GÜNCEL MEVZUAT
Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerde Bandrollü Ürün İzleme Sistemi Genel Tebliği Seri No:4 - MuhasebeTR

Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerde Bandrollü Ürün İzleme Sistemi Genel Tebliği Seri No:4

07 Mart 2008 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 26809

 

Maliye Bakanlığından:

 

TÜTÜN MAMULLERİ VE ALKOLLÜ İÇKİLERDE BANDROLLÜ ÜRÜN İZLEME SİSTEMİ GENEL TEBLİĞİ

SERİ NO: 4

 

             1 Seri No.lu Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerde Bandrollü Ürün İzleme Sistemi Genel Tebliğinde1 aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.

             1. Bilindiği gibi, 2 Seri No.lu Tebliğin2 1 inci maddesi ile 1 Seri No.lu Tebliğin1 (1) numaralı "Giriş" bölümünün altıncı paragrafından sonra gelmek üzere yedinci paragraf eklenmiş ve sekizinci paragraf değiştirilmişti. Aynı bölümün dokuzuncu paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "İhracat amacıyla üretilen tütün mamulleri ve alkollü içkiler ile 5 cl’den küçük iç ambalajla üretilen veya ithal edilen alkollü içkilerde bandrol kullanılmaz veya kod uygulanmaz. Ancak, ihraç edilmek üzere üretilen ürünlerin sayımları yetkili firma tarafından yapılacaktır."

             2. 2 Seri No.lu Tebliğin 3 üncü maddesi ile değiştirilen 1 Seri No.lu Tebliğin1 (2) numaralı "Kullanılan Terimler" bölümünün birinci paragrafında yer alan "Ürün İzleme Sistemi (Ü.İ.S)" tanımı aşağıdaki şekilde tekrar değiştirilmiştir.

             "Ürün İzleme Sistemi (ÜİS): Vergi güvenliğini sağlamak amacıyla; üretilen veya ithal edilen tütün mamullerinin ve 5 cl ve daha büyük iç ambalajlı alkollü içkilerin işaretlenmesi ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nda kurulan merkezi bilgi sistemine aktarılması ve mobil cihazlarla saha denetimine olanak sağlanması işlemlerinin bütünüdür."

             3. 2 Seri No.lu Tebliğin2 10 uncu maddesinin birinci paragrafıyla değiştirilen 1 Seri No.lu Tebliğin1 (3.1.2) bölümünün birinci paragrafından sonra gelmek üzere, 3 Seri No.lu Tebliğin3 1 inci maddesi ile ikinci, üçüncü ve dördüncü paragraflar eklenmişti. Aynı bölümde, bu paragraflardan sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraflar eklenmiştir.

             "5 cl’den büyük - 20 cl’den küçük iç ambalaj hacimli alkollü içkiler (bira hariç) üzerinde seri üretim yapan üreticiler, seri üretim yapmayan üreticiler ve ithalatçılar ayrımı yapılmaksızın 20 Mart 2008 tarihinden itibaren aktive edilmiş bandrol uygulaması yapılacaktır.

             Ayrıca, 20 Mart 2008 tarihinden önce bandrolsüz olarak üretilmiş veya ithal edilmiş olan 5 cl ve 5 cl’den büyük- 20 cl’den küçük iç ambalaj hacimli alkollü içkilerin (bira hariç), üreticileri ve ithalatçıları tarafından bu tarihten (20 Mart 2008) itibaren teslimi, toptan ve perakende satıcıları ve açık alkollü içki satışı yapanlar tarafından da 1 Mayıs 2008 tarihinden itibaren satışı yapılmayacaktır. Bu nedenle, üretici, ithalatçı, toptan satıcı, perakende satıcı ve açık içki satıcılarının stoklarında bulunan 20 Mart 2008 tarihinden önce üretilmiş ve/veya ithal edilmiş 5 cl ve 5 cl’den büyük- 20 cl’den küçük iç ambalaj hacimli ürünlere (bira hariç) 1 Mayıs 2008 tarihine kadar bandrol (aktive edilmiş bandrol) uygulanması gerekmektedir.

             Bu kapsamda, uygulamanın başlangıç tarihi olan 20 Mart 2008’den 1 Mayıs 2008’e kadar olan döneminde, stoklarında 5 cl ve 5 cl’den büyük- 20 cl’den küçük iç ambalaj hacimli bandrolsüz alkollü içki bulunduranlar (bira hariç), bandrol taleplerini, söz konusu ürünlerini teslim aldıkları tedarikçisine, 3 Seri No.lu Tebliğ3 ekinde yer alan EK-I ÜİS Stok Bandrol Bildirim Formu ile bildireceklerdir. TAPDK üretim iznine haiz üreticiler ve TAPDK ithalat iznine haiz ithalatçılar;

             - kendilerine iletilen EK-I ÜİS Stok Bandrol Bildirim Formunu,

             - kendi stoklarına ilişkin EK-I (ÜİS) Stok Bandrol Bildirim Formunu

             yetkili firmaya ibraz ederek bandrol talebinde bulunacaklardır.

             Stoklarında 5 cl ve 5 cl’den büyük- 20 cl’den küçük iç ambalaj hacimli bandrolsüz alkollü içki (bira hariç) bulunduran tedarikçi, perakendeci ve açık içki satış noktaları tarafından, bu ürünler ile ilgili olarak (1)1, (2)2, (3)3 Seri No’lu Tebliğlerde yer alan hususlar çerçevesinde bandrol uygulaması yapılacaktır.

             Ancak, stoklarında 5 cl ve 5 cl’den büyük- 20 cl’den küçük bandrolsüz alkollü içki bulunduranların, bu ürünlerin tedarikçilerinin faaliyeti terk etmiş olması, ithalat veya üretim izninin ortadan kalkmış olması gibi nedenlerle tedarikçileri aracılığı ile bandrol talep edilmesinin mümkün olmadığı durumlarda, bu Tebliğde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde, durumlarını ispatlayıcı belgelerle birlikte 1 Nisan 2008 tarihine kadar Gelir İdaresi Başkanlığına ve yetkili firmaya başvurmaları halinde, söz konusu talepler Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından değerlendirilecektir."

             Tebliğ olunur.

————————————

(1)   17/3/2007 tarih ve 26465 sayılı 1 Seri No'lu Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerde Bandrollü Ürün İzleme Sistemi Genel Tebliği

(2)   15/6/2007 tarih ve 26553 sayılı 2 Seri No'lu Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerde Bandrollü Ürün İzleme Sistemi Genel Tebliği

(3)   18/8/2007 tarih ve 26617 sayılı 3 Seri No'lu Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerde Bandrollü Ürün İzleme Sistemi Genel Tebliği

 

(07.03.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM