ÖZEL HABER
Tahsil Edilmeyen KDV'yi Gider Yazabilirsiniz! | Muhasebe TR

Tahsil Edilmeyen KDV'yi Gider Yazabilirsiniz!

Ticari hayatta mal ve hizmet satışlarının önemli bir kısmı vadeli olarak yapılmaktadır. Bu takdirde, mal veya hizmet bedeli üzerinden hesaplanan katma değer vergisi de alacak olarak ortaya çıkmaktadır. KDV’nin tahsil edilememesi birçoğumuzun başına gelmiştir. Tahsil edilemeyen bu KDV gider yazılabilir mi? İşletmelerin böyle bir yasal hakları var mıdır? Bu sorunun cevabı kuşkusuz EVET’dir. Nasıl mı ?

Öncelikle bir alacağın karşılık ayrılmak suretiyle zarar yazılabilmesi için hasılat hesaplarına intikal VUK 334 Sıra No’lu Genel Tebliğinde bu konu aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir;

“Bakanlığımıza yansıyan olaylardan, kredili mal veya hizmet satışları üzerinden hesaplanan katmadeğer vergisinin tahsilinin şüpheli hale geldiği dur umda karşılık ayrılıp ayrılamayacağı hususundatereddüde düşüldüğü görülmüştür.

Vergi Usul Kanununun 323 üncü maddesinde bir alacağın şüpheli alacak olarak değerlendirilmesinde aranılan şartlar gösterilmiştir.

Katma değer vergisi, ekonomik faaliyetlerin doğal bir sonucu olarak ortaya çıkan ve işletmenin alışları  sırasında ödediği, işletme alacaklarının bir unsurunu teşkil eden ve doğrudan doğruya mal (veya hizmet) tesliminden (veya ifasından) kaynaklanan bir alacaktır.

Bu itibarla, katma değer vergisinden kaynaklanan alacak için şüpheli alacak karşılığı ayrılabilmesi; yukarıdaki madde hükmünde yer alan şartların mevcut olması, alacağın ilgili dönemin kayıtlarına girmesi ve katma değer vergisi beyannamelerinde beyan edilmesi halinde mümkün olacaktır.”


Dolayısıyla, VUK’un 323’üncü maddesinde belirtilen şartların mevcut olması, alacağın ilgili dönemin kayıtlarına girmesi ve KDV beyannamelerinde beyan edilmesi halinde tahsili şüpheli hale gelen katma değer vergisi için karşılık ayrılabilir yani gider yazılabilir.

 MuhasebeTR Mevzuat Komisyonu(30.04.2014)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM