18 eşit taksitte ödenmesi mümkün olacaktır.

Bu durumda, 12.000-TL usulsüzlük cezanız,  30/4/2014 tarihinden önce yapılan bir tespit sonucu kesilmiş ise, Af yasasının yayım tarihi olan 11.9.2014 tarihinden önce kesinleştiği, ancak ödeme süresi geçmediğinden af yasasına göre taksitlendirme yapabileceksiniz.

Ancak usulsüzlük cezasını gerektiren tespit, 30.4.2014 tarihinden sonraki bir tarihte yapılmış ise  bu cezayı yapılandırmanız mümkün olamayacak.



SORU: Toplamda 12.000 -TL özel usulsüzlük cezasını 376 ya göre ödeyeceğiz diye müracaat edilip tarafımıza 27.07.2014 vadeli düzenlenen 8000-TL tutarındaki tahakkuk fişlerini aldık. 25.07.2014 tarihinde teminat göstererek ödeme vadesini 3 ay sonraya 27.10.2014 tarihine kanunen uzatılmış oldu. 03.10.2010 tarihinde vergi affından yararlanmak için müracaatımızda ödeme vadesi 27.07.2014 olduğu için taksitlendirmeden yararlanamayacağımız bildirildi. Ödeme vadesi 27.07.2014 olan ve teminat gösterilerek 3 ay ödeme süresi uzatılan 8000 -TL cezanın çıkan yasaya göre % 50 si af olup kalan 4000-TL nin taksitler halinde ödenmesi gerekmiyor mu? Beni bu konuda bilgilendirirseniz çok memnun olurum. İyi çalışmalar. (Halil Çelik)

CEVAP:

213 sayılı Kanunun 376 ncı maddesindeki cezalarda indirim, bir vergi aslına bağlı olmaksızın kesilen usulsüzlük cezalarına da uygulanmaktadır.

Bu durumda, Vergi usul Kanununun 376. maddesine göre başvuda bulunmuş mükelleflere indirimli olarak tahakkuk ettirilen cezanın vergi aslına bağlı olmayan vergi cezası olması ve Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödeme süresinin geçmemiş olması halinde, bu cezanın 6552 sayılı Kanunun 73 üncü maddesinin ikinci fıkrası hükmüne göre yapılandırılmasında indirilmiş tutar esas alınacaktır. Böylece indirilmiş ceza tutarının %50’si ile bu tutara bu vade tarihinden 11.9.2014 tarihine kadar hesaplanan Yİ-ÜFE tutarının tek seferde veya 18 eşit taksitte ödenmesi mümkün olacaktır.

Bu durumda, 12.000-TL usulsüzlük cezanız,  30/4/2014 tarihinden önce yapılan bir tespit sonucu kesilmiş ise, Af yasasının yayım tarihi olan 11.9.2014 tarihinden önce kesinleştiği, ancak ödeme süresi geçmediğinden af yasasına göre taksitlendirme yapabileceksiniz.

Ancak usulsüzlük cezasını gerektiren tespit, 30.4.2014 tarihinden sonraki bir tarihte yapılmış ise  bu cezayı yapılandırmanız mümkün olamayacak.



SORU: 2005 yılında mükellefiyeti sona eren emeklinin SGDP prim borcu af kapsamına girer mi? (Seyhan Büyüktufan)

CEVAP:

Sosyal güvenlik Destek Primi borçları af yasası kapsamında yeniden yapılandırılarak taksitle ödeme imkanı bulunmaktadır.



SORU: Merhaba, SMİYB kullanma suçu nedeni ile Firmamıza vergi ziyaı cezası kesildi. Alımlarımızın gerçek olduğu gerekçesi ile dava açtık dava halen devam ediyor. Davamızdan vazgeçersek torba yasadan faydalanabilir miyiz? (İsa Sezer)

CEVAP:

Dava safhasında olan kamu alacakları 6552 sayılı Kanun kapsamında olmadığından yaralanmanız mümkün olamıyor.



SORU: 2013 tarihinden öncesine ait Bağ-Kur borcum var. Günlerinden de yararlanmak istemiyorum. Bağ-Kur borcumu sildirebilir miyim? (Hasan Molla)

CEVAP:

Torba yasada Bağ-Kur’luların prim sildirmesine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmadığından 2013 tarihinden önceki Bağ-Kur primlerinizi sildiremezsiniz. 



SORU: Memur emeklisi iken 4/a grubunda sigortalı olarak 996 gün çalıştım. Memur maaşıma yansır mı? Yansırsa kayıtlı olduğum SGK ya mı müracaat etmeliyim. (Mehmet Doğan Semiz)

CEVAP:

Memur emeklisinin, emeklilikte 4/a kapsamında sigortalı olarak çalışmanız sırasında işverenin tüm sigorta kolları için sigorta primini yatırmış olması gerekirdi. Emekli maaşı kesilmediği için emekli maaşının yeniden hesaplanması söz konusu değil.



SORU: 6111 de bozulan yasa bu kanunla tekrar yapılanır mı?

CEVAP:

Diğer taraftan, 6111 sayılı Kanun kapsamında borçlarını yapılandırdığı halde yükümlülüklerini yerine getirmediği için yararlanma haklarını kaybeden borçluların 6552 sayılı Kanunun 73 üncü maddesi kapsamındaki borçları için madde hükmünden yararlanabilecekleri tabiidir.

Ancak, Maddenin on üçüncü fıkrasının (a) bendi gereğince, 13/2/2011 tarihli ve 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun hükümlerine göre alacakları yapılandırılan ve 6552 sayılı Kanunun yayımlandığı 11.9.2014 tarihi itibarıyla taksit ödemeleri devam eden alacakların madde kapsamında yapılandırılması mümkün bulunmamaktadır. 



SORU: Af Kanununa göre kamu borçlarının taksitlendirilmesi halinde e-hacizler kaldırılacak mı?( Mahmut Kolsuz- Leyla Fatma Yılmaz)

CEVAP:

Af yasasının 73. Maddesinin Maddenin on üçüncü fıkrasının (c) bendinde, maddeye göre ödenecek alacaklarla ilgili olarak tatbik edilen hacizlerin yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacağı ve buna isabet eden teminatların iade edileceği hükme bağlanmıştır.

Buna göre, madde kapsamındaki borçlarını ödemek üzere başvuran ve borçlarına karşılık ödemede bulunan mükelleflerin mal varlığına tatbik edilen hacizler, bu malların bölünebilir nitelikte olması ve haczin devam edeceği malların amme alacağını karşılayacak değerde olması halinde, ödemeler nispetinde kaldırılacaktır.

Bu hüküm çerçevesinde, borçları madde hükmüne göre taksitlendirilen mükelleflerin teminat değişikliği talepleri de değerlendirilebilecektir.



SORU: 1983 yılında vergi mükellefi olan biri o tarihteki Bağ-Kur günlerini ihya edip ödeyebilir mi? Bağ-Kur borcu olan biri emekli olmak için bütün şartlarını tamamladı bu borcu taksitlendirip emeklilik için başvuru yapabilir mi? Kuruma sorduk borç bitmeden olmaz dediler. Bağ-Kur için gün ve borç silinmesi ile ilgili bir gelişme var mıdır? (Halime Aydın)

CEVAP:

 Torba Kanunda sigortalıların ilk sigortalı olduğu tarihten sonraki dönemde oluşan boşluğu borçlanarak tamamlama yönünde herhangi bir düzenleme bulunmuyor.

Torba yasada Bağ-Kur’luların prim sildirmesine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmadığından Bağ-Kur kaydına ait prim günlerinizi sildiremezsiniz.

Af yasasına göre taksitlendirilen Bağ-Kur prim borçları bitmeden diğer tüm şartlar tamamlanmış olsa dahi emeklilik başvurunuzu kabul etmemeleri doğrudur.



SORU: 1991 yılından sigorta başlangıcım var eşimin yanında çalışıyordum fındık mevsimi olduğu için işyerinde yoktum 1995 yılında müfettiş raporu ile işyerinde olmadığım tespit edildi sicil affı var mı ben ne zaman emekli olabilirim ? (Mualla Çoban)

CEVAP:

Torba Kanunda sigortalıların ilk sigortalı olduğu tarihten sonraki dönemde oluşan boşluğu borçlanarak tamamlama yönünde herhangi bir düzenleme bulunmuyor. Sadece boşluk varsa doğum sonrası için prim günü tamamlama hakkı var.



SORU: Bu imkân için teşekkürler. İşsiz kardeşim, Ben, Abim ve Annem birlikte yaşıyoruz. Kardeşim için 2012'de gelir testi yaptırdık, ama hiç prim ödemedik. Şimdi borcumuz 5.000.-TL. sı. Bunu ödemezsek haciz olur mu? Zira ev 5 hisseli. Ayrıca ne bir kere muayene oldu, ne bir ilaç aldı, ne de emekliliğine 1 gün sayılacak. Teşekkür eder, saygılar sunarım. (Turgut Selim Özkılıç)

CEVAP:

Torba yasa ile GSS kapsamında gelir testi yaptırmayanlara, gelir testi yaptırma ve GSS primlerinin faizsiz yapılandırma ile taksitlendirme imkânı tanındı.

Buna göre, 1.1.2012 tarihinden itibaren genel sağlık sigortası tüm vatandaşlar için zorunlu hale getirildi. Bu tarihte herhangi bir sigortalılığı bulunmayan ve Türkiye’de yaşayanların, gelir testine girerek test sonucuna göre prim ödemesi gerekmekteydi. Ancak binlerce vatandaş bu tasti yaptırmadı.

Torba yasa gelir testi yaptırmayan vatandaşlarımıza bu testi yaptırmaları için 6 ay süre verdi, bu nedenle 31.3.2015 tarihine kadar bu testin yaptırılması gerekiyor. Gelir testi sonucu asgari ücretin üçte birinden az geliri çıkanların prim borçları silinecek. Gelir testi sonucuna göre borçlar yeniden tespit edilecek ve af kapsamında yeniden yapılandırılarak taksite bağlanacak. İlk taksitin ödenmesi ile sigortalı sağlık yardımı almaya başlayacak.



SORU: EPDK tarafından istasyonlara kesilen lisanssızlıktan veya tüp dolumu nedeni ile kesilen cezalardan dolayı yasadan faydalanabiliyor muyuz? (İbrahim Kaplan)

CEVAP:

EPDK tarafından kesilen para cezaları kanun kapsamı dışında olup af yasasın göre yapılandırılamaz.



SORU: Şirketimizin 31.12.2013 tarihinde kasasında gözüken fakat fiili sayım neticesinde kasadan alınıp başka hesaba devredilen tutar için torba yasadan faydalanabilir miyiz? (Necati Kaplan)

CEVAP:

Kasa fazlasını fiili sayım neticesi başka hesaba atmak ile af yasasının 74. Maddesine göre kasa fazlası üzerinden  %3 vergi ödeyerek kayıtlarınızı düzeltme hakkınızı yok etmiş oldunuz.



SORU: Sevgili meslektaşlarım kanunda SGK idari para cezaları için af var mı ? taksitlendirme hariç %50 indirim … (Osman Koç)

CEVAP:

30.04.2014 tarihine kadar işlenen fiillere ilişkin olup, 11.9.2014 tarihine kadar ödenmemiş idari para cezaları %50’si ile bu tutara ödeme süresinin sonu ile 11.9.2014 tarihi arasındaki dönem için hesaplanan Yi-ÜFE tutarı ödenecektir.



SORU: Bağ-Kur’da 5 yıl yani 60 ay geçenlerin borçlarının silinmesi ( ya da primlerin dondurulması) söz konusu mu? (Nail Demirci)

CEVAP:

Torba yasada Bağ-Kur’luların prim sildirmesine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmadığından BAĞ-KUR kaydına ait prim günlerinizi sildiremezsiniz.



SORU: İyi Günler,2006’dan günümüze vergi kaydım mevcut Bağ-Kur kaydımın prim ve gününü sildirebilir miyim ? (Ali Çetin)

CEVAP:

Torba yasada Bağ-Kur’luların prim sildirmesine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmadığından BAĞ-KUR kaydına ait prim günlerinizi sildiremezsiniz.



SORU: Sayın Üstadlar, Limited şirket olarak kanunun "kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacakların beyanı" ile ilgili maddesinden yararlanmak istiyoruz. Ancak 6111 sayılı kanundan yararlanan sektörümüzdeki bazı firmaların bu tutarı 2011 yılında kanunen kabul edilemeyen gider olarak gösterdiğini ve şu anda bilançolarında bu tutarın geçmiş yıl zararında yer aldığını öğrendik. Bu firmalar devletin çıkarmış olduğu bir kanundan yararlanmasının sonucu olarak şu anda teknik iflas durumundalar ve bazı bankalarla teminat ve kredi konularında sorun yaşadıklarını duyuyoruz. Bizde 74. madde için başvurmayı istiyoruz ama ileride karşımıza bu tip sorunlar çıkaracak olması bizi düşündürüyor. Acaba bu maddeden yararlananlar için ileride bu zarar kaleminin kaldırılarak bilançoların sağlıklı hale getirilmesi konusunda bir yol olacak mı? Zaman ayırdığınız için teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim. (Ömer Aykut)

CEVAP:

Kaygınız doğru, bu durum Maliye Bakanlığı’nın bir muktezasından kaynaklanıyor.

Maliye Bakanlığı, vermiş olduğu 21.05.2013 ve 12.03.2013 tarihli muktezalarında; yasalaşacak olan torba yasa tasarısının 76. Maddesinden yararlanarak kasa mevcudunu düzeltecek olan mükelleflerin, “Diğer Olağan Dışı Gider ve Zararlar” hesabına kaydettikleri tutar nedeniyle zarar doğması halinde, bu zarar gerçek anlamda bir ticari bir zarar olarak görülmemekte ve bu zararın, geçmiş yıl karlarından veya yedek akçelerden mahsup edilmesi halinde, bu mahsup işlemi, kar dağıtımı olarak görülmekte ve bu tutar üzerinden kar dağıtımına bağlı %15 vergi stopajı yapılmasını istemektedir.

Bu nedenle şirketlerin zararı geçmiş yıl karları veya yedek akçelerle kapatma imkânını da ellerinden aldığından bahsettiğiniz teknik iflas durumu ortaya çıkabiliyor.

Af yasası ile getirilen kasa düzeltmeleri, gerçek gider kabul edilmeli, af yasası ile düzeltilen tutarın gerçek zarar olarak dikkate alınması gerekir.

Böylece, mali kar etkilenmeyecek, ancak ticari kar, düzeltilen kasa fazlası kadar azalmış olacağından, kasa fazlasından kaynaklanan zararın, geçmiş yıl karlarından veya yedek akçelerden mahsup edilmesi halinde, mahsup edilen bu tutar %15 gelir vergisi stopajına tabi olmayacaktır.

Aksi halde, af yasasından yararlanacak mükellef sayısı sınırlı sayıda olacak ve af yasası bu mükellefler için ceza yasası olacaktır. Bu nedenle Af yasasının başarısı için Maliye Bakanlığı’nın özelgelerini yeniden gözden geçirmesinde yarar var. Torba Yasa’nın TBMM’de görüşülmesi sırasında Denetim Turkey uzmanları olarak bu konuyu basında gündeme getirmiş ve tasarıya bu hususta bir ilave yapılması gerektiği uyarıyı yapmıştık, ancak maalesef bu değişiklik kanunda yer almadığından bu sorun çözülemedi. 



SORU: Rahmetli Babamızdan kalma gayri faal konumda olan bir limited şirketi var. Varisler olarak bizler borçlar yüzünden, ticaret sicil memuru, müdür kararı atamamızı onaylamadığı için şirket müdürü ataması yapılamıyor. Vergi dairesi de müdür olmadan borçlarımızı taksitlendirmemizde müdür imzası istiyor. Kilitlenmiş durumdayız. Ne yapacağız? Saygılarımla. (Aysun Sözer)

CEVAP:

Türk Ticaret Kanununa göre Limited şirketlerde şirketin yönetimi ve temsili şirket sözleşmesi ile düzenlenir. Aksi kararlaştırılmadıkça tüm ortaklar hep birlikte müdür sıfatıyla şirket işlerini idareye ve şirketi temsile salahiyetlidir.

Buna göre, tüm ortakların imzasını taşıyan ortak dilekçe ile af yasasından yararlanmak için başvurabilirsiniz. 



SORU: 6552 sayılı kanunda Bağ-Kur’luların prim gününü sildirmesi ile ilgili bir madde bulunmakta mıdır? Teşekkürler.

CEVAP:

Torba yasada Bağ-Kur’luların prim sildirmesine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmadığından Bağ-Kur hizmetini sildiremezsiniz. 



SORU: Bağ-Kur borcu yapılandırması için hangi dönemler arası başvurular yapılacak? İlk taksit ödemesi hangi ay içinde ödenecek?(Hasan Şükür)

CEVAP:

2014 yılı Nisan ve önceki aylara ilişkin olup 11.9.2014 tarihinden önce tahakkuk ettiği hâlde ödenmemiş olan; sigorta primi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi, topluluk sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigorta primi, SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı taksitlendirilecek.

Yapılandırmadan yararlanabilmek için 1.Ekim.2014 tarihinden itibaren GSS prim borçları için 30.4.2015 tarihine kadar, diğer borçlar için 3 ay yani 31.12.2014 tarihine kadar SGK il müdürlüklerine veya SGK Merkez müdürlüklerine SGK tarafından belirlene dilekçe örneği ile başvurulacak. 



SORU: Merhaba, Yaşlılıktan emeklilik için istenilen gün sayısından epeyce eksik gün sayısına sahip olan 56 yaşında bir bayan Torba Yasa’dan faydalanarak eksik günlerini SSK'ya borçlanıp da emekli olabilir mi? (Ümit Kaya)

CEVAP:

Torba Kanunda sigortalıların ilk sigortalı olduğu tarihten sonraki dönemde oluşan boşluğu borçlanarak tamamlama yönünde herhangi bir düzenleme bulunmuyor.



SORU: Limited Şirket ortağıyım %15 hissem var şirketin borcunu ödeme şansı yok ben hisseme düşen vergi ve SGK borcumu ödemek istiyorum, ne yapmam gerekiyor? (Ramazan Sevinç)

CEVAP:

6552 sayılı Kanunun 73 üncü maddesi hükmünden, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ile 6183 sayılı Kanunda yer alan sorumluluk düzenlemeleri nedeniyle şirket ortakları ve kanuni temsilciler gibi amme borçlusu sayılan kişiler sorumlu oldukları tutar dikkate alınarak yararlanabileceklerdir. Bu nedenle limited şirketlerde ortaklar hisseleri oranında şirketin vergi borçlarından sorumlu olduklarından hissenize düşen borç için yapılandırma talebinde bulunabilirsiniz.



SORU: Ben eşim adına soruyorum. Destek pirim sigortalarını daha önce yapılandırmaya soktuk ve anaparaları ödendi. Hem SSK hem de Emekli sandığından aynı zamanda kesinti yapıldı. Anaparaları ödendi. Faizleri affa girdi sanıyorum. Bunların ödenmesini durdurmak ve faiz olarak ödenmiş olan parayı geri alabilmek için nasıl bir yol izleyebilirim. Dilekçem ve takibim ne şekilde olmalıdır. Ayrıca 60 yaşına kadar kesinti yapılabilir, daha sonrası için yapılamaz deniyordu Eşim 68 yaşında Emekli Sandığı maaşına haciz koyarak direkt kesti SSK ya da elden yatırdık. Her ay kesinti yapıldı bunun gerçeklik payı var mı? Ofis kapandığında eşim 64 yaşında idi. Felçten dolayı iş yeri kapatıldı. İlginize teşekkür ederim. (Şerife Yüce)

CEVAP:

6385 sayılı Kanuna göre sosyal güvenlik destek primi borçlarını yapılandıran ve yapılandırma işlemi 11.9.2014 tarihi itibariyle devam eden borçlular, yapılandırma süresi içinde ödemiş oldukları taksit tutarlarının mahsup edilmesi isteyerek kalan prim borçlarını 6552 sayılı kanuna göre yeniden yapılandırmaları ve taksitlendirmeleri mümkündür. SGK müdürlüklerine başvurmanız gerekiyor.

Emekli maaşına sadece SGK prim borçları ile nafaka borçları için sadece belli bir kısmına haciz koyabilir, başka bir borç için emeklinin muvafakati olmadan konulamaz.



SORU: Sigorta ve Bağ-Kur’da af nasıl olacaktır ? (Birol Ceylan)

CEVAP:

2014 yılı Nisan ve önceki aylara ilişkin olup 11.9.2014 tarihinden önce tahakkuk ettiği hâlde ödenmemiş olan; sigorta primi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi, topluluk sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigorta primi, SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı taksitlendirilecek.

Yapılandırmadan yararlanabilmek için 1.Ekim.2014 tarihinden itibaren GSS prim borçları için 30.4.2015 tarihine kadar, diğer borçlar için 3 ay yani 31.12.2014 tarihine kadar SGK il müdürlüklerine veya SGK Merkez müdürlüklerine SGK tarafından belirlene dilekçe örneği ile başvurulacak. 



SORU: Merhaba, Bu yasa ile taşıt borçlarımızı taksitlendirdiğimizde Muayenelerde problem olmuyor peki sistem araç satışına izin veriyor mu? Yoksa araç satışları için önceki yasada olduğu gibi borçların tamamen kapatılması mı gerekiyor? (Fatih Dinç)

CEVAP:

Motorlu taşıtlar vergisinin af yasasından yararlanılarak taksitlendirilmesi halinde araç muayenesini yaptırabiliyorsunuz. Ancak aracı satmak istediğinizde taksitlendirilen borcun tamamının kapatılması şart, aksi halde araç satışını gerçekleştiremeyeceksiniz.



SORU: Öncelikle teşekkürler. 31.12.2013 mizanında kasada fazla para gözükmemesi için bir miktar tutarı 159 hesaba aktardık. Şimdi 31.12.2013 tarihli kurumlar vergisine düzeltme beyanı vererek kasa affından yaralanırsak vergi incelemesi ile karşılaşma durumumuz ne olur. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler. (Turgut Ülker)

CEVAP:

Kasa fazlasını 159 hesaba atmakla, af yasasının 74. Maddesine göre kasa fazlası üzerinden  %3 vergi ödeyerek kayıtlarınızı düzeltme imkanınızı yok etmiş bulunmaktasınız.



SORU: Şirkette 2014/ Şubat ayında ölümlü iş kazası meydana geldi. Kaza bildirimi süresinde yapıldı. Kaza ile ilgili olarak halen müfettiş gelmedi ve de bir ceza gelmedi. Sigortalı yakınları davacı olmadı. İdari para cezası dönem itibariyle tahakkuk ettirilebilir mi? Bu durumda ne yapılması gerekli? (Ahmet Çakır)

CEVAP:

SGK kendisine intikal eden olay hakkında size gerekli bilgiyi verecektir.



SORU: 01.05.2008 ile 28.02.2011 tarihleri arasında şirket ortağı olduğumdan dolayı Bağ-Kurdan zorunlu 34 ay sigortalı olmuş bulunmaktayım. Halen son 3.5 yılı SSK’ lı olarak çalışmaktayım. Emeklilik şartlarına haizim (gün ve yaş olarak), emekli olmam için bana hiç yararı olmayan 34 ay günü sildirebilir miyim? Teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim. (Mehmet Değirmenci)

CEVAP:

Torba yasada Bağ-Kur’luların prim sildirmesine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmadığından 1.5.2008-28.2.2011 tarihleri arasındaki Bağ-Kur hizmetini sildiremezsiniz. 



SORU: Merhaba, İşveren olarak sigorta primleri için torba yasada son başvuru tarihi ne zamandır ve ayrıca ilk taksit ne zaman ödenecektir? Teşekkürler. (Seçil Erman)

CEVAP:

2014 yılı Nisan ve önceki aylara ilişkin olup 11.9.2014 tarihinden önce tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan; sigorta primi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi, topluluk sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigorta primi, SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı taksitlendirilecek.

Yapılandırmadan yararlanabilmek için 1.Ekim.2014 tarihinden itibaren GSS prim borçları için 30.4.2015 tarihine kadar, diğer borçlar için 3 ay yani 31.12.2014 tarihine kadar SGK il müdürlüklerine veya SGK Merkez müdürlüklerine SGK tarafından belirlene dilekçe örneği ile başvurulacak. 



SORU: Aftan faydalandıktan sonra ödeme sürecinde her takvim yılında en fazla iki defa ödeme aksatılabilir diyor, acaba her sene mi iki adet yoksa toplam ödeme süresince mi iki adet ödeme aksatılabilir? Teşekkürler. (Serkan Kalkan)

CEVAP:

Aftan faydalanan mükellefler, madde kapsamında ödenmesi gereken taksitlerin; 2014 takvim yılında en fazla bir tanesinin, müteakip takvim yıllarında ise en fazla iki defa ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının borçlunun başvuru sırasında tercih ettiği taksitlendirme süresinin son taksitini izleyen ayın sonuna kadar, gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi şartıyla madde hükümlerinden yararlanılacaktır.

 

Kısaca söylersek taksit süresi içinde her yıl 2 taksiti aksatmanız halinde aftan yararlanmaya devam edeceksiniz.



SORU: Bu nasıl adalet! Kar dağıtımı yapıp vergisini ödemeyenler %15 yerine %3 ödeyerek kurtulurken, biz işsiz kardeşimizle aynı evde yaşayıp, onu besleyip, masraflarını karşılarken biriken borcumuz üzerine bir de enflasyon farkı eklenecek. Gelirimiz yerinde ise suçlu muyuz? Onu özel hastanede muayene ve tedavi ettireceksek niçin fazladan prim ödeyelim? Aklım almıyor, çıldırtacaklar beni. (Turgut Selim Özkılıç)

CEVAP:

Torba yasada şirketlerin çoğunda görülen bir sorunu çözme konusunda düzenleme içeriyor. Kurumlar vergisi mükellefleri 31.12.2013 tarihli bilançolarında görülen ancak fiilen işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutları ile ödünç verme ve benzeri işlemler nedeniyle ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar ile borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net tutarlar üzerinden %3 vergi ödemek suretiyle kayıtlarını düzeltme imkânı getirildi.



SORU: 68 yaşında olan bir bayanın primi ödenmiş Bağ-Kur hizmeti 1.830 gündür. İhya etmeyi tasarladığı bağ kur hizmeti ise 2.880 gündür. Bu iki sürenin toplamı 4.710 gün olmaktadır. Bu bayanın emekli olması için, öneriniz nedir? (Nurettin Ağar)

CEVAP:

Torba Kanunda sigortalıların, ilk sigortalı olduğu tarihten sonraki dönemde oluşan boşluğu borçlanarak tamamlama yönünde herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.



SORU: 10.10.2002 tarihinde bir limited şirkette ortak olarak tescilim yapılarak ortak oldum, ama Bağ Kur’ a bildirilmediği için sigortalı olamadım. 2008 yılında çıkan çıkan torba yasadan faydalandım bu yeni yasadan da faydalanabilir miyim ? Teşekkür ederim. (Ayşe Geren)

CEVAP:

Torba Kanunda, sigortalıların ilk sigortalı olduğu tarihten sonraki dönemde oluşan boşluğu borçlanarak tamamlama yönünde herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.



SORU: SSK günüm 8 ay eksik iken Maliye kaydımdan dolayı 5 yıl 3 ay Bağ- Kur kaydım işletilmiş. Bu durumda SSK’dan emekli olamıyorum. Emeklilik yaşı ve prim yükseliyor. 2009 yılından beri işletilmiş Bağ- Kur hizmetini sildirmem mümkün mü ? Silindiği vakit emekli olabiliyorum. Maliye kaydım devam ediyor, hizmet silinmesi 2.torba yasada çıkacakmış. Saygılarımla. (Leyla Fatma Yılmaz)

CEVAP:

Torba yasada Bağ-Kur’luların prim sildirmesine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmadığından 2009 yılından itibaren işletilmiş Bağ-Kur hizmetini sildiremezsiniz. 



SORU: Doğum tarihim 09.09.1968 İlk sigorta başlangıcım 01.11.1991, üç ay devam eden sigortalılıktan sonra ara veriyorum 01.01.1995 tarihinde tekrar sigortalı oluyorum ve bu durum yaklaşık 700 gün devam ediyor. 10.09.1997 tarihinde emekli sandığında göreve başlıyorum ve halen devam etmekteyim. İlk sigortalı olduğum tarihten sonraki dönemde oluşan boşluğu borçlanarak tamamlayabilir miyim? Bu durumda hemen emekli olabiliyor muyum? Teşekkürler. (Emrullah Kayalı)

CEVAP:

Torba Kanunda sigortalıların ilk sigortalı olduğu tarihten sonraki dönemde oluşan boşluğu borçlanarak tamamlama yönünde herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. 



SORU: Kasa hesabı ve Ortaklardan Alacaklar hesabı için yasadan faydalanmak istersek, bu bakiyeleri muhasebe kayıtlarından nasıl çıkaracağız? Yevmiye kayıtları örnekle açıklar mısınız? (Şenol Coşar)

CEVAP:

Kanun kapsamında kasa ve ortaklardan alacaklar hesabının düzeltilmesi için müracaat edilmesi halinde düzeltilen tutarlar 689 Olağandışı Gider ve Zararlar hesabına çekilerek Kanunen Kabul Edilmeyen Gider Yapılacaktır.



SORU: 6111 sayılı kanun çerçevesinde kasa fazlası olarak beyan ettiğimiz ve kasamızdan çıkarttığımız tutarı tekrardan kasaya alma gibi bir şansımız var mı? (Serkan Saruhan Yiğittürk)

CEVAP:

Kanunla tanınan bu tür kasa ve ortaklardan alacaklar hesabının düzeltilmesi hususları fiktif olarak mali tablolarda yer alan ve gerçekte bulunmayan tutarların belli bir vergi oranı karşılığında düzeltilmesi amacıyla çıkarılmaktadır. Daha önce yayınlanan kanunlardan faydalanarak düzeltilmiş bu tür hesapların yeniden eski haline çekilmesi söz konusu değildir. Bu durum kanunun ruhuna ve çıkarılış amacına aykırıdır.



SORU: Merhaba. Kasa ve ortaklar cari hesabının düzeltilmesi sonucu oluşan zararın geçmiş yıllar karlarına mahsubu konusunda çeşitli yorumlar var. Bu konuyla ilgili siz ne düşünüyorsunuz? Kar dağıtımı yapılırken mahsuptan sonra mı yoksa önce mi stopaj uygulanacak? Teşekkür ederim. Saygılar. (Hayri Yıldırım)

CEVAP:

Bu durum 6111 sayılı yasa sonrası oluşan zararların mahsubu konusunda ortaya çıkmıştır. Maliye Bakanlığı bunların gerçek bir zarar olmaması sebebiyle karlara mahsup edilmesinin kar dağıtımı sayılacağı ve tevkifat yönünden stopaj yapılması gerektiğini belirtmiştir. Konuya ilişkin yayınlanmış birkaç tane özelgede mevcuttur.

Nitekim bu hususun açıklığa kavuşturulması amacıyla yeni kanun açısından bu türden oluşan zararların gerçek bir zarar olmadığı fiktif bir zarar olması sebebiyle de mükelleflerin ilgili dönem kar dağıtımı yapabileceği hususlarında yer verilmiştir.



SORU: Merhaba benim öğrenim kredisi borcum var ve 15 gün sonra evleneceğim. Yasadan ne şekilde faydalanabilirim? (Alperen Koz)

CEVAP:

Maliye Bakanlığına aktarılmış olan yükseköğrenim kredi borçları için, vergi borçlarında olduğu gibi yapılandırma için müracaat ederek ister nakden ister taksitler halinde ödemeniz mümkündür.



SORU: 30.04.2014 Tarihinden sonraki aylara ait (Müracaat tarihine kadar) tahakkuk edip ödenmeyen Muhtasar Vergiler, KDV, KDV Tevkifatı, BMV, Damga Vergisi, SGK, SGDP'i Vergi affına ve Sigorta affına tabi tutarak, yeniden yapılandırmaya tabi olacak mı? Teşekkürler. (Arif Bektaş)

CEVAP:

Hayır olmayacak çünkü kanuni düzenlemede 2014 Nisan ve öncesi aylara ait borçlar bu kapsamda değerlendirilmiş kalanlar ise gecikme faizi ile birlikte talep edilecektir.



SORU: Merhaba, 24 ay ve üstü Bağ-Kur prim borçları ve günlerini yeni yasaya göre sildirebilir miyiz? (Mükerrem Albayrak)

CEVAP:

Hayır sildiremezsiniz. Torba yasa kapsamında gün ve borç sildirme hükmü yer almamaktadır.



SORU: 10 ay önce vergi dairesine olan borcumu taksitlendirmiştim. Fakat son 2 taksiti ödeyemedim ve üstünden yaklaşık 3 ay geçti. Şimdi tekrar taksitlendirme yapmak istiyorum. Hangi rakam üzerinden taksitlendirme yapılacak? Ödediğim 8 taksit boşa mı gitti yoksa kalan son 2 taksit toplamı kadar olan tutar üzerinden mi taksitlendirme yapılacak? Şimdiden çok teşekkür ederim. (Kadir Atlam)

CEVAP:

Daha önce tecil ve taksitlendirme talebinde bulunulan borçlar için torba yasadan faydalanılmak istenilmesi durumunda vergi dairesine yapılan müracaat sonrası vergi dairesi öncelikle kalan borç tutarından ne kadarının vergi aslı, ne kadarının da gecikme zammı olduğunu tespit edecektir.

Tespit edilen tutarlar dikkate alındığında kalan taksitler içerisinde yer alan anaparalara yeniden hesaplanacak Yİ-ÜFE farkları eklenerek yeniden yapılandırılacaktır. Örneğin;

Kasım 2012 döneminde ödenmesi gereken borç 10.000 TL süresinde ödenmemiştir. Tecil ve taksitlendirmede bulunulduğu tarihte gecikme faizi dâhil borç 12.000 TL dir. Bu durumda 10 taksit halinde ödenmesi gereken ve 8 taksiti ödenip kalanı ise ödenmemiş olan borcun hesaplaması aşağıdaki gibi olacaktır.

Aylık Taksit Tutarı: 12.000 / 10 = 1.200 TL'dir.

Toplan ödenmiş borç : 8 X 1.200 = 9.600 TL

Ödenen borç içerisinde yer alan ana para tutarı : 9.600 x 10.000 / 12.000 = 8.000 TL

Kalan borç içerisindeki vergi aslı : 10.000 – 8.000 = 2.000 TL

Kalan borç içerisindeki gecikme faizi : 12.000 – 9.600 – 2.000 = 400 TL

Bu durumda yapılandırmadan faydalanılması halinde 2.000 TL anapara ve silinen 400 TL gecikme faizi yerine de 290 TL Yİ-ÜFE ye göre hesaplanan faiz eklenerek borç 2.290 TL ye indirilecektir.



SORU: Kasada iş avansı ve benzeri hesaplara atılan kasa şişkinlikler için bunları tekrardan kasa hesabına çekip yol sonu itibari ile bilançomuzu düzeltip, düzeltme kurumlar vergisi beyannamesi verip aftan yararlanmamız mümkün mü? Yardımınız için teşekkür ederiz. (Mehmet Erdem

CEVAP:

Torba yasanın Kasa ve ortaklardan alacaklar hesabına ilişkin yapılan düzenlemelerde 31.12.2013 bilançosunun 100 - 131/231/331/431 hesaplarında yer alan tutarlar için faydalanılabileceği, bu hesaplar dışında olanlar için bu yasanın uygulanmayacağı belirtilmiştir. Beyannamelerin kanuni süresi olan 2014/Nisan ayı içerisinde verilen beyannamelerin ekinde yer alan bilançoların esas olduğu, kanuni süresinden sonra yapılan düzeltme beyannameleri ve bilançoların ise dikkate alınmayacağı da ayrıca belirtilmiştir.

Buna göre düzeltme yapmanız mümkün değil, ayrıca bilançonuzun bu haliyle kasa ve ortaklardan alacaklar hesabına ilişkin düzenlemeden faydalanmanızda mümkün değildir.



SORU: Yaşım 40 olacak Hayrullah Bey, sigorta günüm doldu acaba emeklilik için 11 yıl daha bekleyeceğim. Torba yasasında benim gibiler yani günü dolanlara bir yasa çıkar mı? Teşekkür ederim. (Zafer Oltulu)

CEVAP:

Bu torba yasada bu hususta sıkıntı yaşayanlar için bir düzenleme yapılmamıştır. Ancak mecliste hazırlanan yeni bir yasa içerisine emeklilik yılı ve günü dolduğu halde yaşını beklemek zorunda olanlar için bir kolaylık imkanı getirilmesi düşünülmektedir.  Ancak muhtemel düzenleme belli bir yaşın üzerinde olup artık çalışma gücü veya işe girme imkanı bulunmayanlar için yapılacaktır.



SORU: 2013 yılı içinde toplam 85.-TL HGS Kartımdaki para yetersiz olduğundan farkında olmadan kaçak geçiş yaptığımı ve 11 katı ceza ile 900 TL tutarı bulduğunu internet araştırmamda gördüm. Tarafıma tebliğ edilmedi, uyarı gelmedi. Peşin ödersem 730.-TL Olacağını duyup, HGS kartımın hesabına Kredi çekerek ödedim. Torba Yasa daha sonra çıktı.ve ben boş yere 2013 yılı Kaçak geçiş için 600 .-TL kadar fazla HGS kart hesabıma ceza öder gibi ödemiş oldum. Para iadesi olmasa da HGS Kartıma fazla ödenen parayı yüklemelerini sağlayabilir miyim? Saygılarımla. (Timur Narmanlı)

CEVAP:

Böyle bir paranın geri iadesi ve yasadan faydalanılması gibi bir husus söz konusu değildir.



SORU: Torba yasa da matrah artırımı ve Bağ-Kur affından bahsediliyordu ancak çıkmadı. Bağ-Kur’da gün silinerek prim borçları silinecekti. Bu iki konuyla alakalı yeni bir düzenleme gündemde midir ya da olacak mı? (Murat Öztürk)

CEVAP:

Şuan için böyle bir uygulama söz konusu değildir veya gündemde yoktur. Ancak ilerleyen seçim döneminde ve bu torba yasanın beklenilen başarıyı elde edemediği görüldüğü takdirde bu hususları da içeren yeni bir düzenlemeye gidilebilir.



SORU: 2008 Ağustos’da resen terk edilmiş bir limited şirket ortağıyım. 2 sene önce emeklilik için günüm dolmasına rağmen Bağkur borcundan dolayı emekli olamadım. 1) Bağkur borçlarının peşin ödemede faizleri siliniyormu? 2) Fazlaya dair olan 2 yıllık Bağkur tahakkuku borcumdan düşülebilir mi? 3) Çeşitli sebeplerden dolayı ortağı olduğum ve resen terk(Vergi dairesince) edilen şirketin ortağı gözükmekteyim. Maaşımdan kesinti olmaması için şirketi tasfiye etmeliyim mi? (Mustafa Ersöz)

CEVAP:

Nakit (peşin ödeme) ödeme seçeneği ile anaparaya ilişkin gecikme faizleri silinerek yerine  Yİ-ÜFE üzerinden hesaplanacak tecil faizi eklenecektir.  Dolayısıyla borç tutarınız şuan olduğundan daha düşük çıkacaktır.

Fazla gün ve borç için silinme hükmü bulunmamaktadır.

Emeklilik hak ettikten sonra maaşınızdan SGDP prim kesintisi yapılmaması için şirketle ilişiğinizin kesilmesi gerekmektedir.



SORU: Halen işyeri sahibi, BAĞKUR'A kayıtlı kişi, SSK ya geçme imkanı var mıdır? İşyerini devretmeden, faaliyeti devam ederken. (Kaya Belgin)

CEVAP:

Bu imkan 6111 sayılı yasa ile getirilmiştir. Kendi adına bağımsız çalışanlar ile şirket ortaklarından mecburi sigortalılık kapsamı dışında başka bir kişi veya tüzel kişilik yanında SSK lı olarak çalışma imkanı getirilmiştir. Aynı anda hem BAĞ-KUR hem SSK ödenebileceği gibi BAĞ-KUR’u durdurma imkanı da bulunmaktadır.



SORU: Limited şirketimizin Nisan 2014 ten itibaren Ekim ayına kadar aylık vergileri gecikmeye uğramıştır. Yasayla birlikte yapılandırma, af gibi durumlar söz konusu olabilir mi? Teşekkürler. (Gözde Kayıkcı)

CEVAP:

Dönem olarak 2014 Nisan dönemi ve öncesi borçların yapılandırılarak taksitle ödenme imkanı bulunmaktadır.



SORU: Bağkur borcum bulunmaktadır. Borcumun ve günlerimin silinmesi mümkün mü? (Yücel Tanrıverdi)

CEVAP:

Torba yasada hizmet dondurma, gün silme ve borç silme uygulaması bulunmamaktadır. Yalnızca Nisan 2014 dönemi ve öncesine ait olan borçların yapılandırması ve taksitle ödenmesi imkanı vardır.



SORU: 4/A sigortalısı olarak çalışmaya devam etmekteyim. Yaşım ve hizmet sürem doldu, fakat Bağkur’a 10 yıllık bir borcum bulunmakta, kanun kapsamında ihtiyacım olan gün kadar borçlanıp kalan fazla 4/b li günlerim için borcumu sildirebilir miyim? Kanunda böyle bir kolaylık var mıdır? (Hasan Başar)

CEVAP:

Hayır yoktur. Torba yasa kapsamında gün ve borç sildirme hükmü yer almamaktadır.



SORU: Bağkur prim borcu olanlar için af ne şekilde uygulanacak, nereye ve nasıl başvuru yapılması gerekiyor ? ( Deniz Yılmaz )

CEVAP:

2014 yılı Nisan ayı ve önceki aylara ilişkin olup 11.9.2014 tarihinden önce tahakkuk ettiği hâlde ödenmemiş olan sigorta primi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi, topluluk sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigorta primi, SGK tarafından takipedilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı taksitlendirilecek.

Yapılandırmadan yararlanabilmek için 1.Ekim.2014 tarihinden itibaren GSS prim borçları için 30.4.2015 tarihine kadar, diğer borçlar için 3 ay yani 31.12.2014 tarihine kadar SGK il müdürlüklerine veya SGK Merkez müdürlüklerine SGK tarafından belirlene dilekçe örneği ile başvurulacak.



SORU: Üstadlarım Merhaba, 2010 Yılı Mayıs ayında annem adına bir işyeri açtık. SGK anneme res\'en Bağ kur kaydı yapmış.2013 Eylül ayında SGK dan borç dökümü geldiğinde resen bağ kurlu olduğunu öğrendik maalesef. Öğrendiğimiz anda işyerini eşime devrettik. Yaklaşık 3 yıl için annemin SGK ya borcu 9.000 TL Annem şu an 64 yaşında ve daha önce hiç sigortası olmamış. Sağlık işlemlerini SGK emeklisi rahmetli babam üzerinden devam ediyor ve bağ kur dan hiç yararlanmadı. Bu arada Annem ve bekar olan ablam babamdan maaş alıyorlar. Mevcut borcu ödememiz ve 2 yıl daha ödeme yaparak 5 yıla tamamlamamız halinde bekâr ablam annemden de maaş alabilir mi? Alamaz ise hiçbir hakkından yararlanmadığımız bağ kur kaydının ve borcunun silinmesi şansımız var mı? Yok ise yapmamız gerekenler hakkında bilgilerinizi arz ederim. İlginiz için teşekkür eder, saygılarımı sunarım. ( Nesrin Uçan )

CEVAP:

 Bağ kurlulara geriye dönük sürelere borçlanma yok. Ayrıca prim yetecek kadar satın alma düzenlemeleri torba yasada bulunmamaktadır.



SORU: Selamlar Belediyelere olan KİRA, YOL KATILIM PAYI, SU, EMLAK VERGİSİ, ÇTV,İLAN REKLAM VERGİSİ ve diğer borçlar TORBA KANUN\'a giriyor mu? Çalışmalarınız da başarılar dilerim. ( Ayhan Avcı Uçarcı )

CEVAP:

 2013 ve önceki yıllara ait Emlak vergisi kanun kapsamına giriyor. Vadesi 30.4.2014 tarihinden önce olan çevre temizlik vergisi, su kullanım bedeli alacağı de af kapsamına giriyor. Ancak kira, yol katılım bedeli ile ilan ve reklam vergisi girmiyor.



SORU: 1954 doğumluyum prim gün sayım 1000 bu yasadan yararlanabiliyorum ilginiz için Şimdi den teşekkürler. ( Ahmet Akçakaya )

CEVAP:

 5 yıl 900 günü olmayan işçi borçlanma yapsa dahi aylık bağlanması için torba yasada düzenleme yok. Sigortalıların boşta geçen günleri satın alma yönünde düzenleme yer almamaktadır.



SORU: 01.10.2014 tarihinde SGK dan borcu yoktur yazısı almam gerekiyordu. Ancak torba yasa sistemi o gün açılması gerekirken açılması ve bizde yasadan faydalanamadan mecburi olarak borçlarımızı 1 ekimde ödedik. şimdi yapabileceğimiz bir şey var mı ? ( Fatih Özbek )

CEVAP:

 Madde kapsamında SGK borçları yapılandırılan mükellefler tarafından, borcu olup olmadığına dair yazı istenilmesi halinde taksitlendirme ihlal edilmediği sürece bu borçları için vadesi geçmiş borcun bulunmadığına dair yazı verilecektir. Ancak geriye dönük işlem yapılamaz.



SORU: SGK 4B kapsamında sigortalı olması gerekirken (bağ kur) sisteme hiç kaydı yapılmamış olan kimseler; -kaydını canlandırmak ve yasadan yaralanmak isterse yasadan faydalanabilir mi ? (24 aydan daha az süreden beri 4B kapsamında olanlarda yaralanır mı?) -Kaydı sistemde aktif gözükmeyip hiç borçlanmak istemiyorsa kuruma dilekçe vermesi gerekir mi, yoksa başvuru süresinin bitiminde otomatikman kayıt hakkı ortadan kalkar mı? -kaydı aktif olup birikmiş borçlarının olduğu dönemlerin silinmesini ancak Nisan 2014 sonrası borçlarını ödeyip bu tarihten itibaren bağkurluluğunun devam etmesini isterse bu mümkün müdür?

CEVAP:

BAĞ-KUR’lular için geriye dönük kapsama alınmayan süreleri borçlanma yok. , prim yetecek kadar satın alma yok.

Ancak, BAĞ-KUR’lular ile tarımda çalışan BAĞ-KUR’lular, tescilleri yapıldığı halde ödenmeyen prim borçları nedeniyle daha önce çıkarılan kanunlara göre sigortalılık süreleri durdurulmuş olanlardan 11.9.2014 tarihi itibariyle ihya edilmemiş olanların kendileri veya hak sahipleri, Ekim 2014 ayı başından itibaren üç ay içinde SGK’ya müracaat ederek durdurulan sigorta süreleri için ödeyecekleri prim tutarı sigorta süresi durdurulmamış gibi değerlendirilir. Ancak ihya işleminin geçerli olması için hesaplanan borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi gerekir.



SORU: 6111 sayılı kanundan yararlandık. Bir kaç taksit ödedik. Daha sonraki taksitleri ise ödeyemedik. 2013 yılında borcumuza karşılık bir miktar ödeme yaptık. Vergi dairesi 6111 yapılandırmamızın bozulduğunu söyledi. Ödediğimiz parayı 6111 kapsamında değerlendirmeyeceğini ifade etti. Ödenen paramız bir süre emanette kaldı. daha sonra ise bir kısmı vergi aslına bir kısmı da gecikme faizi olarak dikkate alınmış. Sorum: yapılandırması bozulan borcumuzu 6552 sayılı kanun kapsamında yeniden yapılandırma yaparak ödeme imkanımız var mıdır? ( Tuncay Cantürk )

CEVAP:

 Taksitlendirme bozulduğundan borç ilk haline döndü. Bu tutar üzerinden torba yasaya göre yeniden borçlandırma yapılabilir.



SORU: Merhabalar. Bizim Marmara kurumlar vergi dairesi ödeme emri ile türü 3074 dönemi 01/2008/12/2008 ve 01/2009-12/2009 vadesi 11/02/2014 vergi borcumuz var. İstanbul vergi mahkemesine dava açılmış bulunmaktayız. Bizde affa girebiliyor muyuz? Vergi müfettişi raporuna göre bu cezalar gelmişti. Teşekkürler. ( Çağatay Tacal )

CEVAP:

 Dava safhasında olan vergiler af kapsamına girmiyor.



SORU: Şirketimize vergi incelemesi yapıldı ve bir faturanın sahte olduğundan dolayı vergi cezası ve özel usulsüzlük cezaları kesildi, biz bu cezalar ile ilgili uzlaşmaya girdik ve uzlaştık. Şimdi biz bu vergi borçları için gecikme zammından, taksit seçeneklerinden faydalanabilir miyiz.? ( Ahmet Semerci )

CEVAP:

6552 sayılı kanunun yayımlandığı 11.9.2014 tarihinden önce 213 sayılı Kanunun gerek uzlaşma gerekse tarhiyat öncesi uzlaşma hükümlerinden yararlanılarak uzlaşma sağlanmış ancakk yayımlandığı tarih itibarıyla ödeme süresi henüz geçmemiş borcu olan mükellefler, uzlaşma sonucu kesinleşerek tahakkuk eden vergi ve ceza tutarları ile hesaplanan gecikme faizleri dikkate alınarak madde hükümlerinden yararlanabileceklerdir.

Yani uzlaşılan vergi aslı ve ceza ile gecikme zammı ve gecikme faizi yerine hesaplanan Yİ-ÜFE tutarı toplamını 18 eşit taksite kadar taksitlendirebilecek.



SORU: Özel bina inşaatından dolayı SSK ya prim borcum var. İnşaatım 31.03.2014 tarihinde bitirdim. Ancak SSK prim borcunu ödemediğim için oturma ruhsatı için ilişiksiz belgesi alamıyorum. İnşaata başlama tarihim: 01.01.2011 inşaatın bitiş tarihi : 31.03.2014 sorum : prim borçlarımı yapılandırsam oturma ruhsatı için SSK dan ilişiksiz belgesi alabilir miyim. ?

CEVAP:

 30.4.2014 tarihine kadar (bu tarih dâhil) bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin olup bu maddenin yayımlandığı tarihten önce Kurumca resen tahakkuk ettirilerek işverene tebliğ edildiği hâlde bu maddenin yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş olan; özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin yapılan ön değerlendirme, araştırma veya tespitler sonucunda bulunan eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi deaf yasası kapsamındadır. Bu sigorta prim asılları ile bu alacaklara ödeme sürelerinin bittiği tarihten 11.9.2014 tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak faiz toplamı tahsil edilecek.



SORU: Söz konusu torba yasada erken emeklilik ile ilgili bir değişiklik yer alıyor mu ? Saygılarımla. ( Arzu Dastan )

CEVAP:

 Maalesef yer almıyor.



SORU: Vergi Affı konusunda en büyük Sıkıntımız 30.04.2014 öncesine ait BA BS ler den kaynaklanan cezaların mükellefe daha yeni tebliğ ediliyor olması. Üstelik tebliğ evrakı Ağustos\'ta hazırlandığı halde son bir ay içinde yoğun bir tebliğ gönderiliyor af kanunu bunları kapsayacak mi Çaresiziz. ( Ali Özturk )

CEVAP:

 Özel usulsüzlük cezası 30.4.2014 tarihinden önceki döneme ait olmakla birlikte 11.9.2014 tarihinde kesinleşmiş bir ceza olmadığından torba yasadan yararlanma imkanınız bulunmamaktadır.



SORU: İyi günler kolay gelsin. 18 yıl önce alınmış bir arsamız var. Bu güne kadar hiç beyanname verilmemiş. İlk defa 03.10.2014 de beyanname verdim. 18 yıllık vergi + ceza çıkardılar. Ve Torba Yasadan yararlanamıyormuşuz. Eğer Nisandan önce verilse imiş ilk beyanname o zaman Torba Yasaya girermiş. Bunun bir yolu yok mudur? Saygılarımla. ( Yavuz Dural )

CEVAP:

 Af yasasının yayınlandığı tarihte borç kesinleşmemiş olduğundan yararlanamazsınız.



SORU: Merhabalar annem 1962 doğumlu olup 1977 de bekârken 10 günlük sigortası ödenmiştir. 2014 yılında SGK ya kontrollerinde geçmiş dönemde sigortalı olduğu ortaya çıkmıştır. Kendisi sonrasında çalışmamış ve 4 çocuğu olmuştur şimdi 3 çocuktan geriye dönük borçlanabilir mi? Şuan 4 - 5 aydır Tarım sigortası ödüyoruz kendisine bu konuda bizi bilgilendirir misiniz? Teşekkürler İyi Çalışmalar. ( Aycan Deliçay )

CEVAP:

 Torba yasada 2 yılı kadar boşluk varsa doğum sonrası borçlanma hakkı var.



SORU: 1991 yılından sigorta başlangıcım var eşimin yanında çalışıyordum fındık mevsimi olduğu için işyerinde yoktum 95yılı idi müfettiş raporu ile işyerinde olmadığım tespit edildi sicil affı var mı ben ne zaman emekli olabilirim. ( Mualla Çoban )

CEVAP:

 Af yasasında, sigortalıların boşta geçen günleri satın alma yönünde düzenleme yok.



SORU: Emekli olanlar maliye kaydı varsa vergi kesintisi yapılıyor mu.? ( Bilal Tuncel )

CEVAP:

 Sorunuz anlaşılamadı. Ancak emekli gelir vergisi mükellefiyeti gerçek usulde ticaret ve serbest meslek erbabı ve defter tutan çiftçi ise tevkif at sorumluluğu vardır.



SORU: 2006 ve 2007 dönemlerine ait sahte fatura kullanmaktan dolayı cezaları verildi. Borcun aslı, gecikme faizi ve vergi ziyan cezaları kesildi. Torba yasa kapsamında bunları yapılandırırken hangileri af ediliyor. Hangileri yapılandırılıyor. Bilgi rica ederim. Şirket şu an faal değil 2009 yılında resen terk olarak görünüyor. ( Kemal Tunç )

CEVAP:

 Vergi aslı ve cezalar tahsil ediliyor. Bunlar için af yok ancak katsayı uygulaması ile 18 aya kadar taksitlendirme yapılabilir. Gecikme zammı ve gecikme faizleri terkin edilecek bunların yerine Yİ-ÜFE oranına göre bulunan tutar vergi aslı ve ceza ile toplanıp taksitlendirilecek.



SORU: 3. çocuk borçlanılabilir mi. Ölen çocuklar içinde borçlanılabilir mi? ( Şahin Kaytan )

CEVAP:

Sigortalılıkta boşluk varsa doğum sonrası için yararlanma imkanı bulunmaktadır.



SORU: Merhabalar Daha önce bir mükellef ( yapı kooperatif ) 6111 sayılı yasa ile vergi mahkemesinde olan borçları için kanundan faydalanarak yaklaşık 50.000,00 TL olan borcunu 13.000,00 TL ya düşürtüp yapılandırma yapmıştı. Fakat taksitlendirme bozuldu. Şimdi bu kanundan yararlanırsa borç miktarımız 50.000,00 –TL’ye mi dönecek yoksa 13.000,00 TL olan borcu tekrar mı yapılandıracak. Şimdiden Teşekkürler. ( Ayfer Tek )

CEVAP:

 Taksitlendirme bozulduğundan borç ilk haline dönmüştür. Bu tutar üzerinden torba yasaya göre yeniden borçlandırma yapılabilir.



SORU: Dönem itibariyle SGK idari para cezası 2014/02 iken Hesaplanma dönemi ise 2014/05 tir. Hal böyleyken Malum af yasasından yararlanabilir miyim? ( Üzeyir Sevil )

CEVAP:

30.4.2014 tarihine kadar işlenen fiillere ilişkin olup, 11.9.2014 tarihine kadar ödenmemiş idari para cezaları %50’si ile bu tutara ödeme süresinin sonu ile 11.9.2014 tarihi arasındaki dönem için hesaplanan Yi-ÜFE tutarı ödenecektir.



SORU: 29.04.2014 tarihinde tasfiye giriş yapılan şirkette ortaklar ve kasa affı için müracaat ve beyanname nasıl verilecektir. Tasfiye halindeki şirket 30.04.2014 olarak deftere açılış kaydı olarak yapıldı. .Kasa ve ortaklar hesabı bakiyesi devretti. Beyanname 31.12.2013 bakiyeler için verilecek ama sistemde tasfiye halinde olarak kayıtlı. Elden mi elektronik ortamda mı verilecek. ( Ahmet Düzenli )

CEVAP:

6552 sayılı kanunun yayımlandığı 11.9.2014 tarihi itibariyle tasfiye halinde bulunan tüzel kişilerin madde hükümlerinden yararlanabilmeleri için tasfiye işlemlerini yürüten tasfiye memurunun ilgili vergi dairesine yazılı olarak müracaat etmesi gerekir.
Bununla birlikte, tüzel kişiliklerin ortaklarının ve kanuni temsilcilerinin 213 sayılı kanun ve 6183 sayılı kanun uyarınca sorumlu oldukları borçlar için madde hükümlerinden yararlanabilmeleri mümkün bulunmaktadır.



SORU: Kapsama Eylül/20014\'te yapılmış \"2009 2010 2011 yılları vergi incelemeleri sonucu yapılan\" vergi ve ceza tarhiyatları da giriyor mu? ( Serdar Demir )

CEVAP:

 11.9.2014 tarihinde İnceleme safhasında olan mükellefler, bu raporlara göre yapılan tarhiyatlar için af yasasından yararlanamaz.



SORU: Öncelikle iyi çalışmalar diler yardımlarınız için teşekkür ederim sorum 30.04.2014 tarihinden önce BA BS bildirimi nedeniyle gelecek özel usulsüzlük cezası tarafımıza tebliğ edilmedi bu ceza şu andan itibaren tebliğ edilirse aftan yararlanabilir miyiz. ( Yılmaz Ağa )

CEVAP:

 11.9.2014 tarihine kadar Kesinleşmemiş vergi cezaları af kapsamına değildir.



SORU: Annem 1999 yılında bir şirkette muhasebecilik yaparken emekli olmadan 56 yaşında vefat etti. bu güne kadar herhangi bir müracaatta bulunmadık. ancak kız kardeşim eşinden ayrılması nedeniyle bir maaşı ve güvencesi olsun isteğimiz oldu. ve hazır annemin üzerinden bunu sağlayalım diyoruz. Annemin gün sayısı eksik olduğu için çocuk borçlanması yapabilir miyiz? Saygılar. ( Mehmet Hacıoğlu )

CEVAP:

SGK’ya başvurun.



SORU: Yıllık GMSİ nin 2. taksitini yatıramadım. Taksitlendirmeden yararlanabilir miyim ? Teşekkürler. ( Ongun Gökarıksel )

CEVAP:

Yatıramadığınız GMSİ gelirine ilişkin gelir verginiz, 2014 Mart ayında beyan edilen 2013 yılı vergisi ise birinci taksit yararlanır, ancak ikinci taksit için yararlanamazsınız.



SORU: 2007 yılı Aralık ayında kuaför salonumu açtım. Torba yasadan faydalanmak için tescilimi 02.10.2014 yani yeni yaptım. 01.10.2008 yılından itibaren borçlusunuz dedi kurum. ilk taksitim ocak 2015 bu arada normal aylık taksitlerimi ocak ayı gelmeden ödüyor muyum? Ve ben esimin üzerinde hastaneden faydalanıyordum bundan sonra artık kendi üzerimden gideceğim sanırım ? Beni bilgilendirirseniz. ( Kezban Alis )

CEVAP:

 BAĞ-KUR’lular ile tarımda çalışan BAĞ-KUR’lular, tescilleri yapıldığı halde ödenmeyen prim borçları nedeniyle daha önce çıkarılan kanunlara göre sigortalılık süreleri durdurulmuş olanların 11.9.2014 tarihi itibariyle iya edilmemiş olanların kendileri veya hak sahipleri, Ekim/2014 ayı başından itibaren üç ay içinde SGK’ya müracaat ederek durdurulan sigorta süreleri için ödeyecekleri prim tutarı sigorta süresi durdurulmamış gibi değerlendirilir. Ancak ihya işleminin geçerli olması için hesaplanan borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi gerekir.



SORU: Genel sağlık sigortasına müracaat etmediğim için GSS dan borcum var borç nisan 2014 ten öncesi sonra çalışmaya başladım. Gelir bildirimini hiç yapmadım. 1600.TL zammıyla birlikte borcum var. Aftan nasıl faydalanabilirim. Gelir testi yaptırmama gerek var mı son müracaat tarihi ne zaman? Teşekkürler. ( Sait Aslanata )

CEVAP:

Torba yasa ile GSS kapsamında gelir testi yaptırmayanlara, gelir testi yaptırma ve GSS primlerinin faizsiz yapılandırma ile taksitlendirme imkânı tanındı.

Buna göre, 1.1.2012 tarihinden itibaren genel sağlık sigortası tüm vatandaşlar için zorunlu hale getirildi. Bu tarihte herhangi bir sigortalılığı bulunmayan ve Türkiye’de yaşayanların, gelir testine girerek test sonucuna göre prim ödemesi gerekmekteydi. Ancak binlerce vatandaş bu testi yaptırmadı.

Torba yasa gelir testi yaptırmayan vatandaşlarımıza bu testi yaptırmaları için 6 ay süre verdi, bu nedenle 31.3.2015 tarihine kadar bu testin yaptırılması gerekiyor. Gelir testi sonucu asgari ücretin üçte birinden az geliri çıkanların prim borçları silinecek. Gelir testi sonucuna göre borçlar yeniden tespit edilecek ve af kapsamında yeniden yapılandırılarak taksite bağlanacak. İlk taksitin ödenmesi ile sigortalı sağlık yardımı almaya başlayacak.



SORU: Üstadlar, kasa fazlası ile ilgili beyanı internet üzerinden veriyoruz. Diğer vergi borçları ve SGK borçları konusunda hangi yolu takip edeceğiz?. 2013 bilançosunda kasa ve ortaklar dışındaki muhtelif hesaplara dağıtılmış aslında kasa fazlası olan meblağlar hakkında ne yapmamızı tavsiye edersiniz?. İyi çalışmalar. ( Ahmet Sargı )

CEVAP:

Madde hükümlerine göre yazılı olarak yapılması gereken başvuruların taahhütlü posta veya APS ile gönderilmesi halinde postaya verildiği tarih, adi posta ile gönderilmesi halinde ise tahsil dairesinin kayıtlarına intikal ettiği tarih başvuru tarihi olarak dikkate alınacaktır.

Diğer taraftan, başvuruların Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi (http://www.gib.gov.tr/) üzerinden internet vergi dairesine erişmek suretiyle yapılması halinde, başvuru tarihi elektronik ortamda başvurunun yapıldığı tarih olacaktır.
31.12.2013 bilançosunda kasa ve ortaklar dışındaki hesaplarda gösterilen kasa fazlası torba yasa kapsamında %3 vergi ödenerek düzeltilemez.



SORU: Torba yasa: madde 81 deki geçici 60.madde 2 de anlatılan ödenmemiş İPC lerin %50 si deniliyor daha sonra kalan %50 si deniliyor net alarak cezaların hepsi mi siliniyor yoksa %50 simi ( İsmail Telli )

CEVAP:

 30.4.2014 tarihine kadar işlenen fiillere ilişkin olup, 11.9.2014 tarihi itibariyle ödenmemiş idari para cezaları af kapsamındadır. Bu cezaların %50’si ödenecek diğer %50’si silinecektir.
İdari para cezasının %50’si ile bu tutara ödeme süresinin bitim tarihinden 11.9.2014 tarihine kadar hesaplanan Yİ-ÜFE tutarı ödenir. Gecikme cezası ile gecikme zammı terkin edilir.



SORU: Pişmanlıkla 2010 dönemine ait (SİMYB) KDV beyanlarını düzelttik. ödenmesine 10 gün var fakat faiz oranı çok yüksek bunu torba yasasına dahil edebilir miyiz, edilirse faiz yönünden daha mı kazançlı çıkarız..? ( Bekir Bakış )

CEVAP:

6552 sayılı Kanunun yayımlandığı 11.9.2014 tarihi itibarıyla (bu tarih hariç) pişmanlık hükümlerine göre tahakkuk eden ve bu tarih itibarıyla henüz 15 günlük ödeme süresi geçmemiş olan alacaklar için madde hükümlerinden yararlanılabilecektir. Bu takdirde, pişmanlık zammı yerine Kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları kullanılarak Yİ-ÜFE tutarı hesaplanacaktır.



SORU: Sigortalık süresi durdurulan bağ kur sigortalıların ilişkin yapılan yeni düzenleme ile ihya imkanı tanınmış ve 5510/geçici 60. Maddeye göre hesaplanan tutar en geç 02.02.2015 tarihine kadar ödenmesi halinde, bu süreler sigortalık süresi olarak değerlendirileceği belirtilmektedir. Benim sorun bu kapsamda sigortalık süresi durdurulan hiç başvuru yapmayan ya da başvuru yapıp ta ödeyemeyen kişi ihya hakkını kaybeder mi? Yada daha sonraki yıllarda da ödeyebilir mi? İyi çalışmalar. ( Bülent Tekin )

CEVAP:

BAĞ-KUR’lular ile tarımda çalışan BAĞ-KUR’lular, tescilleri yapıldığı halde ödenmeyen prim borçları nedeniyle daha önce çıkarılan kanunlara göre sigortalılık süreleri durdurulmuş olanların 11.9.2014 tarihi itibariyle ihya edilmemiş olanların kendileri veya hak sahipleri, Ekim/2014 ayı başından itibaren üç ay içinde SGK’ya müracaat ederek durdurulan sigorta süreleri için ödeyecekleri prim tutarı sigorta süresi durdurulmamış gibi değerlendirilir. Ancak ihya işleminin geçerli olması için hesaplanan borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi gerekir.



SORU: Kanun kapsamına giren dönemlere ait matrahsız beyannameler için tahakkuk eden beyanname damga vergileri silinecek mi? ( Hüseyin Rahmi )

CEVAP:

 Sadece 31.12.207 ve önceki tarihlerde tahakkuk etmiş olup, tutarı 50 lirayı aşmayan asli alacaklar ile bunlara ait faizler ve aslı ödenmiş olan vergilerin 100 lirayı aşmayan faizleri terkin edilir.



SORU: 01-01-1981 ve 18-01-1993 tarihleri arasında GA-36140/314 005 09 08 Vergi Hesap numarası ile Vergi Mükellefi olduğum halde o zaman ki Muhasebecimin ihmali ile BAĞ-KUR ’a kayıt olmadığımı öğrenmiş durumdayım. (Cahilliğimden olsa gerek ben Muhasebecimin benimle ilgili tüm Resmi işleri yaptığını düşünüyordum. Çünkü benden para istediği zaman istediği kadar veriyordum. ) 02-04-2009 tarihinde SGK-İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü-Şişli Sosyal Güvenlik Müdürlüğüne vermiş olduğum dilekçe üzerine 13 MAYIS 2009 tarihinde tarafıma verilen belgenin (EK:Belge_1) 4.maddesinde 1479,4956 ve 5510 sayılı yasalar gereği, ticari faaliyetiniz (vergi kaydınız) 1993 yılında sona ermesi nedeniyle vergi mükellefi olduğunuz sürelerde kayıt ve tescilinizin yapılması mümkün değildir yazmaktadır. Bu yazılandan anladığım kadarıyla şu an yeniden Vergi Mükellefi olursam yani onların deyimiyle Ticari Faaliyetimi başlatırsam yeni üyelik ve 01-01-1981 / 18-01-1993 arası da dahil olmak üzere BAĞ-KUR üyelik haklarımdan yararlanabileceğimi düşünüyorum. Şu anda her olasılığa karşı 66 88 474 486 sicil numarası ile İSTEĞE BAĞLI Sigortalılık Primlerimi de ödemekteyim. 01-01-1981 ve 18-01-1993 tarihleri arası haklarımı da alarak gerek 66 88 474 486 sicil numarası ile İSTEĞE BAĞLI Sigortalılık ve olabilirse yeniden üyelik haklarımı birleştirerek emekli olabiliriyim ya da ne zaman emekli olabilirim. ( Hasan Dunar )

CEVAP:

 BAĞ-KUR’lular ile tarımda çalışan BAĞ-KUR’lular, tescilleri yapıldığı halde ödenmeyen prim borçları nedeniyle daha önce çıkarılan kanunlara göre sigortalılık süreleri durdurulmuş olanların 11.9.2014 tarihi itibariyle ihya edilmemiş olanların kendileri veya hak sahipleri, Ekim/2014 ayı başından itibaren üç ay içinde SGK’ya müracaat ederek durdurulan sigorta süreleri için ödeyecekleri prim tutarı sigorta süresi durdurulmamış gibi değerlendirilir. Ancak ihya işleminin geçerli olması için hesaplanan borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi gerekir.



SORU: Belediyelere olan ilan ve reklam vergisi borçları kapsam dâhilinde midir? ( Emre Taşan )

CEVAP:

 Belediyelerin tahsil ettiği ilan ve reklam vergisi af kapsamında yeniden yapılandırılmaz.



SORU: Şirketimiz adına tebliğ edilmemiş mükellef bildirim formlarına dair vergi cezamız bulunmaktadır. Tebliğ edilmediği halde torba yasadan faydalanarak %50 sini ödeyebilir miyim? Ya da 31/12 den sonra tebliğ edilir ise yine de torba yasadan faydalanabilir miyim? ( Mahmut Akkaynak )

CEVAP:

 Kesinleşmemiş cezalar af yasası kapsamına girmez.



SORU: İhale ile yapılan iş 31/12/2013 sona erdi dosya kapanışı dilekçesi verildi 15 maddelik yazı alındı ancak kurumlar arası yazışma bitmediğinden borcu yoktur yazısı alınamadı. Dosya halen açık. Sigorta eksik işçilik hesaplarsa torba yasadan faydalanır mı Teşekkür ederim. (S. Özdemir )

CEVAP:

30.4.2014 tarihine kadar (bu tarih dâhil) bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin olup 11.9.2014 tarihinden önce kurumca re ’sen tahakkuk ettirilerek işverene tebliğ edildiği hâlde bu maddenin yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş olan; özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin yapılan ön değerlendirme, araştırma veya tespitler sonucunda bulunan eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi, af yasası kapsamındadır. Bu sigorta prim asılları ile bu alacaklara ödeme sürelerinin bittiği tarihten 11.9.2014 tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak faiz toplamı tahsil edilecek.



SORU: Yeni çıkarılan Torbanın içinde, emlak ile ilgili(beyannamesi verilmiş)gayrimenkul sahiplerinin ödenmemiş vergileri hakkında bir düzenleme var mı? Saygılarımla. ( Bülent Şanlıtürk )

CEVAP:

 Gayrimenkul kira geliri nedeniyle ödenmeyen gelir vergisi 2012 ve önceki yıla ait ve kesinleşmiş ise af kapsamına girer. 2013 yılına ait yıllık beyanname ile beyan edilen gayrimenkul sermaye iradı ile ilgili gelir vergisinin ise 11.9.2014 tarihi itibariyle kesinleşmiş olmak şartı ile birinci taksiti girer ikinci taksiti girmez.



SORU: Merhaba, vergi borcu yapılandırdıktan sonra 2 taksit aksatma ihlali yapılandırılan borç için mi geçerli yoksa cari borçlarda ödemezse ihlal sayılır mı? Kolay gelsin. ( Devrim Akgül )

CEVAP:

Torba yasaya göre taksitlendirilen vergi borçlarınızı, öderken bir yıl içinde ikiden fazla taksiti aksatmamanız gerekir.

Ayrıca Af Yasasına göre taksitlendirilen gelir, kurumlar, KDV ve ÖTV borcunuz varsa taksitin ödendiği cari yıla ait aynı tür vergi borçlarınızı da aynı şekilde iki taksitten fala aksatmamanız gerekir.



SORU: Merhaba, Ocak 2013 dönemine ait şirketimize ait gayrimenkul satışı ile ilgili tapu harcı ve bununla ilgili %25 vergi ziyan cezası tespit edilip, 18/09/2014 tarihinde vergi/ceza ihbarnamesi ile tebliğ edildi. Bu konuyla ilgili torba yasadan faydalanabilir miyiz? Faydalanırsak, nelerden faydalanabiliriz.(VZCZ. GECİKME ZAMMI VS.) ( Hasan Karakaş )

CEVAP:

 11.9.2014 tarihi itibariyle vergi kesinleşmemiş olduğundan yararlanamazsınız.



SORU: Yüksek Öğrenim Kredisi borcum bulunmakta. Bu borcumu peşin ödemem halinde ana para dışında faiz alınacak mı? ( Tahsin Yurttaş )

CEVAP:

 Yüksek öğrenim kredisi borcunuz ile birlikte hesaplanan gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE tutarını ödeyeceksiniz. Taksitlendirme yapabilirsiniz.



SORU: Tebliğ Tarihi 27/08/2014 olan 2012 dönemine ait BA BS ile ilgili beyanname vermeme ile ilgili özel usulsüzlük cezası ihbar edildi. 24.09/2014 te VUK 376 a göre indirim talebinde bulunduk. Ardından 6522 ye göre dilekçe verdik ama 6522 ye göre dilekçemiz kesinleşme tarihi 11/09 dan sonra olduğu gerekçesiyle kabul edilmedi. 11/09 dan sonra 376 yerine direk 6552 ye göre dilekçe verseydim yine kabul edilmezdi deniliyor. Vereceğiniz açıklamalar için şimdiden teşekkür ederim. Benzer şekilde hala 2013 ait bize tebliğ edilmeyen ceza ihbarnameleri var. Memurun geç işlem yapmasıyla mağduriyet doğmuyor mu? Acaba kanunu yanlış mı yorumluyorum. ( Harun Korkmaz )

CEVAP:

213 sayılı kanun uyarınca kesilmiş olan vergi aslına bağlı olmayan vergi cezaları için, anılan kanunun 376 ncı maddesi hükmü uyarınca indirim talebinde bulunulan ancak, 6552 sayılı kanunun yayımlandığı 11.9.2014 tarihi itibarıyla dava açma süresi geçmiş dolayısıyla kesinleştiği halde henüz ödeme süresi geçmemiş bulunan alacaklar için indirimli ceza tutarları dikkate alınarak madde hükümlerinden yararlanılabilecektir. Cezanın yarısı ile bu tutara ilişkin hesaplanan Yİ-ÜFE tutarı tahsil edilecek. Ancak özel usulsüzlük cezanız 11.9.2014 tarihi itibariyle kesinleşmemiş olduğundan yararlanamazsınız.



SORU: Belediyelerin yol yapımından kaynaklanan harcamaların, vatandaşlardan harcamalara katılım payı adı altında almak istediği bedeller af kapsamında mıdır? Lütfen bilgilendirir misiniz? Teşekkürler. ( Erkan Öztürk )

CEVAP:

 Belediyelerin yol yapım harcamalarına katılım payı af kapsamında değildir.



SORU: Vergi borçlarımı öğrenmek istiyorum. Af kanunu ile tüm borcum ne kadardır? Hangi haklardan yararlanıp ödemem söz konusudur? ( Ayşe Teknetarla )

CEVAP:

 Bağlı olduğunuz vergi dairesine başvurun.



SORU: Yeni yurt dışı borçlanması yatıracak birisi de torba yasanın yapılandırmasından faydalanabilir mi? ( İsmail Güzel )

CEVAP:

 Yurt dışında okuyan öğrencilerin kamu borçları için yasada yeniden yapılandırma düzenlemeleri yer almaktadır.

Buna göre, 8/4/1929 tarihli ve 1416 sayılı ‘Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanunu’nun geçici 1 inci maddesinin birinci fıkrası, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun geçici 53 üncü maddesinin birinci fıkrası ile 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun geçici 34 üncü maddesinin birinci fıkrası kapsamına girmesine rağmen anılan maddelerde belirtilen sürelerde borçlarının yeniden hesaplanması için müracaat etmeyenler ile söz konusu maddelerin yürürlüğe girdiği tarihten bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar geçen süre içinde anılan düzenlemelerde belirtilen nedenlerle haklarında borç takibi yapılanlar veya yapılması gerekenlerin ve 2547 sayılı Kanunun 39 uncu maddesi uyarınca yurt dışında görevlendirilmiş olanlardan bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte haklarında borç takibi yapılanlar veya yapılması gerekenlerin, kendilerine döviz olarak yapılmış olan her türlü masrafa ilişkin borç tutarları, bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üç ay içinde borçlu oldukları idarelere başvurmaları hâlinde, imzaladıkları yüklenme senedi ile muteber imzalı müteselsil kefalet senedi hükümleri dikkate alınmaksızın ve ilgililere ödeme yapma sonucunu doğurmaksızın borçları yeniden hesaplanır.



SORU: Merhaba gelir idaresine ve SGK ya süresinde verilmeyen beyannamelerimizi 6552 sayılı yasaya dayanarak verirsek süresinde vermiş sayılır mıyız, hangi yıla kadar olan beyannameleri ve bildirgeleri kapsıyor. ( Merve Keçecioğlu )

CEVAP:

 30.4.2014 tarihine kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin olup, kesinleşmiş vergiler af kapsamındadır. Sigorta primlerinde ise Nisan 2014 ve önceki aylara ilişkin olup 11.9.2014 tarihine kadar tahakkuk etmiş, ancak ödenmemiş olanlar kapsamda olup, bu tarihten sonraki aylara ilişkin sigorta primleri girmez.



SORU: 2009 yılına ait vergi incelemesin de, sahte belge kullanmaktan cezai işlem uygulandı (naylon fatura) biz bu firma ile alışveriş yaptık ve ödemelerimiz çek, EFT yolu ile gerçekleşti, bu belgeleri ödendiğine dair banka ekstrelerini sunduk. Buna rağmen KDV si kabul edilmedi ceza uygulandı. Şu anda mahkeme aşamasında. Bu durumda vergi affından ne şekilde yararlanırız. ( Adil Görkem )

CEVAP:

 Dava safhasında olan vergiler af yasasından yararlanamaz.



SORU: 2011/01 olan özel usulsüzlük cezaları vergi daireleri BS ve BA form düzeltmelerinde geriye dönük özel usulsüzlük cezası kesiyorlar şuan bu durumda olan cezalar af kapsamında mı. ( Ahmet Ergen )

CEVAP:

 Vergi aslına bağlı olmayan, kesinleşmiş 2011/01 dönem özel usulsüzlük cezası af kapsamında olup, cezanın %50’si ile buna isabet eden 11.9.2014 tarihine kadar Yİ-ÜFE tutarı tahsil edilecektir.



SORU: Geçmiş dönem bağ kur borçlarımı yapılandırıp ödediğim takdirde ilgili şartları tamamlıyorsam emekli olabilir miyim?

CEVAP:

 BAĞ-KUR’lular ile tarımda çalışan BAĞ-KUR’lular, tescilleri yapıldığı halde ödenmeyen prim borçları nedeniyle daha önce çıkarılan kanunlara göre sigortalılık süreleri durdurulmuş olanların 11.9.2014 tarihi itibariyle ihya edilmemiş olanların kendileri veya hak sahipleri, Ekim 2014 ayı başından itibaren üç ay içinde SGK’ya müracaat ederek, durdurulan sigorta süreleri için ödeyecekleri prim tutarı sigorta süresi durdurulmamış gibi değerlendirilir. Ancak ihya işleminin geçerli olması için hesaplanan borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi gerekir.



SORU: 2009 yılında şirketimizi maliyeden terk ettik. Son çıkan TTK geçince 7 madde ile şirketimizin tamamen sicilden terkini talep ettiğimiz halde sicil yetkilisi \" şirket ana sözleşmesinde adres değişikliği dolayısıyla fesih edilir\" maddesi olmadığı için fesih yapılmadığını söylüyor. Acaba biz bu Limited şirketi nasıl fesh edeceğiz. Bilgi verirseniz sevinirim Saygılarımla. ( Ahmet Güneş )

CEVAP:

 Türk Ticaret Kanunu’nda, Bakanlığın re’sen sicilden silme yetkisi hükmü yer alıyor. Bu hüküm çalıştırılabilir.



SORU: Anonim şirketimiz 2008 de n sonra iş yapmadı ve beyanname vermedi. Bundan önceki borçlarından kim sorumlu… Bunun zaman aşımı süresi var mı?... Saygılarımla. ( Mehmet Adanur )

CEVAP:

 Anonim şirketin mal varlığından alınamayan vergiler, o tarihte şirketi temsil eden yönetim kuruluna aittir.



SORU: Merhabalar, 2012 yılına ilişkin olarak Haziran 2014 tarihinde tarafımızda SGK İPC kesildi ve ödeme vadesi geçtiği halde ödemedik. Torba yasadan faydalanabilir miyiz. Saygılarımla. ( Nilüfer Karataş )

CEVAP:

2014 yılının Nisan ayı ve önceki aylara ilişkin olup 11.9.2014 tarihinden önce tahakkuk ettiği hâlde ödenmemiş olan ve SGK’ya yapılacak başvuru tarihi itibariyle ilgili mevzuatına göre ödenmesi imkânı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi, af yasası kapsamındadır.



SORU: Yargı harçları, vergi affı kapsamında mıdır? ( Ayşe S. Elveren )

CEVAP:

Adli para cezaları af kapsamına girmez.

492 sayılı Kanunun 28 inci maddesi uyarınca tahsili gereken karar ve ilam harçları ile aynı kanunun (8) sayılı tarifesi uyarınca tahsil edilen yıllık harçlardan, 11.9.2014 tarihi itibariyle vadesi geldiği halde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunanlar kapsama girmektedir. Bu nedenle 492 sayılı kanuna göre alınan yargı harçları kanun kapsamındadır.



SORU: 2013 te 2001 senesinden ev alım satımında rayiç bedel farkı tahakkuku ve faizi bildirilmişti. Bu hususta bir af konusu var mıdır. Teşekkürler. ( Gürol Çaylan

CEVAP:

 Gayrimenkul satışından kaynaklanan gelir vergisinden söz ediyor olmalısınız. 2001 yılı kesinleşmiş bir vergidir af yasası kapsamındadır. Ancak zamanaşımı süresi içinde tahakkuk işlemi yapılmış olmalı.



SORU: Merhaba, Kasa affı ile ilgili olarak GIB\'in sayfasında 1. ve 2. geçicilere düzeltme yapılması gerektiği yazıyor. Ne gibi bir düzeltme yapılması gerektiğini anlayamadım. Yardımcı olursanız sevinirim. Saygılarımla. ( Ayşe Karaca )

CEVAP:

 Hesap dönemi olarak takvim yılını kullanan Kurumlar Vergisi mükelleflerinin ‘kasa affı’ ile ilgili 74. madde kapsamında yapacakları beyanları nedeniyle, ilgili dönem matrahlarında bir düzeltme ihtiyacı doğması halinde, beyan tarihi itibariyle 2014 hesap döneminin, sona ermiş bulunan geçici vergilendirme dönemlerine ait geçici vergi beyanlarını 31/12/2014 tarihine (bu tarih dahil) kadar düzeltebilmeleri mümkün bulunmaktadır.



SORU: 6522 sayılı kanun dahilinde, Vergi ve SGK borç yapılandırma ve taksitlerinin düzenli ödenmesi koşuluyla, 30-04/2014 sonrası cari borçlarının 2 den fazla veya hiç ödenmemesi ,6522 yapılandırılmasını bozar mı? ( Recep Yılmaz )

CEVAP:

 Torba yasaya göre yeniden yapılandırılan vergi borçlarının, bir takvim yılı içinde ikiden fazla taksitinin yani en az üç taksitin süresinde ödenmemesi halinde, bu şartın ihlal edildiği tarihten itibaren kalan taksitler için af yasasından yararlanılamaz.



SORU: GSS borcum var ne yapmam gerekiyor? (Onur Tufan)

CEVAP:

Öncelikle 2015 Nisan dönemine kadar gelir testi yaptırmanız (gelir testinizin daha önce yapılmış olması halinde gerek yoktur) bu test sonucu gelirinizin asgari ücretin 1/3 ve altında olması durumunda GSS prim borçları tamamen silinecektir. Üstünde olması durumunda yapılandırma taksitlendirme imkanlarından faydalanabilirsiniz. 



SORU: BAĞKUR'a istemediğim halde kaydım yapıldı. Torba yasayla bu kaydım silinebilecek mi? Şuanda 2 yıllık ödenmemiş borçlarım bulunuyor. Teşekkürler iyi çalışmalar. (Pınar Kılıç)

CEVAP:

Torba yasada hizmet dondurma, gün silme ve borç silme uygulaması bulunmamaktadır. Yalnızca Nisan 2014 dönemi ve öncesine ait olan borçların yapılandırması ve taksitle ödenmesi imkanı vardır.



SORU: Bagkur’luyum. 1,5 yıl oldu ama yatıramadım. Bunu sildire bilir miyim? Yoksa ödeme yapmam mı lazım? Günüm yeterince var, 1,5 yıllık hizmet süremi silmek istiyorum. Kolay gelsin. (Atakan Sarp)

CEVAP:

Torba yasada hizmet dondurma, gün silme ve borç silme uygulaması bulunmamaktadır. Yalnızca Nisan 2014 dönemi ve öncesine ait olan borçların yapılandırması ve taksitle ödenmesi imkanı vardır.



SORU: Merhaba, son çıkan yasada Bağ-Kur borçları için prim ve borç sildirme var mı? Yoksa mecburi sigortalılık kapsamında Bağ-Kur borcu olanlar ne yapabilir? Acaba Bağ-Kur primlerini dondurmak mümkün mü? Şimdiden teşekkürler. (Selçuk Solak)

CEVAP:

Torba yasada gün ve borç silme hükmü bulunmamaktadır. Sadece borçlar için yapılandırma ve taksitlendirme imkanlarından faydalanabilirsiniz.



SORU: Üstadım iyi günler, öncelikle bize bu imkanı vermiş olduğunuz için teşekkür ederim. Benim sorum 94-99 yıllarında maliye kaydı olan bir mükellefimiz bu sürede geçen sürelerini Bağ-Kur’a ödemek istiyor. Bu mümkün müdür? Ancak Bağ-Kur’a hiç bir kaydı yapılmamıştır. (Volkan Kılgı)

CEVAP:

Eski sigortalılık tescili olup borçlarını daha önceki yasalardan faydalanarak sildirenler için bu yasada silinmiş günleri canlandırarak gün kazanma imkanı vardır. Ancak bunun dışında olan kişiler için geçmişe dönük sigortalılık tescili ve borçlandırma hükmü bulunmamaktadır.



SORU: İyi günler. 01/01/2000 tarihinden önce vergi mükellef kaydı bulunmasına rağmen, Bağ-Kur kaydı yaptırmayan şahısların torba yasadan yararlanarak prim tahakkuk ettirmesi ve taksitle ödemesi mümkün müdür? (Özgür Berktaş)

CEVAP:

Torba yasada geçmişe dönük sigortalılık kaydı ve borçlandırma imkanı bulunmamaktadır. 



SORU: Bağkur’da hizmet silme var mı? (Süleyman Ali)

CEVAP:

Torba yasada gün ve borç silme hükmü bulunmamaktadır.



SORU: Şişen kasa mevcudumuz 31.12.2013 kurumlar vergisi beyannamesindeki mizanda 121 hesaba çekilmişti. Şimdi aftan faydalanmak istiyoruz. Nasıl bir yol izlemeliyiz? (Asuman Aybar)

CEVAP:

Maalesef yasada yalnızca 100 ve 131/231/331/431 hükümleri yer aldığından, diğer hesaplara çekilmiş kasa fazlası ve ortak alacaklarının yasadan faydalandırılması mümkün değildir. Bakanlık bu hususta bir düzenleme yaptığı takdirde sizlerin de yararlanması mümkün olacaktır.



SORU: Araştırıp da bulamadığım bir konuyu sormak istiyorum. Bağkur'da gün ve borç sildirme var mı? (Gılmen Demir)

CEVAP:

Torba yasada gün ve borç silme hükmü bulunmamaktadır.



SORU: Bir arkadaşımızın kendi firması var. 2003 yılından beri BAĞ-KUR’u yapılmadı şimdi BAĞ-KUR kaydını yaptıktan sonra geçmiş BAĞ-KUR’unu ve borcunu istemiyorsa yeni yasaya göre yeni BAĞ-KUR’lu gibi yararlanabilir mi? Teşekkür ederim. (Efraim Gedik)

CEVAP:

Torba yasada ne geçmişe dönük sigortalılık kaydı nede gün ve borç silme hükmü bulunmamaktadır.



SORU: Bir arkadaşımızın kendi firması var. 2003 yılından beri BAĞ-KUR’u yapılmadı şimdi BAĞ-KUR kaydını yaptıktan sonra geçmiş BAĞ-KUR’unu ve borcunu istemiyorsa yeni yasaya göre yeni BAĞ-KUR’lu gibi yararlanabilir mi? Teşekkür ederim. (Efraim Gedik)

CEVAP:

Torba yasada ne geçmişe dönük sigortalılık kaydı nede gün ve borç silme hükmü bulunmamaktadır.



SORU: Merhaba, 1 yıl çalışmadığım için bana 1200 TL SGK borcu geldi. O dönemde çalışmadığım için nasıl ödememi bekliyorlar anlamış değilim. Şu an sigortalı olarak çalışıyorum. Bunu nasıl ödeyeceğim hakkında da SGK' dan yardımcı olmadılar. Konu hakkında beni aydınlatırsanız sevinirim. Teşekkürler. (Şenay Bezkun)

CEVAP:

 Öncelikle çalışmadığınız döneme ilişkin gelir testi yaptırmanız gerekiyor. Ardından tespit edilen gelir düzeyinizin asgari ücretin 1/3 ün altında olması halinde bu borçlar silinecektir. Aksi durumda ise tespit edilen tutarlardan 2014 Nisan ve önceki dönemlere ait olanlar yapılandırma kapsamında taksitlendirilerek ödenebilecek kalanların ise defaten ödenmesi gerekecektir.



SORU: Merhabalar Üstadım, 01.09.2014 tarihinde 2013 Aralık Dönemi 1 No\'lu KDV Beyannamesine verilen düzeltme sonucunda ÖDENECEK KDV çıkmıştır. Nisan 2014 Öncesine ait döneme ilişkin olarak (Aralık 2013 ) KDV beyannamesi 01.09.2014 tarihinde tahakkuk ettirildiğinden Torba yasa kapsamında taksitlendirilerek ödenebilir mi? Resmi Gazetede yayınlandığı tarih mi dikkate alınacak? Selamlarımla.

CEVAP:

Evet ödenebilecektir. Bu borca ilişkin müracaat etmeniz halinde pişmanlık zammı silinecek yerine Yİ-ÜFE kapsamında tecil faizi hesaplanarak anapara ile birlikte taksitle ödenebilecektir.



SORU: Ocak/2014 dönemine ait KDV beyanı henüz verilmemiştir. Ekim/2014 ayında beyanı vermemiz halinde kesilecek olan özel usulsüzlük cezası 6552 kanun kapsamına girer mi? (Nurettin Köseoğlu)

CEVAP:

Yasa kapsamında yalnızca kesinleşmiş alacaklar için işlem yapıldığından dolayı geçmişe dönük bugün için vereceğiniz beyan ve bildirimlere ilişkin kesilecek özel usulsüzlük cezaları kanun kapsamında faydalanılmaz.



SORU: Merhabalar, 2,5 yıllık şahıs firması olarak vergi mükellefiyim. Torba kanundan yararlanacağım, Vergi Dairesi’ne olan borçlarımı sıfırlamayı düşünüyorum. Sigorta olarak ise haklarımdan vazgeçme şansım var mı? taksite gidip ödeme şansım bile yok şuan. Zaten kapanış işlemleri yapılıyor. Soru işaretlerim var bana ne önerirsiniz? sigorta ile ilgili 2.5 yıldan vazgeçme hakkımız var mı? Teşekkür ederim. (Levent Uluada)

CEVAP:

Torba yasada BAĞ-KUR borç ve gün sildirme hükmü bulunmamaktadır. Yalnızca yapılandırmadan faydalanarak taksitler halinde ödeme şansınız vardır.



SORU: 2014/1 ve 2.dönem GV beyannamelerinde 2013 yılı bilançosundan devreden 131 ORT CH 500.000,00 TL' sına adat hesaplayarak muhasebe kaydı yapmaksızın hesapladığımız 23.000 TL'sini KKEG olarak matraha dahil ettik. Bugün itibariyle 131 ORT CH bakiyesi 650.000 TL dir. 500.000 TL beyan ettik ve %3'ü ödeyeceğiz. Sorum şu: 2014/3. dönem GV hesaplarında 131 ORT CH adat hesaplarken dönem başındaki 500.000 TL adat hesaplamalarda dikkate alınacak mıdır? Bir başka ifade ile 1 ve 2. GV dönemlerinde matraha ilave edilen 23.000 TL adat KKEG 3. dönem GV beyanında matraha ilave edilecek midir? 6552 sayılı yasa kapsamında beyanda bulunulduğundan artık matraha ilave edilmemeli midir? (Ali PINAR)

CEVAP:

Torba yasa kapsamında kasa ve ortaklardan alacaklar hesabı için faydalanılması durumunda 31.12.2013 tarihinden sonra artık bu hesaplardan bahsedilmesi mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla verilmiş geçici vergi beyannamelerinde de adat faizinin yer almaması gerekecektir. Bu farkların beyanda bulunma süresi içerisinde verilecek düzeltme beyannameler ile düzeltilerek yok edilmesi gerekecektir. Ayrıca 131 ortaklardan alacaklar hesabı için hesaplanmış bir adat faizinin KKEG yapılması mümkün değildir. Zira gelir hesabı olan bir kayıt için tek düzen hesap planı çerçevesinde borç kaydı atılması da mümkün değildir.



SORU: Birikmiş BAĞ-KUR borçlarını ve karşılığı hizmet silme ile ilgili torba yasada var mı? (Cengiz Zengin)

CEVAP:

Torba yasada BAĞ-KUR borç ve gün sildirme hükmü bulunmamaktadır.



SORU: Merhabalar, 2010 Yılında işyeri değişikliğim hafta sonuna denk geldiği için SGK lılığım kesintisiz devam etmiş olmasına karşılık, SGK prim ödemelerimde bir gün boşluk oluşmuştur. Bu bir gün için Bağkur benim için sigortalılık başlatmış ve çifte sigortalılık bu dönemde kanunda geçerli olduğu için bana bir yıllık bağkur prim borcu hesaplamış ve tebliğ etmiştir. Bağkur’lu olmak istemediğim ve devam eden SGK olduğu için defalarca dilekçe vermeme rağmen 1 gün için 1 yıllık tahakkuk ettirilen bu borcun silinmeyeceği tarafıma bildirilmiştir. Emekliliğim sırasında problem yaşayacağım da sözlü olarak ayrıca bildirilmiştir. Torba kanunda yararlanabileceğim bir kanun maddesi var mıdır? Ne yapmamı tavsiye edersiniz. Saygılarımla. (Aslıhan Dizdaroğlu)

CEVAP:

Bu hususa ilişkin torba yasada bir düzenleme söz konusu değildir. 



SORU: 1985 yılında Bağ-Kur kaydı olan ancak Bağ-Kur kaydı daha önce kanun gereği silinen kişiler tekrar bu Bağ-Kur kayıtlarına istinaden ihya ve borçlanma yapabiliyorlar mı? (Şahin Türkmen)

CEVAP:

Evet yapabilirler. Fakat yeniden başlatılan sigortalılık nedeniyle hesaplanacak tutarı, ilk taksitte ödemeleri gerekmektedir.



SORU: 1987 yılında ticaret lisesinde stajyer olarak SSK numaramı aldım. 1971 doğumluyum. Üniversite eğitimi aldım ancak çalışmıyordum, 1990 yılında çalışmaya başladım. Gün ve hizmet yılım tamamlanmış durumda. Bu yasa ile yaşı beklemem gerekiyor m? Şu an yaşa takıldığımı ilettiler, yalnız bir maddede bana yarar bir şeyler var görünüyor lütfen bana yardımcı olur musunuz? (Hacire Kayan)

CEVAP:

Bu torba yasa kapsamında staj dönemine ilişkin bir düzenleme söz konusu değil, ancak mecliste bulunan başka bir yasada, gün ve yılını tamamlayıp yaşa takılanlar için düzenleme öngörülüyor. Fakat o düzenleme henüz yasalaşmadı ayrıca aynı düzenleme belli bir yaşın üzerinde olup çalışamayacak düzeyde olan insanlar için getirilecektir.



SORU: Merhabalar, işyerinde eksik gün çalışmam var. Üniversite son sınıf öğrenciyim; annem ve babam çalışıyor. 35 gün 2,5 ayın toplamında eksik gün için ne kadar borcum çıkar ve ne zamana kadar başvurabilirim? Çıkışım 25 gün önce yapıldı. Haziran ayında işe başlamıştım. (Ferhat K.)

CEVAP:

Torba yasa kapsamında 2015 Nisan ayına kadar gelir testi yaptırmanız ve gelir düzeyine göre hesaplanacak olan gss priminizi yapılandırarak ödeyebilirsiniz. Ancak GSS priminizin 2014 Nisan ayı ve öncesine ait olması gerekir.



SORU: 1479 ve 2926 sayılı kanuna göre bağ kur prim borçları ihya\'ya konu duruma gelmiş ise ( Bağ kur prim borçlarının ihya edilmesi) yeni yasada ihya ile ilgili borcun bozulup yapılandırılması var mı. ( Ramazan Güner )

CEVAP:

BAĞ-KUR’lular ile tarımda çalışan BAĞ-KUR’lular, tescilleri yapıldığı halde ödenmeyen prim borçları nedeniyle daha önce çıkarılan kanunlara göre sigortalılık süreleri durdurulmuş olanların 11.9.2014 tarihi itibariyle ihya edilmemiş olanların kendileri veya hak sahipleri, Ekim 2014 ayı başından itibaren üç ay içinde

SGK’ya müracaat ederek, durdurulan sigorta süreleri için ödeyecekleri prim tutarı, sigorta süresi durdurulmamış gibi değerlendirilir. Ancak ihya işleminin geçerli olması için hesaplanan borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi iççinde ödenmesi gerekir.



SORU: Vergi affında emlak vergileri ilgili bir bölüm var mı? ( Yener Kayıtmaz )

CEVAP:

Emlak vergisi borçları af yası kapsamında taksitlendirilebilir. Ancak 2014 yılı emlak vergisi af yasası kapsamına girmez.



SORU: Merhaba vergi borçlarımı taksitlendirme yaptığım zaman taksitlendirmeye girmeyen borçlarımın yani yanılmıyorsam 30,04,2014 tarihi sonrasındaki borçlarımın durumu ne olacak ne zaman ödemeliyim yada farklı bir durum varmı? sizce ne yapılmalı? ( Mustafa Meşakkat )

CEVAP:

30.4.2014 tarihinden sonraki dönemlere ait vergiler, 11.9.2014 tarihine kadar kesinleşmiş ve ödenmemiş olsa dahi af yasası kapsamına girmez. Ayrıca, 30.4.2014 dönemi ve öncesi dönemlere ait kesinleşmiş vergiler, ödenirken, taksit süresi içindeki cari döneme ait vergilerin de aksatılmaması gerekir.



SORU: Merhaba SGK Yönünden 2014 Nisan öncesi borçları mı yapılandırmaya geçerli olacak; nisan ve sonrası ayları normal gecikme zammı, faizi, gibi durumlara tabi olarak mı ödenecek. Ayrıca kısaca bir SGK yönünden özet yapmanız mümkün müdür? Saygılarımla. ( Ferhat Güzel )

CEVAP:

2014 yılının Nisan ayıve önceki aylara ilişkin olup 11.9.2014 tarihinden önce tahakkuk ettiği hâlde ödenmemiş olan sigorta primi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi, topluluk sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigorta primi, SGK tarafından takipedilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı taksitlendirilecek.

30.4.2014 tarihine kadar (bu tarih dâhil) bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin olup bu maddenin yayımlandığı tarihten önce Kurumca resen tahakkuk ettirilerek işverene tebliğ edildiği hâlde bu maddenin yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş olan; özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin yapılan ön değerlendirme, araştırma veya tespitler sonucunda bulunan eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi deaf yasası kapsamındadır.

Bu sigorta prim asılları ile bu alacaklara ödeme sürelerinin bittiği tarihten 11.9.2014 tarihine kadar kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak faiz toplamı tahsil edilecek.



SORU: Matrah artırımı torba yasada matrah artırımı stok beyanı gibi düzenlemeler çıkmadı. Ülkemizde yerel ve cumhurbaşkanı seçimlerin üst üste yapılması orta doğuda yaşanan sıkıntılar yüzünden ekonomik şartların kötüye gitmesi ve 2015 genel bütçesi yapılırken; sizce 2015 yılı genel seçimlere yakın bir zamanda matrah artırımı, stok artırımı gibi düzenlemeler maliye bakanı çıkarır mı ( biliyorsunuz maliye bakanı açıklamasında torba yasada beklentinin düşük olacağının çünkü matrah artırımı olmadığını söyledi.) Torba yasada bunlar çıkmadı) siz bu konularda tecrübe sahibi bir kişiler olarak fikriniz nedir acaba ? (Ali Doğan )

CEVAP:

Meclisin seçimden önce tatile girmeden matrah artırımı çıkabileceği herkesin beklentisi, bekleyip göreceğiz.



SORU: Şahsıma ait şahıs firmasından dolayı aracıma 1.10.2014 tarihinde haciz işlemi uygulanmıştır. Bende torba yasadan yararlanarak peşin ödeme dilekçesi verdim. Fakat aynı zamanda ortağı bulundugum bir şirketin müdürüyüm aynı zamanda bu sebeple şahıs firmasından olan borcumu ödediğimde bile aracımın üzerindeki hacizi kaldırmıyorlar bende dedim ki şirketin borcunu taksitlendirdim ve aracımın üstündeki haciz şahıs firmasındandı neden kaldırmıyosunuz gelen cevap şirketinde borcu bitecekmiş ondan sonra sizce şu durumda bunu yapmaya hakları var mı vergi dairesinin müdür muavini bana bi genelge yâ da yazı getir diyor çünkü ben dedimki devlet hem af edecem hemde haciz edecem demez. (Bahadır Aşkın )

CEVAP:

Af yasası kapsamındaki borçlarını ödemek üzere başvuran ve borçlarına karşılık ödemede bulunan mükelleflerin mal varlığına tatbik edilen hacizler, bu malların bölünebilir nitelikte olması ve haczin devam edeceği malların amme alacağını karşılayacak değerde olması halinde, ödemeler nispetinde kaldırılacaktır.



SORU: Merhaba Kanundan yararlanmak için 30.04.2014 tarihine kadar vergi borcunun tahakkuk etmiş olması mı gerekir, 30.04.2014 ten sonra bu tarih öncesine ait verilen beyannamelere ait vergi borçları da kapsama girer mi? Teşekkürler. ( Hüseyin Kayacık )

CEVAP:

Beyana dayanan yıllık Kurumlar Vergisi’nde 2013 ve önceki yıllara ait kesinleşmiş olan vergiler af yasası kapsamındadır. Yıllık Gelir Vergisi’ndeise kesinleşmiş 2012 ve önceki yıllar girmektedir. 2013 yılı Gelir Vergisi’nin birinci taksiti af kapsamında olup, ikinci taksit ise af kapsamında değildir.


Muhtasar ve KDV gibi aylık verilen beyannamelerde ise, Mart 2014 ve önceki dönemler af kapsamında olup sonraki dönemler yer almaktadır. Yani verginin 30.Nisan.2014 tarihinden önceki dönemlere ait olması ve beyannamenin de bu döneme kadar verilmesinin gerekmesi şarttır. Ancak verginin kesinleşmiş olması gerekir.



SORU: Halen incelemede olanlar ile yasanın yürürlüğe girdiği tarihte uzlaşma sürecinde olanlar affa girer mi? Teşekkürler. ( Mehmet Özadam )

CEVAP:

Halen incelemede olanlar 6552 sayılı yasadan yararlanamaz.

6552 sayılı Kanunun yayımlandığı 11/9/2014 tarihinden önce 213 sayılı kanunun gerek uzlaşma gerekse tarhiyat öncesi uzlaşma hükümlerinden yararlanılarak uzlaşma sağlanmış, ancak kanunun yayımlandığı tarih itibariyleborcunun ödeme süresi henüz geçmemiş olan mükellefler, uzlaşma sonucu kesinleşerek tahakkuk eden vergi ve ceza tutarları ile hesaplanan gecikme faizleri dikkate alınarak madde hükümlerinden yararlanabileceklerdir.



SORU: Vergi affında 100 kasa ve 131 ortaklar c/hs. ile ilgili aftan yararlanmak için yol haritamızı ve af öncesi ve sonrası gerekli muhasebe kayıtlarını belirtebilir misiniz.... Kolay gelsin. ( Oğuz Kamil Balta )

CEVAP:

Torba yasada yer alan kasa ve ortaklardan alacaklar hesabına ilişkin düzenlemelerden faydalanılırken müracaat edilen tarihteki bilanço rakamları da dikkate alınmak zorundadır. Bunun sebebi 31.12.2013 tarihli kapanış bilançosunda yer alan rakamlar artmış veya azalmış olabilecek dolayısıyla hatalı bir beyan söz konusu olabilecektir. Bu hususla ilgili 6552 sayılı yasanın uygulama tebliğinde ‘Kayıtlarda Yer Aldığı Halde İşletmede Mevcut Olmayan Kasa Mevcudu Ve Ortaklardan Alacakların Beyanı’ başlıklı bölümünde yer alan örneklerin incelenerek madde hükümlerinden faydalanılmasıdır.
Müracaat sonrası ilgili rakamlar 689 Olağan dışı gider ve zararlar hesabına çekilerek KKEG kaydı yapılacaktır.



SORU: Sigorta affından faydalanıp geçmiş SGK primlerimizi taksitlendirdikten sonra ve aylık primlerimizi de düzenli ödediğimizde, 5510 veya 6111 sayılı teşviklerden faydalanabilir miyiz. (Ozan Alkan )

CEVAP:

Torba yasa kapsamında taksitlendirilen borçlar ve bu borçlar dışında kalan cari dönem borçlarının ödenmiş olması koşuluyla teşvik hükümlerinden faydalanmanız mümkündür.



SORU: SSK yapılandırmasına girildiğinde primler ödeme koşuluyla cari ayda SSK da %5 indirimden yararlanabilir miyiz. Teşekkürler. ( Ali Özbek )

CEVAP:

 Torba yasa kapsamında taksitlendirilen borçlar ve bu borçlar dışında kalan cari dönem borçlarının ödenmiş olması koşuluyla teşvik hükümlerinden faydalanmanız mümkündür.



SORU: Kasamızda 1.450.000,- TL var gözüküyor. Buna karşılık olarak bilançomuzun pasif kısmında 400.000 TL ödenmiş sermayemiz 550.000 tl geçmiş dönem karlarımız mevcut buna göre kasamızın % 3 kısmını 6552 sayılı yasadan yaralanıp öder isek bu durumda durumunda geçmiş dönem karlarmızıdan kurtulabilecek miyiz çünkü sene sonu itibari ile şirketi tasfiye sokacağız. Saygılar ( Bülent Keküllüoğlu )

CEVAP:

 Torba yasa yalnızca fiktif hareketlere sahip Kasa ve Ortaklardan Alacaklar hesabı sebebiyle bilançoların düzeltilmesi amacıyla bu uygulamayı sağlamaktadır. Dolayısıyla kasa ve ortaklardan alacaklara ilişkin hükümlerden faydalanmanız geçmiş yıl karlarınızı yok etmeyeceği gibi cari dönem açısından KKEG yazılan kasa ve Ortaklardan Alacaklar bakiye nedeniyle ortaya çıkan ticari zararlar sebebiyle fiilen gerçek bir zarardan söz edilemeyeceğinden bu tutarlar dışında kalan kısmında dağıtımına yani kar olduğuna işaret etmektedir. Dolayısıyla tasfiyeye girdiğinizde geçmiş yıl karlarınız için stopaj yükümlülüğünüz devam edecektir.



SORU: Taksitlendirme yapıldığında icralık olanlar ve de banka hacizi bulunanların durumu ne olacak. ( Levent Pesenlioğlu )

CEVAP:

 İcra işlemi durdurulacak, haciz işlemi devam etmekle birlikte, hacizler ödemeler nispetinde kaldırılacaktır. Peşin ödeme halinde ise haciz işlemine son verilecektir.



SORU: 1995 yılından beri maliye kaydım var. 2008 yılında bağ kura kayıt oldum. 1995 - 2008 yılları arası bağ kuru borçlanabilmem mümkün mü.... Teşekkür ederim. ( Mevlüt Mat )

CEVAP:

 Torba yasa kapsamında geriye dönük kayıt ve borçlanma imkanı bulunmamaktadır.



SORU: 2010-2011 VE 2012 dönemlerinde BA formu düzeltmeleri neticesinde Ekim/2014 döneminde Özel usulsüzlük cezaları tarafımıza tebliğ edildi. Bu cezaları 376.VUK göre indirim talep ettikten sonra torba yasadan faydalanarak 50% indirimli yatırabilir miyiz? Teşekkür Ederim. (Erkan Aköz )

CEVAP:

 Yalnızca indirim talep edebilirsiniz. Kanun yasalaştığı tarih olan 11 Eylül 2014 tarihinde dava açma süresi geçmemiş olması dolayısıyla kesinleşmemiş olması sebebiyle torba yasadan faydalanmanız mümkün değildir.



SORU: 6552 sayılı yasa ile çıkan ortaklar dan alacaklar hesabının kanun da açıklaması 31,12,2013 bilançosunda 131 ve 331 hesap farklarını borç bakiyesi matrah olarak alınması gerektiği ifade edilmektedir. oysa ortaklardan alacak ve ya borçlar senetli ve senetsiz de olabildiğine göre 121 hesaptaki senetli alacaklar da kanun kapsamında olmaz mı ? iyi çalışmalar. ( Recep Yıldırım )

CEVAP:

 Gerek kanun gerekse kanunun uygulama tebliği hükümleri 31.12.2013 bilançolarında yer alan yalnızca 100-131-231-331-431 hesapları dikkate aldığından diğer hesapların bu kapsamda değerlendirilmesi mümkün değildir. Ancak bu husus adat faizi ve vergi incelemesi sırasında tenkit edilerek rapor düzenlenmesine de engel değildir maalesef.



SORU: BA-BS formu usulsüzlük cezaların da bir indirim var mı, bu torba yasasında. ( Mehmet Cemil Dirican )

CEVAP:

 Torba kanunun yasalaştığı 11 Eylül 2014 tarihinden itibaren kesinleşmiş olması koşulu ve Nisan 2014 ve öncesine ait olması şartı ile bu tür cezalar % 50 indirimli olarak ödenebilecektir.



SORU: Gerçek kişi mükellefin, 2012 yılına ait mükellef bildirimi kanuni süresinden sonra verilmiştir. Bununla ilgili herhangi bir ceza bugüne kadar mükellefe tebliğ edilmemiştir. Mükellef vergi dairesine başvurmasıyla cezanın kesilmesi halinde torba yasanın hükümlerinden yararlanabilir mi? ( Serkan Er )

CEVAP:

 Kanunun yasalaştığı tarih olan 11 Eylül 2014 itibariyle tebliğ edilmemiş ve kesinleşmemiş olan bu tür borçlar, kanun kapsamında değerlendirilemeyecektir.



SORU: Bağ Kur borçları af kapsamında, isteğe bağlı silinebiliyor mu? ( Mahmut Demir )

CEVAP:

 Torba yasa kapsamında borç ve gün sildirme imkanı veya dondurma uygulaması bulunmamaktadır. Ancak mevcut borçlar için yapılandırma yapılarak taksitler halinde ödenmesi mümkündür.



SORU: 2 sene ve üstü bağ kur borcu olanlar silinecek mi ? Teşekkür Ederim. ( Faruk Bekgöz )

CEVAP:

 Torba yasa kapsamında borç ve gün sildirme imkanı veya dondurma uygulaması bulunmamaktadır.



SORU: 1986 yılından beri muhasebeci olarak faaliyetime devam ediyorum bağ-kur beni 2.000 yılından nazara aldı torba yasası ile geriye dönük BAĞ-KUR pirim borçlanması yapabilirmiyim teşekkürler. ( Necat Tuna )

CEVAP:

 Torba yasa kapsamında geriye dönük kayıt ve borçlanma imkanı bulunmamaktadır.



SORU: Torba yasa kapsamında bayanlara çocukları için kaç yıl borçlanma talep edebiliriz. Ayrıca SSK girişi çocukların doğumundan önce mi olması gerekiyor. Teşekkürler. ( Serkan Özkaya )

CEVAP:

Torba yasa kapsamında bayanlara bundan önce 2 çocuk olan doğum borçlanma hakkı 3 çocuğa kadar doğum borçlanması hakkına çıkarılmıştır. Bu da bayanların her çocuk için en fazla 2 yıldan, toplam 6 yıl gün kazanması anlamına gelmektedir. Ancak çocukların sigortalılık tarihinden sonra doğmuş olması gerekir.



SORU: Bir Limited şirketimizin 31.12.2013 tarihli bilançosu aşağıdaki gibidir. 100 kasa hs. : 50.000,00 131 ort.alc. : 950.000,00 500 sermaye hs. : 200.000,00 540 yedek hs. : 40.000,00 570 geç.yıl karlar hs. : 760.000,00 kasa ve ortaklardan alacaklar hesabı için torba yasadan faydalanabilir miyiz. Eğer faydalanabilirsek örnek muhasebe kayıtları hakkında da yardımcı olabilirseniz çok mutlu oluruz. Şimdiden vereceğiniz cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum. ( Bekir Doğan )

CEVAP:

Bu uygulamadan faydalanılırken, bildirimde bulunduğunuz tarihteki bilanço rakamlarını da dikkate almanız gerekir.

Örneğin 31.10.2014 tarihinde müracaatta bulunmuş olduğunuz farz edilerek o tarihteki rakamlarınızın kasa hesabı 10.000 TL ortaklardan alacaklar hesabının ise 800.000 TL olduğu düşünüldüğünde,

31.12.2013 bilançosundaki kasa fazlasının 40.000 TL ortaklardan alacaklar hesabının ise 800.000 TL olduğu kabul edilerek bildirimde bulunulacaktır. Bu bildirim kapsamında 25.200 TL vergi ödemesi çıkacaktır. Bu işleme ilişkin kaydınız;

689 Ol. Dışı Gider ve zararlar (KKEG) 840.000

689 Ol. Dışı Gider ve zararlar (KKEG) 25.200
                                                         
                                 100 Kasa 40.000
                         
                                 131 Ort. Alacaklar 800.000

                                 360 Öd. Vergi fon 25.200



SORU: 2008 öncesi vergi kaydı olup bağ kur kaydı olmayanlar vergiye kayıtlı oldukları süreleri bağkur a kayıt ettirip borçlarını yapılandırabilecekler mi? Bir de bağ kura birikmiş borcu olanlar bu süreleri ve borçlarını isterlerse sildirebilecekler mi? Teşekkürler. ( Recep Baki )

CEVAP:

 Bu yasada borç ve gün sildirme imkanı veya dondurma uygulaması bulunmamaktadır.



SORU: 30/04/2014 tarihinden önceki dönemlere ait vergi beyannameleri kanunun yayınlandığı tarihten sonra örneğin 13/10/2014 tarihinde beyannameleri versek 6552 sayılı torba yasa hükümlerinden faydalanabilir miyiz? (İsa Ekici )

CEVAP:

 Yasanın yürürlüğe girdiği tarih olan 11 Eylül 2014 tarihinden itibaren Nisan 2014 öncesine ait olsa dahi verilecek beyannamelere ait vergiler ve usulsüzlük cezaları bu yasa kapsamında değerlendirilmez. Kanunun yasalaştığı tarih itibariyle kesinleşmiş alacaklar esastır.



SORU: Bağ Kur primi ödeyemeyen mükelleflerimiz var tamamen silme nasıl olacak şöyle bir şey var mı hem borç silinecek hem de primler ..veya taksitlendirilecek. ( Zafer Özcan )

CEVAP:

 Bu yasada borç ve gün sildirme imkanı veya dondurma uygulaması bulunmamaktadır. Ancak 2014 Nisan dönemi ve öncesine ait borçlar için yapılandırma yapılması mümkündür.



SORU: 2014 yılı ve önceki yıllara ait verilmeyen beyannamelere ait tahakkuk edecek vergiler ve kesilecek özel usulsüzlük cezalarıyla ilgili torba yasa kapsamında bir düzenleme var mı? (Ceyhun Kucukay )

CEVAP:

 Yasanın yürürlüğe girdiği tarih olan 11 Eylül 2014 tarihinden itibaren Nisan 2014 öncesine ait olsa dahi verilecek beyannamelere ait vergiler ve usulsüzlük cezaları bu yasa kapsamında değerlendirilmez. Kanunun yasalaştığı tarih itibariyle kesinleşmiş alacaklar esastır.



SORU: Hem kendinden, hem de eşinden emekli Bağ Kur maaşı almakta iken Bağ Kur tarafından gönderilen yazıda her iki maaşa da sosyal destek ödemesi ve sosyal yardım zammı yapıldığını bu nedenle fazla ödenen paraların maaşından kesileceği bildirilmiştir. Her ay maaştan kesilen bu yersiz yapılan ödemeler af kapsamına giriyormu. Teşekkürler iyi çalışmalar. ( Baki Güner )

CEVAP:

 Dönem itibariyle Nisan 2014 ve öncesine ait olması koşuluyla evet yasadan faydalanabilirsiniz.



SORU: Merhaba eşime genel sağlık sigortası primi borcu çıkarmışlar 24/08/12 tarihten 28/02/14 arası 258,43 TL bunu ödeyecek miyiz torba yasasından faydalana biliyor muyuz Teşekkür ederim iyi çalışmalar.

CEVAP:

 Torba yasa kapsamında 2015 Nisan ayına kadar GSS testi yaptırmanız gerekir. Bu test sonucunda gelir düzeyi asgari ücretin 1/3 ünden aşağı çıkar ise borçları silinir. Üzerinde çıkması durumunda torba yasa kapsamında yapılandırarak ödeyebilirsiniz.



SORU: Babamın ortağı olduğu şirketin bir minibüs aracı vardı. Babam vefat edince aracı satalım dedik ve 2003 yılında 13800 TL senetle sattık. Ne senet ödendi ne de araç iade edildi. MTV leri PRB olmasın diye 2008 yılına kadar ödedik ve artık ödemek istemiyoruz. Ne yapmamız lazım? ( Mehmet Hacıoğlu )

CEVAP:

 Aracın noter senedi ile satışı yapılarak trafik tescilde adınızdan düşürülmesi ile artık MTV mükellefiyetiniz kalmayacaktır. Ancak halen adınıza olan bir aracın borçlarından sorumluluk size aittir ve imtina etmeniz mümkün değildir.



SORU: 4b bağ kur prim borçlarını prim günümden vazgeçerek sildirebilir miyim. ( Necmettin Bektaş )

CEVAP:

 Bu yasada borç ve gün sildirme imkanı veya dondurma uygulaması bulunmamaktadır.



SORU: 12 aydan fazla olan bağ kur pirim borçlarının hizmet süreleriyle birlikte silinmesi torba yasada var mı?

CEVAP:

 Bu yasada borç ve gün sildirme imkanı getirilmemiştir.



SORU: İşyeri açmış mükellef olarak vergi dairesine kaydını yaptırmış fakat bağ kur yok 1989 yılında bağ-kuru 1989 yılına girişi yapılabilir mi? Emekli olması için nasıl davranması gerek? ( Ali Ateş )

CEVAP:

 Torba yasa kapsamında geriye dönük kayıt imkanı bulunmamaktadır.



SORU: Merhabalar benim sorum kasa affı hakkında şimdi kasa ile ilgili düzeltme yapınca 2014/1 ve 2.dönem geçici vergileri düzeltmek gerekecek mi? bununla ilgili faiz tahakkuku falan yapılmadığı durumlara göre düşünürsek artısı eksisi ne olacak. ( Zafer Yıldırım

CEVAP:

 31.12.2013 bilançolarında görülen kasa ve ortaklardan alacaklar hesabı için torba yasadan faydalanan mükellefler 2014 yılından vermiş oldukları 1. ve 2. Geçici vergi beyannamelerinde aslen olmayan bir alacak için adat faizi hesaplamış olacaklarından dolayı bu beyanların düzeltilmesi gerekir. Ancak herhangi bir adat faizi hesaplanmadan verilmiş geçici vergi beyannameleri için düzeltme yapılmasına gerek bulunmamaktadır.



SORU: 2013 yılı kesin mizanı 31.03.2014 tarihine ve şu ana kadar göndermedik. 6552 başvuru süresi içinde gönderirsek ve usulsüzlük cezasını tahakkuk ettirirsek aftan yararlanabilir miyiz ? ( Vedat Akdağ )

CEVAP:

 Kanunun yasalaştığı tarih olan 11 Eylül itibariyle kesinleşmiş bir alacak olmayacağından dolayı yasadan faydalanmanız mümkün değildir.



SORU: Bağ kur borcum 3 yıl hizmet iptali ile borcumu dondurma veya iptali mümkün mü? ( Tufan Subay )

CEVAP:

 Bu yasada borç ve gün sildirme imkanı veya dondurma uygulaması bulunmamaktadır.



SORU: Ödenmeyen Bağ kur primlerinin hizmet silinmesi ve borç silinmesi uygulaması nasıl olacak. 2. olarak bağ kur tescili olmayanların vergi dairesi kaydı veya oda kaydı nasıl olacak. ( Taner Ateş )

CEVAP:

 Bu yasada borç ve gün sildirme imkanı getirilmemiştir. BAĞ-KUR tescili olmayanların ise müracaat tarihi itibariyle kayıtları yapılır.



SORU: Vergi faizleri silinecek deniyor doğrumu vergi borçları yapılandırıldığında tekrar faiz işleyecek mi aylık ne kadar faiz işleyecek doğrusu merak ediyoruz? Teşekkür ederim. ( Ayşe Kartal )

CEVAP:

Peşin ödeme yapılması durumunda anapara + silinen gecikme faizi yerine Yİ-ÜFE üzerinden hesaplanmış tecil faizi hesaplanır. Taksitlendirme yapılması durumunda ise taksit sayısına göre anapara+ Yİ-ÜFE tecil faizinin yanı sıra katsayı uygulanarak hesaplanan fark tutarda alınır.

Örneğin; Ocak 2013 vadeli 1000 TL anapara ve 197,50 TL gecikme faizi bulunan bir borç için yasadan faydalanılması durumunda,

Peşin ödemede 1000 TL anapara + 130 TL Yİ-ÜFE tecil faizi

6 taksitte ödenmek istenirse 1000 TL anapara + 130 TL Yİ-ÜFE tecil faizi + 56,50 TL katsayı farkı

9 taksitte ödenmek istenirse 1000 TL anapara + 130 TL Yİ-ÜFE tecil faizi + 79,10 TL katsayı farkı

12 taksitte ödenmek istenirse 1000 TL anapara + 130 TL Yİ-ÜFE tecil faizi + 113 TL katsayı farkı

18 taksitte ödenmek istenirse 1000 TL anapara + 130 TL Yİ-ÜFE tecil faizi + 169,50 TL katsayı farkı



SORU: 131 ve 231 hesapta bakiyemiz yok ancak 331 hesapta bakiye var buna nasıl işlem yapmalıyız? ( Mustafa Ölüç )

CEVAP:

 Torba yasadan faydalanamazsınız. 331 hesap şirketinizin alacağı değil borcudur.



SORU: Peşin ödemede af ne şekilde hesaplanıyor? Teşekkür ederim ( Burak Yıldız )

CEVAP:

Peşin ödeme yapılması durumunda anapara + silinen gecikme faizi yerine Yİ-ÜFE üzerinden hesaplanmış tecil faizi hesaplanır. Taksitlendirme yapılması durumunda ise taksit sayısına göre anapara+ Yİ-ÜFE tecil faizinin yanı sıra katsayı uygulanarak hesaplanan fark tutarda alınır.

Örneğin; Ocak 2013 vadeli 1000 TL anapara ve 197,50 TL gecikme faizi bulunan bir borç için yasadan faydalanılması durumunda,

Peşin ödemede 1000 TL anapara + 130 TL Yİ-ÜFE tecil faizi

6 taksitte ödenmek istenirse 1000 TL anapara + 130 TL Yİ-ÜFE tecil faizi + 56,50 TL katsayı farkı

9 taksitte ödenmek istenirse 1000 TL anapara + 130 TL Yİ-ÜFE tecil faizi + 79,10 TL katsayı farkı

12 taksitte ödenmek istenirse 1000 TL anapara + 130 TL Yİ-ÜFE tecil faizi + 113 TL katsayı farkı

18 taksitte ödenmek istenirse 1000 TL anapara + 130 TL Yİ-ÜFE tecil faizi + 169,50 TL katsayı farkı



SORU: Bağ kur borçlarında hizmet sildirme durumu yalnızca 1 sefere mahsus 5 yıl mı, yoksa 2 kez 5 yıl sildirip 10 yıllık hizmeti sildirebilir miyiz. ( Havva Kaçar )

CEVAP:

 Bu yasada borç ve gün sildirme imkanı getirilmemiştir.



SORU: Eski yıllarda işyeri açıp kapatan kişi hiç bağkur pirimi ödememişse aftan yararlanıp bu hizmetlerini borçlanabilir mi.. Tamamını borçlanmayıp bir kısmını borçlanabilir mi.. Bağ kur borçlanmasında yıl sınırlaması var mı teşekkür ederim .. iyi çalışmalar dilerim. ( Yıldız Çetinkaya Dabanoğlu )

CEVAP:

Bu yasada maalesef geçmişe dönük kayıt imkanı bulunamamaktadır.



SORU: Yasa çıkmadan tasarı halindeyken şöyle bir durum konuşuluyordu: bağ kur borcu olanlar isterlerse, bu borcu ve hizmet süresini sildirebilecekti. Acaba çıkan kanunda bu mevcut mu, öğrenmek isterim. (ayhan yılmaz )

CEVAP:

 Hayır yok. Torba yasa taslak halinde iken konuşulan bu husus, yasalaşırken maddeler arasında yer almamıştır.



SORU: Geçmiş dönemde vergi ve SGK borçlarımızı taksitlendirmiştik ve düzenli olarak ödüyoruz. Bu borçları faizler düşeceği için tekrar yapılandırabilir miyiz. Teşekkürler. ( Orhan Turfan Ulucan )

CEVAP:

Normal tecil ve taksitlendirme olması durumunda faydalanabilirsiniz. Ancak 6111 sayılı yasa kapsamındaki yapılandırmalarda düzenli ödenme söz konusu ise bu torba yasada o borçlar için yeniden yapılandırma yapamazsınız.



SORU: Borçların yapılandırılmasında peşin ödeme yapıldığında bütün faiz , gecikme zamları silinerek sadece anapara mı ödeniyor yoksa taksitlendirmede olduğu gibi Yİ-ÜFE mi uygulanarak ödeniyor. ( Abdullah Semih Aydın )

CEVAP:

Peşin ödeme yapılması durumunda anapara + silinen gecikme faizi yerine Yİ-ÜFE üzerinden hesaplanmış tecil faizi hesaplanır. Taksitlendirme yapılması durumunda ise taksit sayısına göre anapara+ Yİ-ÜFE tecil faizinin yanı sıra katsayı uygulanarak hesaplanan fark tutarda alınır.

Örneğin; Ocak 2013 vadeli 1000 TL anapara ve 197,50 TL gecikme faizi bulunan bir borç için yasadan faydalanılması durumunda,

Peşin ödemede 1000 TL anapara + 130 TL Yİ-ÜFE tecil faizi

6 taksitte ödenmek istenirse 1000 TL anapara + 130 TL Yİ-ÜFE tecil faizi + 56,50 TL katsayı farkı

9 taksitte ödenmek istenirse 1000 TL anapara + 130 TL Yİ-ÜFE tecil faizi + 79,10 TL katsayı farkı

12 taksitte ödenmek istenirse 1000 TL anapara + 130 TL Yİ-ÜFE tecil faizi + 113 TL katsayı farkı

18 taksitte ödenmek istenirse 1000 TL anapara + 130 TL Yİ-ÜFE tecil faizi + 169,50 TL katsayı farkı



SORU: Bağ kur da 24 ay ve üzeri borçlar günleri ile birlikte silinecek deniliyordu böyle bir şey var mı? iyi çalışmalar. ( İlyas Ural )

CEVAP:

 Hayır yok. Torba yasa taslak halinde iken konuşulan bu husus yasalaşırken maddeler arasında yer almamıştır.



SORU: İyi günler, benim sorum 24 ay ve üstü bağ kur borcu olanların bağ kur borcu günleriyle birlikte dondurulacaktı fakat torba yasada böyle bir şey yok sanırım. Bilgilendirirseniz sevinirim. ( Şerif Günay )

CEVAP:

Hayır yok. Torba yasa taslak halinde iken konuşulan bu husus yasalaşırken maddeler arasında yer almamıştır.



SORU: Limited şirketimin bilançosundaki görünen yalnız 331- ortaklar borçlar hesabı için yapılandırma talebinde bulunabilir miyim? ( Süleyman Kaya )

CEVAP:

Hayır bulunamazsınız. 331 hesap şirketinizin alacağı değil borcudur.



SORU: Merhaba, Babamın Vergi Borcu Var. Fakat Olay Şu Şekilde Oluştu. Muhasebecisi Parayı Ödeyeceğim Diye Her Ay El\'den Alıyor. Bunun Karşılığında Babam\'da Makbuz Vs. Almıyor. İyi Niyet ve Tanıdık Olması Sebebi İle ( adam Şimdi Ortada Yok ) Bunun Sonucunda Net Vergi Borcu 9.700 TL Faizli Tutarı İse 24.000 TL Civarında En Son Baktığım Zaman\'da. Torba Yasa\'da Ne Gibi Uygulama Yapılarak veya hangi madde vs\'den uygulama yapmalarını belirtmeliyiz? Sonuç Ne olacak, umarım açıklayıcı olabilmişimdir. Konu Hakkında Bilgilerinizi Bekliyorum. Teşekkürler. ( İlkkan Can )

CEVAP:

Torba yasa kapsamında yapılandırma yaparak borcunuzu taksitlendirebilirsiniz. Faizler silinerek yerine Yİ-ÜFE üzerinden tecil faizi hesaplanacaktır. Bu şekilde tespit edilen tutarı en çok 18 taksit halinde (36 aya kadar taksit) ödemeniz mümkündür.



SORU: Ltd şirketi birikmiş vergi ve sigorta borçlarıyla birlikte devredersem alıcı bilerek kabul ederse geçmiş ve gelecek borçlardan sorumluluğum biter mi. Teşekkürler. (Ömer Ekin )

CEVAP:

6183 sayılı AATUHK’nun 35.maddesine göre;

Limited şirket ortakları, şirketten tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan amme alacağından sermaye hisseleri oranında doğrudan doğruya sorumlu olurlar ve bu Kanun hükümleri gereğince takibe tabi tutulurlar.

Ortağın şirketteki sermaye payını devretmesi halinde, payı devreden ve devralan şahıslar devir öncesine ait amme alacaklarının ödenmesinden birinci fıkra hükmüne göre müteselsilen sorumlu tutulur.

Amme alacağının doğduğu ve ödenmesi gerektiği zamanlarda pay sahiplerinin farklı şahıslar olmaları halinde bu şahıslar, amme alacağının ödenmesinden birinci fıkra hükmüne göre müteselsilden sorumlu tutulur.
Hükmü yer almaktadır. Bu itibarla özel bir sözleşme yaparak hisselerinizi devretmiş olsanız bile ortak olduğunuz döneme ait ödenmemiş bir amme alacağı sebebiyle şahsınıza hissesi oranında işlem yapılabilecektir.



SORU: GSS sigorta borçlarına anapara ve faizlerine herhangi bir indirim veya af var mı? ( Emin Comart )

CEVAP:

Yapılandırma kapsamında gecikme faizleri silinerek yerine Yİ-ÜFE hesaplanarak taksit imkanı ile ödenmesi mümkündür. Bununla birlikte anaparası 100 TL ve altında olan borçlar tamamen silinecektir.



SORU: 60 TL özel usulsüzlük cezası borcu silinir mi? (Tülay Altınbayrak )

CEVAP:

Bahse konu usulsüzlük cezası 31.12.2007 öncesi bir borç ise silinir, aksi takdirde mümkün değildir.



SORU: 10 yıldır bağ kur ödemiyorum. Ödemediğim bu bağ kur borcumu ödeme durumum yok sildirmek istiyorum. Nasıl yapacağım. Teşekkürler. (Mehmet Çetin )

CEVAP:

Torba yasa kapsamında borç ve gün sildirme düzenlemesi bulunmamaktadır.



SORU: Yapılandırman ödemelerinin yanında güncel ödemlerinde yapılması gerekiyor mu. ( TANJU BOMBAR )

CEVAP:

Yapılandırma kapsamında taksitlendirilen borçların yanında cari ay borçlarının da ödenmesi gerekir. Bir takvim yılı içerisinde 2 ay taksitini veya cari ay borcunun aksatılması yapılandırmanın bozulmasına sebep olacaktır.



SORU: 2012 yılında yazılmış ama bane tebliğ edilmeyen İPC var bunlarda yapılandırma yapılıyor mu birde bana tebliğ edilmedi sadece turkiye.gov.tr den gördüm bilgilendirebilir misiniz. İyi çalışmalar. ( Murat Avcı )

CEVAP:

 Bu tür ceza ve borçların yasa kapsamına girmesi için kesinleşmesi gerekmektedir. Kesinleşmeden kasıt dava açma süresinin geçmesi demektir. Tebliğ edilmemiş, ödeme süresi geçmemiş ve dava açma süresi geçmemiş bir alacak için yasadan faydalanılması mümkün değildir.



SORU: SGK ya Sosyal Güvenlik Destek Primi borcum vardı yapılandırdım 2 ayda bir maaşımdan 400 TL kesiliyor son 3 taksit kaldı 6552 sayılı kanun kapsamında bu son 3 taksidim af kapsamına girer mi girerse nasıl bir başvuru yapmam gerekir.( ana para tutarını ödediğimi düşünüyorum.) ( Hikmet Karaçıkay )

CEVAP:

 Tecil veya taksitlendirilmiş borçlarınız için yasadan faydalanmanız mümkündür. Bu durumda ödenen taksitler içerisindeki anapara, tecil faizi ayrımı yapılarak kalan tutarlar torba yasaya göre yapılandırılır. Bu hesaplamalar için SGK müracaat etmeniz gerekmektedir.



SORU: Gecikme cezası hariç 96 TL 17 günlük GSS borcum var. Şu an çalışıyorum. 96 liralık GSS prim borcumu ödemek zorunda mıyım? Yasa da bu alacağın takip edilmeyeceğine dair bir yasa çıktı mı? ( Ümit Durgun )

CEVAP:

 Torba yasa kapsamında borç türü bazında anaparası 100 TL’ nin altında olan SGK borçları tamamen silinecektir. Sistem otomatik olarak silinmez ise SGK müracaat ediniz.



SORU: Merhaba bağ-kur a borcum bulunmakta 1999 senesinde 1 ay yatırıp iptal ettirmistim 30 TL ana para borcu vardı 280 TL civarında faiz işlemiş bu borç silinirmi ya da yapılandırabilirmiyiz. (Cemil Gündüz )

CEVAP:

 Torba yasada Bağkur borç ve gün sildirme imkanı bulunmamaktadır. Yapılandırma yapılarak ödenebilecektir



SORU: Eşimin 01.05. 1993 yılı sigorta girişi var. 18.11.1991 tarihinde yapmış olduğu doğumu borçlanıp girişini geriye çekemiyor. Fakat sadece prim için borçlanma yapabilirmi? (Behçet Aslan )

CEVAP:

Yasa yalnızca 2 olan doğum borçlanması hakkını 3’e çıkarmıştır. Aynı zamanda Bağkur’lu olanlar ile Emekli Sandığı’na tabi çalışması olanlar içinde borçlanma hakkı getirilmiştir. Ancak sigortalı başlangıç tarihinden önceki doğumlar halen borçlanılamamaktadır.



SORU: Merhaba kolay gelsin. Babam 1996 yılının 12. ayından beri bir Ltd Ştn’nin ortağıdır ve bu güne kadar bağkur’a kayıt yaptırmamıştır. Bu aftan faydalanıp kayıt yaptırırsa ne kadar prim öder ve ne zaman emekli olur. Babam 1940 doğumlu. Bilgi için şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar. ( Cemil Subaşı )

CEVAP:

 Bu yasada geriye dönük kayıt imkanı bulunmamaktadır.



SORU: Kasa mevcudunun Af kapsamında %3\'ünün ödenmesi halinde 2013 yılı ve geriye dönük Adat faturası kesilmediği için bir inceleme yapar mı? Bir vergi tahakkuk ettirir mi? Bunun ile ilgili engelleyici bir madde var mı? ( Ahmet Çakır )

CEVAP:

 Kasa veya ortaklardan alacaklar hesabı için torba yasadan faydalanılması geçmişe dönük adat faizi, KDV ve vergi zıyaı çıkmasına engel değildir. Zira yasanın uygulama tebliğinde yalnızca kar payı dağıtımına ilişkin tevkifat (stopaj) yönünden ilave tarhiyat yapılmayacağı yer almaktadır.



SORU: İşletmemize ait SGK borçları aşağıdaki gibidir. Torba yasadan yararlanabilir miyiz? Dönem Vade SGK (Geçikmiş Aylık Prim Borcu) 05/2014 13.184,15 30.06.2014 SGK (Geçikmiş Aylık Prim Borcu) 06/2014 15.933,91 30.07.2014 SGK (Geçikmiş Aylık Prim Borcu) 07/2014 16.047,97 30.08.2014 SGK (Geçikmiş Aylık Prim Borcu) 08/2014 16.047,97 30.09.2014 Toplam SGK Borcu … 61.214,00. ( Reşit Türk )

CEVAP:

 Hayır çünkü torba yasada yalnızca 2014 nisan ve öncesi dönemlere ait borçlar yapılandırma kapsamındadır.



SORU: Üstatlar, bildiğiniz gibi ne GİB Sistemi nede Vergi Daireleri’nin çoğu mükelleflerin vermekle yükümlü olduğu ancak vermediği BA BS Formları, Yıllık Mizan Bildirimleri ile Mükellef Bilgileri Bildirimleri için hiç bir işlem yapmamaktadır. Yapılandırma kapsamına alınmayan bu bildirimlerin neticesi ne olacaktır? Teşekkür ederim. ( Hatip Kapar )

CEVAP:

Kanunun yayınlandığı tarih itibariyle kesinleşmiş olan özel usulsüzlük cezalarınız için %50 imkandan faydalanabilirsiniz. Ancak bunun dışında kanunda bu tarz bir düzenleme yer almamaktadır.



SORU: Merhaba, 2011 yılından 1 aylık bağkur borcum var. Ben bu borcu ödemek istemiyorum. Güne ihtiyacım yok. Hizmet günü ve Borcunu sildirme imkanımız var mı? Yoksa bu borcu hangi şartlarda ödeyebilme hakkım var, Teşekkürler. ( Tarık Coşkun )

CEVAP:

Hayıt torba yasada Bağkur borç sildirme hükmü yer almamaktadır. Yapılandırma müracaatı ile taksitle ödeyebilirsiniz. 



SORU: Şirketimiz adına yapılan tarhiyatı dava konusu yapmıştık. Davadan vazgeçerek torba yasadan faydalanabilir miyiz?

CEVAP:

6552 sayılı Kanun’un 73.maddesinde yapılandırma kapsamında borçların kesinleşmiş olması ve kanunun yayınlandığı tarih itibariyle vadesi geldiği hâlde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan alacaklar için faydalanılacağı hükme bağlanmıştır.
a) Vergiler ve vergi cezalarının kesinleşmesi;
i) Beyanname ile beyan edilen vergiler beyan edildiği tarihte,
ii) İkmalen, re'sen veya idarece tarh edilen vergiler ile kesilen vergi cezalarına ilişkin düzenlenen vergi/ceza ihbarnamesinin tebliği üzerine,
- Süresi içerisinde dava açılmamış olması veya dava açılmış olmakla birlikte yargılama aşamalarının son bulması,
- Uzlaşma hükümlerinden yararlanılarak uzlaşılması,
Hallerinde söz konusu olacaktır. Kesinleşen bu vergiler af kapsamındadır.
ikmalen, re'sen veya idarece tarh edilen vergi ve kesilen cezalar vergi/ceza ihbarnamesiyle mükelleflere tebliğ edilmekte, mükelleflerce ilk derece mahkemesi olan vergi mahkemesinde dava konusu yapılabilmekte ve vergi mahkemesince de bu cezalı tarhiyatların onanması (davayı reddetmesi) halinde bir üst yargı merciine itirazen veya temyizen başvurulabilmektedir.
İtiraz/temyiz incelemesi Bölge İdare Mahkemesi/Danıştay'da devam eden vergi ve cezalara ilişkin tarhiyatlar "kesinleşmiş alacak" olmadığından 6552 sayılı Kanundan yararlandırılamaz.
b) İdari para cezalarının kesinleşmiş alacak olabilmesi için idari yaptırım kararlarına karşı süresi içerisinde dava açılmaması veya dava açılmış olmakla birlikte yargılama aşamalarının son bulması gerekmektedir.
Ancak, 10/6/1983 tarihli ve 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu, 18/1/1984 tarihli ve 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun ve 23/5/1987 tarihli ve 3376 sayılı Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun gereğince verilen idari para cezaları hakkında dava yolu bulunmadığından, bu idari para cezaları verildikleri tarih itibarıyla kesinleşmiş olup 6552 sayılı Kanun kapsamındadır.
c)Ecrimisillerin kesinleşmiş alacak olarak değerlendirilebilmesi için ecrimisil ihbarnamesi/ecrimisil düzeltme ihbarnamesinin tebliği üzerine süresi içerisinde dava açılmamış olması veya dava açılmış olmakla birlikte yargılama aşamalarının son bulması gerekmektedir.
ç) Yukarıda yer verilen alacakların dışında kalan ancak madde kapsamına giren diğer alacakların, ihtilaflı olmaması veya ihtilaflı hale gelme olasılığının kalmaması gerekmektedir.

6552 sayılı Kanunun 73 üncü maddesi kapsamına tür ve dönem olarak girdiği halde varlığına ilişkin dava açılmış olan alacaklardan; anılan Kanunun yayımlandığı tarihten önce davadan tamamen feragat edilmesi ve feragata ilişkin mahkeme kararının tebliğ edilmiş olması üzerine kesinleşmiş olanlar da madde hükmünden yararlanabilecektir.



SORU: Kollektif şirket ortağıyım. Şirket kasamızdaki fazlalık tutar için torba yasa kapsamında bildirimde bulunabilir miyiz?

CEVAP:

Hayır ilgili maddeden faydalanmanız mümkün değildir.
6552 sayılı İş Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması İle Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun’un 74.maddesinde Kayıtlarda yer aldığı hâlde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar hakkında hangi esasların geçerli olduğu açıklanmıştır.
İlgili maddenin a bendinde ‘’Bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri…’’ ifadesi ile bu uygulamadan yalnızca 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 2.maddesi hükmünde açıklanan mükelleflerin faydalanabileceği açıklanmıştır.
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 2.maddesine göre; kurumlar vergisi mükellefleri,
Sermaye şirketleri, Kooperatifler, İktisadî kamu kuruluşları, Dernek veya vakıflara ait iktisadî işletmeler, İş ortaklıklarıdır.
 
Kollektif şirketler ise yalnızca kdv ve muhtasar yönünden mükellef olup, ortakları gelir vergisi mükellefi olduğundan dolayı kanunun kasa ve ortaklardan alacaklar hükümlerinden faydalanmanız mümkün değildir. 



SORU: 120 TL nin altında trafik cezalarım ve köprüden kaçak geçiş cezam var. Torba yasa kapsamında bunlar için nereye başvuracağim?

CEVAP:

Kanunun 73.maddesinin 14.bendinde ’’… 31/12/2013 tarihinden (bu tarih dâhil) önce idari yaptırım kararı verildiği hâlde bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ilgilisine tebliğ edilmemiş olan ve genel bütçeye gelir kaydı gereken ve her bir kabahat için 120 Türk lirasının (bu tutar dâhil) altında kalan idari para cezaları tebliğ edilmez, tebliğ edilmiş olanların ve bunlara bağlı ferî alacakların tahsilinden  vazgeçilir.’’ hükmü yer almaktadır.
 
Dolayısıyla adınıza düzenlenen 120 TL altındaki trafik para cezası ve köprü ve otoyollardan kaçak geçiş cezanızın 31.12.2013 tarihinden önceye ait olması koşuluyla hiçbir müracaata gerek olmaksızın sistemde otomatik olarak silinecektir.



SORU: Aracımın muayene süresi 18 ay geçti. Torba yasadan faydalanarak muayene yaptırırsam cezadan kurtulur muyum?

CEVAP:

Evet yaptırabilirsiniz.
Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla (bu tarih dâhil) Karayolları Trafik Kanunu uyarınca araç muayenesi yaptırmaları gerektiği hâlde muayenelerini süresinde yaptırmamış olanların, 31/12/2014 tarihine kadar (bu tarih dâhil) araç muayenelerini yaptırmaları halinde her ay için düzenlenen %5 ceza silinerek,  yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranlarına göre hesaplanacak gecikme faizi ile,
Kanunun yayımlandığı tarihten araç muayenelerinin yapıldığı tarihe kadar geçen süre içinde her ay  için aylık %1 oranı esas alınarak hesaplanacak ceza eklenecektir. 

 



SORU: Vergilerin yapılandırmasında son başvuru tarihi ne zaman ve ilk ödeme ne zaman başlayacak?

CEVAP:

Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerine,  borçlu bulunanların Kanunun 73 üncü maddesi hükmünden yararlanmak istemeleri halinde, 1 Aralık 2014 tarihi mesai saati bitimine kadar borçlu bulundukları idarelere (tahsil dairelerine) başvurmaları gerekmektedir.
 
Madde kapsamında yapılandırılan borçların ilk taksit ödeme süresi içerisinde tamamen ya da ikişer aylık dönemler halinde azami on sekiz eşit taksitte ödenmesi mümkün olup ilk taksit ödeme süresi 31/12/2014 tarihi mesai saati bitiminde sona ermektedir.



>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM